Enterodesis för barn: bruksanvisningar

Innehållet

"Enterodez" i dess struktur och egenskaper avser droger från gruppen av adsorbenter. Läkemedlet tas oralt, eftersom det binder olika toxiner, smittämnen och andra skadliga partiklar efter intaget i tarmarna. Det här verktyget ordineras ofta för vuxna med tarminfektioner eller förgiftning, men är det möjligt att ge det till ett barn? I vilka situationer visas Enterodes för barn och i vilka doser används det i barndomen?

Släpp form och sammansättning

"Enterodez" är ett ryskt läkemedel som är gjord i pulverform. Det säljs i fukttäta påsar som innehåller 5 eller 50 gram vitt eller något gulaktigt fint pulver, vilket har en outtryckt specifik lukt. Efter tillsats av vatten till detta pulver bildas en klar vätska som inte har någon färg eller har en gulaktig nyans.

Den viktigaste och enda ingrediensen i "Enterodez" är povidon. Det är en polymer med låg molekylvikt, även kallad polyvinylpyrrolidon. Mängden i en påse motsvarar pulverets vikt, det vill säga, 1 förpackning med "Enterodez" innehåller 5 eller 50 g povidon.

Princip för verksamheten

Läkemedlet kallas enterosorbenter, eftersom det har en uttalad adsorberande effekt. Povidon i läkemedlets sammansättning kan binda giftiga och skadliga ämnen som finns i mag-tarmkanalen (de kan komma dit med mat eller blodomloppet), varefter det tar bort dem genom tarmarna.

Med hjälp av povidon kan du bli av med allergener, droger, olika giftiga ämnen, virus, giftiga metaboliter, patogena mikroorganismer eller svampar. Samtidigt kan en sådan förening inte absorberas i blodet och genomgår inga metaboliska förändringar i matsmältningsorganet, det vill säga utsöndras oförändrat.

vittnesbörd

"Enterodez" är oftast ordinerat för smittsamma lesioner i mag-tarmkanalen, till exempel för salmonellos, dysenteri, stafylokock toxicoinfektion och liknande sjukdomar. Det kan också ordineras för andra infektioner, som influensa. Läkemedlet är också i efterfrågan på brännskador, skador, strålbehandling, kroniska gastrointestinala sjukdomar.

Dessutom används "Enterodez" vid njurinsufficiens, på grund av vilka ämnen som skadar kroppen, lämnar kroppen med urin, även om njurfunktionen är kraftigt nedsatt. Denna lösning ordineras också för patienter med nedsatt leverfunktion för att utsöndra giftiga föreningar från kroppen när levern inte kan neutralisera dem.

Från vilken ålder ordineras?

Läkare anser att Enterodez är ett säkert och allergiframkallande läkemedel, godkänt för barn från födseln. Det kan till och med ges till nyfödda med hemolytisk sjukdom, toxemi eller andra problem. Äldre barnpediatricer ordinerar en sådan lösning för matförgiftning, akut respiratoriska infektioner och andra sjukdomar.

Kontra

Läkemedlet ges inte till barn som har ökad känslighet mot povidon. Det finns inga andra kontraindikationer för användning av "Enterodez".

Biverkningar

Illamående eller kräkningar kan inträffa under administrering av "Enterodesis", men behandlingen bör inte avbrytas för sådana symptom.

I vissa patienter kan läkemedlet orsaka en allergisk reaktion. I denna situation stoppas mottagningen omedelbart.

Instruktioner för användning

"Enterodez" tar in efter att pulvret är utspätt med kokt kallt vatten. För att späda läkemedlet ta 100 ml vatten per 5 g pulver. Häll vatten i behållaren med pulveret, rör det försiktigt tills kompositionen blir transparent. För att förbättra smaken av den färdiga lösningen kan du lägga till juice eller socker. Det rekommenderas att ge läkemedel till barnet i 1-2 timmar efter att ha ätit.

Dosering för barn beräknas bäst av vikt. En sådan beräkning måste göras av den behandlande läkaren, som multiplicerar 0,3 g pulver med en siffra som motsvarar barnets kroppsvikt i kg. Till exempel behöver en bebis med en vikt av 10 kg 3 gram povidon (0,3 x 10). Den resulterande siffran är den dagliga dosen av "Enterodez" för en viss patient, som är indelad i 2-3 doser.

Medeldoser av läkemedlet i barndomen är följande:

 • Om barnet är 1-3 år uppmanas han att ge 50 ml av den beredda lösningen två gånger om dagen (1 dospåse per dag).
 • patienter 4-6 år ger läkemedlet också 50 ml per mottagning, men tre gånger om dagen, vilket motsvarar 1,5 doser per dag;
 • barn 7-10 år, ges läkemedlet två gånger i en enstaka dos på 100 ml (2 doser om 5 g per dag);
 • Hos patienter äldre än 11 ​​år administreras Enterodez 100 ml 1 till 3 gånger per dag (1-3 doser).

Det rekommenderas att ta detta läkemedel tills kräkningar, lösa avföring, feber, svaghet och andra tecken på förgiftning helt elimineras. Beroende på sjukdomen används läkemedlet från två dagar till en vecka eller längre.

överdos

Om barnet dricker lösningen i en större volym än vad som anges för sin ålder, leder detta till svår illamående, svaghet, kräkningar, hjärtklappningar och andra symtom. Särskild behandling för överdosering används inte. Så snart läkemedlet lämnar kroppen kommer alla symtom att försvinna. För att påskynda eliminering kan läkaren ordinera ett laxermedel.

Läkemedelsinteraktion

När det används förutom "Enterodez" andra droger som tas oralt är det viktigt att överväga att läkemedlet kommer att påverka hastigheten och omfattningen av absorptionen i tarmarna, så det borde vara en paus på 1-2 timmar mellan att ta lösningen och andra droger.

Försäljningsvillkor och lagring

"Enterodez" kallas över-the-counter medicin, därför finns det inga svårigheter med sitt köp på apoteket. Medelpriset på en påse är 100-130 rubel. Oöppnade påsar bör hållas utom räckhåll för barn, där temperaturen kommer att vara från -10 till +25 grader.

Hållbarheten hos läkemedlet i förseglade påsar är 2 år. Efter blandning av pulvret med vatten kan läkemedlet förvaras i kylskåp under högst 3 dagar.

recensioner

Nästan alla föräldrar som gav Enterodez till barn med kräkningar och diarré eller av andra skäl, talar positivt om detta verktyg. De bekräftar den höga effektiviteten hos en sådan sorbent och dess snabba verkan med olika förgiftningar.

Nackdelarna med läkemedlet inkluderar inte alltför trevlig smak (vissa barn vägrar att dricka det på grund av den bittera smaken), liksom den relativt höga kostnaden (det finns ganska många analoger billigare).

analoger

  Andra sorbenter kan användas för att ersätta "Enterodez", till exempel "Polysorb MP", "Polifepan", "laktofiltrum"," Enterumin ","Aktivt kol», «Smecta», «enterosgel"Och så vidare.

  Alla dessa verktyg på grund av den speciella strukturen kan absorbera skadliga ämnen, virus och bakterier, och därför hjälpa till med förgiftning, rotavirus, salmonellos och många andra sjukdomar. Samtidigt ska läkaren välja analog och beräkna dosen för ett visst barn.

  Hur man hjälper ett barn med förgiftning, se följande video.

  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa