Ska jag ge antibiotika för tarminfektioner hos barn?

Innehållet

Tarminfektioner är en obehaglig verklighet. Ofta påverkar denna sjukdom barn, inte vuxna, och som en epidemi ingår stora barngrupper (hela grupper i dagis eller i barnhälsoläger). Detta är bekant och förståeligt för alla föräldrar vars barn går i förskola och skolinstitutioner. Tarminfektion hos ett barn är mycket svårare än hos en vuxen. Dessutom är den fylld av uttorkning och jämn död för barnet.

Många föräldrar som står inför ett sådant problem hos ett barn undrar om det är möjligt att ta antibiotika för tarminfektioner. För att svara måste du förstå att intestinal infektion inte bara är en specifik sjukdom, det är flera helt olika diagnoser. Och de måste också behandlas annorlunda.

Behöver jag antibiotika?

Antibiotika för intestinala infektioner föreskrivna, om orsakssambandet till sjukdomen - bakterien. Om orsaken var ett virus eller matförgiftning behövs inte antibiotika. De hjälper inte bara till att hantera sjukdomen, men kan allvarligt skada.

Antibiotika, som inte kan förstöra viruset under rotavirus eller enterovirusinfektion, kommer ganska snabbt att "knäcka" på bra intestinalmikroflora, och krummens kropp kommer att förlora de sista "försvararna" under virus diarré och kräkningar. Och allvarlig förgiftning och uttorkning efter diarré och kräkningar kan vara dödlig, särskilt för små barn.

En bakteriell tarminfektion, eller som det kallas också, "smutsiga händer sjukdomar" utvecklas om bakterier införs i ett barns kropp. Detta beror huvudsakligen på otvättade händer, smutsiga grönsaker, olämpliga för dricksvatten, liksom under barnets kontakt med smittade personer eller djur. Bakteriell anses dysenteri, blåpus bacillus, salmonellos, kolera, tyfusfeber, botulism.

Tarminfektion orsakad av virus är det välkända rotaviruset, adenoviruset och enteroviruset till alla föräldrar. Oftast är det säsongsbetingade sjukdomar, och de anfaller barn på hösten och våren.

Matförgiftning förekommer oftast på sommaren när livsmedel försämras snabbare på grund av varmt väder.

Om ett barn har diarré svettar han tungt, kastar honom i feber, börjar kräkas, och i avföringen leder en stor del av slem och jämn blodföroreningar - allt detta indikerar närvaron av en bakteriell infektion i tarmen, och problemet med antibiotika är ganska rationellt.

vittnesbörd

Typiskt börjar behandling av tarminfektioner inte omedelbart, men efter att ha fastställt patogenens typ och familj. Men även om testen bekräftar att sjukdomen är av bakteriell ursprung, inte alla fall, kommer läkaren att ordinera antibiotika till barnet.

Milda former av tarminfektion behöver inte kraftiga antibakteriella läkemedel, med mindre sjukdomar kan barnets immunitet helt enkelt klara av behandling baserat på antidiarrheal och anti-emetics.

Enligt statistiken föreskriver läkaren antibiotika för tarmsjukdomar i vart femte fall (ca 20% av det totala antalet barn med bakterieinfektion behöver kraftfull antibiotikabehandling).

Antibiotika är nödvändiga i följande fall:

 • Infektioner av tung kurs. Dessa är dysenteri, tyfusfeber, salmonellos, kolera etc.
 • Med en svår infektionskurs. Till exempel, med flytande avföring oftare 10 gånger om dagen vid 3 års ålder.Om vuxna förskrivs antibiotikabehandling i ett allvarligt tillstånd, så visar antibiotika barnet med en måttlig svårighetsgrad av sjukdomen.
 • Om barnet har blod i avföring. Detta är ett tecken på tarminflammation. Och utan antibiotika kan sådan inflammation inte botas.
 • Med ett tillstånd av immunbristbarn.
 • Om barnet har en tumör i kroppen.

behandling

Behandling med antibiotika för intestinala infektioner kommer definitivt att vara komplex. Läkare tillämpar samma tillvägagångssätt för virusinfektioner, du kommer att förskrivas ett komplex av läkemedel för rotavirus.

Läkaren, förutom antibiotikabehandling, kan förskriva antiemetiska, antidiarrheala läkemedel samt medel för att normalisera balansen mellan vatten och salt i kroppen för att undvika uttorkning, till exempel "rehydron».

Dessutom kommer läkaren definitivt att rekommendera att ge barnet bakteriofager vid behandling av tarminfektioner.baktisubtil"," Hilak Forte "," Lactulose ","Bifidumbacterin"," Laktiale "för att återställa det naturliga skyddet av tarmar och förebyggande av dysbios.

Droglista

De mest effektiva "fightersna" med mikroorganismer - de orsakssjukdomarna i tarmsjukdomar är antibiotika i cefalosporinkoncernen. Men läkare förskriver först tetracykliner (barn äldre än 8 år) eller penicilliner, och om de inte har den önskade effekten, gå sedan till "tung artilleri" - cefalosporiner.

Antibiotika - tetracykliner för behandling av tarminfektioner:

 • "Doksal". Ett antibiotikum som ganska effektivt behandlar intestinala mikrober av olika ursprung. Men detta läkemedel är kontraindicerat hos barn under 8 år, eftersom det bildar specifika kemiska föreningar som "deponeras" i barnets benskelett och i emalj av stillbildande tänder. Barn från 9 till 12 år (förutsatt att deras vikt inte överstiger 45 kg) föreskrivs en daglig dos på 4 mg. per kg kroppsvikt på sjukdoms första dagen och sedan 2 mg. per kg vikt (två dagliga intag). Läkemedlet är tillgängligt i tabletter, kapslar och former för injektion. Vid svåra intestinala infektioner ordineras antibiotikumet exakt i injektioner, men det är då rekommenderat att byta till tablettformen.
 • "Tetradoks". Antibiotikum producerat i kapslar. Denna åtgärd är kontraindicerad hos barn under 9 år. Dosen av "Tetradox" bestäms av läkaren helt individuellt, med hänsyn tagen till barnets ålder, kroppsvikt och sjukdoms svårighetsgrad.
 • "Vibramitsin". Antibiotikum, som inte heller rekommenderas för barn under 8 år. Doseringen och doserna av detta läkemedel är desamma som för Doksal.

Antibiotika -Penicilliner för behandling av tarminfektioner:

 • «ampicillin». Ett antibiotikum är ordinerat för barn från 1 månad. Om infektionen hos barnet är ganska svår, kommer läkaren att rekommendera en individuell dosering av läkemedlet i intervallet från 50 till 100 mg. per kg kroppsvikt hos barnet. Den resulterande mängden måste delas upp i flera lika receptioner per dag. Om barnets vikt har gått för 20 kilo - kan han använda en vuxendosering (från 250 till 500 mg gånger om dagen.
 • "Monomitsin". Ett antibiotikum som klarar av de flesta gram-positiva och gramnegativa bakterier, inklusive de som är resistenta mot syra. De, utan att dö i magen, "får" till tarmarna. För barn är läkemedlet ordinerat med en hastighet av 4-5 mg per kilogram barnets vikt. Det totala dagliga beloppet är uppdelat i 3 doser. Rekommenderas inte för spädbarn upp till ett år.

Antibiotika - cefalosporiner för behandling av tarminfektioner:

 • "Klaforan". Tredje generations antibiotikum. Det rekommenderas inte för barn under 2,5 år. Barn vars vikt inte har nått 50 kg ges injektioner i en dos av 50-100 mg per kg vikt var 6-8 timmar. För allvarliga infektioner kan läkaren öka dosen med hälften. För barn som väger mer än 50 kg är dosen identisk med den hos en vuxen.
 • "Tsefabol". Ett kraftfullt antibiotikum med en ganska omfattande lista över biverkningar.Tillverkare rekommenderar inte att de ges till barn under 2,5 år, men barn har utvecklat övningen att använda Cefbol hos barn från 1 månad, om deras tillstånd kräver brådskande och stark antibakteriell behandling. Hos barn från 1 månad. upp till 12 år är den dagliga dosen från 50 till 180 mg per kg vikt. Läkemedlet görs injektioner 4-6 gånger om dagen. För barn som väger mer än 50 kg, är dosen enligt vuxenordningen.
 • "Rotsefim". Tredje generations antibiotikum. Nyfödda barn ger det till 20-50 mg per kg kroppsvikt en gång om dagen. Spädbarn, barn i åldern 2 år och barn äldre (upp till 12 år), kommer läkaren att ordinera en individuell dos i intervallet från 20 till 80 mg. drog för varje kilo babyens vikt en gång om dagen. Tonåringar över 12 år kan läkemedlet också tas 1 gång om dagen, 1-2 g (enligt doktorens eget omdöme).
 • «ceftriaxon». Detta antibakteriella läkemedel bör användas med stor försiktighet vid behandling av prematura barn. Det är bättre om sådan behandling sker på sjukhuset under överinseende av en läkare. Läkemedlet har sina fördelar och nackdelar. Plus det faktum att det kan tas av barn av alla åldrar bara en gång om dagen. En minus är att varken i tabletter eller i suspension, "Ceftriaxone" är tillgänglig. Endast injektioner är möjliga. Barn över 12 år - 1-2 gram. läkemedlet. Nyfödda smulor upp till 2 veckor är den maximala dosen 20-50 mg. för varje kg vikt. Barn upp till 12 år har en daglig dos på 20 till 75 mg per kg kroppsvikt.

Andra antibiotika för behandling av tarminfektioner:

 • «furazolidon». Ett antibiotikum som representerar nitrofuranfamiljen. Finns i tabletter, granuler för suspension och pulver. Kontraindicerat hos barn under 1 år. Vanligtvis ordineras i en dos av 10 mg. För varje kilo barnets vikt uppdelas det uppdelade beloppet i 4 doser per dag. Rekommenderas för spädbarn i form av suspension.
 • «ersefuril». Ett annat antibiotikum är nitrofuran. Barn från 1 månad ger drogen två eller tre gånger om dagen, 100 mg. Barn från 2,5 år och ungdomar upp till 14 år är förskrivna 100 mg vardera. tre gånger om dagen. Ungdomar 14 och över tar 200 mg i 4 doser (var sjätte timme). Drog ungdomar kan ges i kapslar och barn - i form av en 4% suspension.
 • "Intetriks". Detta antibiotikum, som nyligen syntetiserades i Frankrike, har inga analoger med aktiv ingrediens. Antibiotikumet är tillgängligt i kapslar. Tillverkare hävdar att läkemedlet är kontraindicerat hos barn under 14 år, men barnläkare använder "Ingenrix" för att behandla tarminfektioner, men doseringen ställs individuellt för varje barn. Vid 2 år, vid 4 år eller 7 år kommer en enstaka dos att vara annorlunda.
 • «ftalazol». Detta är en riktig "långlever" bland intestinala antibiotika. De har behandlats för sådana sjukdomar i mer än ett halvt sekel. Moderna barnläkare hävdar att det inte finns något behov av att ge ftalazol till barn under 3 år, särskilt eftersom många nya och effektivare antibiotika nu har dykt upp. Men alla experter är överens om att "bra gammal" ftalazol är ganska säker för barn. Den dagliga dosen antibiotika för barn under 3 år är -0,2 gram per kg kroppsvikt, barn över 6 år kan ges 0,4-0,8 g. per kg vikt. Antibiotikum är endast tillgängligt i piller.
 • "Biseptol". Detta antibiotikum är tillgängligt i tabletter, injicerbara pulver och suspensioner, eller en färdig lösning för oral administration. Läkemedlet kan ges till barn från en och en halv månad. Barn kan ges 5 ml suspension eller färdig lösning en gång om dagen. Skolbarn under 12 år ges 460-480 mg två gånger om dagen.

Dessutom kan en läkare utses "azitromycin», «klaritromycin"Eller ett relativt ungt läkemedel" Lekor. "

Allmänna regler för behandling av antibiotika vid gastrointestinala infektioner hos barn:

 • Den genomsnittliga behandlingssättet är från 3 till 14 dagar. Läkaren kommer att bestämma varaktigheten av behandlingen i varje enskilt fall, baserat på svårighetsgraden av symtomen, diagnosen och åldern hos barnet. När en förbättring uppstår är det inte värt att minska dosen själv eller sluta ta drogen helt och hållet.Överlevande bakterier blir resistenta mot denna typ av antibiotika. Och nästa gång kommer du vara svårt att hitta ett effektivt läkemedel.
 • Vid behandling med antibiotika måste barnet följa diet, drick mer vätskor.

Du kan lära dig om tarminfektion genom att titta på Dr Komarovskys video:

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa