Fibrinogenhastigheter under graviditeten

Innehållet

Moderblod under graviditeten närmar sig och ger barnet allt som behövs Därför är blodhälsa av stor betydelse för barnet, för modern och för processen för den kommande födelsen.

Många tester som en gravid kvinna ger ger doktorn en ganska fullständig bild av hennes hälsotillstånd. Hemoglobin- och trombocytantal är viktiga. Kontrollerade också antalet febrinogener. Om vad det är och hur mycket det borde vara i den framtida moderens blod, kommer vi att berätta i det här materialet.

Vad är det

När en person hotas med blodförlust utlöser hans kropp en skyddande mekanism för blodkoagulering. Och den viktigaste länken i den är ett protein som heter fibrinogen. Det produceras i levern, varefter fibrinogen är helt upplöst i blodplasman.

När det skadas, skär, kirurgi och andra hot mot kroppens välbefinnande börjar fibrinogen reagera med enzymet trombin. Resultatet är en fibrinmonomer.

Det faller ut i form av de finaste trådarna som inte kan ses med blotta ögat. Dessa trådar binder samman blodceller, särskilt blodplättar. Detta bildar en trombos som helt täcker såret och förhindrar ytterligare blodläckage. Därefter absorberas tromboten under påverkan av andra ämnen, och kärlen rensas av den.

Under graviditeten är det viktigt att blodkoagulationen är normal. Detta gör att barnet får tillräckligt med syre och näringsämnen och mamma - tyst förmedla smulorna till rätt tid och föda honom utan problem.

Det är därför blodet för koagulering kontrolleras flera gånger under barnets bär.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Fibrinogenanalys

Fibrinogen är inte den enda indikatorn för blodets förmåga att bilda blodproppar, och därför finns det ingen separat analys för det. Nivån av plasmaprotein bestäms under en komplex studie av FPCM (lösligt fibrin-monomerkomplex), vilket också kallas ett koagulogram.

Lämplig för analys endast venös blod. Häftet görs flera gånger under graviditeten, och sedan utan att misslyckas före födseln eller håller en kejsarsnitt. Läkare måste vara säkra på att kvinnan inte riskerar massiv blödning under födseln.

Resultaten av analysen kan påverkas av vissa faktorer från utsidan, och därför före besök på laboratoriet eller behandlingsrummet. En kvinna bör observera flera viktiga förhållanden:

  • två dagar före donation av blod kan man inte vara nervös, oroa sig, räkna ut relationer med släktingar och främlingar - hormoner som förändras i stress kommer att påverka blodpropp
  • två dagar före analysen kan du inte äta feta, kryddiga, översaltiga eller söta livsmedel;
  • några dagar bör begränsa fysisk aktivitet
  • blodförtunnare (t.ex. aspirin) ska inte tas en vecka före provet.
  • blod ges på tom mage - den sista måltiden i framtida mamma ska inträffa senast 8 timmar innan blodet tas
  • om den förväntade mamman inte kunde säga adjö till den dåliga vanan att röka, då en timme före laboratoriet besök är det omöjligt att röka.

Blodet placeras i ett provrör, behandlat med en speciell komposition som förhindrar bildandet av blodproppar. I laboratoriet separeras plasmakomponenten från den, och mängden fibrinogen bestäms i plasma. För detta ändamål tillsätts speciella reagens till det, vilket utlöser trombosprocessen i provet. Med det antal bildade fibrinfilamenten bedömer laboratorie tekniken mängden fibrinogen.

Värdena

Den kloka naturen har gett allt för obehindrad utveckling i moderns livmoder i ett nytt liv. Därför minskar fibrinogen i blodet i början av graviditeten och under första trimestern, så att embryot kan få mer fördelaktiga substanser, eftersom blodflödet ökar.

Vid denna tidpunkt bildas moderkakan - och nya kärl, inklusive navelsträngskärl, måste behandlas med försiktighet och uppmärksamhet. För detta moderns blod och blir mer flytande.

Under andra trimestern, när placentans kärl och navelsträngen blir mer hållbara och starka och grundläggningen av barnets organ är avslutad uppträder en ny uppgift för moderns kropp - att förbereda sig för den kommande födelsen. Det faktum att risken för blodförlust under födelseprocessen är oundviklig, det behöver inte sägas att detta är uppenbart. Därför börjar blodet "tjockna", febrinogenivåen växer och följaktligen börjar blodet att klota sig snabbare.

Den sanna faran i födelseprocessen - utsläpp av placentan. När en "barnstol" är född, följs den alltid av blödning. Hur rikligt och kontrollerat det kommer att bero beror på den tid det tar att starta blodpropp.

Antalet febrinogen påverkar denna indikator. Därför är nivået av detta plasmaprotein i det tredje trimestern normalt alltid högre.

Tabell över standarder för koncentration av fibrinogen under graviditeten i veckan:

Obstetrisk term (veckor)

Fibrinogenkoncentration - minimum

Fibrinogenkoncentration - max

1-13

2,12 g / 1

4,33 g / 1

13-21

2,90 g / 1

5,30 g / 1

21-29

3,00 g / 1

5,70 g / 1

29-35

3,20 g / 1

5,70 g / 1

35-42

3,50 g / 1

6,50 g / 1

Orsaker till avvikelser

Det bör noteras att nivån av fibrinogen under graviditeten alltid är något ökad jämfört med resultaten från tester av icke-gravida kvinnor. Koncentrationen av ett ämne i plasma kan dock överstiga de övre gränserna för normen för kvinnor "i position", såväl som avvika från dem i mindre riktning. Och anledningen till detta kan vara tillräckligt.

Om nivån är förhöjd

Överskott av febrinogen i en framtida mammas blod kan orsakas av giftos eller en smittsam sjukdom, eftersom kroppen under dessa förhållanden förlorar vätska och blir uttorkad.

Att öka blodproteinet kan medföra överförd influensa eller ORVI, och även förvärringar av kroniska sjukdomar. Tjockare blod blir också på grund av svåra påfrestningar som upplevs av en kvinna, liksom om hennes aktivitet är förknippad med allvarlig fysisk ansträngning.

Höga koncentrationer av fibrinogen kan prata om problem med sköldkörteln, hjärtsjukdomar och blodkärl, lunginflammation och reumatism samt utveckling av trombos hos kvinnor.

Den mest alarmerande är situationen där fibrinogen i blodet växer som svar på maligna tumörprocesser.

Läkare med ånger säger att de senaste åren har antalet kvinnor som har cancerproblem som upptäcks under fertiliseringsperioden växer snabbt.

Om nivån sänks

Låga nivåer av plasmaprotein i den förväntande moderns blod kan bero på gestos, liksom på grund av en patologisk brist på vitamin B 12 i kroppen.

Låg fibrinogen och reducerad fibrinolytisk aktivitet är karakteristiska för DIC (disseminerad intravaskulär koagulering). Detta är ett farligt tillstånd som kräver specialistvård. Minskat fibrinogen åtföljer sjukdomar som hepatit.

Plasmaproteinnivåerna kan minskas avsevärt om en kvinna nyligen drabbats av en skada, har lidit brännskador, har förlorat blod till följd av kirurgiska ingrepp och har också lidit förgiftning med signifikant toxicitet. Som i fallet med ökad fibrinogen kan toxicos vara orsaken till nedgången.

Möjliga konsekvenser

Ett litet överskott av fibrinogen är lätt behandlingsbar och orsakar vanligtvis inte problem. Ett mer långvarigt och signifikant överskott av normen kan orsaka spontan abort, stoppa utvecklingen av barnet och hans död.

För tjockt blod ökar sannolikheten för uteroplacental trombos, vilket kan leda till barnets död i livmodern. För moderorganismen utgör hög fibrinogen en risk för tromboflebit och trombos i lungartären, vilket är dödligt.

På grund av alltför tjockt blod kommer blodflödet mellan mamma och bebis att vara svårt, vilket innebär att barnet kommer att få mindre vitaminer, näringsämnen och syre, vilket kan orsaka intrauterin tillväxtfördröjning samt syreförlust - hypoxi.

Minskad fibrinogen detekteras hos gravida kvinnor mycket mindre ofta än förhöjd. Detta är ett mycket störande tecken, eftersom En kvinna med "flytande" blod hotas med blödning och total blodförlust. Detta kan hända före födseln, under födseln och i postpartumperioden.

En hematolog kommer att hjälpa gynekologen i hanteringen av en sådan graviditet, eftersom sådana kvinnor behöver noggrann observation och ett speciellt tillvägagångssätt.

behandling

För utnämning av kompetent terapi av ett koagulogram är inte tillräckligt. Läkare behöver fastställa de exakta orsaker som ledde till avvikelser från laboratorieanalyser från normen. För detta tilldelas ytterligare forskning - Ultraljud, ultraljud, CTG (om problemet finns i tredje trimestern av graviditeten), liksom andra laboratorieblodprov. Du kan behöva besöka en hematolog eller transfusiolog för att välja mediciner för behandling.

Vad ska man göra med ett högre värde?

Om ökningen av plasmaproteinet är obetydlig, räcker det med att förändra livsstilen och närma sig näring så att blodproppsindikatorerna normaliseras.

En kvinna är förbjuden stress och tung träning. Hon bör sova i tillräcklig tid (minst 9 timmar) och observera rätt dricksregim. Samtidigt är det viktigt att utarbeta en taktik tillsammans med läkaren - hur mycket vatten kan druckas per dag så att det inte finns ödem och uttorkning.

Dieten innehåller färska tomater, havtorn, tranbär, kucchini och kål. Dessa produkter är bra "tunna blodet." Färskpressade röda juicer är användbara, inklusive grönsaker, till exempel rödbetor.

Björksoppa är mycket bra (extraheras från björk, inte från en butik). En kvinna kan dessutom tilldelas vitaminkomplex och separat - grupp B-vitaminer, folsyra, en liten mängd aspirin dagligen.

Vanligtvis är en sådan behandling tillräckligt för att blodkoagulationshastigheten återkommer till normal inom några veckor.

Om detta inte händer, är en hematolog som ordinerar antikoagulantia och kopplar dem till dosregimen ansluten till jurisdiktionen.

Vad gör man till låga priser?

Som i fallet med ökad nivå av fibrinogenprotein rekommenderas en kvinna att byta livsstil. Hennes diet innehåller livsmedel som har förmåga att tjockna blod. Dessa är bananer, bakade potatis, bovete gröt, kyckling och vaktelägg, fläsklever, havre, valnötter och vete.

Vanligtvis blir "flytande" blod på bakgrunden av sen toxik, så en kvinna bör inte vägra från sjukhusvård som erbjuds i detta fall till sjukhuset, där symtom och förgiftning kommer att avlägsnas med hjälp av läkemedel.

Alla läkemedel för behandling av blödningsstörningar är oönskade under graviditeten, men om det inte finns någon annan väg kan en kvinna ordinera läkemedel - koaguleringsmedel (Gemostatiki) kalciumberedningareftersom detta viktiga mineral är involverat i blodkoagulationsprocessen.

För att minimera riskerna för att barnet tar emot sådana medel av mamman, försöker hemostatisk terapi att ordineras så sent som möjligt, närmare födseln. Det utförs exklusivt på sjukhuset under överinseende av en läkare.

Det är inte tillåtet att behandla hemostasproblem med folkmedicin: om avvikelserna är signifikanta behövs medicinering, inte avkok av örter, särskilt då Användningen av de flesta recept rekommenderas av icke-traditionella läkare är kontraindicerad hos gravida kvinnor.

Till exempel kan ett avkok av nässla, som har en hemostatisk effekt, orsaka "avbrott" i det uteroplacentala blodflödet, och avkoket av hypericum är generellt kontraindicerat för kvinnor i en "intressant position".

Projektioner är vanligtvis gynnsamma, särskilt eftersom den nuvarande läkemedelsnivån tillåter att kvinnan tillhandahåller all nödvändig hjälp under födseln och postpartumperioden, även om nivån av fibrinogen under barnets bärande tid inte kunde normaliseras.

För mer information om trombofili under graviditeten, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa