Vad är D-dimer, vad är dess norm under graviditeten och varför är det bestämt?

Innehållet

I kvinnokroppen under graviditeten finns det många olika processer, vars syfte är att skapa de mest gynnsamma förutsättningarna för att bära en bebis, för normal tillväxt och utveckling, för att säkerställa maximal säkerhet vid förlossning. Alla dessa processer övervakas och kontrolleras av läkare genom olika analyser. En av dem är en D-dimer studie. Vad är den här undersökningen, vad den visar och varför den är klar, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Vad är det

Mycket under graviditeten beror på hur cirkulationssystemet fungerar korrekt. Mängden blod i den framtida moderens kropp ökar, för att ge alla nödvändiga ämnen, näring, vitaminer, du behöver två levande organismer samtidigt - mamma och baby. På navelsträngen genom placentan tar barnet moderns blod, berikat med syre och näringsämnen, och tillbaka ger sitt blod, mättat med koldioxid och produkter av dess metabolism.

Denna utbyte kommer att vara fullständig endast när kvinnans blod har rätt konsistens - det är inte för tjockt och inte för flytande.

För blodtäthet och dess förmåga att koagulera är speciella blodceller - blodplättar - ansvariga. Deras uppgift är att förhindra blödning och blodförlust, för att snabbt "stänga" skadan. Denna förmåga hos blodplättar är oerhört viktigt vid förlossningen. Om blodet inte hade en sådan fantastisk förmåga, skulle moderkroppens födelse efter barnet alltid åtföljas av allvarlig massiv blödning, farlig för kvinnans liv.

För tjockt blod kan täppa till blodkärlen, så naturen ger inte bara processen med trombbildning, men också fibrinolys - upplösningen av blodproppar. En analys av D-dimer kan berätta hur dessa processer inträffar i blodet hos en gravid kvinna.

D-dimer kallas en liten bit protein, som bildas under fibrinolys. Blodproppar bildas på grund av fibrin, som i händelse av faror i samband med blödning (när den skadas, skadas vid förlossning) verkar speciellt enzym-trombin. Som ett resultat börjar blodceller att snabbt kommunicera med varandra i en blodpropp, stänga såret och förhindra blodförlust. Detta är en skyddande mekanism som sparar en persons liv.

När faran har passerat finns det inte längre något behov av de resulterande blodpropparna. Kroppen måste bli av med dem så att kärlen inte blir blockerad. För detta kommer ett annat protein i spel - plasmin, det börjar processen med fibrinolys. Clots under dess inflytande löser sig gradvis, förstörs, kärlens rengöring, deras patency är helt återställd. Och en del av substansen, som bildas efter upplösningen av febrin, och kallas D-dimer.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad visar analysen?

En analys för att bestämma mängden D-dimer visar hur båda skyddsprocesserna äger rum i människokroppen - bildandet av blodproppar och deras efterföljande upplösning. Kroppen fungerar normalt när båda processerna är helt balanserade. Om det finns en "förspänning" i en riktning eller en annan, mängden proteinstruktur av D-dimer kommer nödvändigtvis att "informera" om detta genom förändringar i dess koncentration.

Resultatet av analysen kommer således att tillåta läkaren att döma blodkoagulationen hos en gravid kvinna - hastigheten, ökad trombos, som kan leda till blockering av blodkärl och sorgliga följder eller låg feberaktivitet, vilket minskar blodförmågan att koagulera och ökar sannolikheten för allvarlig blödning även med mindre skador.

Analysen uppträdde i läkarnas arsenal för ungefär 30 år sedan. Under denna tid visade han sig vara utmärkt, eftersom undersökningsnivån är uppskattad som hög. Gravid han utnämns flera gånger under perioden med att bära barnet, Analysen avser de obligatoriska diagnostiska åtgärder som rekommenderas av hälsovårdsministeriet. Som med andra test har en kvinna rätt att vägra att genomgå en sådan diagnos, men det kommer inte att vara mycket rimligt för henne, eftersom födelsen är före och blodets tillstånd är av stor betydelse för deras gynnsamma resultat.

Indikationer för utnämning

Som tidigare nämnts ingår blodprovet för D-dimer i listan över obligatoriska laboratorietester för gravida kvinnor. Den ingår i listan över blodproppar, som dessutom innehåller test för att bestämma tiden för koagulationsbildning, prover för innehållet av fibrinogen, protrombin etc.

En oschemalad analys för D-dimer kan emellertid också tilldelas en kvinna om hennes behandlande läkare har anledning att tro att den förväntade mamman har problem med blodcirkulationen. Misstänksamma läkare kan vara misstänksamma för ett antal karakteristiska symptom:

 • Om en gravid kvinna klagar på smärta i benen, som blir starkare när man går och stannar upprätt. Huden i de drabbade områdena kan ha en ljusare färg, benen kan svälla. I detta fall rekommenderas analysen att utesluta ett sådant farligt fenomen som djup venetrombos.

 • Om den förväntade mamman började hosta med blod klagar hon också på bröstsmärta och andfåddhet. I det här fallet tillåter analysen att ta reda på om allt är i ordning med lungens kärl.

 • Om en gravid kvinna ser blek ut, har hon tecken på cyanos i huden, hon klagar över konstiga smärtor i hjärtat, buken, blödande tandkött, illamående och sällsynt urinering, liksom svullnad i händer och fötter. Diagnos av D-dimernivån i denna situation är nödvändig för att bekräfta eller motbevisa flera kärlskador.

 • Frekventa blodsockerbrott i kombination med ödem och symtom på toxicos - kräkningar, illamående och utseendet av protein i urinen - detta är också grunden för utnämningen av en analys av blodpropp.

 • Om fostret kommer att utsättas för hotet om hypoxi eller hypoxi, kommer kvinnan också att rekommendera att donera blod till D-dimer. Onormala fluktuationer i denna proteinbildning kan indikera placentaavbrott.

I kombination med ultraljud blir resultatet det mest exakta.

Hur är det gjort?

Om riktningen för analys är mottagen planerad, krävs ingen speciell förberedelse för bloddonation. Blodprovtagning utförs på morgonen, en kvinna bör komma till behandlingsrummet på en tom mage. Om koagulerbarhetskomplexet är planerat att bestämmas tillsammans med ett antal andra test på ett planerat sätt är det önskvärt för kvinnan att noggrant förbereda förfarandet.

Om det inte finns någon separat indikation för bestämning av D-dimerproteinet, hänvisning till denna undersökning finns på listan över diagnostiska metoder. Med andra ord ger en kvinna samtidigt blod för flera test. Till exempel kan en generell analys, biokemisk analys kombineras med ett komplex av koagulerbarhet och RW kombinerat med diagnosen HIV-tillbehör.

Planerad kampanj för bloddonation bör förväntas en två dagars diet, där kvinnan rekommenderas att vägra feta matar, från ett stort antal godis och salt, kryddor.I 2-3 dagar borde du, om möjligt, sluta ta medicinen, om läkaren inte motsätter sig, och även minska fysisk ansträngning. Det är viktigt att minimera stress och ångest, eftersom de utlöser vissa processer i kroppen med deltagande av vissa hormoner och enzymer, som alla kan "förstöra" den kliniska bilden.

Prestandanivåer

Ökade blodnivåer av D-dimer är karakteristiska för alla gravida kvinnor. Den framtida moderens organism börjar förbereda sig i förväg för den kommande födelsen, och därför ökar mängden protein i trimester. Ju längre graviditetsperioden, desto större mängden fibrinförfallsprodukt kan detekteras i en kvinnas blod.

Innan dechiffrera analysen bör man veta att olika laboratorier använder olika metoder för att bestämma proteinstrukturen, och därför kommer siffrorna i forskningsformen att variera kraftigt hos olika gravida kvinnor. Dessutom kan blodets blodförmåga - en ganska individuell indikator. Det är därför som strikta normer definieras för alla som sådana inte existerar i naturen. Det finns bara rekommendationer för att bedöma innehållet av D-dimer i gravida kvinnors blod.

För en vuxen somatiskt frisk kvinna anses det normalt om nivån av denna indikator i hennes blod inte överstiger 500 ng / milliliter. Men detta gäller endast för icke-gravida kvinnor.

I "intressant läge" ändras bilden något:

 • Under första trimestern ökar innehållet av proteinkomponenten i D-dimer ca 1,5 gånger jämfört med baslinjen innan kvinnan blir gravid.

 • Under andra trimestern stiger nivån på D-dimer 2 gånger i jämförelse med den här kvinnans baslinjekaraktär före graviditeten.

 • Under tredje trimestern tredubblas ämnesnivån från nivån före graviditeten.

Således är det bara möjligt att säkert veta den individuella frekvensen av D-dimer med korrekt planering av graviditet, när det första blodprovet för koagulering är gjort före uppfattningen. Men de flesta kvinnor i Ryssland stör inte sig med en undersökning före graviditet, förutom i fall av infertilitetsbehandling och test vid IVF.

Resten kommer till samrådet efter menstruationstiden. Och läkare måste analysera sitt blod för koagulering, baserat på den maximala tillåtna dosen av D-dimer för en vuxen. Så det fanns allmänt accepterade värden för avkodning:

Tabell över den maximala mängden D-dimer i blodet under graviditeten:

Första trimestern av graviditeten (1-3 månader)

Andra trimestern av graviditeten (4-6 månader)

Den tredje trimestern av graviditeten (7-9 månader)

Högst 750 ng / milliliter

Högst 1000 ng / milliliter

Högst 1500 ng / milliliter

Vissa laboratorier använder proteinkalkylen. i mikrogram per milliliter. Därefter ser ämnesens densitet i blodet av en gravid kvinna i veckor ut så här:

Tabell över D-dimervärden per vecka:

Obstetrisk term

Tätheten av D-dimer, μg / ml

4-13 veckor

0,0 – 0,55

13-21 veckor

0,20 – 1,40

21-29 vecka

0,30 – 1,70

29-35 vecka

0,30 – 3,00

35-41 vecka

0,40 – 3,10

Normer och avvikelser från dem beräknas inte självständigt av D-dimerindexet. För att få den mest exakta bilden av de processer som förekommer i blodet borde man korrelera data på densiteten hos D-dimer med resultaten från koagulogrammet. Om läkaren inte är nöjd med indikatorerna för proteinföreningar i blodet, han kommer definitivt förskriva ett detaljerat koagulogram och eventuellt kommer att ge en hänvisning till en hematolog för ett samråd.

Efter IVF

Kvinnor som går in i fertiliseringsprotokollet in vitro, skickar mycket test före transplantation och efter embryoöverföring. En studie är nödvändigtvis att bestämma densiteten hos D-dimer.

Olika kliniker behandlar denna analys olika.

Någonstans förskriver läkare analys två gånger, och någonstans gör de det bara en gång, när implantationen efter embryotransfer ägde rum. Oftast tas blod 5 dagar efter embryoöverföring. Det finns en utbredd uppfattning även bland specialister att implantationsprocessen i sig kan orsaka en minskning av nivån av D-dimer i blodet.

Det bör noteras att 97% av kvinnorna som väljer att bli mödrar genom IVF, Denna indikator i blodet är förhöjd. Därför är det inte förvånande att läkare "återförsäkra" och förskriva blodförtunnare efter att embryon är införda i livmodern.

Orsakerna till att D-dimer i blodet hos sådana gravida kvinnor växer snabbare är uppenbara - det här är själva implantationsprocessen, vilket inte är lätt för kvinnans immunförsvar och de förändrade hormonerna, för i en IVF-process erhåller en kvinna nödvändigtvis hormonbehandling. Tätheten av D-dimer kan också ökas av sjukdomar som av någon anledning inte har identifierats tidigare.

Efter återplantning kan D-dimersprånget till en större sida också uppstå på grund av multipliciteten, för med dubbla eller tredubbla växer denna indikator i en annan takt. Hormonet östradiol påverkar även proteinhalten, vilket tillsammans med progesteron är mycket viktigt för att embryot ska lyckas fästa.

D-dimerhastigheter efter embryoöverföring under IVF:

Obstetrisk term

Värdet av D-dimer, ng / ml

4-13 veckor

Högst 280

3-21 veckor

Högst 700

21-29 vecka

Högst 850

29-35 vecka

Högst 1000

35-40 vecka

Högst 1550

Särskild uppmärksamhet ges till patienter med en alarmerande historia. De kan genomföra blodprov i dynamiken. Dessa inkluderar:

 • kvinnor vars tidigare IVF-försök misslyckades
 • kvinnor vars nära släktingar har drabbats av stroke eller hjärtinfarkt;
 • kvinnor över 35 år
 • patienter med identifierade blodtrycksstörningar och vaskulära problem;
 • kvinnor som tidigare haft för tidig födsel, icke-utvecklande graviditeter, missfall, vanligt missfall.

transkriptet

D-dimer mäts i flera kvantiteter - mikrogram, nanogram, milliliter, μg FEU / ml (i mikrogram fibrinogenekvivalenta enheter per milliliter). Och eftersom det är viktigt att kolla med läkaren av vilka standarder gör laboratoriet där blodprov ska utföras. Så det blir möjligt att mer exakt föreställa sig resultatet av undersökningen.

D-dimer ensam kan inte indikera en specifik sjukdom, men om den är signifikant överskattad, då kommer detta att ligga till grund för en noggrannare granskning av den framtida mamman. Av ovanstående tabeller är det uppenbart att indikationen på 1900 ng / ml vid 7 veckors graviditet inte kan betraktas som normal, som 1400 ng / ml under första trimestern.

Om D-dimer något överstiger normen, till exempel upp till 774 ng / ml vid vecka 20, bör det inte finnas någon rädsla.

Avkoda analysen bör hanteras av specialister, det är ganska svårt för en kvinna att förstå de komplexa biologiska processerna för blodbildning i en kvinna. Dessutom, vid avvikelser, kommer terapeutiska utnämningar att krävas, och självbehandling är helt olämplig här.

Enskilda faktorer kan inte uteslutas.. Inte alla kvinnor växer nivån på D-dimer med samma mönster. Ibland stiger den bara under tredje trimestern, och det är förståeligt, eftersom organismen "mobiliseras" före födseln. Ibland uppstår hopp bara under andra trimestern, och ibland uppstår inte hopp alls.

Orsaker till avvikelser

Som redan nämnts kan diagnosen på grundval av en sådan analys inte göras. Men läkare varnar både av den låga nivån av proteinföreningen D-dimer och den höga. Låt oss betrakta det mest sannolika (men indirekta!) Orsaker till förändringar i ämnets densitet i blodet hos en gravid kvinna.

Om förhöjd

Ett signifikant överskott av blodnivåer av detta proteinfragment kan indikera närvaron av blodproppar. Dessa antaganden bör stödjas av andra tester som visar en ökning av trombocytantalet och en minskning av blodproppstiden. High D-dimer i detta fall kommer att vara en "indikator":

 • Tromboembolism är ett dödligt tillstånd där en befintlig blodpropp bryter av och tränger ett blodkärl. Konsekvenserna kan vara olika, upp till en persons snabba död.

 • Syndrom DIC eller disseminerad intravaskulär koagulering - en sjukdom där blodproppar bildas och störtas av små kärl. Detta tillstånd är massivt och stör funktionen för nästan alla organ och system.

Samtidigt uppstår onormala förändringar i luftvägarna och urinvägarna i matsmältningsorganen, blod uppträder i urinen.

Om nivån på D-dimer överskrids, men endast något, läkaren kan misstänka andra sjukdomar och tillstånd:

 • effekterna av de senaste skadorna (särskilt nedskärningar, brännskador, öppna frakturer, om någon av de förväntande mamman)
 • resterande effekter efter operationen;
 • sjukdomar i det kardiovaskulära systemet i vilket det blir möjligt förstörelse av kärlväggarna;
 • onkologiska tumörer;
 • leversjukdom.

Det finns skäl för tillväxten av D-dimer, som är sällsynt för kvinnor i "intressant läge":

 • flera graviditeter (tvillingar eller tripletter);
 • partiell placental abruption;
 • svår toxemi med kräkningar
 • diabetes mellitus, inklusive graviditetsdiabetes.

Således med resultaten av koagulogram En kvinna kommer att hänvisas till samråd med en kardiolog, onkolog, nephrologist och allmänläkare. Men det händer sällan, för ett litet överskott för gravida kvinnor är en variant av normen. I allmänhet krävs ytterligare diagnostiska åtgärder med ett kraftigt hopp i ämnes densitet och försämringen av den gravida kvinnan. Om en kvinna har en liten ökning i D-dimer, men hennes hälsotillstånd inte ger anledning till bekymmer, klagar hon inte på någonting, hon har inga skador, då kan läkaren utvärdera det som en variant av normen.

Om det finns klagomål och problemet med förtjockning av blodet bekräftas av relaterade experter och ytterligare tester kan den gravida kvinnan ordinera behandling med antikoagulantia som tappar blodet. Det specifika läkemedlet och dess strikta dosering bestäms av läkaren. En riklig dricksbehandling föreskrivs för kvinnan, detta bidrar också till blodförtunning. Tjockt blod skapar problem med transport av näringsämnen från moder till fostret.

Om sänkt

Om du tittar noggrant på tabellerna ovan kan du förstå att det är svårt att föreställa sig en minskad nivå av proteinsubstans, eftersom endast de övre gränserna för normerna anges och de lägre är inte angivna. därför värden från 0 och något högre anses vara reducerade som standard.

Om ditt resultat är exakt detsamma kan du andas med lättnad, eftersom det inte finns några blodproppar i kroppen. Men det är inte så enkelt. Om en kvinna försummade reglerna för bloddonation och kom till behandlingsrummet efter en riklig frukost, kan resultaten bli felaktiga - om blodet tas för tidigt - innan blodproppen bröt upp eller för sent - efter att D-dimer avlägsnades från kroppen.

Därför finns det en anledning att återta analysen om några dagar.

Låg D-dimer indikerar en minskning av antalet blodplättar och en ökning av blodproppstiden. Detta tillstånd är mycket farligt för en gravid kvinna, för i arbetet kan hon förlora mycket blod. Dessutom ökar risken för inre blödning, vilket utgör ett dödligt hot mot både kvinnan och hennes barn.

Om du hittar ett sådant problem en kvinna nödvändigtvis skickas för samråd till en specialist - hematologHan studerar mer detaljerat egenskaperna hos den framtida moderens blod och fattar beslut om behandling. För behandling i detta fall, använder ofta droger-koagulanter, vilket ökar viskositeten hos blodet.

För ett barn i livmodern är flytande blod inte farligt, det påverkar inte tillväxten och utvecklingen, den största risken finns fortfarande för en kvinna. Anledningarna till villkorlig likriktning (och det anses vara villkorat!), Oftast sådana:

 • ärftliga blodproblem
 • onkologiska sjukdomar, speciellt maligna tumörer i levern;
 • låga halter av hemoglobin i blodet;
 • vitamin K-brist;
 • undernäring.

Det bör noteras att problem med minskningen av D-dimer under graviditeten sker extremt sällan - vanligtvis är det isolerade fall för hundratusentals förväntande mammor.

förebyggande

Särskilt förebyggande av problem med blodkoagulering under graviditeten finns inte. Läkare rekommenderar att du följer den korrekta dagliga rutinen, där kvinnan inte kommer att uppleva stark fysisk ansträngning, kommer att vara tillräckligt med tid att sova. Det är viktigt att mätta kosten med vitaminer, särskilt vitaminerna C, B och K. Försum inte intaget av folsyra.

Det är just på grund av metaboliska störningar av folsyra att ökad trombos ofta uppstår, men dess brist leder till ökad kärlsjukdom, vilket ökar nivån av D-dimer i blodet. Sjukdomar i sköldkörteln och njure ökar sannolikheten för nedsatt hemostas och därför Sådana gravida kvinnor bör oftare besöka läkaren, för att inte överge de planerade och ytterligare diagnostiska åtgärderna.

Hur ökningen av D-dimer i IVF påverkar, se nedan.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa