Vad ska man göra med livmoderton i graviditetens andra trimester?

Innehållet

Normalt fortsätter livmoderns muskler under hela graviditeten att vara avslappnad, lugn och bara med arbetets början uppträder en fysiologisk ton som följer med varje arbetskraktion. Utseendet av tonus som bär barnet kan vara förknippat med träningsdragelser, men tonen i det här fallet är kort, vilket inte påverkar fostrets tillstånd. Om hypertonicitet detekteras under graviditetens andra trimester som ett långsiktigt tillstånd kan detta inte betraktas som normen.

Vad är det

Tonus eller hypertonus kallas den ökade excitabilityen av livmodern smidiga muskler. Lugna och slappna av tre lager av livmoderväggar - en pant för normal fostrets gestation fram till leverans. Sedan, under oxytocins verkan, börjar myometriumkontraktet under cervikal dilatation - det här är arbetskraftsammandragningar.

Andra trimestern tonus för tidigt för arbete. Därför är tillståndet attributet till det patologiska. Undantaget är falska sammandragningar som kan uppträda i nulliparous efter 20 veckors graviditet. De uppträder på kort sikt sällsynt spänning i livmodern, som kvarstår från några sekunder till flera minuter, varefter livmodern slappnar av.

Ökad livmoderton hör huvudsakligen till hormonella förändringar eller negativa psykologiska, känslomässiga, psyko-fysiologiska faktorer.

Oftast klagar kvinnor som inte fyllt 18-19 år och kvinnor som är äldre än 34 år klagar över livmoderns ton under graviditeten. Tidig graviditet i alltför ung ålder fortsätter mot bakgrunden av underutvecklingen av den sexuella sfären och det reproduktiva organets otillräckliga beredskap att bära barnet. Graviditet vid 34 års ålder har sina egna egenskaper, och kvinnor närmar sig ofta denna ålder med flera aborter i historien, förekomsten av smittsamma eller inflammatoriska sjukdomar i nutiden eller förflutet, i en personlig medicinsk historia.

Vi kommer att förstå om tonen är farlig under andra trimestern. Det är inte mindre farligt än det första, eftersom det utgör ett verkligt hot mot barnets liv och hälsa, det kan orsaka syreutveckling, sena missfall i 2: a trimestern, samt en utlösare för föregående barn. Det finns tecken på att långvarig och svår hyperton ökar sannolikheten för återkomst, fosterdöd.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur uppstår det och varför utvecklas det?

Från början av graviditeten produceras hormonprogesteron i en kvinnas kropp i höga koncentrationer. Dess huvuduppgift är att mjukna livmodermometomet och hålla det i ett avslappnat tillstånd. I de flesta fall sker hypertonus med en minskad nivå av progesteron, dess otillräckliga mängd.

En reducerad nivå av progesteron ökar känsligheten hos livmoder receptorer, dess kontraktil förmåga ökar. En kritisk brist på graviditetshormon leder till missfall, allvarlig fosterhypoxi och dödsfall.

Den okritiska nedgången känns också av kvinnokroppen och kvinnliga reproduktionsorganet svarar först på bristen på ett ämne som är viktigt för den säkra graviditeten - en ökad ton uppstår.

Studier har visat att hypertonus oftast utvecklas under andra trimestern hos kvinnor med hyperandrogenism - ökad produktion av manliga könshormoner i kvinnokroppen. Och även tonen uppträder hos kvinnor med högt innehåll av hormonprolactin kallas detta tillstånd hyperprolactinemi.

Den främsta orsaken till högt tonus av myometrium kan vara vilken hormonberoende sjukdom som den förväntade mamman skulle kunna ha långt före graviditetens början. Sådana sjukdomar innefattar livmoderfibroider, endometrios.

Myometrium kan reagera med spänning under andra trimestern till den snabba tillväxten av livmodern och fostret, såväl som om en kvinna tidigare har haft inflammatoriska gynekologiska sjukdomar. Muskelton kan vara nedsatt på grund av störningar i centrala nervsystemet, som reglerar tonen i alla muskler i kroppen, inklusive de kvinnliga reproduktionsorganens släta muskler. På grund av fel i centrala nervsystemet utvecklas en ökad livmoderton normalt hos gravida kvinnor som bär tvillingar eller tripletter, lider av hög hydrering eller bär stora foster. I detta fall är livmoderns muskler översträckta, och det centrala nervsystemet kan ofta inte på ett tillräckligt sätt reglera muskelvävnadens tillstånd.

Förutom hypertonicitet under andra trimestern är föremål för:

 • kvinnor med sköldkörtelnormaliteter
 • framtida mammor som hade virusinfektioner under första trimestern
 • arbeta på natten, i farligt arbete, som lider av sömnberövning, ofta nervösa kvinnor;
 • upplever långvarig kronisk stress, upplever av någon anledning, intryckbara kvinnor utsatta för depression;
 • lider av dåliga vanor.

Symtom och tecken

Varje del av myometriumet kan vara ansträngt. Klänningen i livmodern betyder inte att den är spänd. Därför utmärks av två grader av livmoderhypertonus enligt stämningsplatsen. Den första graden är endast spänningen på orgelns bakvägg, och kvinnor brukar inte känna den här tonen. Det kan endast installeras av specialister under ultraljudsdisplay.

Vid slutet av andra trimestern kan den ökade tonen hos det kvinnliga reproduktiva organet i den första graden känna av svaga sträckningar i ländryggsregionen, smärtan är inte akut och ges huvudsakligen till ryggen, till sakrummet. Det finns inga andra manifestationer.

Avancerad hypertonus är spänningen i myometriumets främre del, och vanligtvis är tonen mer rik på tecken och symtom: en kvinna kan uppleva nagande smärta i underlivet, de är mycket lika smärta under menstruationen. Ibland sträcker sig smärtan till perineum och de yttre könsorganen. En kvinna börjar gå till toaletten oftare på grund av "litet behov".

Underlivet blir mer styvt, det ligger lite över det normala läget i en hälsosam graviditet. Det är inte svårt för en erfaren obstetrikare att bestämma livmoderns hypertonicitet genom den främre bukväggen under rutinundersökning.

Det nedre segmentet av livmodern är extremt sällan. Vanligtvis observeras detta bara hos kvinnor som har lidit tidigare skador på livmoderhalsen.

Diagnostikproblem

Detektion av ökad livmoderton under graviditetens andra trimester är ett väldigt alarmerande symptom, vilket inte bör underskattas av läkare eller patient. Om graviditetsperioden inte har nått 22 veckor kommer läkaren att misstänka hotet om sent missfall, och efter 22 veckor kommer han att varna patienten om den höga risken för för tidig födsel. Den framtida prognosen för moderen och fostret beror på hur snabbt tonen upptäcks, liksom på den behandling som utförs.

Tonen kan vara en träff på den vanligaste undersökningen, som i mitten av graviditeten en kvinna besöker varannan vecka. När du känner magen (palpation), kommer läkaren nödvändigtvis att uppmärksamma den förändrade formen av buken och dess styvhet upp till det så kallade stenillståndet.

En kvinna kommer att ha en ultraljudsskanning, detta är nödvändigt om du misstänker hypertoni. Denna studie kommer att bidra till att identifiera vilken del av livmoderns muskler som är benägna att sammandra och överstimulera. Det är mycket viktigt att bedöma livmoderns ton på placeringen av placentan. Om spänningsstället är under eller nära det, är placentaavbrott inte uteslutet. På ultraljudscannerns monitor ser hypertonus ut som en förtjockning av livmoderns väggar.

Korrekt åtgärd

För att bevara graviditet, när en hypertonus detekteras, rekommenderas den förväntade mammen sängstöd eller sängstöd. Det betyder att du måste lämna alla fall, ta sjuklistan från obstetrikern-gynekologen och bara ligga hemma. Det är viktigt att eliminera stress, brist på sömn, fysisk aktivitet, för att inte förvärra situationen. Om tonen är liten kommer läkaren att kunna lösa hembehandling med den obligatoriska efterlevnaden av alla rekommendationer av den gravida kvinnan.

I händelse av allvarlig sekundärhypertoni kan de erbjuda sjukhusvård under andra trimestern för att bli föremål för vård inom ramen för läkarmottagning under nära övervakning av läkare.

Rusa inte för att ge upp, eftersom barnets liv är dyrare än dagens hushållssysslor, och hemma är det inte alltid möjligt att bli av med stress, speciellt om orsaken till stress ligger i familjen.

Hospitalisering visas tydligt för:

 • utseendet av att spotta blod från könsorganen på bakgrunden av andra gradens hypertoner;
 • Utseendet av rött blod från könsorganet (ett troligt tecken på placenta)
 • med allvarliga symptom och obehag.

Först av allt måste läkare avgöra om den förväntade mamman har tillräckligt med progesteron. För att förstå denna fråga kommer det att hjälpa blodprov för hormoner. Om koncentrationen är otillräcklig, kommer progesteronbaserade läkemedel att ordineras - Duphaston, Utrogestan och andra.

Om ett biokemiskt blodprov av en gravid kvinna visar brist på magnesium i kroppen, ordineras hon magnesiumpreparat i tabletter eller kapslar eller injiceras Magnesia (magnesiumsulfat) om kvinnan behandlas på ett gynekologiskt sjukhus.

En kvinna visas med antispasmodiska droger - «Nospanum"," Papaverine ", både i form av tabletter, injektioner och i form av rektala suppositorier (i relation till papaverin). Kvinna är ordinerad och sedativa, som hjälper till att snabbt lugna ner och städa upp emotionell sfär - motherwort, valerian (enligt doktorens eget omdöme). Kemiska sedativa är uteslutna, bara växtbaserade sedativa visas på en kvinna under andra trimestern. "Cherry on the cake" i behandlingsschemat är vanligtvis närvarande Polyvitaminer - I andra trimestern rekommenderas de starkt.

Om tillståndet med allvarliga hypertoner inträffar före den 34: e graviditetsveckan (och det här är hela andra trimestern och hälften av den tredje), rekommenderas kvinnan att administrera droger med tocolytisk verkan - de metoder som traditionellt brukade stoppa för tidigt arbete. Dessa inkluderar "Ginipral", "Fenoterol", "Salgim", "Indomethacin" och andra). Om tonen inte kan reduceras, kommer läkare att försöka göra allt för att hålla graviditeten så länge som möjligt.

Det är tocolytics som kommer att ge möjlighet att vinna en tid för att börja introducera "Betamethason" till en kvinna - ett ämne som accelererar modningen av fostrets lungor. Om det blir klart att födelsen blir förhastad, kommer sådana injektioner att öka barnets chanser att överleva efter födseln - utan ytaktivt medel i lungorna, kommer barnet att uppleva nödsyndrom och oförmåga att ta oberoende andetag.

prognoser

  Trots beskrivningen av hypertonernas ganska allvarliga konsekvenser, är prognoserna i praktiken utvärderade som ganska fördelaktiga.Om sjukvården tillhandahålls i tid, då är det möjligt att i 99% av fallen ta bort den ökade excitabiliteten hos livmodermusklerna i tid och förlänga graviditeten inte bara fram till det förväntade födelsedatumet. Ofta kan kvinnor som har drabbats av hypertonicitet i mitten av graviditeten och som har fått behandling, ändra barnet och bara födas 42-43 veckor.

  Experter tror att graviditeten utökas "på nerver" - ju mer kvinnan oroar sig för graviditetens säkerhet, ju mer chanser hon har för en psykogen långvarig graviditet.

  Om en kvinna vägrar behandling och sjukhusvistelse av prognoser, kommer ingen att ge, eftersom ingen kan förutsäga hur en kvinnas centrala nervsystemet och livmodern smidiga muskler kommer att uppträda.

  Det finns fall där, på grund av tonen mot bakgrunden av stress, bara eliminering av stressfaktorn hjälper en kvinna. Det är också möjligt att tonus kvarstår länge, vilket ökar risken för fosterhypoxi, där hans hjärna kan lida, hjärtets arbete, kan intrauterin tillväxtnedgång utvecklas.

  För mer om symtom på livmoderton under graviditeten, se följande video.

  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa