Suspension "Nifuroksazid" för barn: bruksanvisning

Innehållet

Nifuroxazid är ett antibakteriellt läkemedel som ofta används i tarminfektioner för att snabbt eliminera diarré och andra obehagliga symptom. Det hör inte till antibiotika, men är ett intestinalt antiseptiskt ämne från gruppen nitrofuraner.

"Nifuroksazid" absorberas inte i tarmen och går inte in i blodomloppet, vilket skiljer det från antibiotika. Han kämpar bara med bakterier som finns i tarmen, men förstör inte representanter för den normala intestinala mikrofloran. Speciellt för unga patienter är en form av Nifuroxazid en suspension.

Släpp formulär

Vätskeformen av "Nifuroxazid" kallas ibland felaktigt en sirap eller lösning, men i själva verket är det en söt suspension, som har en gul färg och en banan lukt. En flaska innehåller 90 ml av detta läkemedel och kompletteras med en dubbel doseringssked 2,5 och 5 ml. Bredvid namnet kan ett andra ord ibland vara närvarande, vilket inte påverkar läkemedlets egenskaper, men indikerar endast tillverkaren. Till exempel säljs apoteken Nifuroksazid-Richter av det kända företaget Gedeon Richter.

Förutom suspensionen presenteras läkemedlet också i belagda tabletter. De har en långsträckt form och gul färg. Dessutom är läkemedlet tillgängligt i flera ryska tillverkare och i kapslar, där det täta skalet av gul gelatin och inuti är ett gult pulver.

I fasta former används Nifuroxazid hos patienter över 6-7 år som kan svälja en tablett eller kapsel utan några problem.

struktur

Dosens huvudingrediens är samma namn och presenteras i 5 ml suspension i en dos av 220 mg. Inaktiva ämnen i läkemedlet är banansmak, sackaros, natriumhydroxid, citronsyra och andra föreningar. De kan skilja sig från olika tillverkare, så den exakta listan, om nödvändigt, bör klargöras från anteckningen.

Princip för verksamheten

Suspensionens aktiva substans har en lokal (endast i tarmkanalen) antibakteriell effekt på olika mikrober som kan påverka matsmältningssystemet. I synnerhet påverkar läkemedlet flödet i patogenernas celler av några viktiga biokemiska processer, vilket leder till att membranen från skadliga mikroorganismer förstörs, deras reproduktion saktar ner och de dör.

Nifuroxazid är aktivt mot patogena Escherichia, enterobakterier, Salmonella, Staphylococcus och många andra mikrober. Läkemedlet har ingen effekt på pseudomonader och vissa proteinstammar, liksom på den normala tarmfloran.

Läkemedlet verkar inte på virus, men om en tarm skadas under virusinfektioner, hjälper användningen av en suspension att förhindra möjliga bakteriekomplikationer.

vittnesbörd

Den främsta orsaken till användningen av "Nifuroxazid" är diarré, vilket visar intestinal infektion. Läkemedlet är ordinerat för akut sjukdom, och för kolit och för kronisk enterokit. Det kan också inkluderas under behandling av dysbakteri, för att minska antalet patogena mikrober och för att möjliggöra normal bakterier att utvecklas normalt. Dessutom används nifuroxazid också profylaktiskt om patienten har genomgått operation i mag-tarmkanalen.

Hur gammal är tillåtet?

Suspension ges inte till barn i den första månaden i livet. När det används hos spädbarn som redan har vänt sig 1 månad behöver du säkert rådgöra med en läkare. Det rekommenderas inte att ge suspensionen till patienter som är äldre än ett år utan att förskriva barnläkare.

Kontra

Nifuroxazid används inte om barnet har allergi mot detta läkemedel eller andra nitrofuraner. Vid sådan överkänslighet avbryts läkemedlet omedelbart. Andra kontraindikationer för användning av suspensioner inkluderar arveliga patologier, i vilka karbohydratabsorptionen är nedsatt, till exempel malabsorption av glukos och galaktos.

Biverkningar

Efter att ha tagit Nifuroxazid, kan det i vissa fall uppstå allergiska hudreaktioner, liksom buksmärtor, kräkningar eller illamående.

Sådana symptom, som indikerar intolerans av läkemedlet, bör vara orsaken till omedelbart upphävande av suspensionen och valet av en annan behandling.

Hur är mottagningen?

Innan varje suspension används måste flaskan först omröras så att fällningen blandas med vatten och andra ingredienser. Läkemedlet kan ges till barn både före och efter måltiden, eftersom mat inte påverkar dess effekt. Det är emellertid önskvärt att använda "Nifuroxazid" med samma tidsintervaller. Tvätta ner suspensionen tillåts med rent vatten.

Om barnet är 2 till 6 månader, ges han 2,5 ml suspension varje 12 timmar, men ibland ökas dosen till 5 ml per dos. För spädbarn från sex månader till 6 år är en enstaka dos 5 ml, och administrationsfrekvensen är var 8: e timme. Barn över 6 år ges också 5 ml mediciner, men redan fyra gånger om dagen, det vill säga med 6 timmars mellanrum.

Varaktigheten av att ta flytande "Nifuroksazid" sätter läkaren. I regel är medicinen ordinerad under en kort tid (3-7 dagar) och försvinner omedelbart efter försvinnandet av obehagliga symptom. Om det inte finns någon förbättring på andra eller tredje dagen då läkemedlet tas, bör du upprepade gånger visa den lilla patienten för läkaren.

För att hjälpa Nifuroxazid att snabbt bota smittsam diarré och samtidigt eliminera symtomen på uttorkning, bör barnet få mycket vätskor och om nödvändigt återhettningsberedningar under suspensionsbehandling.

Det är också viktigt att observera vissa kostbegränsningar, till exempel för att inte ge patienten frukt, juice och något som är svårt att smälta mat.

överdos

Tillverkare av sådan suspension ger ingen information om symtomen på överdosering av Nifuroxazid. Men om ett barn oavsiktligt dricker mer medicin än det är tillåtet efter ålder, rekommenderas att spola magen och använda symtomåtgärder om detta krävs (om det allmänna tillståndet förvärras).

Kompatibilitet med andra droger

Eftersom nifuroxazid inte absorberas i tarmen, är dess effekt på användningen av andra droger osannolikt. I en situation där barnet redan tar några droger, måste du berätta för läkaren innan suspensionen används.

Försäljningsvillkor och lagring

För att köpa flytande Nifuroxazid vid ett apotek måste du först ta en recept på ett sådant läkemedel från din läkare. Beroende på tillverkaren kostar en flaska 100-300 rubel. Suspensionens hållbarhet är vanligen 2 eller 3 år. Till dess att det är färdigt kan läkemedlet förvaras vid rumstemperatur och gömma det från barn på en otillgänglig plats. Vissa tillverkare i bruksanvisningen noterade att läkemedlet från den öppnade ampullen kan användas i 14 dagar (denna punkt ska anges i anteckningen till det köpta läkemedlet).

recensioner

På användningen av "Nifuroxazid" i flytande form hos barn finns det många positiva recensioner från både läkare och föräldrar. En av de främsta fördelarna med läkemedlet kallas en snabb åtgärd, eftersom effekten observeras redan flera timmar efter att suspensionen tagits.Fördelarna med läkemedlet kallas också det faktum att det är en suspension och förstör inte bakterier som hör till normal mikroflora. Priset på medicinering är överkomligt, och biverkningar noteras mycket sällan.

analoger

Den mest kända analogen av "Nifuroxazid" kan kallas ett läkemedel som heter "Enterofuril". Detta läkemedel har två former: kapslar och suspension, så det är väldigt enkelt att byta ut det med någon typ av Nifuroxazid. Eftersom läkemedlets sammansättning och utseende är likartade, sammanfaller även indikationerna och den möjliga negativa effekten på barnens kropp i dessa läkemedel. I suspensionen administreras Enterofuril även till spädbarn, med undantag för nyfödda barn.

Istället för "enterofuril" kan andra analoger användas, vars terapeutiska effekt tillhandahålls också av nifuroxazid. Dessa inkluderar "ersefuril, Ecofuril och Stopdiar, liksom Adisord och Mirofuril. Bland dem är läkemedel i suspension, som är mer lämpliga att ge till små patienter och läkemedel i kapslar och tabletter innehållande 100 eller 200 mg nifuroxazid. De används för samma indikationer och i samma doser som Nifuroxazid.

Vad ska man göra om barnet har diarré eller kräkningar, se följande video.

Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa