Halsbränna under graviditeten i 3: e trimestern

Innehållet

Halsbränna är ett obehagligt och till och med smärtsamt tillstånd som inte alla framtida mammor möter i början och under graviditeten. Men i de senare perioderna testar inte några av dem det. Den stora majoriteten av gravida kvinnor i tredje trimestern klagar på svår och frekvent halsbränna.

Är det farligt?

Halsbränna under graviditeten inget begrepp skadar inte barnets tillstånd direkt. Men det obehag som den förväntade mamman upplever nödvändigtvis återspeglar hennes humör och psykologiska tillstånd. Och detta är inte för gynnsamt för barnet., för redan från andra trimestern är han mottaglig för moderns humör, reagerar livligt på de stresshormoner som produceras av henne om något går fel. Detta ensam är en bra anledning att motstå halsbränna, förhindra dess förekomst och vet hur man besegrar det om det inte var möjligt att undvika ett obehagligt symptom.

Hyppig och smärtsam halsbränna kan orsaka erosion av matstrupen, som då kan förvandlas till sjukdomar i mag-tarmkanalen.

Varför och hur verkar det?

Halsbränna orsakas av återlopp av en del av magsaften i matstrupen. Normalt isoleras magsaften tillförlitligt av sfinkteren, som endast öppnas när du behöver hoppa över en del mat i magen. Med halsbränna kan sphincten inte klara av sin låsfunktion.

Graden av svårighetsgrad av obehag beror på känsligheten hos varje enskild kvinna. Vissa upplever lindrigt obehag, andra lider av en smärtsam brännande känsla i matstrupen.

Det finns flera orsaker till sen halsbränna:

 • hormonprogesteron, vars nivå naturligt börjar minska bara under de senaste veckorna av svangerskapet, slappnar inte bara de släta musklerna i livmodern, utan också musklerna i matstrupen sfinkteren, som vanligtvis stänger och förhindrar magsaften från att komma in i matstrupen;
 • under tredje trimestern upptar livmodern nästan hela bukhålrummet, trycker åt sidan och klämmer in de inre organen, inklusive magen, därför är kasta magsaften i matstrupen delvis mekanisk i naturen.

Den mest intensiva är halsbränna hos kvinnor som, före graviditeten, hade problem med gastrointestinala sjukdomar, de som bär ett stort foster, liksom i flera graviditeter. Kvinnor med hög hydrering klagar ofta på hemsk halsbränna - i detta fall är livmodern också stor, väggarna är översträckta och trycket på de inre organen visar sig vara starkare.

Bidrar till halsbränningsbrott mot näringsreglerna, i synnerhet konsumtionen av stekt, rökt, salt, kryddig mat och rätter, kolsyrade drycker samt ett stort antal "torrt kött". Vanan att ligga efter att ha ätit eller liggat ökar också sannolikheten för halsbränna.

Overeating bidrar till utvecklingen av ett obehagligt symptom, om en kvinna, trots medicinska rekommendationer, försöker äta för två.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Symtom och tecken

Att förvirra halsbränna med något annat symptom är nästan omöjligt. Det finns för många känslor när man kastar surt medium, vilket är magsaft, i matstrupen. Denna brinnande känsla, ökad salivation, en obehaglig smak i munnen kan orsaka en obehaglig bilisk lukt från munnen.

Och även staten åtföljs ofta av:

 • hosta;
 • ökad svettning;
 • buk distans
 • känsla av tyngd i magen, i magen;
 • förstoppning;
 • diarré.

Det är inte nödvändigt att alla symtom kommer att uppstå i sin helhet. Vissa märker inte förstoppning och klagar bara på halsbränna, och vissa hävdar att när halsbränna inträffar upplever de illamående. Därför är manifestationerna av halsbränna hos gravida kvinnor i stor utsträckning individuellt.

Vad man ska göra

Tyvärr kan gravida kvinnor oftast inte bli av med halsbränna. När allt kommer ifrån, för att eliminera faktorer som verkan av progesteron och mekanisk komprimering av buken i den gravida livmodern kan bara slutföra förlossningen. Men det betyder inte alls att den förväntade mamman har absolut ingenting att motsätta sig ett obehagligt symptom.

Först av allt behöver revidera din diet. Det utesluter all mat och rätter som kan orsaka halsbränna. - stekt, kryddig, för söt, sur, fet, rökt, konserverad, kolsyrade drycker, jästkakor. Mat kokas, stuvas, bakas, ångas. Daglig ration bör delas upp i 5-6 måltider., äta i små portioner, men svälta inte.

Det är viktigt att säkerställa en korrekt och tillräcklig dricksordning.. Om en kvinna lider av preeklampsi med edematös manifestation, är det viktigt att samordna den maximalt tillåtna mängden vätska med din läkare.

Vatten är också berusat enligt vissa regler. Det är tillrådligt att dricka ett glas vatten ungefär en halvtimme före måltiden och efter att den inte dricker i minst en timme.

Effektivt lindrar halsbränna attack varmt avkok av höfter eller grönt te med tillsats av farmaceutisk kamille. Men du borde veta att drycker ska vara bara varma, inte varma.. Varmt att dricka kommer bara att förvärra obehag.

En kvinna med agoniserande halsbränna under de senaste veckorna av graviditeten Det är mycket viktigt att övervaka din kroppshållning. Det blir inte lätt, med tanke på den allvarliga belastningen som ryggraden och ryggmusklerna upplever. Men försöker hålla ryggen rak är det rätta beslutet, för i detta läge är trycket på livmoderns botten något minskat.

För sömn är det bäst att välja hållning på sidan med huvudet förhöjd - under huvudet kan den förväntade mamman lägga en liten rulle eller kudde.

Ofta behöver kvinnor och i användningen av droger som neutraliserar surheten i magsaften.

Tänk på vilka droger som kan användas under tredje trimestern.

 • "Almagel" - ett läkemedel baserat på magnesium och aluminium Åtgärden är inte för stark, men för en och en halv timme är det tillräckligt.
 • "Rennie" - Ett medel som är tillåtet för både gravida och ammande kvinnor. Det fungerar snabbt och låter dig glömma det obehagliga smärtsamma symptomet i ett par timmar.
 • "Fosfalyugel" - Ett effektivt botemedel, men det kan inte användas för ofta, eftersom förstoppning och snabb förlust av mineraler som är viktiga för hälsan kan utvecklas mot bakgrund av systematiskt intag.
 • "Rutatsid" - antacida i form av tuggbara tabletter, har effekt av en sorbent och samtidigt bidrar till att bli av med känslan av uppblåsthet.

Trots det faktum att alla dessa droger är tillåtna för upptagning i en "intressant position", bör en kvinna konsulteras innan de får ingå med sin läkare.

Folkliga vägar

Sen halsbränna är inte bara ett problem för moderna gravida kvinnor. Kvinnor har länge letat efter sätt att lindra deras tillstånd. Traditionell medicin har många sätt att minska halsbränna.

Mjölken anses vara den mest effektiva. Det rekommenderas att dricka det i små portioner i form av värme under dagen för några få sippor. Det är viktigt att inte överdriva det med mjölk, eftersom en överdriven mängd kalcium under de senaste veckorna av graviditeten kan leda till överdriven mineralisering av benens benskalle, vilket kan göra det svårt för födelseprocessen.

Långt sedan kvinnor på plats drack tjocka kissel. Det hjälper inte bara från halsbränna, men också från förstoppning.Det är viktigt att geléen är hemlagad, kokad på egen hand från frukt, bär, mjölk, men inte från en butiksbrikett med många färgämnen och smakämnen.

För halsbränna färskpressad kål, morot eller betorjuice kan hjälpa till. Det ska vara en enda produkt, du borde inte använda en blandning av grönsaksjuicer. Ett sådant verktyg kan inte tas systematiskt, det finns medicinska kurser som inte får överstiga två veckor. Då behöver du en paus.

Det finns inga kontraindikationer för användningen av icke-kolsyrade mineralvatten.. När man väljer en drink är det bättre att föredra vatten, på etiketten som det indikeras att de är alkaliska.

Men med växtbaserade buljonger och infusioner, te, experimenterar medan du väntar på ett barn är det inte värt det. Herbal remedies har många biverkningar, och inte alltid folk recept för halsbränna ta hänsyn till graviditeten. Därför är det bättre att vägra sådan behandling.

Enligt recensioner är den mest effektiva kombinationen av folkmedicinska läkemedel med användning av läkemedel som godkänts av en läkare.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa