Vad ska man göra med en kall, rinnande näsa eller hosta under graviditetens tredje trimester?

Innehållet

Alla vet att sjukdomar, vanligen kallad förkylning, är farliga under graviditeten. Men sällan lyckas en kvinna göra en resa på nio månader utan någon sjukdom alls. Och därför uppstår frågan ofta om vad man ska göra och hur man ska behandlas om SARS eller influensa övertar den framtida mamman i den sista, tredje trimestern av graviditeten.

Finns det en fara?

När vi pratar om förkylningar, brukar virusinfektioner allmänt betecknas som utbredd. Respiratoriska virus kommer vanligtvis in i kroppen genom näsan eller munnen, vilket orsakar inflammation längs vägen, vilket orsakar symtomen - en rinnande näsa, ont i halsen, hosta. Temperaturen stiger som en defensiv reaktion, för i värmen aktiveras produktionen av skyddande antikroppar.

Virala infektioner för gravida kvinnor är farliga både av sig själva och av deras möjliga komplikationer, inklusive lunginflammation, hjärnhinneinflammation, bronkit och andra obehagliga diagnoser. Viruset kan leda till flera missbildningar av fostret under perioden då barnets bildande och system är aktiva, det vill säga under första trimestern. Något senare kan influensa och SARS orsaka störningar i moderkakan.

Vid den tredje trimestern är barnet fullformat, han blir bara vikt och växer, hans nervsystem förbättras. Det är därför mammas sjukdom inte längre är så farlig för honom, det kommer inte att leda till utvecklingsfel säkert. Men det är naturligtvis inget trevligt i en sådan sjukdom.

Vid den sista tredjedelen av fostrets graviditet hos kvinnor är extremt utarmad immunitet, men eftersom sjukdomen under denna period inte alls är ovanlig. Att uthärda symtomen på sjukdomen i senare skeden av graviditeten är mycket svårare för en kvinna än i ett icke-gravidt tillstånd. Om sjukdomen inträffar omedelbart före födseln har kvinnan mycket stora möjligheter att komma in i observationsavdelningen i moderskapssjukhuset där kvinnor med infektioner och oexplorerade patienter ligger.

Trots det faktum att virussjukdomar inte är farliga under tredje trimestern, En kvinna borde ta sjukdomen på allvar, eftersom eventuella komplikationer kan påverka sina egna inre organ. - Njurfunktionen kan vara nedsatt, hjärtmuskeln, hjärnan kan drabbas, och sådana tillstånd kommer att kräva aggressiv medicinsk behandling. Och även om listan över droger som är tillåtna för användning under tredje trimestern förlängs jämfört med de tidiga dräktstillstånden, kommer allvarlig och allvarlig antibakteriell behandling inte att ge fördelar till barnet.

Den största risken för sjukdomen under tredje trimestern ligger i möjligheten till utveckling av placentainsufficiens, för tidig åldrande av moderkakan, i samband med vilken barnet börjar få mindre näringsämnen och syre än vad som behövs under den aktuella perioden.

Influensa och ARVI ökar risken för förtida födsel.

Hur man behandlar

Om det finns karaktäristiska symptom - en ont i halsen, en täppt näsa, en hosta uppstod och kroppstemperaturen steg, under graviditeten är det strängt förbjudet att försöka behandla detta tillstånd på egen hand. Var noga med att ringa till läkaren hemma. För att göra detta, ring bara till kliniken och registrera ett samtal till distriktets terapeut.En kvinna måste undersökas av en specialist, för under de kliniska tecken på förkylning kan både en virussjukdom och en bakteriell infektion ligga, och behandlingen i dessa två fall kommer att vara helt annorlunda.

Det är inte nödvändigt att gå till kliniken själv, en kvinna från de första timmarna av sjukdoms manifestationen visar strikt sängstöd - i detta tillstånd och du borde vänta på doktorn från kliniken.

Utseendet på symtom som rinnande näsa, ont i halsen, smärta vid sväljning, hosta, feber, är en bra anledning att bjuda in läkaren till ditt hem, speciellt om du pratar om den förväntade mamman.

Trots det faktum att i det tredje trimestern lyfts det strängaste förbudet mot att ta många mediciner, Det är inte nödvändigt att förskriva dig själv en droppe i näsan eller piller för temperaturen - som tidigare måste varje läkemedel överenskommas med läkaren.

Om en bakteriell infektion upptäcks, föreskrivs antibiotikabehandling. Under den sista tredjedelen av dräktighetstiden är antibiotika i penicillingruppen, cefalosporinantibiotika och makrolider acceptabla om det behövs. Endast ototoxiska antibiotika (neomycin och gentamicin) är inte föreskrivna, eftersom de kan orsaka dövhet hos barnet och förekomst av hörselproblem hos mamman själv. Quinoloner och sulfonamider är också förbjudna. Men nu, till skillnad från tidigare perioder, är många bredspektrum antibiotika tillåtna.

I de flesta fall med de ovan beskrivna symptomen, säger doktorn en virussjukdom. Det behöver inte på något sätt antibiotika, eftersom virus är okänsliga för antibakteriella medel. När det gäller antivirala läkemedel finns det inte så många läkemedel med bevisad effekt - det här är flera typer av anti-influensaläkemedel som inte annonseras. De injiceras på sjukhuset vid allvarlig influensa och under graviditet är de förbjudna när som helst.

För hembehandling kan läkaren rekommendera "Anaferon", "Oscilloccinum"," Viburkol "," Viferon "och andra medel. Att använda dem eller inte är upp till patienten själv. De flesta av dessa läkemedel är homeopatiska, de innehåller extremt små doser av vissa ämnen i decimalutspädning, kliniska prövningar har inte visat någon effektivitet. Det innebär att med ett sådant verktyg och utan det kommer sjukdomen att vara så exakt så länge kvinnans immunitet kommer att behövas för att kontrollera situationen och utveckla tillräckligt med antikroppar för att bekämpa invaderingsviruset. Om du inte vill ta piller eller sirap igen, utan ånger, kan du vägra antivirala droger, vars fördelar är mycket tveksamma.

Behandlingen av förkylning (läs - ARVI eller influensa), under tredje trimestern, kan vara extremt symptomatisk, det vill säga att bli av med vissa symtom.

Auktoriserade medel

Om du har ont i graviditetens tredje trimester kan en kvinna använda hjälpmedel för lokalbedövning och minskad inflammation, till exempel STOPangin spray, sådana lokala läkemedel som Tantum Verde och Hexoral är inte kontraindicerade. Med hjälp av dessa sprayer och sprayer är det viktigt att komma ihåg det Ät och drick omedelbart efter att bevattning i halsen inte är värt det, vänta 1,5 timmar. Använd inte verktyget omedelbart efter en måltid.

Det är tillåtet att använda pastiller som "Lizobakt"Och" Faringosept ", men från apotekets godis för att suga med eukalyptus, bör honung och andra komponenter överges, eftersom de ofta innehåller färgämnen och konserveringsmedel.

Om hostan är torr och oproduktiv, föreskrivs expektionsmedel, till exempel "Mukaltin"," Evkabal ", rekommenderas inandning. Med en våt host kan du inte ta någonting, men bara uppmärksamma den rikliga varma drycken som kommer att bidra till utsläpp av sputum.

Med förkylning, om det inte finns några andra symptom, är det inte nödvändigt att droppa någonting i näsan, för en förkylning före födseln är fysiologisk, förknippad med en liten svullnad i slemhinnorna. Med en förkylning, "i uppsättningen" med vilken det finns andra symtom på sjukdomen, är droppar med vasokonstrictorverkan kontraindicerade. De sträcker inte bara kärl i näspassagen, utan även andra kärl i kroppen, inklusive moderkroppens kärl. Å andra sidan är beredningar baserade på en saltlösning - Aquamaris, Marimer, samt preparat från råmaterial av vegetabiliskt ursprung, såsom Pinosol, Dolphin, tillåtna.

Vid höga temperaturer är det absolut nödvändigt att minska det, eftersom feberna negativt påverkar tillståndet för uteroplacentalt blodflöde. Så länge termometern inte överstiger värdet på 38,0 grader, behöver man inte ta emot antipyretiska - höga temperaturer är nödvändiga för att immunsystemet ska kunna bekämpa viruset mer effektivt.

Men värmen över 38,0 grader måste redan minskas - bara beredningar baserade på paracetamol. Aspirin för gravida kvinnor är förbjudet.

rekommendationer

En kvinna som blev sjuk i de senaste veckorna av graviditeten behöver vila och sängstöd - kroppen har inte mycket styrka att snabbt klara av infektion, och försök att röra sig, att aktivt göra något kan leda till allvarliga komplikationer.

Vik inte om det finns en temperatur. Ett minimum av kläder och täckplåtar - det här är det bästa sättet att upprätta termoregulering och förhindra överhettning av kroppen.

En kvinna borde vara i ett välventilerat rum, och under dagen behöver du öppna fönstret när som helst på året och ventilera flera gånger. Det är nödvändigt att någon från hushållet gjorde en våtrengöring och började att luftfuktas aktivt i rummet - ju torrare luften desto större är sannolikheten att andningsorganens slemhinnor kommer att torka ut och komplikationen kommer att utvecklas.

Fuktar luften är mycket enkel - om det inte finns någon luftfuktare behöver du bara hänga våta handdukar eller blöjor över radiatorerna. När de är torra kommer de att släppa ut fukt i luften.

Att dricka mycket vatten är nödvändigt, men den exakta mängden vätska ska samordnas med läkaren. För preeklampsi och ödem är en stor mängd vätska kontraindicerat. Om graviditeten fortskrider utan patologier kan du dricka upp till 2,5 liter vätska per dag. Att dricka ska vara varken varmt eller kallt, bäst vid rumstemperatur. Att dricka för varmt kan orsaka ytterligare svullnad i halsen om den redan är öm och inflammerad.

Drick icke-kolsyrade vatten, hemlagad juice, fruktdrycker, komfort från torkade frukter med ett minimum av sockerhalt. Drick inte svart te, eftersom det innehåller koffein - ett ämne som är farligt i någon graviditetsperiod.

Om symtomen på sjukdomen inte avtar efter 6-7 dagar ska du återkomma till en läkare. Det är möjligt att komplikationer har uppstått.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Folkmedel för att hjälpa den förväntade mamman

Även folkmedicin för behandling under graviditeten måste samordnas med läkaren, eftersom växtämnen inte är lika säkra som de anses vara.

Minska intensiteten av torr hosta, snabbare att ta bort slem kommer att hjälpa grönt te med tillägg av en liten mängd buljong apotek kamomill. Hon kan också gurgla och skölja näsan. Om en kvinna inte är allergisk mot honung, kan du ta en sked honung 2-3 gånger om dagen, dricka den med mycket varmvätska. Men vi måste komma ihåg att produkter med högt allergiframkallande index är farliga utifrån utvecklingen av allergi hos ett barn efter födseln, så det är bättre att inte överdriva det med honung även med utmärkt tolerans av produkten.

Vitamin C, som alla sjuka suger så mycket, påverkar inte viruset och återhämtningen, så det är inte nödvändigt att kväva på sur citroner om kvinnan inte gillar dem. Dessutom är citrusfrukter också produkter med hög allergiframställning. Aloe juice, som tidigare späds med vatten för hälften, kan droppas i näsan.

I tredje trimestern, som i någon annan, är det viktigt att undvika sådana växter som coltsfoot, ginseng och echinacea. Gnugga inte med alkohol eller isvatten vid en temperatur, gör inandning med hög värme, gnid med fett, sväll ben och häll senap i ullsockor.

Hur skyddar du dig mot sjukdomen?

Det är faktiskt ganska svårt att undvika sjukdomen i sista trimestern - kroppen har nått kritiska överbelastningar, immunsystemet är uttömt. Därför är det viktigt att ägna särskild uppmärksamhet åt förebyggande åtgärder.

  • Besök mindre trånga platser, köpcentra, kollektivtrafik under högtidstimmar - det är där som oftast förekommer infektion med infektionssjukdomar.
  • Om det inte finns något brådskande behov, ge upp på resor till polikliniker och sjukhus under årstiderna när förekomsten av ARVI och influensa ökar naturligt.
  • Hjälp din immunitet - äta mer färska grönsaker och frukter, om nödvändigt, använd multivitaminer, försum inte kött, fisk, mat som är rika på animaliskt protein.
  • Försök att begränsa kontakten med de sjuka, även om det är nära släktingar. Om det inte finns någon sådan möjlighet (till exempel är det äldsta barnet sjuk och mormor inte kan sitta med honom), använd gasbindningar, byt dem varannan 2-3 timmar, smör näsborrarna med "Oxolinic salva".
  • Det är bäst att få ett influensavaccin i början av graviditeten, men om detta inte har gjorts, kontakta kliniken när som helst under vaccinationsperioden - vaccinet hjälper till att minska sannolikheten för komplikationer, även om infektionen förekommer.

Måttlig men obligatorisk träning, går i frisk luft och gymnastik hjälper till att undvika sjukdomar i sena perioder.

Alla dessa åtgärder bidrar till att upprätthålla immunitet i arbetsförhållanden, även när du bär ett barn.

Om hur och hur man behandlar ARVI under graviditeten är Dr Komarovsky ansvarig i nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa