Funktioner av användningen av "Paracetamol" under graviditeten under 1: a trimestern

Innehållet

När en kvinna bär ett barn ska hon vara uppmärksam på alla droger hon tar. Detta är särskilt viktigt under de första månaderna av graviditeten, när alla framtida barns organ har börjat bilda, och under påverkan av mediciner kan denna process störa. Många frågor i framtida mammor orsakar mottagning av parasitamol, eftersom det är en av de mest effektiva och populära drogerna för feber och smärta.

Om en gravid kvinna har feber eller smärtsamma känslor, kommer läkaren oftast att ordinera detta läkemedel. Du bör dock inte ta sådan medicin själv under första trimestern.

Hur fungerar det?

Den aktiva substansen i läkemedlet kallas också paracetamol och har flera helande effekter, bland vilka de mest uttalade är anestetiska och antipyretiska. De är förknippade med effekten av ett sådant läkemedel på centra av smärta och termoregulering på grund av undertryckandet av prostaglandiner (eftersom de kallar ämnen som orsakar inflammation, ökar kroppstemperaturen och ökar smärta).

Effekten av "Paracetamol" börjar manifestera sig efter 40-60 minuter, beroende på doseringsformen, och varar ungefär 4-6 timmar. Avlägsnande av läkemedlet från kroppen sker huvudsakligen i urinen.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Är det tillåtet i 1: a trimestern?

Under de första veckorna av graviditeten är det lämpligt att den förväntade mammen avstår från att ta mediciner, även om de kallas säkra.

Om det är möjligt att inte ta Paracetamol (till exempel, smärtan är tolerabel eller febern är liten), då ska du ge upp. Användningen av ett sådant läkemedel är tillåten i extrema fall, då man inte kan klara sig utan det.

Faktum är att det är under första trimestern att alla viktiga organ av barnet läggs. Och påverkan av någon extern faktor, som inkluderar droger, kan vara katastrofal. Även i mycket sällsynta fall kan Paracetamol, som tas under de första 12 veckorna, orsaka yrsel eller orsaka missfall. Därför är det tillåtet att dricka detta läkemedel endast i situationer där fördelarna med att ta det blir högre än den möjliga risken för smulorna.

När tillämpas den?

Den vanligaste orsaken till utnämningen av "Paracetamol" till gravida kvinnor, inte bara under första trimestern, men också i någon period är ökad kroppstemperatur. Ta drogen bör vara när termometern visade mer än +38 grader, eftersom med en sådan ökning i temperaturen ökar risken för negativa effekter av feber på fostret. Läkemedlet kommer att hjälpa den förväntade mamman, som har influensa eller annan infektion, men med en liten temperaturökning är det bättre att använda säkrare folkmetoder.

Effektiv analgetisk effekt kan du också ta "Paracetamol" för smärta. Läkemedlet är efterfrågan på tand och huvudvärk, för smärta i musklerna eller lederna, för skador eller brännskador, och i andra fall.

Om smärtan inte uttrycks och den framtida mamman kan tolerera det, ska medicinen överges. Men allvarlig smärta kan skada smulorna, eftersom de kommer att vara en källa till stress och obehag för en kvinna, så användningen av paracetamol kommer att motiveras.

Möjlig skada

Även om läkare hänvisar "Paracetamol" till droger med övervägande god tolerans, kan vissa patienters kropp reagera negativt mot ett sådant läkemedel. En sådan sidreaktion är associerad med individuell intolerans mot paracetamol eller en av hjälpkomponenterna i den använda medicinen. Det kan se ut som hudutslag, klåda och andra allergiska symptom. Vissa kvinnor har också en negativ reaktion på matsmältningssystemet, som illamående, magbesvär, halsbränna eller förändring av avföring.

"Paracetamol" är definitivt skadligt för de förväntade mammorna som har kontraindikationer mot mottagandet. Dessa inkluderar inte bara överkänslighet mot läkemedlet, utan också sådana allvarliga patologier i mag-tarmkanalen som blödning och peptiskt sår. Läkemedlet används inte när det finns en brist i kroppen av ett enzym som kallas glukos-6-fosfat dehydrogenas.

Det finns också kontraindikationer för enskilda formerparacetamol"Till exempel används suppositorier inte för proktit, och suspensionen är inte föreskriven för nedsatt absorption av kolhydrater. Dessutom, med många allvarliga sjukdomar, kommer risken för biverkningar att ta Paracetamol att öka. Dessa inkluderar leverpatologi, bronkialastma, njursjukdom, blodbildningsstörningar, och så vidare. Om den förväntade mamman har någon form av kronisk sjukdom, kan hon därför sätta ner temperaturen med "Paracetamol" endast under överinseende av en läkare.

Läkemedlet är skadligt och bristande överensstämmelse med enstaka doser, överdriven användning eller för lång behandling. Överskott av doser av "Paracetamol" kan påverka lever av en gravid kvinna, liksom gastrointestinala tillstånd, hematopoetiska organ eller njurar. Det är lika viktigt att ta hänsyn till kompatibiliteten hos ett sådant läkemedel med andra mediciner som den förväntade mamman kan ta. Vissa läkemedel minskar effekten av "Paracetamol" eller ökar sannolikheten för biverkningar, så innan du tar det ska du klargöra deras kompatibilitet med läkaren eller i pappersanotation som sätts i förpackningen av läkemedlet.

Släpp form och dosering

"Paracetamol" produceras av många läkemedelsföretag, och antalet doseringsformer är mycket olika. Detta låter dig ta drogen och spädbarn och patienter med kräkningar, och i nödfall. Den mest populära typen av medicin för framtida mammor är piller. De är små i storlek, överkomliga, har en lång hållbarhetstid (3-5 år), innehåller 200 eller 500 mg av den aktiva substansen och säljs i förpackningar om 10, 20 eller mer. Denna "Paracetamol" är bekväm att köpa för hemhjälpskit och använda efter behov.

En annan populär doseringsform för graviditet är ljus. Denna variant av paracetamol hjälper till med toxicos, eftersom den inte tas i munnen och inte orsakar illamående. Dessutom är suppositorierna så enkla som möjligt - de inkluderar endast fettbasen och den aktiva substansen. I detta fall kan dosen av paracetamol i ett ljus vara från 50 till 500 mg, så du kan välja lämpligt alternativ för alla åldrar.

Effervescent tabletter är lika populära som de börjar agera snabbare än vanligt. Sådan "parasetamol" framställs av Hemofarm, löses snabbt i vatten för att bilda en godtagbar dryck och innehåller 500 mg av den aktiva beståndsdelen per tablett. Läkemedlet säljs i plaströr med 10-40 tabletter.

Det finns två fler former som används för gravida kvinnor mycket mindre. En av dem är lösningen för injektioner, som injiceras huvudsakligen på sjukhuset i fall då du snabbt måste eliminera smärtan eller ta ner den högatemperaturen. Risken för biverkningen är högre, så det gäller endast i nödfall.

Den andra formen är en söt suspension.Ett sådant läkemedel heter "Barnets parasitamol", eftersom det är efterfrågan hos barn på grund av dess trevliga smak och flytande konsistens. Doseringen av den aktiva substansen i en sked är dock liten (120 mg), så vuxna behöver dricka en hel del suspension. Men om det inte fanns några ljus eller piller till hands, kunde den förväntade mamman också använda sådan parasitamol.

Hur man tar?

Innan du dricker "Paracetamol" eller använder ett ljus ska du förtydliga en enstaka dos med din läkare. För vuxna är dosen av sådan medicin per dos normalt 500 mg, men för den förväntade mamman reduceras det ofta för att minimera risken för skadliga effekter på barnet.

Om en gravid kvinna till exempel har tandvärk, kommer läkaren att råda henne att ta ett piller med en dos av 200 mg eller lösa upp hälften av den brusande tabletten. Och om denna mängd aktiv substans hjälper till att klara smärtan, är det inte nödvändigt att öka dosen. Ibland är dock denna dos inte tillräcklig och läkaren höjer den till 500-1000 mg, men mer än 1 g åt gången är förbjuden.

Med tanke på användningsfrekvensen bör "Paracetamol" användas under första trimestern endast när det är absolut nödvändigt. Detta innebär att medicinen tas en gång när feber eller smärta är mycket uttalad. Om temperaturen sjunker och smärtan har gått, kan du inte ta drogen igen för förebyggande.

Om du tar Paracetamol nästa gång är det endast acceptabelt när temperaturen börjar stiga igen, och termometern kommer att visa mer än 38 grader eller smärtan kommer att fortsätta. I det här fallet kan du dricka ett piller eller återinföra ett ljus först efter 4 timmar, och mottagningen oftare än fyra gånger om dagen är oacceptabel.

Den maximala dosen av den aktiva substansen per dag är 4000 mg. Varaktigheten av mottagning tillåten för gravida kvinnor - 1-3 dagar.

Recensioner och analoger

De flesta kvinnor som fick ta "Paracetamol" som ett botemedel mot smärta eller feber under födseln, pratar positivt om honom. Fördelarna med detta läkemedel är ett stort urval doseringsformer och tillgänglighet ("Paracetamol" finns i nästan alla apotek och säljs utan recept), liksom effektiviteten och den sällsynta förekomsten av biverkningar. Nackdelarna innefattar det faktum att läkemedlet verkar inte tidigare än 40-60 minuter efter intagandet, och varaktigheten av den terapeutiska effekten är liten (3-4 timmar).

Om du behöver byta "Paracetamol" med något annat läkemedel, kan du använda "Efferalgun", "Kalpol" eller "Panadol". Basen för dessa läkemedel är samma aktiva ingrediens, och doseringsformer, doser, indikationer, samt eventuella biverkningar och negativa effekter av sådana läkemedel är identiska.

I det här fallet bör den förväntade mamman vara uppmärksam på kombinationsdrogen baserad på paracetamol, innehållande feniramin, vitamin C, koffein och andra komponenter. Som regel är dessa pulver eller brösttabletter från vilka en terapeutisk dryck framställs. Ta dem under graviditeten är omöjligt.

När det gäller ersättning av "Paracetamol" med "Nurofen"," Mig "," Ibufen "eller ett annat läkemedel ibuprofen, är det tillåtet under första trimestern. Dessutom har dessa analoger en längre terapeutisk effekt och fungerar bra med feber eller smärtsamma förnimmelser, så de är ofta utvalda istället för paracetamol om effekten inte var tillräckligt stark.

Det finns också droger där det finns både ibuprofen och paracetamol, till exempel Ibuklin och Next. De är inte kontraindicerade under de första månaderna av graviditeten, men innan du tar sådana droger är det lämpligt att rådgöra med din läkare.

Mer information om hur du tar Paracetamol finns i följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa