Symtom och effekter av livmoderton i första trimestern av graviditeten

Innehållet

Uterusens ton i graviditetens första trimester - situationen är väldigt alarmerande och kräver omedelbar medicinsk uppmärksamhet, eftersom vanliga muskler i det reproduktiva kvinnliga orgeln i den här perioden borde vara i avslappnat tillstånd. Enligt statistiken ökade upp till 70% av de förväntade mammans ansikte ton i de tidiga stadierna.

Är hypertonus så farlig och vad man ska göra med det, kommer den här artikeln att berätta.

Om patologi

På kvinnors forum kan man ofta stöta på meddelanden att "tonen inte är läskig, det händer för alla". Ja, livmodern är ett muskelorgan, och vissa förändringar i tonen är ett fysiologiskt, normalt fenomen. Men efter uppfattningen förändras allting. Myelom i livmodern bör ligga i vila och slappna av för att säkerställa bevarande av graviditet och graviditet. Spända livmodermusklerna kan inte växa tillräckligt och växa i storlek, det förhindrar normal bildning av placentan.

Uppgiften att slappna av myometrium efter uppfattningen av naturen tilldelas hormonprogesteronet. Det är under sin handling att det reproduktiva kvinnliga orgelns muskelskikt blir mjukt, lugnt, det endometriska skiktet växer, vilket är nödvändigt för framgångsrik implantation. Nivån av progesteron är fortsatt hög under graviditeten, och bara kort före födseln bildas en ny dominerande östrogen och oxytocin börjar produceras.

Att minska nivån av progesteron till minimivärdena i slutet av graviditeten leder till en ökning av excitabiliteten hos receptorkänsligheten, tonen följer med laborkontraktioner.

Tänk på den ökade tonen i livmodern i första trimesterns norm kan inte vara.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Träningskontraktioner som inte leder till att arbetet börjar, denna tredje av graviditetstiden är inte typiskt, de brukar ses efter 20 veckor.

En ökning av livmoderkontraktilitet i tidig tid observeras vanligtvis. hos kvinnor som väljer att bli mödrar i ung ålder - upp till 18-19 åreftersom livmodern i detta fall inte är mogen och redo för förlossning. Även tonus oftast inspelade tidigt under graviditeten efter 35 år, för i framtiden har framtida mammor vanligtvis redan en historia av inflammatoriska gynekologiska sjukdomar, liksom aborter, förlossning.

Blodtryck i livmodern i 1: a trimestern av graviditeten är mycket farlig. Det ökar sannolikheten för missfall, hypoxi, patologisk bildning av placentan och fosterdöd. En liten kortvarig ton i livmodern, som inte orsakar rädsla och inte utgör ett hot mot att ha en graviditet, kan uppstå i en kvinna under nysning, skratt, orgasm.

skäl

Den vanligaste orsaken till hypertonus i livmodermusklerna under graviditetens första trimester, som varar upp till 13 veckor, anses vara otillräckliga progesteronnivåer i en kvinnas kropp. I detta fall aktiveras livmoder receptorerna och förbättrar det reproduktiva organets kontraktil förmåga. Om progesteron saknas kritiskt avbryts graviditeten tidigt. Men även en liten minskning av koncentrationen av detta hormon leder till hypertonicitet av myometrium.

Störningar av hormoner, som leder till utveckling av ökad livmoderton, kan vara oroande för progesteronbrist. Ökade nivåer av testosteron eller prolaktin i den förväntande moderens blod leder också till spänning i livmoderns muskler och äventyrar utsikterna att transportera.

Tonen stiger ofta hos kvinnor med hormonberoende sjukdomar, till exempel med livmoderfibroider eller endometrios, och hypertonus uppträder också hos kvinnor som har lider av gynekologiska sjukdomar före graviditeten.

Här är några fler orsaker som kan leda till ökad livmoderton i tidig tid:

  • sköldkörtelsjukdom;
  • senaste virusinfektion, influensa;
  • kronisk stress, ångest;
  • arbeta i nattskiftet, brist på sömn, kränkning av natt sömn;
  • dåliga vanor, som att röka eller dricka alkohol under första trimestern
  • arbeta i farliga miljöer, vibrationseffekter.

Separat märkta psykosomatiska orsaker till tonutveckling. Ofta påverkas de av kvinnor som inte är säkra på att de är redo att bli mödrar just nu, tvivlar, oroar sig för barnets framtid, liksom kvinnor som har stått i konflikt med fadern till det framtida barnet.

symptom

Det finns två typer av livmoderton. Grad 1 hypertonus - myometriumspänning längs det reproduktiva kvinnliga organs bakvägg. Grad 2 hypertonus - spänning och kontraktil beredskap på livmoderns främre vägg eller hela livmodern.

Grad 1-patologi i de tidiga stadierna kan inte särskiljas. Kvinnan känner nästan inte en sådan ton och kan inte ens gissa om det förrän läkaren diagnostiserar lämplig diagnos. Endast i de sena graviditetsstadierna kan den förväntade mammen känna tonen på livmoderns bakvägg på grund av lindrig värk och bristande smärta i korsbenet, ländryggsregionen. Ofta jämförs de med smärta före menstruation. I de tidiga stadierna att känna en sådan ton är inte möjligt.

I den andra graden av patologi bestämmer läkaren lätt tonen i andra och tredje trimestern på spänningen i bukväggen, på förändringen i formen av en gravid kvinnas buk. I första trimestern är ultraljud också grunden för diagnostik, som definierar tonen som en förtjockning av livmodern. Kvinnan själv, i händelse av hypertoni i grad 2, känner dragande smärta i underlivet, obehag i perineum och frekvent urinering.

behandling

Att ignorera tonen i första trimestern är omöjlig. En kvinna måste få den nödvändiga behandlingen för att öka chanserna för ett positivt resultat..

Villkorsterapi innebär att vila eller vila på vila. Om tonen är 1 grad och fokuset på spänning myometrium inte påverkar platsen för fästning av äggstocken, kan läkaren tillåta behandling på poliklinisk basis, hemma. Men i de flesta fall, eftersom första trimestern anses vara den farligaste, rekommenderas en kvinna att gå till gynekologiska sjukhuset för att rädda graviditeten.

Det är viktigt att eliminera alla stressiga situationer, för att få tillräckligt med sömn, för att eliminera fysisk ansträngning. Symtomatisk behandling bidrar till att hantera den patologiska spänningen i livmodermusklerna.

Den framtida mamman måste placeras i stationära förhållanden vid urladdning från könsorganet atypiskt för tidig graviditet på grund av hypertonus: luktade bruna eller skaralda sekret kan förekomma.

Korrekt behandling innefattar nödvändigtvis fastställande av den framtida moderens hormonella status - blodprov visar om det finns tillräckligt med progesteron i kroppen, eller om prolactin och testosteron inte överstiger normen. När progesteronbrist rekommenderar att du tar progesterondroger - till exempel "Utrozhestan", "Duphaston" och andra. Dessa läkemedel ordineras i individuell dos beroende på graden av progesteronbrist. De måste tas strikt enligt ordningen, inte glömma om nästa piller. Avbryt läkare. Vanligtvis rekommenderas att man tar sådana medel med brist på hormonprogesteron under hela första trimestern.

Blodbiokemi indikerar om en kvinna har magnesiumbrist. I detta fall föreskriva läkemedel med magnesium eller patienter, men nödvändiga injektioner "Magnesia".

I de tidiga stadierna rekommenderas antispasmodik - "No-Shpu", "Papaverin" för avlägsnande av överdriven livmoderton., växtbaserade lätta sedativa för att eliminera den ökade känsligheten hos nervsystemet.

Med multivitaminer är det inte så enkelt. Under den första tredjedelen av bärandet av en baby kan överskottsinnehållet av vissa vitaminer i den framtida moderens kropp leda till bildandet av fostrets missbildningar. Det är därför som vitaminer endast föreskrivs för dem som visar sin brist. Multivitaminer rekommenderas inte för de flesta gravida kvinnor under första trimestern.

I vissa fall kan tocolytics ("Ginipral," Salgim "och andra) användas på sjukhuset. De hjälper till att ta bort myometriums ökade ton.

Det är viktigt att följa läkarens rekommendationer strikt.. Med snabb behandling överstiger sannolikheten för framgångsrik eliminering av problemet 98%. Samtidigt har barnets ton och hans utveckling, som var tillgänglig under den tidiga perioden, inte någon effekt. Om behandlingen överges, så kommer det med stor sannolikhet att sluta i missfall, om tonen fortskrider.

Vid behandlingstillfället rekommenderas inte en kvinna med hypertonus under första trimestern kön, flygresor, motion (inklusive gymnastik för förväntade mammor, yoga och simning). Du kan inte röka, ta alkohol, för att under påverkan av alkohol blodkärl utvidgas, vilket kan förvärra situationen och leda till att ett missfall börjar.

Separat måste det sägas om situationen när behandlingen inte hjälper, och missfall förekommer. Ofta ligger den verkliga orsaken till missfall i fostrets genetiska eller kromosomala abnormaliteter, vilka inte är förenliga med livet efter födseln utan också med ytterligare intrauterin utveckling.

Fostret utvecklas i livmodern exakt till det stadium som anomali tillåter. Då är hans död oundviklig. I detta fall, förhindra ett missfall läkare kan inte. Trots alla utnämningar om hypertonus uppträder spontan abort. Så tänkt av naturen.

Mer information om den ökade tonen i livmodern - i videon nedan.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa