Första trimestern Tredje trimestern

Funktioner av graviditetens andra trimester

Innehållet

Det finns gravida kvinnor som inte märker starten på andra trimestern - deras graviditet går lätt, lugnt, utan några speciella, obehagliga känslor. Men enligt statistiken upplever 8 av 10 kvinnor fortfarande toxik, och majoriteten förväntar sig därför att andra trimestern börjar som frälsning. Den andra tredjedelen av att bära en baby ger vanligtvis lättnad.

När börjar och slutar det?

För att vara bekväm att hålla koll på graviditetens varaktighet under det senaste århundradet infördes begreppet "trimester" i obstetriker. Endast tre av dem, var och en av dem är lika med tre månader. Andra trimestern börjar vid den 14: e gravidveckan och slutar vid 27 veckor. Om vi ​​tar det per vecka, är det 14 veckor, om det är vanligare att en kvinna ska betraktas som månader, täcker andra trimestern den fjärde, femte och sjätte månaden av graviditeten och tar lite av den sjunde.

Ur läkarens synvinkel är detta systemogenesperioden, när barnets kroppssystem aktivt stämmer överens med fullfjädradt arbete. Obstetricians kallar andra trimestern mediumfetal (foster).

Kvinnor kallar nästan enhälligt denna period "gyllene tid" - ångest, besvär och spänning i den första tredjedel av barnets löptid har redan blivit kvar, även de främsta farorna och riskerna för fostret har gått, men samtidigt är det fortfarande ganska lång tid före födseln. Det är inte svårt att bära graviditeten, det är inte så svårt - barnet är inte så stort att mamman kan uppleva fysiskt obehag. Å andra sidan är krummen inte så liten, och det var under denna period som kvinnan gör den första kontakten med honom - hon plockar upp sina rörelser och lär sig att gissa hans humör och stat.

Barnet är inte längre så mottagligt för negativt inflytande från utsidan, nu har han ett tillförlitligt skydd för den bildade och befintliga moderkroppen, vilket öppnar nya möjligheter för den förväntade mamman - vissa mediciner som förbjöds under första trimestern är tillåtna.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Barnutveckling

Fostret från den 14: e veckan växer inte lika intensivt som i början av graviditeten, och förändringarna i organismen är inte så stora. Viktökning kommer i första hand - det här är väldigt viktigt för dess lönsamhet. Uppsamlingen av subkutan fettvävnad kommer inte bara att låta barnet se ut som en söt bebis och gå upp i vikt, utan också ge möjlighet att självständigt behålla kroppsvärmen så att systemhypotermi inte uppstår.

Barnets hjärta knappar rytmiskt klart, pumpning upp till 24 liter blod per dag, men hittills är belastningen på dess avdelningar ojämn: höger sida är mer aktiv än vänster. De vänstra divisionerna blir lika med rätten endast vid slutet av perioden av intrauterin utveckling, när moderkakan är gammal och blodflödet är inte så intensivt. Upp till 50% av barnets totala blodvolym går till hjärnan, resten går genom aortan till barnets underkropp.

Lungans utveckling fortsätter. Barnet får syre från moderns blod, men små lungor gör redan de första andningsrörelserna. Vissa experter tror att detta sätt är andningsreflexen upprättad, medan andra tror att lungens konstiga rörelser är nödvändiga för att barnet ska främja processerna för cellulär metabolism. Alveoli bildas av veckorna 22-23, och den viktigaste processen börjar snart - bildandet av en speciell substans av det ytaktiva ämnet - fosfolipid som kommer att kuva över alveolerna, vilket förhindrar att de klibbar ihop efter att barnet gör sitt första oberoende andetag.

Ju längre barnet stannar i livmodern, desto större sannolikhet kommer det att tensid ackumuleras tillräckligt. Vid förtida arbetskraft utgör andningsfel en stor fara.

Barnet i andra trimestern förvärvar sin egen immunitet, fortfarande svag, men kan redan avvärja vissa hot och faror. Hela trimestern fortsätter utvecklingen av njurstrukturer. Mängden medulla växer ständigt och hjärnbarken bildas.

Om vi ​​överväger de viktigaste stadierna av utvecklingen av ditt barn under andra trimestern är det värt att notera ett antal händelser.

14 veckor

Under andra trimestern går barnet ens små - dess vikt överstiger inte 50 gram. Håret växer, och många barn har ganska många av dem. Alla barnen, oavsett det genetiska programmet som lagts ned av sina föräldrar, är hittills naturliga blondiner. Pigment, färgar ögonfransar och hår, kommer att visas senare. Fingerbildningen är klar, och nu har barnet sina egna unika, ojämförliga fingeravtryck. Barnet övar mimic rörelserna - han grimaces och ler.

15 veckor

Barnets kropp är tjockt täckt med original ostliknande smörjmedel. Huden är för tunn och försvarslös. Hjärnan förvärvar den första gyrusen. Peristalsis i tarmen bildas, mörkgröna avföring - meconium - deponeras redan i den. De ska gå på toaletten efter födseln under den första dagen. Manliga frukter börjar bibehållas i utveckling av kön med sitt eget hormon testosteron.

16 veckor

På bara några veckor tredubblade barnet nästan sin vikt - ca 120-140 gram väger frukten vid denna tidpunkt. De oculomotoriska musklerna utvecklas, ögonbollarna börjar röra sig. Det finns ögonfransar. Primär hörsel bildas: så länge som endast mellanörat är utvecklat fungerar det inre inte som det borde, därför hör barnet bara vibrationer från ljudvågorna.

Barnets kropp producerar alla blodkroppar, och vid denna tid har det också ett eget hemoglobin. De yttre könsorganen är tydligt synliga - det är möjligt att noggrant bestämma barnets kön under en ultraljudsundersökning.

17 veckor

Barnet hela tiden fram till den här tiden var mindre än placentan, och nu har han tagit henne i storlek. Från och med detta datum kommer viktökning att bli en prioritet för barnet. Förbättrad hörsel, det finns möjlighet att fånga högfrekventa ljud. Barnets rörelser blir mer komplexa, hjärnan börjar gradvis styra dem, men i allmänhet är de kaotiska.

18 veckor

Fostret når en vikt av mer än 210 gram med en tillväxt på 22 centimeter, kroppsandelarna börjar komma i ordning - det stora huvudet växer nu långsammare än resten av kroppen vilket gör att barnet ser proportionellt ut vid födseln. Benen växer snabbare än armarna, och nu för första gången i det intrauterinska staten har de blivit längre än de övre extremiteterna.

19 veckor

Den här veckan börjar en kvinna som redan har erfarenhet av moderskap känna störningar och primiparas kanske inte känner något ovanligt - fram till 22 veckor är detta helt normalt. Fostrets hörsel förbättras, inneröratets strukturer är fullt utformade och fungerande.

20 veckor

I mitten av graviditeten kommer barnet med väger nästan 350 gram och växer ca 24-26 centimeter. Huden blir mer hållbar och den gradvisa processen att bli av med lanugo och ostliknande smörjmedel börjar.

En blinkande reflex tränas, även om barnet inte vet hur man öppnar och stänger ögonen helt. Förflyttningarna under denna period känner för upp till 90% av gravida kvinnor för första gången.

21 veckor

Nervsystemet bildas aktivt - neurala anslutningar dras från alla organ till hjärnan, medan impulser fortfarande är felaktiga, ojämna men kan redan registreras. Fosterrörelser är aktiva, smulorna har redan något liknande sin egen regim.

22 veckor

Från denna vecka förvärvar fostret en ny status - den perinatala perioden av dess utveckling börjar. Om barnet är födt nu kommer det inte att betraktas som ett missfall. Leveranserna är för tidiga, graden av prematuritet är svår, men chanserna att överleva kommer fortfarande att vara. Intensiva processer äger rum i lungorna där produktionen av ytaktivt medel började.

23 veckor

Viktökningen fortsätter, men nu är det svårt att jämföra storleken på ett visst foster med normerna. Från den här tiden blir alla barn alltmer annorlunda än varandra. Enligt det genetiska programmet som lagts ner i dem av föräldrarna, är vissa redan större, andra är mer miniatyr. Det finns en systemogenes av endokrina körtlar, i synnerhet svett och talgkörtlar börjar att fungera.

24 veckor

Tremor i livmodern blir starkare, men hittills behöver man inte räkna rörelserna. Småbarns genomsnittliga vikt är 600 gram. Hjärnan fortsätter att bygga massa.

25 veckor

Anpassningsprocesser i barns organismer börjar - på den mest olika nivån lär barnet en svår överlevnadsvetenskap. Många rynkor på barnets hud har slätts ut. Vid födseln under denna period uppskattas chanserna att överleva, enligt WHO, till 16%. Baby drömmar.

26 veckor

Barnet börjar tumla och snurra runt mindre ofta. Platser i livmodern blir mindre, och nu är det mest lämpligt att vara i naturlig position - huvudet nedåt. Om fostret inte vänds, finns chanserna för en självständig återföring fortfarande.

Började att härda auriklarna, som fortfarande representeras av en ganska mjuk broskvävnad. Barnets hypofys börjar producera tillväxthormoner. Om det finns få av dem, så kommer produktionen av ytaktiva ämnen också att sakta ner - det här är den främsta orsaken till lungornas omogenhet hos fullfödda barn (detta händer också).

Pojkar testiklar ner i pungen. Äggstockar av tjejer från första trimestern ligger i bäckenet.

Om barnet är född vid denna tidpunkt uppskattas chanserna att överleva till 35%, även risken för funktionshinder minskar.

27 veckor

Med en vikt av 1 kilo passar den 37-centimeter fostret knappast i livmoderns fulla tillväxt. Han börjar ta en böjd position, där han kommer att stanna fram till födelsen. Från detta ögonblick blir det ganska svårt att bestämma barnets kön på ultraljud, speciellt om han placerar handtagen mellan böjda ben, eller navelsträngen passerar där. Den optiska nerven förbättras. Överlever upp till 75% av de födda barnen denna vecka. Risken för funktionshinder överstiger inte 7-9%.

Kvinnans välbefinnande

Med början av andra trimestern börjar aktiv tillväxt av buken. Om den 12: e veckan i livmodern knappt börjar lämna gränsen för det lilla bäckenet och stiga in i bukhålan, tar det i slutet av trimestern upp till 70% av utrymmet i bukhålan och de inre organen börjar uppleva vissa olägenheter. Men det här är bara i slutet av perioden. Det börjar alltid ganska lätt: det passerar toxemi, det är inte så ofta sjukt, och vid 16: e veckan passerar vanligtvis vanligtvis helt.

Om en kvinna äter ordentligt, är diarré, halsbränna och förstoppning under graviditetens andra trimester ett sällsynt fenomen.. Om i de tidiga stadierna orsakades sådana obehagliga symptom av en hög nivå av progesteron i den förväntade mammans kropp och i det tredje trimestern kommer det mekaniska trycket i matsmältningsorganen i den stora och tunga livmodern att leda till sådana symtom, då finns det ingen anledning till obehagliga symtom.

Hyppig urinering uppstår som ett resultat av progesteronexponering., och om nu kvinnan börjar ständigt känna trängseln att tömma hennes urinblåsan, med stor sannolikhet, talar vi om blåsor.Nasalbelastning, som inte är associerad med en rinnande näsa som sådan, går också tillbaka - det var en "bieffekt" av progesteron, vilket samlade vätska i kroppen, vilket gjorde slimhinnorna lösare och edematösa.

Under andra trimestern, på grund av den ökade mängden cirkulerande blod hos kvinnor, minskar trycket något, och detta är normalt. Men redan vid slutet av perioden blir lågt tryck normalt igen, återgår till ett tillstånd som var märkligt för en kvinna före graviditetens början.

Fostret är fortfarande litet, men livmoderns tillväxt kan fortfarande kännas. Från 16-17 veckor känner kvinnan livmodern i sittande läge, när man försöker ändra kroppens position från den 20: e drakens vecka, kan svaga ryggsmärtor observeras, höger och vänster i underlivet - så sträcker de ledband som håller livmodern i mittenpositionen. Ändra livmoderns form.

Utsläpp brukar bli något rikligare än de var under första trimestern. - För att bibehålla balansen i vaginalt mikroflora, producerar livmoderhalsen mer utsöndring.

Det är viktigt att veta att normal urladdning är ljus, vit eller gulaktig, luktfri och enhetlig i konsistens.

Om urladdningen blir blodig, brun kan det vara ett alarmerande tecken på sen missfall eller för tidig födsel, ett tecken på problem med placentan. Med grön eller grå urladdning bör purulent inflammation och intrauterin infektion uteslutas. Om urladdningen är vit och ostlik, åtföljd av svår klåda, har tröskeln förvärrats, lämplig behandling är nödvändig.

Huvudvärk är vanligtvis ovanligt för andra trimestern, och bara i slutet kan en kvinna märka att hon har huvudvärk på kvällarna. I detta fall är det viktigt att kontrollera blodtrycksnivån. Ökningen kan vara en av tecknen på preeklampsi.

Sömnlöshet kan orsakas av behovet av att sova bara i en pose på ena sidan. Varken i magen eller på baksidan i denna trimester är det redan omöjligt att sova. Lämna somna kommer att hjälpa en speciell kudde för gravida kvinnor. Du kan köpa det eller sy det själv.

Bröst i mitten av graviditeten skadar vanligtvis inte. Det primära steget för framställning av bröstkörtlarna för amning avslutades under första trimestern, och slutsteget kommer endast att inträffa under senare perioder. Ett stort bröst ger bara fysisk olägenhet - ryggen kan göra ont eftersom tyngdpunkten förändras inte bara för att magen växer, men också för att du måste hålla bröstet, som har ökat nästan 2 storlekar.

I andra halvan av andra trimestern kan kvinnan börja träna bouts - Kortvarig spänning i livmoderns muskler, inte approximativ leverans. De är inte systematiska, är inte vanliga, deras ursprung för vetenskapen är i allmänhet fortfarande inte helt klart. Man tror att det här är hur kvinnans nervsystem förbereder sig för förlossning - en reflexhandling.

Och även i slutet av andra trimestern konstaterar några kvinnor att deras kroppar och svansbenet skadar. Från och med denna tid börjar kroppen producera ett speciellt hormon, relaxin, vilket mjukar ligamenten och benen för att förbereda bäckenet för fysiologisk expansion och divergens i generisk handling.

Du behöver bara rådgöra med en läkare när smärtan är mycket stark och förhindra att du sitter, går och står.

Möjliga problem och komplikationer

Även om andra trimestern anses vara säker bör en kvinna veta exakt vilka svårigheter som kan vara och hur man känner igen dem.

Placental insufficiens

Placentan är ett viktigt organ för barnet. Problem med placentan under normal graviditet uppträder vanligen inte. Placental insufficiens är ett farligt tillstånd i samband med nedsatt blodtillförsel till "barnens plats". Om det är kroniskt leder det till en försening i fosterutvecklingen. Gradvis utveckling av grunt vatten.Mot bakgrund av brist på syre utvecklar barnet hypoxi, min motoraktivitet minskar gradvis.

Ofta utvecklas komplikationen hos kvinnor med tumörer i livmodern och äggstockarna, patienter med endometrit, hos kvinnor med kronisk hypertoni, njursjukdom, med låg placentation och förekomsten av "bebis". Den farligaste är placentainsufficiens under perioden 22-27 veckor, då barnet aktivt bildar hjärnbarken. Konsekvenserna kan vara olika - från fostrets död till sin mentala och mentala underlägsenhet.

Med tanke på detta anses den bästa diagnosperioden 22-24 veckor av graviditeten - vid denna tidpunkt rekommenderas att göra en ultraljud med en doppler. I små doser används aspirin, som förbjöds under första trimestern, "Curantil", "Actovegin", "Trental" och andra droger, inklusive vitaminpreparat, vid behandling.

preeklampsi

Från andra halvåret av andra trimestern bör kvinnor vara särskilt uppmärksamma på deras hälsa - tecken på preeklampsi är möjliga. Detta är en farlig komplikation som upptar en av de ledande platserna för orsakerna till dödligheten hos kvinnor vid förlossning och förlossning hos barn. Om tidig toxik orsakades av kräkningar och farlig uttorkning, är sen (som är preeklampsi) en triad av symptom: ödem (yttre och inre), högt blodtryck och närvaron av protein i urinen.

Gestos är mer insidious än toxicos. Ofta uppmärksammar kvinnor inte ens att ringen på handen inte räckte, och de vanliga slitna skorna är lite snäva. Men den farligaste är inre ödem, vilket inte är synligt för det blotta ögat. När gestenos stör arbetsorganen i de inre organen, oftast - lever, njurar, hjärnor, lungor.

Allvarlig preeklampsi i slutet av andra trimestern kan kräva tidig leverans, vilket är farligt för barnet.

Sent missfall

Som regel är risken för missfall betydligt lägre under andra trimestern, men sannolikheten är inte helt utesluten. Anledningen till detta kan hända är många - från fostrets missbildningar som barnet kunde överleva under första trimestern, men som störde kroppens funktion vid scenen av systemogenesen, störningar i moderkroppens tillstånd, cervikal insufficiens.

Tecken - svår smärta i underlivet, i ryggen, ovanlig (vanligen blodig) urladdning. Vanligtvis föregås detta av en ökad livmoderton. Undersökning visar en förändring i frekvensen eller frånvaron av hjärtinfarkt. Kvinnan känner sig svag, yr, hon är blek, trycket är lågt. Ju snabbare en kvinna kallar en ambulans, ju mer sannolikt att graviditeten kan räddas., om vi inte pratar om fosterdöd. Om barnet lever, tas väntetaktiken som grund.

Om vatten läcker, försök att hålla graviditeten. Kvinnan är i en steril avdelning, hon ges lösningar av tocolytics, och strikt sängstöd indikeras. Framgångsrikt är bevarandet av graviditeten upp till 34 veckor. Skadade fostermembran har all chans att hålla sig ihop på egen hand, och då kommer läckaget att stanna.

Om det redan är omöjligt eller opraktiskt att bevara graviditeten (barnet har svåra defekter), stimulera födseln på naturliga sätt. Sedan skrotas livmoderhålan dessutom med en curette. Om gestationsåldern är över 22 veckor kommer en barnläkare att vara närvarande vid födseln om barnet överlever - då kommer all nödvändig återupplivande vård att ges.

Cervikal insufficiens

ICN - cervikal dysfunktion. Istället för att tjäna som en pålitlig förstoppning för reproduktionsorganet under hela barnets ålder börjar halsen, på grund av sin svaghet, släta ut, mjuka och öppna något före tid. Patologi kan identifieras från de första veckorna av andra trimestern. Oftast diagnostiserade ICN upp till 22 veckors graviditet.

Behandla tillståndet kan och borde vara, och modern medicin har lärt sig att göra det ganska effektivt - nacken fixeras i statisk position antingen genom suturering vid 18-22 veckor, men om det behövs utförs operationen tidigare eller genom att införa en obstetrisk pessary. Ta bort stygn och pessar vid 37-38 veckor av graviditeten, eller med början av arbetet, om det börjar tidigare.

Virala sjukdomar

Virala infektioner är inte längre en stor fara för kvinnan och fostret om de inte åtföljs av hög feber. Om en kvinna har herpes på läppen och en temperatur på 37,0 grader krävs ingen behandling. Mams kropp kommer att klara problemet. Men på influensa och akuta respiratoriska virusinfektioner med feber krävs för att få antipyretika - Hög feber kan störa uteroplacentalt blodflöde och leda till placentainsufficiens. Kan användas i acceptabla doser "paracetamol, Men aspirin bör undvikas.

Barnet är tillförlitligt skyddat av moderkakan, det har en grundläggande immunitet och det är därför inte nödvändigt att ta antivirala droger, särskilt eftersom sådana droger inte kan skryta.

Smärtstillande medel är också möjliga, men inte alla - läkaren kommer att välja lämplig lösning beroende på typ, intensitet och arten av smärtan. Många kvinnor använder non-shpu antispasmodic som smärtstillande medel.

Vanliga frågor

Låt oss undersöka de vanligaste frågorna om gravida kvinnor i mitten av bärbarhetsperioden.

antibiotika

Under första trimestern rekommenderade läkare starkt att undvika antibakteriella läkemedel, eftersom de kan leda till allvarliga brister när de bildar barnets organ. Nu krummer kroppen fullständigt. Antibiotika är tillåtna, men inte ofarligt - de kommer inte att orsaka brister, men kan orsaka störningar i organens och systemens funktion.

Lokala antibiotika är inte förbjudna - droppar i näsan med purulent bihåleinflammation, till exempel en antibiotisk salva på såret med tecken på infektion, och så vidare. Det systemiska intaget av en sådan läkemedelsgrupp behöver fortfarande tas mycket allvarligt. En läkare kan ordinera penicillingruppsantibiotika eller makrolider för ont i halsen, lunginflammation, pyelonefrit, tuberkulos, klamydia och andra sjukdomar som hotar en systemisk bakteriell infektion.. Men alltid risken för antibiotikaresponering för fostret utvärderas i termer av de fördelar som antibiotikabehandling kan ge till mamman. Om hennes sjukdom hotar barnet mer än antibiotikumet, kommer behandling att ordineras.

Ototoxiska antibiotika (gentamicin), som orsakar dövhet och hörselskada hos barn, liksom kinoloner, syntetiska antibakteriella medel, är fortfarande förbjudna.

Oberoende mottagning av antibiotika utan kunskap från läkaren är strängt förbjudet.

kön

Under andra trimestern ökar kvinnorna vanligen libido, och det finns inga förbud mot det intima livet, men endast under förutsättning att läkaren inte har några invändningar. Läkare kommer att motsätta sig om en kvinna har livmoderhalscancer, ett hot om sent missfall, för tidig födsel, om en pessary appliceras eller stygn placeras på livmoderhalsen. En frisk gravid kvinna vars tillstånd inte är oroande kan njuta av ett fullvärdigt sexliv.

Med tanke på att i början av andra trimestern börjar abdominaltillväxt, måste paret noggrant välja ställningar - undvika de där penetrationen är så djup som möjligt, liksom de där partnern kan pressa livmodern med sin vikt.

Om magen skadar magen, är det onormalt urladdning, ska du omedelbart söka medicinsk hjälp.

Traveling

Resor till havet eller till bergen i andra trimestern är inte förbjudna, vilket inte är förbjudet, och flygningar med flyg.Endast från 27 till 28 veckor börjar några flygbolag att fråga den förväntade mamman om hjälp från den behandlande läkaren att flygningen är säker för en kvinna. Om du är en lycklig ägare till en stor mage, bör ett sådant intyg tas vid ett tidigare tillfälle för att undvika missförstånd när du går ombord på ditt flyg.

Det rekommenderas inte att flyga för kvinnor vars graviditet är komplicerad.beskrivet ovan. Även med en av dem kommer läkaren inte att ge ett intyg, tillstånd att flyga.

Enligt kvinnors uppfattning är gynekologer i allmänhet väldigt ovilliga att ge sådan information även till friska gravida kvinnor, eftersom själva flyget ofta inte är farligt, utan acklimatisering efter ändringen av tidszoner och klimatzoner.

Undersökningar och analyser

Från mitten av andra trimestern (ungefär från vecka 20) måste du besöka läkaren oftare - en gång vartannat vecka. Vid varje mottagning måste de vägas, inspektera kvinnans handleder och ankler för ödem, blodtrycket mäts. Detta är ett sätt att upptäcka tecken på preeklampsi, om det verkar så tidigt som möjligt. Dessutom passerar kvinnan före varje besök till läkaren en fullständig urinalys, för att inte missa det ögonblick som proteinet i det finns.

Kontrollera längden och positionen av livmoderhalsen. Upprepa blodprov för HIV och syfilis. Doppler-ultraljud kan utföras inte bara vid den planerade tiden för den andra prenatalundersökningen (från 16 till 21 veckor), men också vid någon annan tid, om denna information är nödvändig för att läkaren ska se till att barnet och hans mamma är okej.

Kvinnor som tidigare har identifierat problem med hemostas kan tilldelas ett koagulogram med obligatorisk bestämning av fibrinogenfaktorn. Kvinnor rekommenderas att göra en analys av sköldkörtelstimulerande sköldkörtelhormoner just nu. Norm TSH innebär att barnet inte har några problem med tillväxthormoner, och det utvecklas enligt villkoren.

När tecken på gestenos upptäcks, ordineras behandling under en viss period. Om i början av andra trimestern finns förutsättningar för utveckling av preeklampsi (en kvinna är benägen att drabbas av högt blodtryck, protein finns i urinen osv.), Då förebyggande terapi utförs vid 15 och 20-22 veckors graviditet.

rekommendationer

I allmänhet bär en baby under andra trimestern en ganska lätt och trevlig upplevelse. För att göra det ännu roligare kommer det att hjälpa enkla och effektiva råd från experter, som vid denna tidpunkt är värt att lyssna.

mat

Under första halvåret av andra trimestern är processen med mineralisering av barnets ben aktiv. Han tar mycket kalcium från moderns kropp. Kvinnor försöker diversifiera sin diet med mat med högt kalciuminnehåll och tror att de gör det för barnet. Faktum är att de gör det uteslutande för sig själva - barnet kommer i vilket fall som helst ta så mycket kalcium som han behöver, till och med på bekostnad av osteoporos från moderen. Därför behövs kalcium, men behövs för en kvinna. Så mycket som krävs. Om naglarna blir sköra, tänderna gör ont och bryter, splittrar håret, ökar mängden kalcium i din meny. Om det inte finns några synliga tecken på hypokalcemi är det tillräckligt med mejeriprodukter i kosten., kockost, färska gröna och havsfisk.

Från andra halvåret av andra trimestern minskar de mängden fett, men lägger till mängden hälsosamma lätta kolhydrater. Barnet börjar aktivt öka, mammas aptit ökar, och onormal viktökning och fetma utesluts inte när man brinner med fetter, och detta kan väsentligt komplicera den kommande tredje trimestern och förlossningen.

Kvinnan har ett stort behov av att snabbt smälta kolhydrater (spannmål, spannmål), animaliskt och vegetabiliskt protein. Det är nödvändigt varje dag att inkludera i din kost färska grönsaker och frukter.

Måltider bör vara 5-6 gånger om dagen, små portioner. En kvinna ska inte svälta, men hon får inte övermätta, försöker äta "för två" heller.

Helt förbjudet: stekt och rökt, saltat och sylt, kaffe, öl och andra alkoholhaltiga drycker, butikssaker och juice i förpackningar, kolsyrade drycker. Du kan inte äta konserverad mat, snabbmat. Det är bättre att äta hemlagad, ångad, kokt, bakad, stuvade rätter. Närvaron av vegetabilisk olja och färska grönsaker effektivt förhindrar förstoppning och förvärring av hemorrojder. Bristen på kryddor och stora mängder salt kommer att förhindra bildandet av gestationsödem.

vitaminer

Många tror att multivitaminer för gravida kvinnor är speciellt användbara under första trimestern. Detta är en stor och ibland totalt illusion. Under perioden av bildandet av organ och fostrets system kan ett överskott av vissa vitaminer orsaka missbildningar, och därför under första trimestern indikeras sådana läkemedel endast för kvinnor som har hypovitaminos i sina biokemiska blodprov och kvinnor med otillräcklig näring.

Allt förändras under andra trimestern. En kvinnas immunitet i flera månader har noggrant undertryckts på hormonnivå, och även en frisk kvinna med god näring börjar uppleva en viss brist på näringsämnen och mineraler. En aktiv viktökning för en baby åtföljs av det ökade behovet av vitaminer, och därför är det mycket önskvärt att ta multivitaminer från andra trimestern.

Din närvarande obstetrikare-gynekolog hjälper dig att välja rätt läkemedel.. Befintliga verktyg är olika i komposition, dosering, komponenter.

Det är nödvändigt att välja produkten med hänsyn till det individuella behovet av vissa ämnen, samt ta hänsyn till eventuell individuell intolerans hos vissa komponenter. Det finns fortfarande ett stort behov av kvinnans kropp i folsyra, i vitaminerna i grupp B, i vitaminerna E, D, K.

Fysisk aktivitet

Det finns inget behov av att minska sin fysiska aktivitet, om inte annat rekommenderas av en läkare. Om en kvinna är engagerad i sport före graviditet, bör du vägra att lyfta vikter, hoppar i vatten eller faller. För resten adekvat fysisk aktivitet hjälper inte bara till att upprätthålla humör och övergripande kroppssignal, men hjälper också till att effektivt förbereda alla muskelgrupper för det kommande arbetet.

För en lättare tredje trimester och tidig förberedelse av muskler för arbete är det viktigt att uppmärksamma alla muskelgrupper, men speciellt till bäckens muskler. I denna uppgift kommer komplexet av Kegel övningar, yoga för gravida kvinnor att hjälpa. Även om en kvinna aldrig varit engagerad i fitness eller sport, är det nu värt att behärska övningar för gravida kvinnor.

Under träningen ska kvinnan dessutom stödja magen med ett bandage. Laddning betyder inte att hoppa och mage övningar. Men tillåten tippning, böjning, rotation av kroppen med ett fast bäcken, övning med hjälp av fitball.

Oavsett hur idrottslig en framtida mor är, behöver du varje dag ta promenader i frisk luft. I denna trimestern är läxa lätt att göra, det är ganska möjligt att ordna en shoppingresa på jakt efter ett brudgum för barnet, du kan göra arrangemanget för barnrummet.

Självvård

En kvinna kan fortfarande ta ett bad - det är inte farligt om det inte finns läckage av vatten eller för tidig utsläpp av slemproppen från livmoderhalsen. Pruritus som orsakas av att huden sträcker sig på bröstkörtets laterala yta, buken, behöver ingen behandling, men behöver fuktighet med en barnkräm eller speciella medel för streckmärken. De ökar hudens elasticitet.

Du kan färga ditt hårmen det rekommenderas att man inte använder kosmetika med en stor mängd skadliga föroreningar.. Det är bättre att använda naturliga färgämnen. Om detta inte är möjligt är det bättre att avstå från att färga.

Bröst kommer att se mycket bättre ut efter födseln, om en kvinna redan nu börjar ha på sig en speciell BH med breda band och tillförlitliga stödkoppar.Om colostrum frigörs (vilket inte är ovanligt för multiparösa) kan du välja ett bröst för ammande mödrar på en gång - det har bekväma fickor för utbytbara linor så att kolostrummet inte fläckar dina kläder.

Bröstvårtor måste gradvis börja förbereda sig för amning - tvätta bröstet och torka det med en hård handduk, men försök inte stimulera bröstvårtor för mycket - detta kan leda till frisättning av oxytocin, vilket kan prova för tidigt födsel.

Mer rikliga vaginala sekretioner måste stärkas genom personliga hygienåtgärder. Det är nödvändigt att tvätta 2-3 gånger om dagen, försök att undvika att använda tvål med ett stort antal parfymtillsatser. Under dagen behöver du använda sanitetsdynor - vaginala tamponger vid något graviditetsstadium är förbjudna. Packningen hjälper dig att märka även den minsta förändringen i färg, struktur och lukt av vaginala sekretioner.

Tanning gravida kvinnor är kontraindicerade, Du bör inte heller besöka badet och bastunet - överhettning kan orsaka för tidig födsel eller placentalavbrott och barnets död.

Kläder från andra trimestern ska vara bekväma, lösa, inte kylande rörelser. Det ska sys av naturliga tyger - glöm inte att svettkörtlarna börjar arbeta mer aktivt från den 14: e graviditeten, svettning ökar. Andningsskydd kommer att hjälpa till att undvika överhettning och obehaglig kroppsluk. Försök att inte bära byxor och kjolar med elastiska band och täta bälten som kan klämma i magen. Om det finns en tendens till åderbråck, behöver du nu plocka upp två par kompressions (sjukhus) strumpor.

En kvinna ska övervaka sin vikt, vägning rekommenderas varje vecka. Detta är viktigt inte bara för att spåra ökningen utan även i tid för att notera det patologiska överskottet av kroppsvikt, som kan vara ett tecken på inre ödem och preeklampsi.

Uppföranderegler

Från andra trimestern behöver en kvinna mer sömn. I genomsnitt Experter rekommenderar att du tar en natts sömn till 9-10 timmar, eller sover på natten i 8 timmar och lägger till 2 timmars vila om möjligt. I en dröm producerar en kvinna mer olika hormoner som nu är viktiga för två. Brist på sömn kan leda till mycket sorgliga konsekvenser.

Trots det faktum att den farligaste perioden har gått, är det fortfarande värt att hålla sig borta från trånga platser, särskilt under den kalla årstiden, särskilt i trånga utrymmen. Risken för att fånga vattkoppor, influensa och andra virusinfektioner i dem är mycket hög.

Behandla inte problem som inte ens är direkt relaterade till graviditet. Folkmekanismer kan vara farliga. Därför kan råd att ta "Papaverine", om man drar magen eller droppar lökjuice i näsan, om den inte andas, kan bli en tragedi.

Under graviditetens andra trimester, se följande video.

Första trimestern Tredje trimestern
Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa