Vitaminer för gravida kvinnor i 1 trimester

Innehållet

Gravida kvinnor har stora behov av vitaminer. När allt kommer omkring tar barnet allt han behöver för tillväxt och utveckling från moderns kropp. Det finns vitaminer, vars brist eller överskott kan skada barnet själv. Och eftersom frågan om valet av vitaminer är för förväntad mammor akut.

Bra eller dåligt?

Mycket har skrivits och sagt om fördelarna med vitaminer för framtida mödrar. Det är uppenbart att våra förfäder inte hade vitaminer i kapslar, och detta hindrade inte att de födde normala barn. Men idag, andra miljöförhållanden, äter kvinnor mat som inte är relaterade till naturliga, även mjölken i affären kan vara pulveriserad och ost - en ostprodukt. I en sådan situation är det bara naturligt att med en kvinna inte kommer att kunna få rätt mängd vitaminer och mineraler för att ha en graviditet. Behöver ytterligare ämnen.

Hälsos initiala hälsotillstånd är annorlunda, kvinnornas sociala och levnadsvillkor är olika, och därför bör behovet av vitaminer bestämmas individuellt. Med andra ord är en låda med vitaminer inte värt att köpa just på grund av återkoppling från Internet. Korrekt urval av vitaminberedning innebär ett medicinsk samråd, och först efter att läkaren har resultaten av patientens biokemiska blodprov.

Denna analys visar innehållet av vissa vitaminer och mineraler i en viss kvinna, vilket gör det möjligt för läkaren att förstå vilka vitaminer som är tillräckliga för henne och vilka som bör tillsättas. Detta undviker hypervitaminos eftersom ett överskott av kalcium är farligt för den framtida mammens njurar, och ett överskott av vitamin A under embryogenes kan väl orsaka utveckling av defekter.

Kvinnor som förbereder sig på moderskap som lider av epilepsi eller på annat sätt tar antikonvulsiva medel, var noga med att rekommendera droger rik på aminosyror. Damer som är i tjänst eller på grund av livsförhållanden, är i kontakt med skadliga kemiska föreningar och ämnen, inklusive kvicksilver och bly, föreskrivs övertidsdoser av vitaminer C och E.

Nästan alltid finns det ett behov av att ta multivitaminberedningar för framtida mammor som bär tvillingar eller tripletter, kvinnor med HIV-infektion. Om en kvinna dricker eller röker före graviditetens början (och under en speciell situation) rekommenderas hon att ta ytterligare doser av B-vitaminer. Kvinnor med högt blodtryck under första trimestern föreskrivs ytterligare kalciumtillskott och för vegetarianer om det inte finns någon sunt förnuft För rekommendationer att äta fullständigt, ordinera stora doser av vitaminer i grupp B, järn och kalcium.

Okontrollerat intag av vitaminer, främst fettlösliga, är ganska farligt. Vitamin A, som redan nämnts, kan orsaka abnormiteter i barnets utveckling. Selen, om det är för mycket, gör detsamma. För mycket zink som konsumeras av en framtida mamma kan leda till en försämring av immunförsvaret, och överskottet av fluor kan leda till att tandemaljen försvinner och bildandet av fula fläckar.

För att undvika negativa konsekvenser är det bättre att diskutera valet av vitaminer i förväg med din läkare.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Att bli gravid - vilka ämnen behövs?

Om läkaren inte har något emot att du tar vitaminer, bör du noggrant bedöma kompositionen för ett läkemedel. Det finns ämnen som det är nödvändigt att i den första tredjedelen av tiden för att bära en bebis är den högsta. För att förstå varför måste du vara väl medveten om vad som exakt händer med en kvinna och hennes barn under första trimestern. Det är under denna period att hela perioden av organogenes passerar, när alla inre organ och system är bildade från kimbenar utan undantag. Eventuella negativa faktorer kan leda till patologier, onormal utveckling av barnet.

Men den mängd vitaminer som konsumeras av den framtida mamman bör begränsas av det dagliga kravet, vilket har ökat i jämförelse med det icke-gravida tillståndet (till exempel behöver kalcium en och en halv gånger mer och 30% mer zink). För att bättre förstå den komposition som anges på förpackningen av multivitaminer, låt oss överväga effekten och rekommenderade doser av huvudämnena.

 • Vitamin B6 - deltar i syntesen av aminosyror som ligger till grund för proteiner. Proteiner är huvudbyggnadsmaterialet för att aktivt bilda barns organism. För mamma kommer det också att vara en fördel, eftersom pyridoxin reglerar nervprocesser och minskar irritabilitet och aggressivitet. På grund av brist på sådant ämne utvecklas kvinnor ofta tidigt toxicosisSömnlöshet observeras. Överensstämmelse med den dagliga normen hjälper fosterhjärnan och nervsystemet att utvecklas så ordentligt som möjligt. Prisen per dag är 2,5 mg.

 • Folsyra - tar en aktiv roll i bildandet av fostervävnad, det är nödvändigt för bildandet av dess nervrör, från vilket hjärnan och ryggmärgen senare utvecklas. Vitamin B9 behövs också för mamman - det främjar en snabbare cellulär metabolism och ömsesidig substitution, som med en ökad metabolism i början av svangerskapstiden är mycket viktig. Ämnet är involverat i tillväxten av placenta vävnad. Kroniskt behov av folsyra är ofta orsaken till spontan abort, brutna anomalier i neuralröret (anencefali - hjärnans frånvaro, rygg i ryggradskanalen etc.). Den optimala dosen per dag är 0,8-1 mg per dag.
 • Vitamin E - viktigt för metabolismen av både mamman och fostret. Det skyddar både barn och moderorganismer från toxiner, som är en antioxidant. Om barnet föds för tidigt, kommer en normal mängd vitamin E att minska sannolikheten för blindhet och hemolytisk anemi. Tocopherol behövs för fosterets bildande och funktion, men dess överskott kan leda till hjärtfel. Därför är det viktigt att hålla sig till dosen - högst 10-13 IE.

Om en kvinna tar 15 IE i den första och andra graviditetsmånadenSom rekommenderas av vissa experter är sannolikheten för abnormiteter i fosterhjärtans arbete och struktur 9 gånger högre (bekräftad av forskning).

 • kalcium - deltar i blodbildning och bildande av benvävnad Man tror att detta element behövs huvudsakligen under andra och tredje trimestern. För tillväxt och mineralisering av ben - ja. Men i första trimestern är kalcium aktivt involverad i bildandet av nervsystemet, hjärtat och musklerna. Dagligt behov - 1000-1200 mg.

 • järn - bindande till hemoglobin, det garanterar mättnad av organ och vävnader med syre. Med anemi av syre är inte tillräckligt för både mor och barn. Varje dag i första trimestern behöver en kvinna 30-60 mg.
 • jod - deltar i produktionen av hormoner. Redan under första trimestern börjar barnet producera egna hormoner, då ökar behovet av zink. Viktigt för bildandet och utvecklingen av barnets nervsystem.I de tidigaste termerna bidrar det till att förebygga avvikelser och missbildningar, bildandet av kretinism och andra former av mentala abnormiteter. Dagligt behov - 200 mcg.
 • zink - deltar i fostrets tillväxt. Mängden zink i en gravid kvinnas kropp beror på vikten som barnet är födt på. Även zink behövs för att föda gå mer försiktigt, inte försenad. Daglig hastighet på 15-20 mg.
 • Andra vitaminer: D-vitamin - 400 IE per dag, vitamin K - 1 mg per dag, vitamin A (retinol) - högst 3000 IE per dag, C-vitamin på 60 mg per dag.

Det är önskvärt att den förväntade mamman i första trimestern tar emot alla ovanstående ämnen.

Vilket är bättre att ta: en genomgång av populära droger

Endast en läkare kan svara på denna fråga exakt, vi har sammanställt en lista över de mest populära drogerna bland ryska kvinnor. Efter en kort introduktion kan en kvinna diskutera med sin läkare.

"Elev Pronatal"

Läkemedlet är fullt balanserat, avancerat, vitamin- och mineralkomponenter presenteras i rätt mängd med hänsyn till graviditetens dagliga mängd. Fördelar - massan, men det finns nackdelar. Så det finns ingen jod i kompositionen, därför är det önskvärt att ta det separat, läkemedlet "jodomarin" kommer att vara lämpligt. Man tror att komplexet minskar manifestationerna av toxemi.

Vitrum prenatal

Enligt mineralkompositionen har komplexet inga analoger, men mängden vitaminer lämnar mycket att önska. Enligt recensioner av kvinnor orsakar piller ofta allergiska reaktioner, även om många positiva recensioner.

Alfabet Mama

Billigt, men ganska specifikt läkemedel som inte alltid är bekvämt att använda. Sammansättningen orsakar inte allvarlig kritik. Men dosen av varje piller innehåller inte det dagliga behovet av vitaminer och mineraler. Det är nödvändigt att ta piller 4 gånger om dagen, vilket inte alltid är bekvämt. Den förväntade mamman är upptagen, hon kan glömma.

"Materna"

Det är inte lämpligt för alla, men främst för dem som saknar jod och B-vitaminer. I komplexet är den här sektorn av ämnen högre. Enligt recensioner orsakar ofta matsmältningsbesvär, utslag och andra former av allergier.

"Complivit mamma"

Billig komplex, balanserad, men innehållet i vitamin D, E är lägre än i liknande komplex. Om första trimestern faller på sommaren eller våren kan du fortsätta med vad du har, men på vintern och hösten är det bättre att välja ett annat läkemedel eller tillsätta D-vitamin separat.

"Pregnavit"

Mycket prisvärt läkemedel som inte kräver betydande kostnader. Men kompositionen lämnar mycket att önska. Den innehåller få mineraler och jod. Om du bestämmer dig för att ta det, är det nödvändigt att ta separat beredningar av jod, kalcium och järn.

Femibion ​​NATALCARE

Fembion NATALCARE - Österrikiskt läkemedel av genomsnittspriskategori. Tillverkare ersatte folsyra med metafolin, en förening som absorberas bättre. Läkemedlet har ännu inte fått utbredd och berömmelse i Ryssland, men är redan i popularitet, eftersom inga allergiska reaktioner eller andra biverkningar har identifierats.

Hur man tar (tips och tricks)

Mottagandet av vitaminer under graviditetens första trimester kräver en noggrann attityd från kvinnan. Precis som det (när och hur det är nödvändigt) dricker inte vitaminer. I bästa fall kommer de inte att ge någon nytta, i värsta fall kommer de också att göra skada. Det finns läkare - anhängare av ett separat intag av vitaminer, och de har rätt i många avseenden, eftersom multivitaminkomplex inte tar hänsyn till några viktiga punkter.

 • Kalsium och järn konkurrerar tillsammans för absorption. Om de kommer in i kroppen samtidigt, kommer kalcium att vinna, eftersom det kommer att minska absorptionen av järn nästan 2 gånger. Därför är det önskvärt att ta dem separat eller välja ett läkemedel där järnhalten kommer att vara större än kalciumhalten.
 • Ascorbinsyra (C-vitamin) och cyanokobalamin interagerar dåligt. Under inverkan av askorbat oxideras vitamin B12 med nästan en tredjedel av dess innehåll. Föreningar erhålls, inte det mest fördelaktiga för den framtida mammens kropp.
 • Magnesium förhindrar järn och zinkkrom. Kalcium absorberas inte utan vitamin D3, och för att kroppen ska kunna absorbera vitamin B12 väl behövs kalcium.

Allergi utvecklas oftast när man tar mediciner, där doserna av vitaminerna B1 och B12 samtidigt höjs. Vitaminkomplex för kvinnor "i en intressant position" har en kumulativ effekt. Om graviditeten är planerad bör du börja ta dem i förväg, några månader före befruktningen. Då, när fosterorganen och systemen börjar bildas, kommer framtida mamma att ha tillräckligt med folsyra och jod i kroppen.

Vitaminer tar inte på sig en tom mage, det är bäst att dricka dem med måltider. Omedelbart två multivitaminmedel - det här är en uppenbar sökning. Drick inte vitaminer mjölk, starkt te. Det är bäst att dricka vanligt dricksvatten vid rumstemperatur. Om det finns utslag, klåda, obehagliga symptom på mag-tarmkanalen, ta vitaminer ska avbrytas och konsultera en läkare för utnämning av ett annat läkemedel.

Det är viktigt! Om en kvinna tar ett multivitamin under graviditetens första trimester, lindrar hon inte alls behovet av att få rätt kost och äta grönsaker, frukt, mejeriprodukter, gröna.

Jag vill särskilt säga om kött och fisk. Dessa produkter är en källa till protein, som barnet nu behöver bilda organ.

Rekommendationer från läkaren för att ta vitaminer till en kvinna under graviditetens första trimester, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa