Från vilken veckan av graviditeten börjar trimester 3, hur lång tid tar det och när slutar det?

Innehållet

Den tredje trimesterns offensiv betyder för kvinnan att hon har nått "hemsträckan" - födelsen är väldigt snart. Denna artikel hjälper inte att bli förvirrad i termer och beräknar korrekt när den här sista perioden börjar.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

termer

Tredje trimestern av graviditeten - detta är den sjunde, åttonde och nionde kalendermånaden av graviditetsperioden. Om vi ​​antar detta som vanligt vid obstetrisk träning, faller hälften av den sjunde, åttonde, nionde och tionde månaden in i tredje trimestern, eftersom det finns exakt 4 veckor i en obstetrisk månad, vilket inte kan sägas om kalendern.

Det är oftast inte möjligt att fastställa det exakta ögonblicket och därför är det vanligt att räkna graviditetsperioden från den första dagen i den sista menstruationsperioden. sålunda, Den tredje trimestern av graviditeten börjar 27-28: e veckan av graviditeten, och när det slutar vet ingen säkert - det här är en rent individuell fråga.. Början av perioden för alla är densamma, men hur länge trimestern varar beror på när födelsen kommer att inträffa.

Vid varje tredje gravid kvinna, enligt statistiken, slutar den tredje trimestern säkert med förlossning vid 38 veckor. Under perioden 39-40 veckor, cirka 45% av kvinnorna föds, resten antingen föder 38 veckor eller går till modersjukhuset vid 41, 42 veckor.

Särskilda funktioner

Uppkomsten av den sista tredjedelen av termen för att bära en bebis till en kvinna innebär att ljusperioden är över, och nu är det för förståeligt fysiologiska skäl svårare att bära en bebis varje dag. Barnet har nått en stor storlek, han fortsätter att växa och gå ner i vikt, kvinnan själv också, blev ganska stor. Livmodern vid 35-36 veckor når sin maximala storlek - den har ingen annanstans att växa.

Det är det stora livmodern som orsakar obehag i tredje trimestern. Det sätter tryck på membranet, vilket leder till andfåddhet, klämmer kvinnans mage, vilket ibland leder till outhärdlig halsbränna, en pressad tarm kan inte fungera fullt, vilket orsakar förstoppning och förvärring hemorrojder. Belastningen på ryggraden leder till smärta i ryggen, belastningen på benen leder till smärta i nedre extremiteterna och ibland till åderbråck. Komplement till bilden av det framtida moderns vardag, effekten av hormoner - relaxin leder till mjukning av benen och bäckenbanden, på grund av vilket svansbenet och kroppen gör ont, ackumulerad oxytocin ökar träningsfights, ångestretter, rädsla, depression kan utvecklas.

Barnet är fullt format, han är välskyddat, och det hotar nästan ingenting i den nuvarande termen. Du kan redan ta många droger som tidigare var förbjudna.

Den största faran vid den aktuella tiden ligger i möjligheten till fosterhypoxi, eftersom placentan från 34 veckor når den maximala mognadsgraden och börjar åldras, sämre för att klara sina ansvarsområden.

Skynda händelser behöver inte - de sista veckorna av graviditeten, men svåra för moderen, är nödvändiga för barnet: i lungorna är processen för ackumulering av ytaktivt ämne fullbordad, vilket är nödvändigt för att tillåta självandning, den vikt som barnet fått - inte bara snyggt snuskiga kinder och rumpa utan också möjligheten effektivt reglera temperaturen på din kropp, behåll värme efter födseln.Dessa två tecken är extremt viktiga för ett barn vid födseln. Det är under de senaste veckorna, från och med vecka 32-34, börjar den lilla undergå den viktigaste processen att lära sig anpassningsförmåga - han måste byta sitt livsmiljö och hans små kropp aktiverar adaptiva förmågor i förväg.

Svårigheter kvinnor kan möta under den här perioden:

 • anemi;
 • gestational pyelonefrit;
 • fosterhypoxi;
 • mellitus.

Att eliminera sådana komplikationer hjälper till att följa alla rekommendationer från läkaren.

Användbara tips

För att underlätta det kommer tredje trimestern att hjälpa enkla rekommendationer från specialister.

 • Flytta mer, gör gymnastik, gå, gå, gör genomförbart hushållsarbete. Rörelse är inte bara liv, men också effektiv förberedelse av livmoderhalsen för förlossning.
 • Ändra din diet - Lägg till fler grönsaker och frukter, minska mängden mat som är hög i kalcium, rött kött är bättre att ersätta med fisk eller kycklingbröst.
 • Om fostrets uppskattade vikt är stor, sluta använda multivitaminer i tredje trimestern.
 • Titta på ditt välbefinnande.. Vid tecken på utsläpp av slemhinnan är vattenläckor, intima kontakter och badande förbjudna, och när vanliga sammandragningar uppträder eller vatten dräneras måste du gå till obstetrisk institution.
 • Sjukdomar som influensa eller vattkoppor vid denna tidpunkt är farliga inte så mycket för barnet som för sin mamma, eftersom de belastar hennes redan svåra tillstånd. därför bör undvika kontakt med sjukdomaroch också att betala tillräckligt med uppmärksamhet åt förebyggande av infektionssjukdomar.
 • Det är viktigt varje dag att noggrant räkna rörelserna.. Om de plötsligt blir få, eller barnet tvärtom uppför sig för aktivt, behöver du konsultera en läkare - båda kan vara tecken på hypoxi, det vill säga syreförlust hos barnet.
 • Öva rätt andning och övningar för att lindra smärta i födseln. Detta kan läras av kurser för gravida kvinnor, som handlar fritt i varje förlossningsklinik.

Försök inte stimulera födseln själv eller påskynda deras offensiv hemma.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa