"Paracetamol" under graviditeten: bruksanvisningar

Innehållet

Medan du väntar på att barnet ska ta något läkemedel, ska det behandlas med försiktighet. Därför vågar hon inte omedelbart dricka antipyretiska och analgetiska läkemedel, till exempel Paracetamol när den förväntade moderns temperatur stiger eller huvudvärk uppstår. Och detta är korrekt - innan du eliminerar smärtan eller sänker temperaturen med ett piller, måste du se till att detta läkemedel är säkert för den gravida kvinnans kropp och smulor i magen.

Är gravid tillåten?

"Paracetamol" är ett av de mest populära symtomatiska läkemedlen som ordineras för smärta och feber. Det är tillåtet även för spädbarn och anses vara det säkraste icke-steroida antiinflammatoriska medlet i barndomen. Instruktioner för användning av sådant läkemedel förbjuder inte det under graviditeten, men rekommenderar att den förväntade mamman först konsulterar en läkare.

Enligt experter kan "parasetamol" tas medan barn bär ett barn i situationer där det verkligen är nödvändigt. Till exempel, om kroppstemperaturen hos en gravid överskred 38 graderdå är detta farligt för fostret. I detta fall är användningen av "Paracetamol" att föredra för effekterna av feber, vilket kan påverka barnet negativt.

Om en kvinna har en dålig tand eller huvudvärk, är det också dåligt för barnet i livmodern, eftersom det orsakar obehag hos den förväntade mamman och orsakar stress. I denna situation kommer "Paracetamol" att vara det bästa alternativet för narkos.

Läkare tror att det skulle vara bättre om en gravid kvinna tar den dos som doktorn föreskriver för denna medicinering än att hon fortsätter att lida och uthärda smärtan.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Doseringsform

Paracetamol produceras av olika läkemedelsföretag, så det här läkemedlet säljs i alla apotek och utan recept. Det representeras av flera arter.

 • Ljus. Detta läkemedelsalternativ är ofta valt för spädbarn eller allergier, eftersom det är lätt att använda hos spädbarn, och den enda inaktiva substansen i suppositoriet är en fettbaserad bas. Stearinljuset är långsträckt, vitkräm eller vit och packad i 10 stycken. De rekommenderas att förvaras i kylskåp, och hållbarheten hos ett sådant läkemedel är 2 år. Paracetamoldosering i ett suppositorium är från 50 till 500 mg. Läkemedlet med en lägre dos används för barn, och gravida kvinnor ordineras vanligtvis 500 mg suppositorier.
 • Suspension. Denna typ av läkemedel är mer efterfrågad i barndomen, så på paketet kan du se namnet "Paracetamol för barn" eller "Paracetamol för barn". Men i avsaknad av andra former till hands kan ett sådant läkemedel också användas av vuxna. Läkemedlet säljs i glasflaskor, till vilken en spruta är fäst med graderingar eller en mätsked. En flaska kan hålla mellan 100 och 200 g gulaktig eller grå flytande luktande som apelsin eller jordgubbe. Doseringen av paracetamol i suspension är vanligen 120 mg per 5 ml.Förvara den söta vätskan till rumstemperatur, och hållbarheten hos ett sådant läkemedel är ofta 3 år.
 • Brännbara tabletter. Denna form av paracetamol tillverkas av Hemofarm. Dessa tabletter är vanligtvis stora, runda, vita i färg och säljs för 10-40 stycken i plaströr. Doseringen per 1 tablett är 500 mg. Hållbarhet för läkemedlet - 2 år.
 • Regelbundna piller. Detta är den mest populära typen av "Paracetamol" hos vuxna, eftersom den är lätt att svälja på grund av sin lilla storlek och en tablett innehåller en ganska stor enstaka dos - 200 eller 500 mg. Läkemedlet säljs i blåsor av 10-20 eller fler stycken i ett förpackning och kännetecknas vanligtvis av en rund form och vit färg. Hållbarheten för sådan "Paracetamol" är den största bland alla former - 3-5 år.
 • Injektionsvätska, lösning. En klar vätska utan färg säljs i 50 eller 100 ml polyetenflaskor och används som ett nödhjälpmedel, därför administreras Paracetamol mycket sällan till gravida kvinnor. Varje milliliter av detta läkemedel är en källa på 10 mg aktiv substans.

effekt

Den aktiva substansen med samma namn som någon form av "Paracetamol" påverkar cyklooxygenas - speciella enzymer som är närvarande i hjärnvävnad, i synnerhet i smärtan och i området som är ansvarigt för termoregulering. En sådan mekanism hindrar framställning av prostaglandiner, vilket medför att smärtsensorationerna sjunker och den ökade kroppstemperaturen återgår till normal.

Liknande enzymer finns utanför centrala nervsystemet, men de har en annan typ och paracetamol har nästan ingen effekt på sådana cyklooxygenaser. Detta underlättas även av närvaron i perifera vävnader från andra enzymer, som kallas cellulära peroxidaser. Av denna anledning har "Paracetamol" en mycket svag antiinflammatorisk effekt och provocerar inte många negativa symptom som är karakteristiska för analoger: vattenretention, skada på magslemhinnan och så vidare.

När kan det tillämpas?

Den vanligaste indikationen för att använda Paracetamol för den förväntade mamman är behovet av att minska kroppstemperaturen om hon har stigit över +38 grader. Om moderens feber är stark och långvarig är det farligare för fostret än den möjliga biverkningen av medicinen.

Resultatet av en aktiv inflammatorisk process är olika utvecklingsstörningar hos barnet, och i allvarliga fall, barnets död i livmodern. därför Om den gravida kvinnan har förkylning, ARVI eller influensa, och numret på termometern växer hotigt, rekommenderas Paracetamol att minska kroppstemperaturen.

Inte mindre efterfrågan och den analgetiska effekten av "Paracetamol". Läkemedlet kan användas för migrän, tandvärk, brännskador, skador, smärtor i lederna eller musklerna. Det klarar sig väl med måttlig och mild smärta, men med svår smärta kan det vara ineffektivt.

Funktioner av användning

"Paracetamol" vid olika graviditetsstadier används inte lika, detta måste beaktas innan du själv förskriver ett läkemedel.

I 1 trimester

Denna period präglas av fostrets aktiva utveckling, så framtida bebis kropp kan påverkas av eventuella negativa effekter, som inkluderar droger. Det är under de första 13 veckorna att kroppens vitala organ bildas, och användning av mediciner kan ge upphov till oönskade konsekvenser. Detta gäller även för paracetamol.

Även om läkemedlet anses relativt säkert är det fortfarande en liten risk när den tas, så under första trimestern bör det undvikas om det är möjligt, till exempel om smärtan inte är stark eller temperaturen är under +38 grader. I sällsynta fall orsakar detta läkemedel missbildningar eller kan även leda till missfall.

2 trimester

Mitten av graviditeten anses av läkare vara den mest fredliga perioden, eftersom barnens organ redan har bildats, och moderkakan skyddar honom från många skadliga ämnen.Användningen av "Paracetamol" från den 14: e till den 27: e veckan är tillåten, och risken för komplikationer, enligt experter, är minimal.

I 3 trimester

Till skillnad från många analoger skadar Paracetamol inte fostret under graviditetens sista månader. Och om framtida mamma har feber vid 28 veckor eller senare är det farligare än att ta Paracetamol tabletter, eftersom placentans funktion förvärras under feber och risken för fosterhypoxi och förlossning ökar tidigt. Endast i mycket sällsynta fall i smulorna är intoleransen för läkemedlets aktiva substans möjligt, vilket kommer att manifesteras i framtiden.

Kontra

Mottagning "Paracetamol" är förbjuden om den förväntade mamman är överkänslig mot någon ingrediens i drogen. Andra kontraindikationer för graviditet inkluderar:

 • ulcerös eller erosiv lesioner i magen;
 • blödning från mag-tarmkanalen;
 • bristen på glukos-6-fosfat dehydrogenas i kroppen.

De råder också gravida kvinnor med njursjukdom, bronkial astma, leversjukdom eller blodsjukdomar för att vägra behandling med paracetamol, eftersom risken för biverkningar av läkemedlet ökar.

Mottagande av suspension är förbjudet om det finns arveliga sjukdomar där upplösningen av socker är bruten. Användningen av suppositorier är kontraindicerad i rektumssjukdomar.

Biverkningar

Ibland svarar den framtida mammens matsmältningssystem på paracetamol med olika dyspeptiska symtom, som illamående eller magont. Ibland uppträder en allergisk reaktion på läkemedlet i form av urtikaria, klåda eller hudutslag. Sällsynta biverkningar av läkemedlet inkluderar även dess negativa inverkan på blodbildning och levertillstånd.

Dosering, frekvens och varaktighet

En enda dos av "Paracetamol" för den framtida mamman är bäst att kolla med läkaren. Det är ofta 500 mg, men i vissa fall (till exempel med comorbiditeter) kan det vara mycket lägre. Dessutom, med smärt syndrom, rekommenderas att börja med hälften (200-250 mg) - kanske den här aktiva substansen kommer att räcka för att eliminera smärtan.

Läkare ringer maximal enstaka dos 1 g paracetamol, och det kan inte tas mer än 4 g per dag. Optimal användning av läkemedlet endast efter behov - när temperaturen är mycket hög eller smärtan är oerhört stark.

Mottagning mer än tre gånger under en dag rekommenderas inte. När det gäller varaktigheten av "Paracetamol" är den begränsad till 3 dagar. Att dricka sådant läkemedel för profylax är strängt förbjudet.

Kompatibilitet med andra droger

Effekten av "Paracetamol" kan påverka olika droger. Om en gravid kvinna exempelvis tar en sorbent, kommer den att påverka biotillgängligheten, så den analgetiska och antipyretiska effekten blir svagare. Läkemedlet ska inte kombineras med antikoagulantia, antiinflammatoriska läkemedel och några andra läkemedel.

Om den förväntade mamman måste ta, förutom "Paracetamol", andra mediciner, krävs medicinsk rådgivning.

recensioner

Gravida kvinnor som har tagit Paracetamol för feber eller smärta talar mest om detta läkemedel. Dess fördelar är en mängd olika dosformer, säkerhet för fostret, terapeutisk effekt och god tolerans. Bland bristerna nämns det Läkemedlet börjar inte agera omedelbart, men bara efter 40-60 minuter, och efter 3-4 timmar försvinner effekten av paracetamol.

analoger

Om en eller annan orsak inte kan användas av parasitamol, kan den förväntade mammen ersätta den med medicin med ett annat namn, men med samma aktiva substans. Dessa läkemedel inkluderar "Panadol", "Kalpol" och "Efferalgan". De finns i ljus, suspensioner, tabletter, sirap och brösttabletter.

Du kan också hitta droger till salu, där askorbinsyra, feniramin, koffein och andra aktiva föreningar läggs till paracetamol (Paracetamol Extra, Grippostad, Rinzasip, Coldrex, etc.). De är vanligtvis tillgängliga i pulver eller brösttabletter. Deras mottagning under graviditeten är oönskade, så ersätt de vanliga drogerna "Paracetamol" med dessa läkemedel.

Under första trimestern kan en gravid kvinna också använda ibuprofenberedningar för smärta eller feber, till exempel "Nurofen". De kan effektivt ersätta "Paracetamol" under andra trimestern, men under de senaste månaderna av graviditeten är sådana antipyretika kontraindicerade, eftersom de kan påverka mervärdet av livmoderhalsen, mängden fostervätska och myometriumkontraktiliteten. Samma restriktion tillhandahålls också för analoger som innehåller en kombination av paracetamol och ibuprofen, till exempel för Next och Ibuklin-tabletterna.

Efter att ha granskat all information om användning av "Paracetamol" under fertilitetsperioden kan vi kort notera följande:

 • använd den i 1 trimester oönskadmen i en farlig situation är tillåten
 • i 2: a trimestern för att ta drogen möjligt men utan missbruk;
 • Under de senaste månaderna av graviditeten är inträde inte förbjudet, men först bör du konsultera en läkare.

Se om du kan dricka paracetamol under graviditeten i nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa