Sömnlöshet i graviditetens tredje trimester

Innehållet

Graviditetens tredje trimester ger många obehagliga känslor till förväntande mödrar: det är svårt att bära ett barn, det är redan stort, kroppen förbereder sig aktivt för förlossning och därför blir smärtor av olika ursprung vanliga följeslagare i det vardagliga livet för gravida kvinnor. Ibland finns sömnlöshet.

skäl

Sömnlöshet i sin rena form (som omöjligheten att somna i princip) är inte så vanlig hos förväntade mammor. Ofta kan man höra kvinnornas klagomål om omöjligheten med en god sömn, intermittent och otillräcklig sömn, vilket inte ger en känsla av vila.

Sömnlöshet i medicin kallas sömnlöshet eller dysomnia. Inte varje sömnstörning kan betraktas som sömnlöshet.

Det är viktigt för framtida mödrar att förstå att en dålig sömn för ett par dagar inte är sömnlöshet. Sömnlöshet är ett långt kliniskt symptom som upprepas minst 3 gånger i veckan.

Mänsklig sömn regleras av centrala nervsystemet. I sen graviditet är ofta cerebral cortex överupphetsad, vilket i slutänden ligger till grund för alla möjliga orsaker till sömnlöshet som är känd idag. En framtida mamma, kort före födseln, kan somna och sova dåligt av följande skäl:

 • Villkoren för att hon somnar är ogynnsam: Stoppa, bullriga, obekväma säng, trånga, obekväm att välja en pose för att sova.
 • en kvinna är under stark långvarig stress, till exempel rädsla för förlossning;
 • En förändring av den vanliga rutinen: Efter att ha gått på mammaledighet börjar många kvinnor sova längre på morgonen, sova på dagen och sedan av naturliga skäl har svårigheter med vila på natten.
 • Den förväntade mamman förbrukar för mycket te och choklad (de, som kaffe, innehåller koffein);
 • en gravid kvinna har neurologiska sjukdomar, endokrina patologier, andningssjukdomar;
 • blåsan komprimeras av en stor och tung livmoder, och kvinnan flera gånger under natten känner behovet av att tömma det - vanliga episoder av urinering bidrar inte till den normala tiden av sömnfaser.

  De flesta gravida kvinnor i sista trimestern är benägen för depressivt humör, alla små saker kan orsaka dem en dyster humör, ökad ångest.

  Psykiatriker har ännu inte kommit till en gemensam åsikt om vad som var första - depression eller sömnlöshet. Å ena sidan orsakar ångest en brist på möjlighet att somna, och å andra sidan orsakar långvarig sömnlöshet ångest.

  Det är svårt att en kvinna slänger och sätter sig i sömnen. Möjligheterna för den framtida mamman är begränsade till två hållningar: på höger sida och till vänster. Det finns inga andra alternativ. När man vänder från en sida till den andra, är det en ökad belastning på ryggraden, smärta i skönheten eller krammen kan plåga, vilket gör sömn "ragged", ytlig, oproduktiv.

  Kvinnor förvärrar situationen själva: varje kväll börjar de oroa sig för det i förväg, om de klarar av att somna eller inte, vilket leder dem till ångest och stress, hjärnbarken är överdriven och därmed inte fungerar.

  Skinnet på buken, bröstet och låren är strakt, klåda kan vara närvarande, det kan också vara svårt att sova med det.

  Hur farligt är det?

  Sömnlöshet ökar ångest, en kvinna är ofta i ett deprimerat humör, hon justerar inte för att föda positivt, precis som det är nödvändigt för en lyckad leverans.Världen ser henne i mörka färger, det finns en stor mängd stresshormoner i hennes blod.

  Med tanke på att barnet i den sista tredjedelen av graviditetsperioden har sin egen hormonella bakgrund, och modern påverkar inte honom så mycket, Mors sömnlöshet, ur denna synvinkel, är inte lika farligt för fostret som det verkar. Barnet har sin egen cykel med sömn och vakenhet. Men en liten del av stresshormonerna från moderns blod passerar fortfarande genom placentalbarriären och kommer till barnet, vilket gör fosterets beteende mer rastlös.

  Sömnlöshet är farligare för den mycket framtida mamman. Mot bakgrund av långvarig sömnlöshet ökar sannolikheten för att utveckla sann klinisk depression, vilket kan kräva psykiatrisk vård, och sannolikheten för postpartum depression ökar. Minnet av en kvinna lider, det blir svårt för henne att uppfatta ny information, att fatta beslut snabbt.

  Sannolikheten för hjärt-kärlsjukdomar, i synnerhet hjärtinfarkt och stroke, ökar tiofaldigt. Kvinnornas ben blir mer ömtåliga - osteogenesen störs. Kvinnor som lider av allvarlig sömnlöshet, får mycket snabbt övervikt, eftersom de har en långsam och defekt metabolism hela dagen.

  Är det möjligt att droger?

  Oförmågan att välja ett effektivt sovpiller gör att gravida kvinnor blir mer uppfinningsrika. I tredje trimestern, i motsats till de första två, är det tillåtet, och därför kan sådana vegetativa depressiva ämnen som Persen och Novo-Passit (inte alkoholtinktur) vara tillgängliga efter samråd med läkaren (inte alkoholtinktur!). De påverkar naturligtvis inte faser och mekanismer för sömn, men lindrar lätt överstimulering i nervsystemet, reducerar ångest, vilket skapar förutsättningar för normal sömn.

  Några hittar frälsning i homeopatiska preparat, till exempel i Nervohel, men deras åtgärder (enligt forskare från den ryska vetenskapsakademin, som erkände pseudovetenskapshemopati) är en placebo-effekt: en kvinna dricker ärter från ett homeopatiskt medel, tror att läker nerverna, lugnar sig och somnar. Trots bristen på bevisad effekt på homeopati, om det hjälper dig, varför inte.

  Beräkna graviditetens varaktighet
  Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

  Hur fixar du en dröm?

  För att förstå hur man hanterar sömnlöshet utan droger måste du ta en noggrann titt på orsakerna till sömnlöshet i senare skeden. Genom att eliminera dem kan du uppnå en bra effekt.

  • Gå bara till sängs i ett välventilerat rum, om möjligt, på vintern sova med ett öppet fönster, på sommaren - med en öppen balkongdörr. Frisk luft gör sömn mer ljud.
  • Se till att madrassen är måttlig mjuk - ryggraden borde vara jämn i en dröm, en kvinna kan inte falla i en för mjuk fjädersäng, men bör inte lida av sängens hårda yta.
  • Använd en speciell kudde för gravida kvinnor - det gör att du enkelt kan placera övre benet i en pose på sidan och stöttar magen.
  • Ta en promenad före sänggåendet i frisk luft. Medan du kan gå med din make eller ensam. En familjetradition kommer gradvis att bildas - att gå före sänggåendet, eftersom du efter en födsel måste gå med barnet före sänggåendet.
  • Till och med på mammaledigheten håller du dig till det dagliga läget, sover inte för länge under dagen, fyller dagen med händelser, gärningar och rörelser.
  • Vid sänggåendet, gör inget ansvar, vilket kräver spänning. Ta en dusch, sätt på doftlampan, be din make att göra en fotmassage - det kommer definitivt lugna dig och ställa dig upp för en lätt sömn.
  • Kontakta en psykolog eller delta i klasser i skolan för gravida kvinnor - de kommer att lära sig hur man effektivt hanterar rädslan för förlossning. Detta kommer att hjälpa till att bli av med ångest, anpassa sig till lätt och snabbt arbete utan smärta och tårar, vilket definitivt hjälper till i födelseprocessen.
  • För att vakna upp på toaletten oftare på grund av "lite behov" på natten, bör du sluta dricka vätskan efter kl 19, och du ska besöka toaletten innan du lägger dig. Om en kvinna inte kan somna på grund av klåda och sträckmärken, bör du använda fuktgivande fettkrämer eller speciella medel för att förhindra streckkänslor.
  • Försök att sova i fullständig tystnad och mörker. Även klockans klocka kan förhindra att en kvinna slappar av och får därför mörkläggningsgardiner och tar bort allt från sovrummet som gör ljud och lyser i mörkret.

  Om orsakerna till sömnstörningar under graviditeten finns i följande video.

  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa