Funktioner av användningen av "Paracetamol" under graviditeten i 3: e trimestern

Innehållet

Alla förväntade mammor vet att under graviditeten kan många läkemedel få en dålig effekt på fostrets utveckling, provokationsfel eller till och med ett missfall. Men gravida kvinnor har akuta respiratoriska virusinfektioner, tandvärk, kyla, migrän eller influensa, för vilka de kan behöva ett läkemedel som kan slå temperaturen under feber och lindra smärta, till exempel Paracetamol.

Läkare kallar det säkert för smulor i magen, och tillgängligheten och effektiviteten gör det här verktyget till en av de mest populära drogerna för smärta och värme. Men innan du tar sådan medicin i tredje trimesternTill exempel, vid vecka 32, bör den förväntade mamman läsa instruktionerna och samråda med sin läkare.

Vad är det här läkemedlet?

"Paracetamol" är en stor grupp läkemedel som förkortas som NSAID, eftersom de har en antiinflammatorisk effekt och har en icke-steroidstruktur. Den aktiva substansen i läkemedlet, som även kallas paracetamol, kan påverka bildningen av prostaglandiner - föreningar som aktiverar inflammatorisk process, stimulerar ökningen i kroppstemperatur och smärtstillande. Resultatet av att ta "Paracetamol" kommer att återgå kroppstemperaturen till normala nivåer och minskad smärta. Men den antiinflammatoriska effekten av detta läkemedel är svag.

Apotek kan mötas "Paracetamol" i följande former.

  • I suspension. Det här alternativet köps vanligtvis för barn, eftersom det är lätt att svälja och söt till smaken, därför finns det vanligtvis ordet "barnslig" på förpackningen. För vuxna är det mindre föredraget på grund av den låga dosen av den aktiva substansen i en sked.
  • I stearinljuset. Sådan "Paracetamol" presenteras i olika doser, lämpliga för både små barn och vuxna patienter. Det är ganska bekvämt att använda, särskilt om det finns illamående eller kräkningar. Dessutom innehåller det minsta antalet komponenter - i tillägg till den aktiva komponenten, endast fettbasen.
  • I brusande tabletter. Denna typ av "Paracetamol" absorberas snabbare än den aktiva substansen från en vanlig tablett, därför är den mest populära med feber.
  • I lösning för injektionsvätskor. Denna form av medicinering kännetecknas av snabbast möjliga verkan, men används huvudsakligen på sjukhuset, och dosen ska väljas av en läkare.
  • I tabletter. Denna "Paracetamol" används oftast av vuxna. Tabletterna är små, runda och sväljas lätt. Dessutom har de en ganska lång hållbarhetstid (upp till 5 år), så det här läkemedlet är vanligtvis köpt för ett förstahjälps kit.
Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Är det tillåtet under tredje trimestern?

"Paracetamol" anses vara en relativt säker medicin, som förskrivs vid 28-40 veckor i sådana fall.

  • Om framtida mamma har feber. Mottagandet av "Paracetamol" är motiverat när indikatorn på termometern är mer än +38 grader. I en sådan situation, som ofta uppstår med virusinfektioner, riskerar barnet för hypoxi och intrauterin infektion.
  • Om gravid lider av allvarlig smärta. "Paracetamol" kan tas för att bli av med tandvärk, migrän, ryggsmärta, muskelsår, smärtsamma känslor för brännskador och så vidare.

Samtidigt bör framtida mammor komma ihåg att parasetamol bara lindrar vissa symtom - smärta och feber. Och det här är inte alltid bra. Till exempel kan huvudvärk hos en gravid kvinna utlösas av en ökning av blodtrycket. Om du tar Paracetamol tabletter kommer det inte att avslöjas i tid, vilket kan vara farligt för både kvinnan och fostret.

Innan du tar Paracetamol rekommenderas därför att du först rådgör med en läkare.

Hur man tar?

Läkaren ska ge en dos av läkemedlet för en viss kvinna, men oftast, för feber ges Paracetamol vid 500 mg per dos. När det gäller smärta, rekommenderas att börja med hälften av denna dos (200-250 mg) för att minska obehag. Om det är tillräckligt för att eliminera smärtan, är det inte nödvändigt att öka dosen. Den maximala engångsdosen för en gravid kvinna är 1000 mg av den aktiva substansen.

Att dricka "Paracetamol" eller använda det på annat sätt under graviditeten ska vara endast efter behov. Detta innebär att ett piller, ett ljus eller en suspension endast används för smärta eller när temperaturen stiger en gång. Om symtomen fortsätter att störa dig är det acceptabelt att ta medicinen 3-4 gånger om dagen med intervall om minst fyra timmar.

Överstiga inte dosen på 4000 mg per dag, såväl som att ta läkemedlet i mer än 3 dagar.

Kan det skada?

En kvinnas kropp kan reagera på parasitamol med negativa symtom. Även om recensionerna är sällsynta orsakar de ibland allergisk utslag, illamående, klåda i huden, buksmärtor och andra sjukdomar, som omedelbart ska rapporteras till läkaren.

"Paracetamol" är skadligt i förekomst av kontraindikationer mot användningen av sådana läkemedel. Till exempel, om framtida mamma har överkänslighet mot dess komponenter, så kommer läkemedlet att orsaka obehagliga symtom på intolerans. Det kan inte tas i vissa ärftliga sjukdomar, till exempel i frånvaro av glukos-6-fosfat dehydrogenas i kroppen. Försiktighet med användning av "Paracetamol" kräver patienter med sjukdomar i mage, lever, njurar och många andra patologier.

Skada för framtida mamma och bebis i magen kan orsakas av att doserna inte överensstämmer eller för långt mottagande. Om du inte följer läkarens rekommendationer och överskrider de doser som anges i anvisningarna, kommer detta att påverka de blodbildande organen, levern och mag-tarmkanalen negativt.

Det är också viktigt att ta hänsyn till andra läkemedel som redan tar gravid, eftersom de kan vara inkompatibla med paracetamol, vilket också ökar risken för biverkningar.

analoger

En fullständig ersättning för Paracetamol kan kallas Panadol, Calpol och Efferalgan, eftersom verkan av dessa läkemedel beror på samma aktiva substans. De kan användas i fall där "Paracetamol" inte fanns på apoteket. Men att ersätta detta läkemedel med andra NSAID bör inte vara. Även ibuprofenläkemedel godkända i början av graviditeten är förbjudna under tredje trimestern. Läkemedel som innehåller kombinationen av paracetamol med andra aktiva ingredienser är inte ordinerad till förväntade mammor heller.

Doktor Komarovsky kommer att berätta om hur man ska behandlas för gravida kvinnor i nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa