Enterosgel för barn: bruksanvisning

Innehållet

"Enterosgel" är ett modernt läkemedel från gruppen av sorbenter. På grund av den speciella strukturen hos partiklarna hos ett sådant läkemedel kan absorberas olika skadliga ämnen, vilket hjälper till att rengöra tarmarna och hela kroppen. De verkar emellertid selektivt (på molekyler av en viss storlek) och skadar därför inte matsmältningssystemet och inre organ och ingår inte i de biokemiska reaktionerna som sker i människokroppen.

Läkemedlet används ofta i barndomen, eftersom många föräldrar står inför barndomsdiarré, allergier, infektion och andra problem som Enterosgel kan hantera med ett slag. Diarré, akuta respiratoriska virusinfektioner, förgiftning och andra sjukdomar uppträder speciellt ofta hos barn som kommunicerar med sina kamrater i dagis eller i skolan. Sjukdomar som framkallar skadliga mikrober och allergener stör vanligtvis under våren och hösten och förgiftning - på sommaren. Detta gör Enterosgel till ett läkemedel som är efterfrågan året runt.

Släpp formulär

Enterosgel är en patenterad produkt av det ryska företaget TNK Silma och säljs i flera typer av förpackningar:

 • i rör innehållande 90 eller 225 gram pasta;
 • i portionspåsar 22,5 gram av drogen varje (de säljs i 2, 10 eller 20 påsar i en låda).

Läkemedlet i sig är en geliknande substans med en vitaktig tinge. Lukten av denna pasta är frånvarande, och smaken är neutral. Separat producerad söt "Enterosgel", som inte heller luktar, har en gelliknande struktur och vit färg. Den säljs i rör på 225 gram, såväl som i lådor innehållande 10 påsar med 15 gram pasta.

struktur

Huvudingrediensen hos pastan är polymetylsiloxanpolyhydrat. Dess andel i läkemedlet utan smak är 70%, det vill säga 100 gram drogen innehåller 70 gram av ett sådant ämne och resten (30 gram) representeras av renat vatten. I söt pasta är dess mängd något mindre - 69,9 g, såväl som renat vatten - 29,9 g. En sådan variant av Enterosgel innehåller dessutom två sötningsmedel - natriumsackarinat och natriumcyklamat.

Princip för verksamheten

"Enterosgel" avser de intestinala adsorbenterna på grund av den speciella strukturen av dess aktiva beståndsdel. Den representeras av en kiselmatris med en svampliknande porös struktur. En sådan matris har en hydrofob natur, det vill säga avstöter vattenmolekylerna men absorberar väl giftiga föreningar med medelmolekylvikt.

Enterosgel har en stark avgiftning och sorptionseffekt. En gång i matsmältningsrummet binder pastan både exogena och endogena skadliga ämnen av annan art - allergener, gifter, toxiner, patogena mikrober, droger och så vidare. Den aktiva beståndsdelen av gelén kan även absorbera vissa metaboliska produkter, t ex lipidkomplex, bilirubin, kolesterol eller urea.

"Enterosgel" har ingen skadlig effekt på kroppen, eftersom den inte absorberas i tarmen och lämnar matsmältningsorganet oförändrat inom 8-12 timmar efter intag. Det försämrar dock inte absorptionen av mineraler och vitaminer, och påverkar inte tarmens motorfunktion.Dessutom hämmar inte pasta inte mikrofloran i tjocktarmen, men hjälper även till att återställa den om patienten har dysbios.

Läkande effekter av den söta versionen av "Enterosgel" är desamma som för pasta utan smak. Denna typ av medicin absorberas inte heller, men "fungerar" bara i tarmlumen - det adsorberar olika toxiner, virus, mikrobiella celler, allergener, giftiga ämnen eller droger på dess matris. Därefter lämnar de skadliga föreningarna snabbt mag-tarmkanalen och patientens tillstånd förbättras.

vittnesbörd

I instruktionerna för Enterosgel finns det en hel del skäl för att använda en sådan sorbent. Först och främst är det föreskrivet för akut förgiftning, när salterna av tungmetaller, alkaloider, alkoholer, droger (i överdos) har kommit in i en liten patient. Pasta är lika efterfrågan på akuta tarminfektioner, till exempel för salmonellos, rotavirus eller dysenteri. Dessutom använder Enterosgel användning:

 • med diarré och buksmärta av icke infektiöst ursprung
 • med dysbakterier
 • med purulenta sjukdomar och ARVI för att eliminera förgiftning (vid hög temperatur, svaghet och andra tecken);
 • viral hepatit eller gulsot hos nyfödda för att minska bilirubinnivåerna;
 • i händelse av njursvikt, om det är nödvändigt att minska nivån av azotemi
 • med droger eller matallergier, inklusive atopisk dermatit och bronkial astma;
 • med förhöjd aceton i blodet;
 • när du bor på ett ställe där luften är förorenad
 • när man bor i ett område som anses vara miljövänligt.

Hur gammal är tillåtet?

"Enterosgel" utan smak kan tilldelas barn från födseln. Ett sådant läkemedel har en enkel komposition och är ofarligt för både barn och äldre barn. Men läkemedlet med tillsats av sötningsmedel rekommenderas inte för unga patienter under det första levnadsåret, eftersom det i en tidig ålder kan ge upphov till negativa reaktioner.

Denna pasta får endast ges till barn äldre än 1 år.

Kontra

Både neutral och sötad enterosgel är förbjuden för barn med individuell intolerans av huvudämnet. Dessutom bör läkemedlet med en söt smak inte ges med överkänslighet mot dess sötningsmedel, såväl som intolerans mot sulfanilamidläkemedel.

En annan kontraindikation för användningen av pasta är intestinal atoni, eftersom läkemedlet ytterligare kan förvärra patientens tillstånd med detta problem. Det är oacceptabelt att använda "Enterosgel" och vid blödning i mag-tarmkanalen eller intestinalt obstruktion.

Med sådana allvarliga patologier är det inte sorbenter som behövs, men omedelbar medicinsk hjälp, om de misstänks, ska du omedelbart kontakta en läkare.

Biverkningar

Som ett resultat av användningen av Enterosgel kan vissa barn uppleva biverkningar från mag-tarmkanalen, såsom förstoppning eller illamående. För att eliminera förstoppning rekommenderas att barnet får mer vätska.

Om läkemedlet ordineras för allvarligt nedsatt lever- eller njurefunktion, kan patienten utveckla en aversion mot pastan. Dessutom kan ett läkemedel som innehåller sötningsmedel orsaka allergisk reaktion, såsom urtikaria eller klåda. Allergi mot smaklös "Enterosgel" förekommer också, men mycket mindre ofta. I denna situation ska medicinen omedelbart avbrytas.

Instruktioner för användning

Läkemedlet rekommenderas att ge barn en till två timmar före en måltid eller några timmar efter en måltid. Om läkemedlet används vid förgiftning eller annat akut tillstånd, påverkar kosten inte den tid det tar. I sådana situationer ordnas läkemedlet vid de första negativa symtomen.

När det gäller appliceringsmetoden kan du ge Enterosgel till barn från en sked, erbjuda att dricka vatten eller rör pastaen i ett glas vatten. Vatten bör vara vid rumstemperatur och tas minst i trippelvolymen.

För de yngsta patienterna är det tillåtet att späda läkemedlet i bröstmjölk eller dess substitut. För äldre barn kan du ansluta gelén med juice eller annan icke-varm sötvätska.

Neutral smakmedicinering ges normalt tre gånger om dagen, och en enstaka dos bestäms av barnets ålder.

 • Om en agent är skyldig att tilldelas spädbarn då på en gång nog en halv tesked, det vill säga 2,5 g pasta. Så små patienter får mediciner oftare - sex gånger om dagen före varje matning. Således är den dagliga dosen av Enterosgel för ett barn yngre än ett år 15 g.
 • Om "Enterosgel" urladdade barn i åldern från 1 till 5 år (till exempel om 2 år), då blir en enstaka dos en halv matsked. Detta motsvarar 7,5 g pasta åt gången, och den här patienten ska få 22,5 g medicin per dag.
 • Om läkemedlet är förskrivet till barnet 6-14 år gammaldå ges den i full matsked. Det visar sig att vid denna ålder tas läkemedlet vid 15 g, och den dagliga dosen blir 45 g.
 • Om läkemedlet behöver användas i en tonåring över 14 år gammal, använd vuxendosering - 1-1,5 matskedar pasta i receptionen (15-22,5 g). Det visar sig att den dagliga dosen för ungdomar är mängden 45-67,5 g, vilket för 2-3 förpackade läkemedel motsvarar 2-3 doser.

I det fall då patientens tillstånd är svårt och berusningen är mycket stark kan dosen av Enterosgel fördubblas. Men så snart symptomen blir mindre uttalade återvänder de till de doser som rekommenderas efter ålder. Detta sker vanligtvis efter 1-3 dagar från starten av läkemedlet.

Sweet pasta tas 3 gånger om dagen i följande dosering:

 • Barn 1-5 år ger medicinen med tesked (5 g per mottagning);
 • barn 6-14 år gammalt "Enterosgel" med sötningsmedel föreskrivna dessertsked, det vill säga 10 g åt gången;
 • i tonåren på en gång måste du ta matsked av söt medicin (15 g).

Hur lång tid att ta drogen är det nödvändigt att kolla med läkaren. Om ett barn har akut förgiftning eller en tarminfektion, är det ofta tillräckligt att ge pastaen 5-7 dagar. För behandling av allergiska manifestationer eller kroniska patologier ordineras Enterosgel under längre tid, till exempel i 2 veckor. Användning av pasta igen efter en tid efter avslutad behandling rekommenderas efter samråd med läkaren.

överdos

Överdriven dos av medicinering har ingen skadlig effekt, eftersom Enterosgel inte interagerar med patientens kropp och inte kommer till de inre organen. Vid akut förgiftning eller allvarlig förgiftning är det möjligt att öka dosen för att avlägsna giftiga och giftiga ämnen från barnets kropp så snabbt som möjligt, därför är det omöjligt att överdosera.

Interaktion med andra droger

Enterosgel kan ges tillsammans med många andra läkemedel (inklusive antibiotika) och påverkar inte deras effektivitet om du följer reglerna för att dela administrationen med tiden.

Det är nödvändigt att ge barnet pasta och andra läkemedel i intervall om 1,5-2 timmar, så sorbenten påverkar inte deras absorption.

Försäljningsvillkor

Eftersom Enterosgel klassificeras som överkroppsmedicin och ett ryskt företag producerar pasta, finns det inga svårigheter med köp av läkemedel på apotek. Läkemedlets pris beror på regionen, på förpackningsvolymen och på markeringen i det specifika apoteket. I genomsnitt, för ett rör innehållande 225 g av läkemedlet, eller för en låda med 10 portioner pasta, måste du betala 400-450 rubel.

Förvaringsförhållanden

Så att drogen inte försämras och förblir effektiv När du lagrar det måste du ta hänsyn till sådana nyanser:

 • "Enterosgel" måste förvaras utom räckhåll för barn.
 • Den rekommenderade lagringstemperaturen är från +4 till +30 grader Celsius;
 • ett rör eller påsar kan hållas i kylskåpet, men medicinen kan inte frysas;
 • Enterosgelförpackningar måste alltid vara tätt stängda för att förhindra att preparatet torkar ut.
 • utgångsdatum för drogen och innan paketet öppnas och därefter är det 3 år.

recensioner

Nästan alla recensioner om Enterosgel från föräldrar och läkare av olika specialiteter är positiva. De kallar drogen mycket effektiv, bekväm att använda och säker för barn i alla åldrar. Mödrar av spädbarn föredrar medicinen utan smak, blandar det med barnsammansättning eller bröstmjölk. Föräldrar till äldre barn köper ofta söta Enterosgel, mot vilka barn protesterar mindre än mot vanlig pasta.

Många mödrar tror att den största fördelen med drogen är en stor lista med indikationer, så denna sorbent är ofta närvarande i hemmedicinskammaren och tas på resor (för resor är portionspåsar särskilt lämpliga). Nackdelarna med "Enterosgel" inkluderar vanligen sin höga kostnad, på grund av vilka billiga analoger väljs. Det finns också klagomål om obehaglig konsistens och smak.

analoger

I stället för "Enterosgel" kan man använda andra droger från gruppen av enterosorbenter. Pasta kan ersätta en av de många drogerna.

 • «Aktivt kol». En sådan populär sorbent absorberar effektivt skadliga ämnen på grund av tabletterns aktiva yta. Det ordineras för barn med kräkningar, flatulens, matburna sjukdomar, salmonellos, förgiftning och andra sjukdomar. Bland fördelarna med en sådan tabletterad medicin kallar föräldrar ofta prevalensen i apotek och låg kostnad.
 • "Polysorb MP". Verkan av detta läkemedel i pulvret tillhandahålls av kolloidal kiseldioxid. Denna förening binder toxiner, skadliga virus och andra ämnen som hjälper till att ta bort dem från kroppen. Den blandas med vatten för att bilda en suspension och ges sedan till barn med diarré, diates, matförgiftning och andra problem.
 • «Smecta». Grunden för en sådan populär medicin är aluminosilikat, som kallas smektit. De främsta fördelarna med medicinen är naturligt ursprung, säker handling, hög effektivitet, satsproduktion. Läkemedlet presenteras med säckar med pulver eller färdig suspension, det används ofta för matallergier, kräkningar och andra sjukdomar. Istället för "Smekta" kan du använda analoger med samma aktiva beståndsdel ("Diosmektit", "neosmectin»).
 • "Polyphepan". Ett sådant pulver är tillverkat av barrved, och dess huvudkomponent kallas hydrolyserad lignin. Läkemedlet är efterfrågan på brännskador, allergier, rotavirusinfektioner, maskar, dyspeptiska symtom, förgiftning och många andra sjukdomar.
 • «Enterodesum». Denna inhemska sorbent finns i pulverform, förpackad i påsar. Den innehåller povidon, som snabbt binder skadliga ämnen och accelererar utsöndringen från kroppen, så detta läkemedel används vid infektionssjukdomar, njursvikt, brännskador och andra patologier.

Dessa och andra sorbenter anses vara säkra i barndomen, så att de kan användas från födseln, men innan de används hos barn är en läkarmottagning önskvärt, eftersom de också har kontraindikationer och användningsområden.

För mer information om läkemedlet "Enterosgel" se nedan.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa