Vad ska man göra med livmoderton i graviditetens tredje trimester?

Innehållet

Under graviditetens sista tredje trimester möter kvinnor ofta ett sådant fenomen som en ökad ton i livmodermusklerna. Livmodern under de senaste tre månaderna av att ha ett stort foster, tar upp nästan allt utrymme i bukhålan, och därför är stressen, som ibland oskiljdes i början, nu perfekt känd av kvinnan och diagnostiseras lätt av en förlossningspersonal vid palpationen.

Om hypertonus är farlig under senare perioder kommer den här artikeln att berätta.

Vad är det

Hypertonus är tillståndet för ökad excitabilitet i myometrium (livmoderns mittlager). Den glatta muskulaturen hos det kvinnliga reproduktionsorganet efter uppfattningen upprätthålls i ett avslappnat tillstånd av hormonprogesteronet. På grund av detta blir den mer elastisk, lös, vilket gör det möjligt att växa fritt. Mjuka livmodern säkerställer placentans normala funktion, medan spänningen i myometriumområdet kan påverka det uteroplacentala blodflödet, vilket medför att barnet får mindre näringsämnen och syre.

Livmodertonen i tredje trimestern kan vara både fysiologisk, naturlig och patologisk. I det första fallet är det en fråga om ett sådant mystiskt och otillräckligt studerat fenomen, som Braxton-Hicks kamp eller de falska. I det andra fallet är spänningen lång, ohälsosam och hotar kvinnan med början av det förtidiga arbetet.

Obstetricians har länge märkt att tonen i tredje trimestern är vanligast hos förväntade mammor som inte har fyllt 19 år, liksom hos kvinnor som blir gravida efter 35 år.

I det förra är livmodern inte tillräckligt mogen och redo för förlossning, den senare har en imponerande obstetrisk historia, där det finns plats för både aborter och svåra födelser och smittsamma och inflammatoriska gynekologiska sjukdomar.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Patologisk hypertonus

Oftast utvecklas den patologiska hypertonen på grund av hormonell progesteronbrist. Nivån av detta hormon måste vara ganska högt under hela graviditetsperioden. Endast under de senaste veckorna börjar koncentrationen minska gradvis, vilket ger den dominerande rätten till östrogen och oxytocin. Detta blir vad som blir den biokemiska grunden för arbetets start.

Bland andra orsaker som kan leda till utveckling av ökad livmoderton i senare perioder, inkluderar följande situationer:

  • kvinnan är väldigt nervös, upplever kronisk stress, är i ett tillstånd av depression;
  • Den framtida mamman har dåliga vanor (rökning, dricks, koffeinberoende);
  • graviditeten fortskrider mot bakgrund av endometrios eller med existerande livmodermom;
  • Den framtida mamman har sköldkörtelsjukdom;
  • Under första trimestern eller första halvåret av andra trimestern hade kvinnan influensa, en virusinfektion.

Patologisk hypertonus har två grader.

  • först - förekomsten av spänning på baksidan av det reproduktiva kvinnliga organet En sådan ton är mindre farlig, speciellt om kontraktilitet inte observeras i närheten av placenta. I de tidiga stadierna känner kvinnor oftast inte den här typen av hypertoner.Men i tredje trimestern manifesteras den första graden tonen genom att dra känslor i ländryggsregionen med att sprida sig till sakrummet.
  • Avancerad hypertonus - Tonen på framplantningsorganets främre vägg eller hela myometrium. Det känns som att bryta smärta i underlivet, spänningar i buken, dess "petrification". Patologin är lätt synlig även för kvinnan själv - buken stiger högre, blir tät, hård, urinering blir vanligare, kvinnor upplever ofta falska uppmaningar att avvärja, men det uppstår inte.

Sen hypertoni i sena perioder är farlig inte bara av sannolikheten för för tidig födsel. I ett tillstånd av spänning stör livmoderkärlen, vilket leder till fosterhypoxi, och ibland till dess död. Sannolikheten för placentaavbrott är inte uteslutet.

Det är omöjligt att ignorera överträdelsen, kvinnan behöver ge kvalificerad assistans och särskild behandling.

främre väggton

behandling

Med en patologisk ton hos en kvinna säng eller halvbäddsläge rekommenderas. Om den första graden, då kan du tillåta behandling hemma. Med andra graden med svåra symptom, och ibland brunaktigt eller blodutsläpp från slidan, rekommenderas sjukhusvistelse.

Det är viktigt för en kvinna att minska fysisk aktivitet, lugna sig och sluta vara nervös.

För behandling med läkemedel - antispasmodik. "No-Shpa" hjälper inte bara till att minska tonen i livmoderns smidiga muskler, men hjälper också till att förbereda livmoderhalsen för det kommande arbetet.

Om graviditetsperioden har nått 34 veckor kan progesteronpreparat användas för behandling vid upptäckt av progesteronbrist. Efter 34 veckor anses reduktion av progesteron i kroppen vara normalt, och de försöker neka droger baserat på det, för att inte leda till hormonella misslyckanden.

Ofta utvecklas sen tonus mot bakgrund av en magnesiumbrist. Därför visas gravida kvinnor med magnesium och injektioner av "Magnesia" intramuskulärt. För normalisering av den känslomässiga bakgrunden kan sedativa preparat av vegetabiliskt ursprung rekommenderas, till exempel moderblodtinktur.

Om en uppenbar psykogen faktor identifieras, ska en psykoterapeut och en psykolog arbeta med en kvinna. Ju tidigare källan till kronisk stress elimineras, ju mer sannolikt är det att tonen kommer att minska.

Med utvecklingen av patologisk hypertonus i upp till 34 obstetriska veckor kan läkare ordinera en kvinna tokolytika (Ginipral, Salgim och andra). De låter dig få tid att börja introducera betametasonbaserade droger till den gravida kvinnan, vilket hjälper din barns lungor att mogna i ett accelererat läge. Så smulorna är beredda för för tidigt födelse. Om han är född med en liten mängd ytaktivt medel i lungens alveoler, är det möjligt att utveckla nödsyndrom, akut andningssvikt.

Utbildningstopp

Falska sammandragningar förekommer i tredje trimestern, inte alla kvinnor. De känns som kortvariga spänningar i livmoderns muskler. Livmodern tycks inte ha någon uppenbar anledning, förblir i den positionen i några sekunder eller minuter och sedan slappnar av. Nästa episod av spänning kan upprepas helt spontant - och om några timmar och om några dagar. Det finns ingen systematisk inriktning i sådana slagsmål, vilket skiljer dem från generiska.

Vissa kvinnor De första sådana sammandragningarna förekommer vid den 20: e gravidveckan, men för majoriteten - endast under graviditetens tredje trimester. När graviditeten ökar kan träningsintensiteten öka. Dessutom är deras fullständiga frånvaro också en absolut norm.

Brexton-Hicks sammandragningar påverkar inte fostret, skadar inte dess utveckling, beror inte på närvaron av arbetet, påverkar inte livmoderhalsen, leder inte till att den avslöjas, ökar inte sannolikheten för för tidig födsel och bör därför inte skrämma en kvinna.De betraktas som en manifestation av livmoderns förberedande aktivitet före den svåra arbetsprocessen.

Det finns också en teori som falska sammandragningar är resultatet av störningar i det kvinnliga nervsystemet. Under graviditeten växer livmodervävnaden och i tredje trimestern börjar mängden nervfibrer i livmodern naturligt minska - det här är en del av den kvinnliga kroppens prenatala beredning. Delvis förekomsten av nervimpulser, som spänner i livmodern, kan vara associerad med denna process.

Hur gör det lättare?

Symptom på träningstopp i graviditetens tredje trimester hjälpa till att lindra en varm dusch, byta kroppsställning, adekvat fysisk aktivitet, ta ett antispasmodiskt pillerom du är överens med din läkare, en kopp varm örtte och en positiv attityd. Ibland räcker det bara att ligga och andas rätt.som det lärdes i kurser av framtida mödrar, och livmoderns spänning går bort. Användbar yoga, gå i frisk luft.

Falska sammandragningar behöver inte behandling, men om de förekommer ofta och orsakar märkligt besvär och ångest bör kvinnan definitivt anmäla dem till sin obstetrikare-gynekolog vid en planerad mottagning i förlossningskliniken.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa