Andra trimestern

Funktioner av graviditetens tredje trimester

Innehållet

Den tredje trimestern - den sista perioden av att bära ett barn. Det är väldigt lite tid kvar före mötet med modern med barnet. Från början av tredje trimestern börjar kvinnor vanligtvis räkna ner till leverans. Och ju närmare dem, desto mer tålamod och mod behövs från den framtida mamman - den här trimestern är inte alls lika lätt som den föregående.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

När börjar och slutar det?

Den sista trimestern börjar vid 28 veckors graviditet. Men den exakta tidpunkten för uppsägningen är ganska svår att ringa: Barnlossning sker inte alltid den dag som jordmorna planerar. Beräknad leveransdag (DA) används endast som en guide. De flesta födelserna faller vid 39-40 veckor, en tredjedel av födelsen - vid 38 veckor, cirka 15% av kvinnorna fortsätter att bära barn även efter att DA har gått - upp till 42 veckors graviditet. Enligt de befintliga medicinska standarderna anses det inte vara uppskjutet, det kallas långvarigt. När exakt kommer du att få en födsel - ingen läkare kommer att svara.

Tredje trimestern slutar med uppkomsten av regelbunden arbetskraft. En kvinna slutar att vara gravid och går in i kvinnokategorin i arbete, och efter att ha blivit fött blir hon en puerperal och en ny mamma.

Den tredje trimestern omfattar den sjunde, åttonde och nionde kalendermånaden av graviditetsperioden.

Fosterutveckling

Barnet är inte längre så försvarslöst som tidigare. Under denna trimester kommer han inte att ha något nytt att bilda, med undantag för neurala anslutningar och nya färdigheter. Den sista tredjedelen av graviditeten är mycket viktig - barnet lär sig kompensera för hot och anpassa sig till nya miljöer, eftersom det efter födseln kommer att mötas med en ny värld, där allt inte alls är som i en bekväm och steril mödröd. Den växer, mognar kroppens organ och system. Nu kan negativa faktorer som kan förlamna eller döda honom vid ett tidigare tillfälle, möta ett anständigt immunsvar - barnet är mindre mottagligt för deras inflytande.

Om barnet plötsligt befinner sig i negativa existensvillkor, hjälper kompensationsmekanismerna honom att överleva och försöker minimera de möjliga konsekvenserna. Detta beror på det faktum att Under de senaste tre månaderna uppstår inte nya missbildningar hos barn som regel.

Barnet har en stark inverkan på moderens kropp - det skapar mycket besvär och obehag, men det hjälper henne att förbereda sig för förlossning - producerar en liten mängd oxytocin, vilket är nödvändigt för livmoderkontraktilitet i arbetet, pressar huvudet på livmoderhalsen från insidan, främjar mognad och cervikal dilatation. Den åldrande placenta de senaste veckorna börjar skydda mamman - hon tillåter inte barnet att få ännu större vikt för att underlätta födelseprocessen.

Det kritiska skedet i vilket för tidigt arbete var extremt farligt var kvar i andra trimestern. Nu kommer prognoser vid födelse av en bebis före tid att bli mer och mer positiv varje vecka.Upp till 37 veckor kommer de fortfarande att kallas för tidigt, men Från vecka 37 kommer de att bli brådskande, och barnet kommer att betraktas som helt moget och fulltids.

Under hela trimestern fortsätter barnet att gå upp i vikt - något mer intensivt, då mindre, men uppsättningen blir oundviklig. Jämför: i början av trimestern är krummans vikt knappt mer än ett kilo och vid 37-38 veckan överstiger 3 kg. Det finns tots, vars vikt vid slutet av trimestern kommer att överstiga 4 kg.

Under hela den sista tredjedelen av svangerskapstiden kommer barnet aktivt att utveckla hjärnans bildning, stärka nervsystemets funktioner. Denna process kommer att vara och sedan efter födseln. Det är nödvändigt att förstå att barnet ännu inte har godtyckliga färdigheter, men är redan redo att lära sig dem, och han kommer att hantera detta bokstavligen från de första timmarna efter födseln.

I den sista tredjedelen av graviditeten fungerar sinnena - de hjälper krummerna att anpassa sig i den nya världen, för omedelbart med det första andetaget kommer en stor mängd ljud, ljus, lukt att falla på det, omgivningstemperaturen ändras, den kommer att appliceras på födelsekvinnan nya smaker. För att analysera all denna information måste hjärnan vara väl förberedd.

Lungvävnaden fortsätter att mogna under hela trimestern - en fosfolipid substans som kallas "ytaktivt medel" fortsätter att ackumuleras i alveolerna, tack vare vilket barnet kan andas efter födseln.

Vi erbjuder intressant information om vad som händer nytt i barnet i veckor av graviditet.

28 veckor

Denna vecka öppnar för barnet ett nytt stadium av sin intrauterin utveckling - perinatal eller sen foster. Det betyder det din bebis är fullformad, han har allt för självständig överlevnad, det är bara för att mogna organen, för att öka i storlek. Barnet ackumulerar subkutant fett väldigt aktivt, med skillnader i kroppsvikt hos pojkar och flickor. Det är litet - ca 150 gram, men det finns redan.

Den här veckan har barnet redan ganska plumpa kinder, en annan del av hans kropp som berör sina föräldrar börjar bli bättre. Barnet är aktivt av med lanugo, och ungefär en tiondel av det här tunna håret från huden har redan fallit. Barn i livmodern vid denna tidpunkt visar en tydlig reaktion på ljuset.Det ger anledning att tro att bildandet av optisk nerv är klar - om du tänder upp magen börjar barnet blinka och vända sig bort. Rädsla för förlossning denna vecka är inte värt det - upp till 90% av barnen överlever.

29 veckor

Barnet är upptagen med att skärpa reflexer. Han "vet redan" några dussin färdigheter som hjälper honom att överleva i en ny värld för sig själv. Svallar, spetsar, bröstkorgen gör frekventa andningsrörelser, detsamma som kommer att göra när barnet går till lungtypen av andning. Viktig baby uppnår rekordfrekvenser - upp till 40 gram per dag. I allmänhet växer barn och blir "fatta" enligt det genetiska programmet, deras föräldra DNA.

Överlevnad vid födseln, WHO uppskattar vid 97%, är risken för funktionsnedsättning minimal.

30 veckor

Den efterlängtade mammaledigheten har kommit. Vid exakt 30 veckor ges en kvinna med ett barn en sjukskrivning i 140 dagar. Om mamman har tvillingar i hennes mage, fortsätter hon mammaledighet vid 28 veckor.

Baby var trång i livmodern. De flesta frukterna upptar redan den position som kommer att förbli fram till födelsen. Om nu din baby inte har huvudvärk, är sannolikheten för självomvandling, tyvärr, låg. Det finns inget utrymme för sådana manövrer i livmodern.

Fostrets medelvikt under denna period är cirka en och en halv kilogram med en tillväxt på mer än 40 centimeter.. Ett färgpigment visas och håret blir mörkare. Ljus, de är bara för dem som är avsedda att vara födda blonda.

31 veckor

Huden var röd och skrynklig.Från denna vecka blir hon en delikat rosa, rynkor utjämnas. På bara en vecka lägger barnet cirka 300 gram på grund av tillväxten av ett lager av subkutant fett. Auriklarna, som utstickade till sidorna, börjar klibba på huvudet. Om barnet är födt, bedömer graden av dess prematuritet, i enlighet med graden av botemedel hos bruskvävnaden i läkarens öron.

32 veckor

Från denna vecka minskar fostrets motoraktivitet. Omrörning blir mer sällsynt och mer smärtsamt för mammaEftersom det inte finns något utrymme kvar i livmodern - upp till 90% av utrymmet är ockuperat av barnet, 5% tilldelas placentan, resten är fostermembran och fostervätska. Mängden vatten börjar också minska. Vikten av barnet i genomsnitt från en och en halv till två kilo.

Placenta börjar producera hormoner som är viktiga för beredningen av den kvinnliga kroppen för förlossning.

  33 veckor

  Många i denna period är den sista tredje ultraljuden, men de är besvikna - att titta på barnet i full tillväxt är inte längre möjligt. Barnet har vuxit så mycket att ultraljudsgivaren inte kan få sin fulla bild, barnet undersöks i delar - huvud och ansikte, ben, pennor, mage och bröst.

  Könsorganen kan vara säkert dolda bakom navelsträngen eller barnets höft, eftersom han länge varit i ett böjt läge - han kommer inte längre att passa in i en annan livmoder.

   34 veckor

   Livmodern når sin maximala sträcka. Placenta börjar åldras och artificiellt hindra ytterligare fetthaltstillväxt.. Det betyder inte att barnet inte längre kommer att gå ner i vikt, men bara takten i uppsättningen kommer att sakta ner. De flesta frukter väger över 2,3 kg, och det ger anledning att tro att en född bebis i en sådan period kommer att räcka för att stanna i en speciell uppvärmd säng, det kan inte längre krävas mer allvarliga återupplivningsåtgärder.

   När placentan åldras börjar barnet använda kompensationsmekanismer och anpassningsmekanismer, för nu kan både syre och näring komma mindre.

   35 veckor

   För första gången under hela siktet barnet börjar se ut som en nyfödd. Men detta borde inte vara vilseledande. Den ser ut att vara färdig för födelse endast externt, fortsätter njurens och lungvävnadens mognadsprocess, belastningen på höger och vänster hjärtsektion på grund av åldrandet av moderkakan förändras. Det blir bättre om barnet stannar i livmodern i några veckor.. De pågående processerna är mycket viktiga för honom.

   Lanugo och ostliknande smörjmedel har nästan försvunnit, huden har en delikat rosa färg, inte bara kinder och rumpa, utan även extremiteterna hos fostret ser plumpa ut. Ögonens iris förvärvar under denna period den färg som barnet ska ha enligt genetiskt program.

   Nervändningar myelineras. Hjärnans massa har ökat avsevärt, försvagningarna och spåren på den.

    36 veckor

    För den här perioden kan barn för första gången nå en vikt av 3 kg eller så med en medelhöjd på 47-49 cm. Gravida kvinnor för första gången denna vecka förekommer oftast abdominalt prolaps. - barnet sjunker ner i livmoderns nedre del och börjar pressa huvudet mot den inre svalget, främja mognaden av livmoderhalsen. Barnet är grupperat och lägger händerna på bröstet, han är i själva verket i stället för löparen i början.

    Spikplattorna växer upp och under den här perioden går för första gången bortom gränserna för fingrarna i fingrarna. Benen är tillräckligt härdade, medan endast kranbenen förblir mobila och relativt mjuka. Leveranser denna vecka, även om de är för tidiga, är inte farliga för antingen mor eller foster.

     37 veckor

     Barnets vikt har gått för 3 kilo. Från och med den här veckan kan födelser förväntas vilken dag som helst, och de kommer att bli brådskande, det vill säga i tid. Surfaktant i lungvävnaden har ackumulerats tillräckligt, intensiteten i dess produktion minskar. Barnens rörelser sakta ner, han känner trånga.

      38 veckor

      Det här är en vecka att vänta. Kvinnor lyssnar noggrant på förändringarna i sina kroppar, letar efter tecken, föregångare till tidig leverans. Barnet minskar också något. På grund av trångheten spenderar han mest av sin tid i en dröm.

      Vid manliga foster sänkte testiklarna sig i pungen. Endast ungefär 2% av barnen kan ännu inte skryta med köns kirtlar, men de har fortfarande tid.

       39 veckor

       Alla barnets organ och system är klara för födseln. Intensiva processer fortsätter bara i ett - i nervsystemet. Unga neuroner fortsätter att bildas, som bygger mer och mer neurala anslutningar.

       Förebyggande av fostret vid denna tidpunkt slutlig, inte överklagande. Därför utförs en kejsarsnitt i tvärgående eller bäcken vid 39 hela veckor för att minska risken för födelseskador.

        40 veckor

        Om kvinnor tror att de är trötta på den 40: e veckan och är nervösa, misstar de sig, för att de helt enkelt inte vet att barnet upplever mycket mer under denna period. Kramper i livmodern ger honom stor stress, fostret börjar producera adrenalin, ett stresshormon. Han börjar accelerera bildandet av en generisk dominant i moderns kropp. Barnet skyndar sålunda moderorganismen.

        Om en kvinna går i 41 och 42 veckor borde hon veta att barnsituationen blir alltmer stressande varje dag, den degenererande placentan kan inte längre ge honom normal näring och syreförsörjning, men du borde inte oroa sig för barnet - kroppen kan redan kompensera några problem.

        Om födseln inte börjar fram till 42 veckor, kommer läkare, enligt hälsovårdsministeriets ordning, att vidta åtgärder för att inducera arbete, det vill säga stimulera födseln för att förhindra sann pererashivaniya - ett tillstånd där barnet inte längre kan kompensera för brist på syre och näring.

        Kvinnans välbefinnande

        Kvinnans tillstånd förvärras i takt med ökningstiden. Om början av tredje trimestern åtföljs av ett litet obehag, då i slutet av perioden börjar även mycket mogna kvinnor att drömma att födelsen redan har skett så snart som möjligt. Du kan förstå dem: gå, göra dagliga aktiviteter blir svårare varje dag. Kvinnan drar upp för att sänka buken halsbränna - Livmodern pressar på magen och leder till återflöde av magsaften i matstrupen, förstoppning och diarré - en följd av tryck på tarmslingorna, andfåddhet och smärta i revbenen - en följd av att man pressar in membranet.

        Så fort magen sänks ner, blir det lättare att andas, kostbågarna skadar mindre, men toaletterna blir vanligare - nu känns inte trycket på barnets huvud inte bara av livmoderhalsen, men också av blåsan. Svansbenet och benbenet börjar göra ont mer och bäckenbenen mjuknar intensivt före leveransen.

        Den nasala trängseln som var närvarande under första trimestern och orsakades av verkan av progesteron på slemhinnorna kan återvända. Om den gravida kvinnornas fysiologiska rinit återvänder, fortsätter den vanligtvis fram till födseln och passerar efter att barnet är födt., och kvinnornas hormonella bakgrund kommer att komma till sitt ursprungliga tillstånd.

        Huvudvärk vid denna tidpunkt kan orsakas av högt eller lågt tryck, kan bero på sömnstörningar, vilket också är vanligt under de senaste veckorna av svangerskapet, kan vara psykogent - kvinnan upplever, nervös, orolig över resultatet av förlossningen.

        Bland andra smärtor är det helt normalt för denna period smärta i knä och fötter (orsakad av ökad kroppsvikt av kvinnan), ryggsmärta på grund av ett förskjutet tyngdpunkt (mage och bröst är redan mycket stora). Det finns klagomål om att skjuta i bäckenet - det här är en konsekvens av att knyta nerverna, att naveln gör ont - hudspänningen är nu maximal.

        Utbildningstrider som födelsedatum närmar sig, intensifierar, uppträder oftare. De uppenbarar korta spänningar i livmodern, följt av avslappning av musklerna. De är inte systematiska, visas och försvinner helt spontant. Om inte, det här är också normen.och oroa dig för det är inte värt det.

        Utsläpp under den sista tredjedelen av termen för att bära en bebis kräver särskilt noggrann uppmärksamhet.. Deras karaktär när de närmar sig släktforskningen: utsläppet blir rikligare. Detta kräver förbättrade hygienåtgärder. Vattnig vätskautmatning, som ökar vid stigning från ett benäget läge, kan indikera läckage av fostervätska, och slemhinnautsläpp med blod eller blodbanor är en slempropp som lämnar sin plats i livmoderhinnan i livmoderhalsen kort före arbetet börjar.

        Normal kan betraktas som ett urval av ljusa och luktfria, homogena i konsistens.

        Eventuella avvikelser i färg, kvantitet, lukt och karaktär av urladdning, speciellt om det åtföljs av obehag, smärta, bör vara en orsak till omedelbar behandling av läkaren.

        Det psykologiska tillståndet hos en gravid kvinna i tredje trimestern förtjänar särskild uppmärksamhet. De flesta är rädda för födseln. Det är viktigt att veta att denna rädsla har en stor inverkan på förberedelsen av livmoderhalsen för födseln och arbetets gång. I ett tillstånd av rädsla producerar en kvinna en stor mängd stresshormoner som orsakar klämmor på muskelnivå.Detta orsakar svagt dilatation av livmoderhalsen, brist på avslöjande, riva och födelsestrauma.

        Under tredje trimestern är det viktigt att få rätt psykologiskt hjälp och stöd för att minska stressen, den rätta positiva inställningen avgör i stor utsträckning den kommande leveransens natur.

        Nivån av progesteron börjar minska, nivån av östrogen, oxytocin, adrenalin ökar. Livmodern upptar nästan hela bukhålrummets utrymme. Närmare födelsen i det börjar antalet nervfibrer minska - det här är också mekanismen för den naturliga anestesin av förlossning, tagen ut i detalj genom naturen själv. Livmoderhalsen mognar, förkortar, mjuknar. Hennes tillstånd bedöms efter 38 veckors graviditet.

        Bröstkörtlarna ökar ännu mer. En åldrande placenta börjar producera hormonprolactinet, som aktivt förbereder bröstet till en kvinna för den kommande amningen. Bröstvårtor blir grövre, kolostrum släpps. Om det inte är, tro inte att det kommer att finnas problem med utseendet av bröstmjölk. - Dessa fakta är inte relaterade till varandra. Efter 36 veckor blir kolostrum tunnare och ljusare.

        Kvinnor som lider av anemi under andra trimestern, börjar på mitten av den tredje känna sig mycket bättre - hemoglobin växer. Mer aktivt växa hår och naglar, eftersom deras ökade tillväxt är en manifestation av påverkan av östrogen.

        En kvinnas immunitet är begränsad, och därför är det nu att allergiska reaktioner, katarralsjukdomar ofta börjar, kroniska sjukdomar förvärras. Ökar svettning.

        Eventuella komplikationer

        De tredje trimesterns farligaste komplikationer är att på ett eller annat sätt påverkar barnets tillstånd, är det under denna period att olika förändringar uppträder, och den negativa effekten av patologier kan påverka funktionen hos det fosterala nervsystemet. Ohpassiv preeklampsi med yttre och speciellt inre ödem, farligt vattenflöde, farlig fosterhypoxi, för först och främst är det barnens hjärna som är speciellt akut brist på syre.

        Inte mindre intrauterin infektion är farlig, vilket kan vara möjligt på grund av kränkningen av fetusblåsans integritet och på grund av tidig urladdning av slempluggen, särskilt om en kvinna har obehandlade infektioner i könsorganet, till och med en banal och vanlig tröst.

        Uppgiften av läkare och framtida mödrar under de senaste veckorna är att övervaka fostrets tillstånd med vaksamhet. När omständigheter med prenatalt lidande upptäcks fattas beslutet om tidig leverans ofta om det inte går att fastställa eller eliminera effektfaktorn.

        Vi listar de vanligaste patologierna och komplikationerna av tredje trimestern.

        anemi

        Förknippad med barnets och placentans ökade behov i körteln, liksom med ökad blodvolym (i detta fall ökar plasmavolymen med nästan 40%, det vill säga att blodet blir mer utspätt). En överträdelse indikerar en minskning av hemoglobin på mindre än 100 g / l, antalet erytrocyter minskar, hematokritvärdet minskar.

        Anemi i tredje trimestern hotar med flera graviditeter, med graviditeter som uppträder för tidigt efter den föregående (två år har gått), med otillräcklig näring och förekomsten av en kronisk infektion hos den gravida kvinnan. Det manifesteras av pallor, kvinnan vill sova hela tiden, det finns tecken på lågt tryck, kvinnan är mer mottaglig för förkylningar och virussjukdomar.

        En kvinna rekommenderas en diet rik på järn, liksom läkemedel - C-vitamin, järnpreparat ("Sorbifer" och andra).

        Gestations pyelonefrit

        Den inflammatoriska processen i njurens vävnader uppstår på grund av livmoderns komprimering av livmodern om detta bryter mot urinflödet. Om det finns patogen mikroflora i det kvinnliga könsorganet, är sannolikheten för komplikation mycket hög. Bakterier multipliceras snabbt och infekterar njurkalyxen och bäckenet.

        Maniverad av frossa, feber över 37,0 grader, tecken på berusning, ryggsmärta, svårighet att urinera. Urinalys visar en hög nivå av leukocyter. Njurarna hos en kvinna klarar sämre med sina filtreringsuppgifter. Villkoren är farligt hög i utvecklingen av allvarlig preeklampsi.

        För behandlingen föreskrivs antibiotika, diuretika.

        Aorto kaval kompression

        Med en så komplicerad medicinsk term menas komprimeringen av den nedre könsorganen och den nedre delen av aortan med en stor och tung livmoder om kvinnan ligger på ryggen. Alla gravida kvinnor har hört att det är farligt, men inte alla vet vad det är. När man klämde på den venösa återgången till hjärtat börjar det att slå mindre, det är en kollaps. Blodtrycket i kärlen minskar till kritiska märken, huden blir blek, en blåaktig nyans visas.

        Detta kan hända under tredje trimestern, och även under själva födelsen. Resultatet är vanligtvis ganska beklagligt: ​​placentan exfolierar för tidigt, blodflödet störs, barnet upplever akut okompenserad hypoxi, och ofta dör fostret. Nu vet du varför det är särskilt farligt att ligga på ryggen under de senaste veckorna av graviditeten.

        Undersökningar, analyser

        I mitten av graviditetens tredje trimester kommer en kvinna att göra en ultraljud med färgdopplare. Denna metod, som vissa kallar den tredje screeningen, kommer att utvärdera placentas arbete och också ge en uppfattning om hur väl barnet är försedd med syre och blod, hur bra han känner.

        Sedan 30 veckor i samråd gör CTG - Kardiotokografisk forskning gör det möjligt att få uppgifter om barnets hjärtinfarkt och hans motoraktivitet samt på utvecklingen av hans autonoma nervsystem.

        En kvinna kommer nu till läkarens möte en gång i veckan. Varje gång måste hon överföra urin för en allmän analys så att doktorn kan se i dynamiken huruvida det framtida mammas njurar är normalt, om det finns tecken på pyelonefrit och preeklampsi. Varje teknik kommer att vägas, bedömas för närvaro eller frånvaro av ödem, blodtrycksmätning på två händer.

        En kvinna före födseln måste passera nästan alla samma tester som hon gav under registrering - blod för syfilis och HIV-anslutning, för att skapa ett koagulogram med definitionen av fibrinogen och D-dimer.

        Enligt vittnesbörd kommer hormonhormonhormonanalyser att göras, och hemoglobin och ESR kommer att utvärderas som en del av ett generellt blodprov.

        Vanliga frågor

        Frågor på kvinnor i tredje trimestern, enligt recensioner, är ganska lika, vi har förenat dem i grupper.

        antibiotika

        Antibakteriella läkemedel som kan skada avsevärt under första trimestern och innebära en viss fara i den andra, är nu inte så kontraindicerade. Om det behövs kan läkaren väl ordinera sådan behandling för kvinnan, eftersom en bakterieinfektion för en baby i sen graviditet är farligare än användningen av antibiotikabehandling.

        Det finns nästan inga restriktioner för topisk administrering - näsdroppar, antibiotisk salva, ögondroppar för vissa patologier, sår och brännskador kan väl tillämpas.. För systemisk användning måste det alltid finnas tvingande omständigheter - förekomsten av en infektion, vars skada kommer att vara högre än den potentiella skadan från användningen av antibakteriella läkemedel. Antibiotika kan inte längre orsaka barnet i tredje trimestern av missbildningar.

        Det rekommenderas att undvika droger från gruppen kinoloner, såväl som ototoxiska läkemedel (Gentamicin, Neomycin), eftersom de kan leda till försämring av barnets hörsel.

        sömnlöshet

        sömnlöshet i sena perioder är det orsakat av sömnets besvär, eftersom svängning från sida till sida blir svårare, livmoderns tryck på urinblåsan och frekvent uppmaning till toaletten, liksom ångest, ångest och rädsla för den framtida mamman. Mors sömnlöshet är inte en stor fara för en bebis, men för den mycket framtida mamma kan en lång sömnlöshet vara farlig - ökar sannolikheten för att utveckla gestos, ökar risken för att utveckla ångestsyndrom och depression, ökar sannolikheten för hjärt-kärlsjukdomar.

        Gravida kvinnor som lider av sömnlöshet, som snabbt får övervikt, lider av metaboliska störningar.

        Alla effektiva hypnotiska droger (på basis av bensodiazepiner, barbiturater, talidomider, bromhaltiga och andra) är förbjudna under en bärandeperiod.

        I samråd med läkaren kan endast vegetabiliska sedativa rekommenderas till kvinnan, vilket hjälper till att lugna sig och somna bättre - motherwort, valerian, och så vidare. Men med hänsyn till sådana medel är många läkare starkt emot.

        För att förbättra sömnen, vilket är väldigt viktigt i arbetet, bör en kvinna:

        • somna i ett ventilerat rum, på en bekväm madrass, använd speciella kuddar för gravida kvinnor, så att du kan stödja buken och ryggen;
        • att upprätthålla ett gott humör, en positiv attityd före födseln, för att uppfatta alla svårigheter i perioden som tillfälliga, vilket nödvändigtvis kommer att sluta i ett lyckligt möte med barnet;
        • gå i frisk luft, speciellt före sänggåendet;
        • sova mindre under dagen, gör din regim mättad, flytta, gör aktuella angelägenheter.

        Sova bättre i fullständigt mörker och tystnad. Om detta inte är möjligt, var noga med att köpa öronproppar och mörk mörkläggningsgardiner.

        kön

        Tänk inte att sex för kvinnor med stor mage inte existerar. Många tvärtom, trots den fysiologiska sjukdomen, upplever ökad sexuell lust. Om det inte finns kontraindikationer och komplikationer av graviditet är intimt liv under tredje trimestern inte förbjudet, men mycket specifika restriktioner är pålagda.. De ställningar som väljs av partners måste helt eliminera trycket på buken och livmodern, och därför är missionärpositionen utesluten. Djupa penetreringsställen (t.ex. "ryttare") bör också uteslutas. Optimal för både sömn och könshållning som ligger på sin sida.

        En kvinna behöver stoppa intima kontakter vid början av utsläpp av slempluggen eller dess fullständiga frisättning - livmoderhalsen från det här ögonblicket blir öppen, livmodern från slidan är inte längre separerad av tillförlitligt skydd, det är möjligt att patogena organismer som kan orsaka intrauterin infektion kan komma in i livmoderhålan. Av samma skäl rekommenderas att stoppa kön när det finns läckage av fostervatten.

        Sen kön har också en uttalad terapeutisk effekt: Sperma innehåller naturliga prostaglandiner, vilket gör att livmoderhalsen mognar, mjuknar och förkortas.

        Nöjet med intimitet med mannen ökar kvinnans humör, och nu är positiva känslor precis vad hon behöver.

        Möjligheten att flyga ett plan

        Flygresor under den sista tredjedelen av barnet är inte förbjudet, men rekommenderas inte. Tryckfall, tidsförändringar och klimatzoner kan inte på bästa sätt påverka en gravid kvinnas välbefinnande. Vissa flygbolag behöver ett intyg från en läkare när de går ombord på ett flygplan. Efter 36 veckor kan landning nekas. Innan du flyger någonstans, om du verkligen behöver, kolla med flygbolagsrepresentanterna om deras regler för transport av gravida kvinnor.

        Kan jag behandla mina tänder?

        Tandvärk i tredje trimestern är inte ovanligt. Kalciumreserver i kvinnans kropp är kraftigt utarmade, medan barnet tog det här ämnet för att härda sina egna benskelett och därmed små tänderproblem som var i början av graviditeten men inte botades på grund av toxicos, illamående, rädsla för anestesi kan nu ha mer globalt räckvidd.

        Du kan behandla dina tänder. Men experter rekommenderar inte att göra det just nu.

        Om problemet inte kräver en omedelbar lösning (ingen akut smärta, fluss), är behandlingen bättre att skjutas upp i postpartumperioden, eftersom den extra stressen nu inte är något för den förväntade mamman.

        Om problemet är akut behöver du inte utrota smärtan - du bör kontakta din tandläkare och lösa det utan rädsla för fostrets tillstånd. Moderna smärtstillande medel som används i tandvård har ingen uttalad negativ effekt på ett så stort foster som ditt barn befinner sig i graviditetens tredje trimester.

        rekommendationer

        Det är lättare att överleva graviditetens sista trimester kommer att hjälpa till med några användbara rekommendationer från experter, med hänsyn tagen till egenskaperna hos denna gestationsperiod.

        Näring och vitaminer

        En kvinnas diet i sista trimestern är mycket viktig för henne och barnet. Barnet behöver inte näringsämnen, och ibland ännu mer än i tidigare perioder, men Det är bättre att vägra multivitaminer under graviditetens sista månadså att barnet inte "siktas" vikt. Självklart har alla barn i livmodern sin egen potential för höjd och vikt, och om läkare säger att ett stort barn inte är född i början av trimestern, bör du inte "mata" det med chockdoser av vitaminer.

        Om det finns en brist på ett specifikt vitamin eller mineral, som kan visas med ett biokemiskt blodprov, kan en kvinna ordineras en vitaminmonoterapi, till exempel en järnberedning för anemi eller en oljelösning av tokoferol med en brist på vitamin E. Om barnet tvärtom är litet och växer långsamt, visas vitaminerna och behövs.

        Under de senaste veckorna av graviditeten är det inte önskvärt att inkludera en stor mängd mejeriprodukter, kockost i menyn. Det är bättre att eliminera dessa produkter, för att inte leda till överdriven mineralisering av benen i barnets skalle - detta kommer att väsentligt komplicera processen för krumbs födelse.

        Det är inte nödvändigt att använda en stor mängd animaliskt protein. Försök att äta mer fiberrika grönsaker för att eliminera förstoppning och frukt. (med låg allergenicitet), är det bättre att ersätta en bit nötkött med ett lättare kostfyllt kycklingbröst eller kokt fettsnål fisk.

        Alkoholhaltiga drycker, läsk, kaffe, allt rökt, rostad och kryddigt rekommenderas fortfarande inte. Ät inte fabriksglädje. Om viktökningen ligger över normen kan du ordna fasta dagar, men detta kan endast ske i samråd med din läkare.

        Fysisk aktivitet laddning

        En kvinna borde inte kraftigt minska hennes fysiska aktivitet, även om en viss minskning är oundviklig. När magen växer blir framtida mamma mer och mer klumpig, hon blir tröttare snabbare, behöver vila. Det betyder inte att det är bäst att spendera tredje trimestern på soffan.

        En måttlig och adekvat övning kommer att hjälpa en kvinna att förbereda sig för förlossning - yoga, utomhusövning, hemövningar baserade på övningar för träning av bäckens golv och övningar för rygg, ben och armar, inklusive en kombination av andningsövningar med klasser på en sådan projektil som fitball.

        En kvinna kan utföra ett visst antal arbetsuppgifter runt huset, men naturligtvis är skarpa knäböjningar, hoppar, faller, intensiv körning och lyftvikt kontraindicerad för henne. Med detta i åtanke måste du planera din dag.

        Rörelse gör att du inte kan få extra pounds, påskyndar mognadsprocessen, förbättrar muskelvävnadens elasticitet.

        Sjukdomar, förkylningar, SARS

        Med tanke på att en kvinnas immunitet är reducerad är det inte så omöjligt att bli sjuk för henne nu. Vad man ska göra är frågan komplicerad. För barnet uppvisar varken influensan, SARS eller ens den banala förkylningen en stor omedelbar fara, varken herpes på läppen eller laryngit är farliga. men farlig värmesom åtföljer mest akuta respiratoriska virusinfektioner. Det kan orsaka störningar i det uteroplacentala blodflödet, vilket leder till placentainsufficiens.

        Det är viktigt att konsultera en läkare om vilka antipyretika som är lämpliga för dig vid sjukdom. Alla medel baserade paracetamol Skada inte barnet, doktorn kommer att berätta det specifika.

        Antivirala läkemedel för gravida kvinnor är inte nödvändiga. Detta är en extra börda på levern.Dessutom finns inte effektiva antivirala läkemedel, de flesta är kommersiellt livskraftiga läkemedelsindustrin "dummy".

        Om sjukdomen har gått över i de senaste veckorna av graviditeten, oroa dig inte. Ring terapeuten hemma, ta en febrifuge, om febern är hög, ge dig själv ett par dagar vila i ett ljugande tillstånd, drick mer varmvätska - kompot från torkad frukt, grönt te, hemlagad fruktjuice, rosmarin avkok. Efter 3-5 dagar kommer viruset att besegras av din egen kropp.

        Om förlossningen börjar innan kvinnan botas, så kommer hon naturligtvis att accepteras, men placeras i observationsavdelningen där alla patienter får, med infektioner och oexplorerade kvinnor. Utsikten, men obehaglig, är inte dödlig - och där föder kvinnor mycket bra och lämnar hem i tid.

        Användbara tips

        Under hela tredje trimestern av graviditeten måste en kvinna noggrant läsa fostrets rörelse varje dag. Normalt borde de vara minst 10 på 12 timmar (babyhickan räknas inte). Om mängden omröring är otillräcklig kan den tala om svår hypoxi, vilket barnet inte längre kan kompensera för. Ökad rörelse indikerar vanligen ett problem vid det inledande skedet, när kompensationsmekanismerna fortfarande klarar av situationen.

        Här är några tips som hjälper dig mer ansvarsfullt under de senaste veckorna.

        • Lyssna noggrant på förändringar i din kropp.: Naturen av urladdning, känslor, obehagliga symptom måste noteras av den förväntade mamman dagligen. Om det behövs måste du anmäla förändringar till läkaren.
        • Utöka dina horisonter: Försök att få reda på mer tillförlitlig information om hur ditt reproduktionssystem fungerar, hur din förlossning ska gå, hur är deras steg. Detta kommer att ge större förtroende för sina förmågor, samt minska ångest om förekomsten av vissa symtom.
        • Delta i klasser för gravida kvinnor i förlossningskliniken eller anmäla sig till sådana kurser i vilken klinik du vill - de hjälper dig att lära dig ordentlig andning under olika perioder av arbetskraft, massage och självmassage för att underlätta arbetskramper. På dessa klasser berättar de hur man tar hand om barnet under de första dagarna, hur man etablerar amning.
        • Med fullansvar, närma sig valet av ett modersjukhus eller perinatal centrum.: läs recensioner, besöka detta barns sjukhus, prata med personal, patienter, ta reda på vilka villkor sjukhuset har, vilka regler det har och om det har allt du behöver för att ge återupplivningsvård till någon mor och barn. Efter att ha valt ett val, besök huvudläkarens tillträdesdag och skriv ut växelkortet - födelsebeviset ger någon kvinna rätt att välja absolut något sjukhus eller perinatalcentrum gratis.
        • Se till att du har samlat allt du behöver på sjukhuset i förväg. (listan kan erhållas hos den valda obstetriska institutionen). Från och med 33-34 veckor ska den samlade väskan och dokumenten vara i beredskap - om födelsen börjar, behöver du inte oroa sig.
        • Även om den tredje trimestern är klart försenad, Använd inte folkmedicin och läkemedel för att stimulera barnfödsel själv. Induktion av arbete vid 42 veckor och senare ska utföras exklusivt på sjukhuset. Fram till 42 veckor behöver ingenting stimuleras, särskilt hemma - konsekvenserna kan vara tragiska.

        Läs mer om graviditetens tredje trimester i följande video.

        Andra trimestern
        Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
        Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

        graviditet

        utveckling

        hälsa