Aktivt kol för barn: bruksanvisning och dosering

Innehållet

"Aktivt kol" är en av de mest kända drogerna som nästan alla familjer har hemma. Vuxna använder den i olika sjukdomar i matsmältningssystemet och för att rensa kroppen, vilket kallar ett sådant verktyg säkert och effektivt. Men är det möjligt att ge ett sådant läkemedel till ett barn och i vilka fall är det motiverat? Hur påverkar det barnens kropp vid förgiftning och hur man ger detta till de minsta patienterna korrekt?

Släpp form och sammansättning

"Aktiverat kol" tillverkas av många ryska företag, så ibland anges tillverkarens förkortning på läkemedelspaketet bredvid namnet. Till exempel motsvarar beteckningen "MS" företaget "Medisorb", och bokstäverna "UBF" visar att läkemedlet tillverkas av företaget "Uralbiopharm". Emellertid är alla dessa medel samma läkemedel i tabletter, innehållande den aktiva föreningen med samma namn - aktivt kol som aktiv ingrediens.

Mängden i en enda tablett är vanligen 250 mg (vissa tillverkare har 320 mg eller 500 mg tabletter) och stärkelse-ingrediensen är potatisstärkelse och ibland talk. Tabletterna själva är runda, svagt ruggade och svarta i färg. De har en avfasning, och ibland finns det en risk. De placeras ofta i blåsor eller pappersförpackningar med 10 stycken vardera och säljs både i 1 blister och i lådor med 20, 30, 40 eller flera tabletter tillsammans med instruktioner.

Princip för verksamheten

"Aktivt kol" avser adsorberande medel, eftersom det har egenskaper att absorbera olika substanser. Detta beror på tablettens signifikanta ytaktivitet. Läkemedlet är gjord av råmaterial som innehåller kol - trä, kokosnötskal, torv, brunkol och så vidare.

Först placeras sådana råmaterial i en kammare där det inte finns tillgång till syre och utsätts för mycket höga temperaturer. För att tabletter ska ha många porer, på grund av vilka de har en hög absorptionsförmåga, används dessutom en aktiveringsprocess. Det ger behandling av kol med ånga eller vissa ämnen med stark uppvärmning. Som ett resultat är ett ämne bildat med en stor mängd porer.

När ett sådant läkemedel går in i matsmältningsorganet, förhindrar det absorptionen i blodet av giftiga föreningar, fenolderivat, läkemedel (hypnotika, glykosider, sulfonamider), alkaloider, metallsalter och andra ämnen. Det är denna handling av "Activated Carbon" som hjälper till att eliminera överdosering av droger och olika förgiftningar. Ett sådant läkemedel absorberar emellertid dåligt alkali, järnsalter och syror. Han hanterar inte förgiftning med metanol, cyanider eller etylenglykol.

Förutom olika toxiner och läkemedel kan tabletter absorbera olika gaser. Samtidigt är slemhinnorna inte irriterande kol Denna medicinering absorberas inte och förändras inte i kroppen och går ut genom matsmältningssystemet helt under dagen.

För att maximera effekten måste kolupptagningen ske under de första timmarna efter förgiftning eller utseendet av negativa symtom.

vittnesbörd

Oftast används "Activated Carbon" för olika problem med matsmältningssystemet. Läkemedlet är efterfrågan på kräkningar, diarré, uppblåsthet och andra dyspeptiska manifestationer. Läkemedlet används för:

 • flatulens;
 • livsmedelsburna sjukdomar;
 • viral hepatit;
 • bakteriell diarré;
 • rotavirusinfektion;
 • salmonellainfektion;
 • dysenteri;
 • gastrit;
 • funktionell diarré
 • överdriven formation i magsyra av magsyra.

En annan frekvent indikation på användningen av droger är förgiftning. Läkemedlet är förskrivet när dosering av olika läkemedel överskrids och förgiftning med salter av tungmetaller. Många läkare föreskriver också "Aktivt kol" för allergier för att snabbt ta bort allergener från kroppen. Läkemedlet används för urtikaria, atopisk dermatit och andra allergiska sjukdomar.

Inte mindre effektivt är användningen av tabletter med kol och brännsjukdom, liksom med förhöjda halter av kväve eller bilirubin i blodet, vilket observeras vid kroniskt njursvikt och olika leversjukdomar. Med sådana patologier kommer intaget av "Activated Carbon" att bidra till att eliminera överskott av bilirubin och andra toxiner från kroppen.

Läkemedlet kan också ges till patienter som ska genomgå endoskopisk eller radiologisk undersökning. I detta fall är uppgiften att använda "Activated Carbon" att minska gasbildning i tarmarna innan förfarandet.

Hur gammal är tillåtet?

Användningen av "Aktivt kol" hos barn är möjligt från och med födseln, det vill säga detta läkemedel kan ordineras av läkaren till både barnet eller det ettåriga barnet och det äldre barnet. Men under de första åren av livet används detta verktyg uteslutande som föreskrivet av en läkare vid akuta sjukdomar, till exempel vid förgiftning. Det rekommenderas inte att ge tabletter till små barn utan att konsultera en specialist.

Kontra

"Aktivt kol" används för att anses vara ett ofarligt sätt, men det har också kontraindikationer, även om deras lista inte är så stor. Således är användningen av denna sorbent förbjuden för ulcerös lesioner i matsmältningssystemet (magsår, ulcerös kolit), liksom för blödning från tarmarna eller magen i magen. Dessutom används läkemedlet inte vid överkänslighet, vilket, även om det är mycket sällsynt, men förekommer hos enskilda patienter. Använd inte tabletter hos patienter med tarmatoni.

Biverkningar

Fekala massor efter att ha tagit drogen brukar bli svarta, men detta får inte skrämma föräldrar, eftersom färgförändringen inte har någon skadlig effekt. I vissa patienter kan läkemedlet åstadkomma förstoppning, löst avföring och dyspepsi, och om du tar lång tid (mer än två veckor) "Aktivt kol" kommer det att påverka absorptionen negativt kalcium, protein, vitaminer och andra näringsämnen.

Instruktioner för användning

Läkemedlet måste sväljas och tvättas med vatten. Den minsta tabletten males i en sked för att göra ett pulver. Sedan tillsätts något vatten till det och den resulterande suspensionen ges till barnet att dricka. Kombinera inte mottagningen av "aktivt kol" och mat - läkemedlet ska ges till patienten 1-2 timmar före måltiden eller 1-2 timmar efter att barnet äter.

Doseringen av tabletter för ett visst barn måste beräknas efter vikt. Oftast, i akut tillstånd rekommenderas 50 mg av den aktiva beståndsdelen per kg av patientens kroppsvikt. Om t ex symtom på tarminfektion uppträder i ett 5-årigt barn med en vikt på 20 kg, behöver denna patient 4 tabletter med 250 mg per dos (50 * 20 = 1000 mg) per dos.

Vid förgiftning ska läkemedlet ges till barnet efter att ha tvättat magen i en högre dos. Den högsta tillåtna mängden kol är 0,2 gram per kg kroppsvikt hos en liten patient.Till exempel finns ett farligt tillstånd hos en baby vid 4 års ålder, som väger 17,5 kg, då är den maximala dosen av "Aktivt kol" för ett sådant barn 3,6 gram aktiv substans (0,2 * 17,5) vilket motsvarar 14 tabletter av 250 mg.

Varaktigheten av användningen av "aktivt kol" beror på anledningen till att läkemedlet började ges till barnet. Till exempel, om en patient har en förgiftning, tas medicinen endast några dagar innan tillståndet förbättras. Om en bebis har rotavirus, salmonellos eller annan intestinal infektion, ordinerar doktorn ofta läkemedlet i 2-3 dagar. För att bli av med flatulens används läkemedlet från 3 till 7 dagar.

I vissa fall krävs längre användning, men i längre än 14 dagar rekommenderas det inte att ge "Aktivt kol" till barn eller vuxna.

överdos

Om ett barn dricker piller i en högre dos än den maximala medicinen för sin vikt, kan illamående, generell svaghet, allvarlig diarré, huvudvärk eller kräkningar uppstå. Eftersom läkemedlet inte absorberas kan symtomatiska medel användas i en sådan situation, och efter några dagar återgår patientens tillstånd till normalt.

En överdos av "aktiverad kol" kan också vara kronisk om piller ges till ett barn i mer än två veckor varje dag. Detta hotar med förlust av användbara ämnen (till exempel kommer kalium att avlägsnas från kroppen, vilket är farligt för patientens kardiovaskulära system), utvecklingen av dysbakterios och en minskning av immuniteten. Om du hittar en sådan överdosering måste du avbryta medicinen och hjälpa den försvagade kroppen, för vilken symptomatisk behandling används också.

Interaktion med andra droger

På grund av den starka adsorberande effekten rekommenderas inte tabletter att ges samtidigt som andra läkemedel, eftersom "Aktivt kol" kommer att påverka deras absorption (minska det) vilket leder till en svagare terapeutisk effekt.

Av denna anledning måste det finnas en paus på minst 2 timmar mellan att ta sorbenten och något annat läkemedel.

Försäljningsvillkor

"Aktiverat kol" säljs i ett apotek som ett läkemedel utan recept, så det finns inga svårigheter med att köpa det. Priset på drogen påverkar tillverkaren och antalet piller i förpackningen. I detta fall är läkemedlet tillgängligt och kostar från 3 rubel för 10 tabletter. Medelpriset på ett förpackning på 50 tabletter är 45-47 rubel.

lagring

Aktiverat kol bör lagras vid en temperatur som inte överstiger +25 grader Celsius. Det är mycket viktigt att du lägger tabletterna på ett torrt ställe så att inga ångor eller gaser verkar på det. Om du förvarar drogen i en våt miljö eller utan förpackning minskar dess sorptionsegenskaper. Läkemedlets hållbarhet är 2 eller 3 år från tillverkningsdatum och anges på förpackningen.

recensioner

På användningen av "aktivt kol" hos barn finns det oftast positiva recensioner. De kallar medicinen effektiv och prisvärd, så denna sorbent oftare än andra medel ingår i hemhjälpskit. Enligt mammor hjälpte läkemedlet snabbt med förgiftning, diatese, uppblåsthet, diarré, rotavirus och andra hälsoproblem. Nackdelarna med sådana tabletter noteras ofta inte.

Endast ibland finns det klagomål om svårigheten att ta en stor del av läkemedlet (det kan vara svårt för ett barn att svälja flera tabletter eller en suspension beredd från dem).

analoger

I stället för "Activated carbon" kan du ge ditt barn ett annat läkemedel med samma aktiva ingrediens, till exempel drogerna "Carbopect" eller "Sorbex", som finns tillgängliga i kapslar. Dessutom finns en beredning där aluminiumoxid tillsätts till aktivt kol för att förbättra effekten. Det kallas "Enterumin" och representeras av det pulver som suspensionen är gjord av. Barn är förskrivna av olika skäl, till exempel för hepatit, allergiska reaktioner eller tarminfektioner.

Förutom preparat av aktivt kol kan läkaren ge råd och enterosorbenter som innehåller andra aktiva substanser, till exempel:

 • "Polysorb MP". Detta läkemedel bidrar till att eliminera toxiner och skadliga föreningar på grund av närvaron i kompositionen av kolloidal kiseldioxid. Det produceras i pulveret från vilket det görs till en suspension och ges till barn av vilken ålder som helst i matförgiftning, funktionell genesdiarré, njursvikt och andra patologier.
 • «Smecta». En sådan medicin är populär på grund av dess naturliga ursprung (det innehåller aluminosilikat, kallat smektit) och säkerhet (det kan användas i alla åldrar, även för en månadig baby). "Smekta" finns i portionsförpackningar, inuti vilket är antingen ett pulver med vanilj eller apelsin smak eller en färdig tjock karamell suspension. Läkemedlet släpps ut vid matallergier, behandling med antibiotika, kräkningar, buksmärtor och andra smärtsamma tillstånd. Analoger av sådana droger är "neosmectin"Och" Diosmektit ", som innehåller samma aktiva ingrediensen.
 • «enterosgel». Denna sorbent fungerar på grund av polymetylsiloxanpolyhydrat och framställes i form av en gelliknande massa. Det binder skadliga ämnen och skadar inte matsmältningskanalen. Läkemedlet är tillåtet även för spädbarn och är efterfrågan på heparit, dysbios, tarminfektioner, förhöjd aceton och andra problem.
 • "Polyphepan". Effekten av ett sådant pulveriserat enterosorbent tillhandahålles av en substans som kallas hydrolyserad lignin (den erhålls från bearbetning av barrträd). Läkemedlet används för förgiftning, brännsår, allergier mot droger eller mat, astma, dyspepsi, levercirros och andra sjukdomar. Hos barn kan den användas vid vilken ålder som helst.
 • «Enterodesum». Denna ryska gjorda adsorbent representeras av pulverväskor innehållande povidon. Denna ingrediens binds effektivt giftiga ämnen och tar bort dem från kroppen, därför är Enterodesis ordinerat för infektionssjukdomar, njureproblem, brännskador och andra problem.

Det är säkert, därför används det från födseln.

För hur du tar detta läkemedel, se nästa video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa