Varför behöver vi kalcium för gravida kvinnor och hur det ska vara normalt i blodet?

Innehållet

För den fulla utvecklingen av barnet i mammornas mage är mycket viktigt regelbundet intag av alla spårämnen och vitaminer. Detta hjälper barnet att växa snabbare och utvecklas fullt ut. Ett av dessa viktiga ämnen är kalcium.

Vad gör han i kroppen?

Kalcium för gravida kvinnor är en av de viktigaste ämnena. Det är inte bara nödvändigt för den framtida mammans kropp, utan också för hennes barn.

Kalcium utför många olika funktioner i kroppen. Att upprätthålla sin normala koncentration är viktigt inte bara i det första, utan även i alla efterföljande graviditetsperioder.

Huvudfunktionen hos denna kemikalie i kroppen är att bibehålla bentätheten. Strukturen av benformationer beror till stor del på den initiala koncentrationen av kalcium i blodplasman.

Nervsystemets arbete är omöjligt utan en optimal tillförsel av kemikalien. Term 2 är en mycket viktig period för dess bildande. Vid denna tid börjar behovet av kalcium i framtida mamma växa starkt. Om en kvinna väntar på tvillingar, ökar den dagliga dosen av detta spårämne avsevärt.

Kalcium som kommer in i kroppen ger en mycket viktig process. Han är involverad i överföringen av nervimpulser.. Med en minskning av plasmakoncentrationen hos en kvinna uppträder olika neurologiska störningar. Normal koncentration hindrar utvecklingen av farliga tillstånd i en gravid kvinna somlivmoderton och konvulsiva sammandragningar av armarna och benen.

Kalciums roll för att säkerställa blodkoagulering kan inte overemphasiseras. Det är nödvändigt så att plasman behåller sina nödvändiga flytande egenskaper och fluiditet. Detta ger bra blodflöde genom det gemensamma uteroplacentala blodflödessystemet.

Den optimala kalciumkoncentrationen är mycket viktig i 3: e trimestern. Under den sista graviditetsperioden förbereder kvinnokroppen för den kommande förlossningen och därmed en stark blodförlust. Optimal blodkoagulering är nödvändig för att inte orsaka irreparabel skada på moderns kropp.

Kalcium är också mycket viktigt för fostret. Det är det huvudsakliga strukturella elementet som krävs för att bygga alla organ i barnets muskuloskeletala system. Kalciumjoner är inbäddade i sina ben, som är ett slags cement.

Detta spårämne påverkar även bildandet av fostrets visuella och andra receptorapparater. Den förväntade mamman behöver en normal koncentration av kalcium i blodet så att barnet har bra intellekt och minne.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Förbrukningstakten

Normala värden av kalciumkoncentration i blodet under graviditeten är något annorlunda än de som används för den normala kvinnliga populationen. Detta beror på det ökade behovet av detta ämne under fosterutveckling.

I framtiden ska konsumera mer kalcium per dag borde vara under amning. Under denna period ökar efterfrågan på detta spårämne också betydligt.

Läkare säger det dagskursen under bärandet av detta ämnes bebis är 1,2-1,8 gram. Kalcium absorberas i den systemiska cirkulationen i tarmarna.Då, genom det uteroplacentala blodflödessystemet, som är gemensamt med fostret, kommer detta spårelement in i barnets kropp.

Forskare har funnit att fostret i de första veckorna av sin prenatala utveckling kräver cirka 10 mg kalcium varje dag. Vid slutet av första trimestern ökar behovet av detta ämne avsevärt. Detta beror på den aktiva tillväxten hos barnet i magsmagen. Vid denna tidpunkt är fostrets dagliga hastighet i kalcium redan 0,3 gram.

Ett sådant behov föreskriver att läkare kan rekommendera den förväntade mamman att använda speciella mediciner. De kommer att kompensera för hennes kalciumbrist.

Symptom på brist

Kalciumbrist i kroppen kan inte uppstå i ganska lång tid. Endast med en signifikant minskning av koncentrationen i blodplasma upplever kvinnor särskilda förändringar och obehagliga känslor.

En av de mest karakteristiska tecknen på brist på kalcium i den kvinnliga kroppen är utveckling av ökad tandkänslighet. En kvinna börjar snabbt framträda karies. Samtidigt blir tandemaljen mer subtil och känslig för eventuella kemiska effekter.

Tänderna börjar också reagera starkt på kalla temperaturer. Vanligtvis uppvisar detta symptom när man dricker kalla drycker eller pratar på gatan i blåsigt väder.

Minskningen av kalcium i kroppen leder till att framtida mamma börjar tröttna snabbare. Hon kan ha minskad koncentration och glömska.

Många framtida mammor med kalciumbrist klagar på läkare att deras hår blir mycket sprött och börjar falla ut. Sällan är det en stark bräcklighet i naglarna.

På nagelplattorna finns karaktäristiska längsgående remsor, vilket indikerar att honkroppen katastrofalt behöver ytterligare en dos kalcium.

Förändringar i humör och känslomässig bakgrund är frekventa symtom, vilket indikerar en låg koncentration av kalcium i blodplasman. Framtida mammor börjar klaga på överdriven irritation, spontana humörsvängningar och ibland överdriven tårighet. Vissa kvinnor har sömnstörningar. De har svårt att somna på natten.

Kalkbrist leder också till utvecklingen av neurologiska störningar. De uppenbaras av känslor av gåsstötar på huden. Händer och fötter är kalla för beröring. Vissa kvinnor har en ständig känsla av kallhet. Detta gör att de bär mycket varma kläder eller ständigt sätter sig i en filt.

Obehag i bäckenregionen - ett symptom som ofta utvecklas med en minskning av kalciumnivån i blodplasmen. I vissa fall manifesteras detta symptom av en känsla av smärta i nedre delen av ryggen. Många framtida mammor säger att de känner sig mycket sjuka i bäckenbenen.

Kvinnor med kalciumbrist för länge kan utveckla osteoporos. Detta patologiska tillstånd karakteriseras av överdriven fraglighet hos alla benformationer i kroppen.

Denna patologi åtföljs av utvecklingen av frekventa patologiska benfrakturer. Osteoporos är ett extremt ogynnt tillstånd under graviditeten, eftersom det kan leda till utveckling av medfödda missbildningar av muskuloskeletala systemet hos fostret.

Tendens att utveckla oregelbunden hjärtrytm - En annan möjlig manifestation av kalciummetabolism i kroppen. I detta fall blir kvinnornas hjärtslag oregelbunden. Hon kan känna sig "avbruten" i sitt arbete. Vanligtvis uppträder dessa symtom efter fysisk ansträngning eller efter allvarlig stress.

Patologier av blodkoagulering utvecklas ofta i strid med kalciummetabolism. Ett vanligt kliniskt tecken är utvecklingen av gingivalblödning.Den mest oönskade konsekvensen av att minska koncentrationen av kalcium i den förväntande moderns blod är utseendet av blod från könsorganet. I detta fall är brådskande behandling nödvändig.

Kvinnor med kalciumbrist i kroppen är också känsliga för frekventa förkylningar och andningssjukdomar. I detta fall leder utvecklingen av dessa patologier till en minskning av immunsystemet, vilket oundvikligen uppstår när kalciummetabolismen försämras.

Konsekvenser av brist

En signifikant och bestående minskning av kalciumkoncentrationen i blodet hos den förväntande mamman leder ofta till utvecklingen av rickets i hennes bebis. Detta tillstånd manifesteras i honom efter födseln.

Denna patologi kännetecknas av utvecklingen av många anomalier och defekter i barnets skelett. Barnets gång är störd, och neurologiska störningar kan också utvecklas.

Patologi av hematopoiesis hos fostret kan också uppstå om kvinnan under graviditeten hade en minskning av kalcium i blodplasma. Manifest sådana sjukdomar tendens till ökad blödning. Risken att utveckla dessa patologier ökar många gånger i närvaro av en genetisk predisposition till deras bildning.

Konsekvenser av överutbud

Överdriven koncentration av detta spårämne i blodet är inte heller mindre farligt för fostret. Det kan leda till förtida stängning av en stor fontanel, samt orsaka utseendet i barnet av olika patologier i benens benskalle. I detta fall bör koncentrationen av kalcium i blodet kontrolleras från 30-34 veckor av graviditeten, närmare födseln.

För täta huvudben kan orsaka svårigheter för barnet när han passerar genom födelsekanalen.

Det kan också orsaka traumatisk skada på livmoderhalsen och livmodern i moderen. Det blir ganska farligt när fostret är för stort med ett smalt bäck av en kvinna.

Överskott av kalcium kan deponeras i kroppen. "I reserv". Sådana formationer kallas kalcifinater. Risken för denna patologi är att de kan förekomma i urinvägarna, vilket leder till utveckling av urolithiasis. I detta fall ökar risken för att utveckla sekundär kronisk pyelonefrit flera gånger.

Kalcinater kan deponeras i moderkakan. Denna patologi kan leda till störning av fostrets näringsstatus. I det här fallet kan de näringsämnen som är nödvändiga för tillväxt och utveckling helt enkelt inte komma in i kroppen. Denna situation är en farlig utveckling av flera fostrets intrauterina missbildningar.

Hur bestämmer man?

För att fastställa koncentrationen av kalcium i en gravid kvinnas blod behöver hon bara ge en biokemisk analys. Sådana laboratorietester utförs både på en vanlig kvinnoklinik och i ett privat laboratorium. Denna studie är vanligtvis tilldelad av en obstetrician-gynekolog, som styr kvinnans utveckling och graviditet.

Den framtida mamman kan också göra denna forskning på egen privat sjukvårdsklinik, av egen fri vilja.

Strikt förberedelse för studien existerar inte. Vid undersökning är det bättre att komma på en tom mage. Detta är nödvändigt för att få mer tillförlitliga analysresultat.

För testet behöver du lite venöst blod. Resultaten av analysen är klart, inom regel, inom några timmar. Referensvärden måste anges bredvid den erhållna koncentrationen. De är nödvändiga för att bestämma gränserna för de normala värdena för denna indikator.

behandling

För att kompensera för kalciumbrist kan du ansöka om en specialdiet. Det innehåller produkter som innehåller en stor del av detta kemiska element. Sådan näring är tilldelad alla framtida mammor som befinner sig i högriskzonen. Det är särskilt viktigt att konsumera tillräckligt med mat som innehåller kalcium i flera graviditeter.

För att möta ditt dagliga behov och ditt barn ska den förväntade mammen använda 1-2 portioner mat varje dag, som innehåller en tillräcklig mängd av detta ämne. Den främsta källan till kalcium, läkarna refererar surmjölk. Ost, kesost, yoghurt och kefir Måste ingå i den gravida kvinnans dagliga meny. De hjälper till att höja koncentrationen av kalcium i blodet tillräckligt snabbt.

Detta spårelement ingår också i havsfisk, sesam, nötter, ägg. Framtida mumier, som ökar vegetarisk mat, bör vara mycket försiktiga när man tillämpar denna typ av näring under graviditeten. Läkaren kommer att rekommendera en vegetarisk kvinna att byta till en vanlig blandad diet under hela födelsetiden.

Om den framtida moderens kropp inte kan fullständigt smälta och smälta mejeriprodukter, borde hon berika kosten med sesamfrön eller smör. Denna produkt är en naturlig "rekordhållare" för dess kalciuminnehåll. Intolerans mot fermenterade mjölkprodukter och konsumtions mjölk finns i laktasbrist.

I vissa växtbaserade produkter innehåller också kalcium. Det finns i gröna bönor, baljväxter (särskilt i gröna ärtor), vallmofrön, persilja och selleri, olika typer av kål och grön lövsås. Sallad som tillverkas av dessa växter förbättrar inte bara magtarmkanalen, utan hjälper också till att normalisera kalciumhalten i blodplasma.

Forskare har funnit det Det finns en direkt koppling mellan vitamin D och kalcium. Båda dessa ämnen är inblandade i uppbyggnaden av benvävnad i barnens formande kropp. Om koncentrationen av vitamin D i blodplasmen ökar kan detta leda till att kalcium helt enkelt slutar att fullständigt smälta.

Absorptionen av detta spårämne i tarmarna kan också vara en följd av konsumtionen av söta kolsyrade drycker, stora mängder te eller kaffe, muffins och pasta samt för fetma mejeriprodukter. Rökning och dricks leder också till en minskning av kalciumkoncentrationen i blodet.

Om, mot bakgrund av dietterapi, kvinnans allmänna tillstånd inte har förbättrats, då ska läkarna i detta fall rekommendera henne att ta medicineringen. De är berikade med kalcium och är nödvändiga för att kompensera för bristfälliga tillstånd.

För närvarande finns det flera former av dessa läkemedel. I sin kemiska sammansättning innehåller de olika kalciumsalter. I karbonat är koncentrationen av detta element i regel 40%. Citrat i sin kemiska struktur innehåller redan bara 20-25% kalcium. I laktatet av detta ämne är ännu mindre - 13%.

En sådan kemisk struktur förklarar varför det är bättre att använda huvudsakligen kalciumkarbonater eller citrater för behandling. Ett mycket viktigt kriterium före utnämningen av dessa medel - hur bra de absorberas från mag-tarmkanalen.

Farmakologer tror att citrat snabbare passerar in i den systemiska cirkulationen från tarmarna. Efter att ha tagit dessa läkemedel i plasma uppnås även toppen av kalciumkoncentrationen snabbt.

En ytterligare obestridlig fördel kan anses att kalciumsitrater kan ordineras till förväntade mammor som lider av urinvägssjukdomar. Sådana medel bidrar till övergången av urin pH till en mer alkalisk sida, vilket inte leder till utseendet på olika stenar i njurarna och urinledarna.

Långtidsanvändning av kalciumkarbonat kan leda till en minskning av magsekretionen. Det bidrar också till förekomsten av obehagliga symtom hos en gravid kvinna, såsom svår gas, ömhet i buken och frekvent förstoppning.

För att minska svårighetsgraden av manifestationen av dessa kliniska tecken, bör dessa läkemedel tas tillsammans med sura juicer. Perfekt lämpliga drycker gjorda av citrus eller tillverkade av gröna äpplen.

För bättre absorption av kalcium kan läkare rekommendera förväntade mammor att använda droger som innehåller både vitamin D och kalcium. Sådana komplexa medel ger god absorption och har ett minimum av bieffekter. Dessa läkemedel innefattar: "Vitrum-kalcium-D3", "Calcium-D3-Nicomed", "Calcemin" och andra.

Vanligtvis tar sådana pengar inte några negativa symptom hos den förväntade mamman. Vissa kvinnor kan emellertid fortfarande utveckla förstoppning, illamående eller nedsatt aptit.

Medan drogerna inte ska överstiga en enstaka dos av kalcium. Det är viktigt att komma ihåg: endast 0,5 gram av detta ämne kan absorberas en gång. Stora doser som tas på en gång kommer helt enkelt att elimineras från kroppen utan någon fördel.

Detta dosberoende förklarar det faktum att kalciumtillskott ska tas i små doser under dagen. Detta kommer att mätta kroppen utan att skada morens och hennes barns hälsa.

Om varför kalcium behövs gravid, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa