Hur många veckor i graviditetens första trimester och när slutar det?

Innehållet

Den första trimestern av graviditeten anses med rätta vara den viktigaste och ansvariga, bestämma den fortsatta graviditeten. Det är under denna period att barnet går långt från en enda cell med en komplett uppsättning DNA till en komplex organism, en liten man som redan har alla inre organ och system. Det är graviditetens första trimester som ibland är väldigt svårt, och kvinnan är alltså intresserad av frågan, och när den här smärtsamma perioden slutligen slutar.

termer

Den första trimestern kallas också den tidiga graviditetsperioden. Det börjar vid en vecka och slutar vid 13 veckors graviditet..

Den vanligaste frågan - från vilken tid att räkna. Kvinnor tror ofta att graviditeten börjar från det ögonblick som befruktningen börjar. Det är faktiskt det. Men termen av fostrets faktiska existens kallas embryonal termen, och graviditet beräknas vanligtvis från den första dagen av den sista menstruationen. Under de första två förlossningsveckorna av graviditeten är barnet ännu inte i sikte. Och bara i femte veckan gör kvinnor vanligtvis graviditetstest i samband med menstruationstiden.

Så det finns exakt fyra obstetriska veckor i en obstetrisk månad. Och de obstetriska månaderna själva i graviditeten är inte nio, men tio. Om vi ​​anser kalendermånaderna, som fungerar mycket mer välbekanta och bekväma, inkluderar första trimestern de första tre månaderna av graviditeten.

Den slutar vid 13 obstetriska veckor av graviditet, andra trimestern börjar vid vecka 14.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Särskilda funktioner

Medan organogenes pågår (processen med att lägga fostrets organ och vävnader) är barnet otroligt sårbart för negativa effekter, både exogent (externt) och endogent (internt) ursprung. Förstöring av processer på mobilnivån kan orsaka missbildningar, embryonets död, missfall. därför Den första trimestern anses vara den farligaste och mest kritiska.

En kvinnas kropp är ombyggd, anpassar sig till nya arbetsförhållanden, med hänsyn till utvecklingen av ett nytt liv i livmodern, och därför är det ofta toxicos som inträffar under första trimestern, vilket uppenbarar intolerans mot vissa lukt, illamående, kräkningar, aptitlöshet, huvudvärk .

Även om det inte finns någon toxicos känner kvinnor förändringar och de uppträder som regel genom ökad utmattning, sömnighet, förändrad aptit i en eller annan riktning, förändring av smakpreferenser och frekventa humörförändringar.

Barn under de första 13 veckorna är ett stort sätt från en enda cell till en hel kropp. Från slutet av vecka 5 börjar hans hjärta att slå, vid vecka 6 bildas ett nervrör, vilket vid vecka 13 är uppdelat i hjärnan och ryggmärgen. Vid vecka 7 bildas ryggraden, händer växer, vid vecka 8 visas små fingrar. Från vecka 9 börjar barnet att flytta aktivt.

Organs läggning avslutas senast vecka 10, och från det ögonblicket kallas barnet fostret. Allt som kommer att hända under de återstående månaderna av graviditeten kommer redan att baseras på vad som läggs under de första tre månaderna - barnet kommer helt enkelt växa och gå ner i vikt.

Rekommendationer för kvinnor

Det är lättare att överleva första trimestern och skydda barnet från de negativa effekterna av skadliga faktorer. under den här perioden hjälper enkla tips:

 • utesluta alkoholhaltiga drycker, alkoholfri öl (det innehåller också en liten mängd alkohol), rökning och psykotropa ämnen;

 • Ta inte något läkemedel utan läkarens kännedom, försök att undvika även multivitaminpreparat (ett överskott av vitaminer under första trimestern bidrar till fällningsfel).

 • var uppmärksam på sömn och vila - Det blir mycket lättare för en gravid kvinna att gå igenom en svår tid om hon ska sova minst 8 timmar om dagen.

 • organisera dina måltider korrekt: ät fraktion, i små portioner upp till 6 gånger per dag, mätta kosten med alla typer av nödvändiga ämnen - och fetter, och proteiner och kolhydrater.

 • ät kött och fisk - animaliskt protein är ett strukturellt material för fostret

 • från 8-9 veckor ökar mängden kalcium, eftersom gradvis mineralisering av fostrets ben börjar vid denna tidpunkt

 • utesluta stekt, fet, rökt kött, kolsyrade drycker, kryddor, ketchup och majonnäs, liksom ett överflöd av socker och godis;

 • registrera så tidigt som möjligt - Det kommer att bidra till att märka eventuella komplikationer, missbildningar av fostret i tid.

 • håll i en viss situation en positiv inställning - eliminera kommunikation med obehagliga personer, försök att läsa och titta på goda nyheter, böcker och filmer, vilket kommer att bidra till att hantera humörsvängningar och depression som utvecklas mot bakgrund av progesteronexponering

 • gör ditt bästa för att inte få influensa, akut respiratorisk virusinfektion, rubella, vallkoppor, mässling och andra infektionssjukdomar, eftersom virus kan orsaka allvarliga fostrets missbildningar, ibland oförenliga med livet.

 • håll dig borta från trånga platserfrån kollektivtrafik i rusningstid;

 • Om du känner dig sjuk kan du inte vara signalistRådfråga en läkare, eftersom självmedicinering är mycket farlig för mamma och foster.

 • ha tålamod om det finns toxemi - andra trimestern ger vanligtvis lättnad.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa