Vad är ett koagulogram under graviditeten, vilka standarder finns det och hur man kan dechiffrera resultaten av analysen?

Innehållet

Det beror på hur snabbt blodet kan koagulera om den gravida kvinnan blöder. Om blodet har en överdriven förmåga att koagulera, är den fylld med trombos. Båda dessa förhållanden kan väsentligt komplicera processen att bära ett barn och den kommande leveransen. För att bedöma riskerna, föreskriver läkare ett koagulogram för förväntad mammor - en särskild analys. Hur det utförs, vad som visar och hur man dechiffrerar det kommer vi att berätta i detta material.

Vad är det

Koagulogrammet har andra namnet - hemostasiogram. Detta är ett blodprov som gör att du kan fastställa vid vilken hastighet, hur snabbt blodet koagulerar och processerna av hemostas uppstår. Denna analys är obligatorisk och görs tre gånger under graviditeten. Första gången det görs vid registrering, för att utvärdera förutsägelserna av komplikationer under graviditeten.

Koagulogrammet upprepas under andra trimestern vid cirka 22-24 veckor. Ett hemostasiogram är nödvändigtvis tilldelat kort före leverans eller elektriskt kejsarsnitt, så att läkare kan förutsäga blodförlust, åtminstone ungefär, förbereda mer noggrant och vid behov involvera hematologer i arbete.

Huvudet av hemostas är att när kärlen skadas av verkan av speciella plasmaproteiner - enzymer - startar processen för att skapa en trombos, som tätt stänger platsen för ett eventuellt "läckage". Efter att restaureringen av endotelets integritet i trombusen inte längre är nödvändig, måste kärlet bli av med det. Hemostasen vid detta skede säkerställer upplösningen av trombusen och rensningen av kärlet.

Så dessa processer ser normala ut, men ibland finns störningar i det ömtåliga hemostasystemet, och sådan analys som ett koagulogram kan berätta mycket om dem.

Alla nyanser av koagulations- och antikoagulationssystem och mekanismer visas i studien, som anses vara en av de mest "laborious" och komplexa i laboratoriepraxis. Det kräver stor noggrannhet från laboratorieassistenten och tolererar inte lätthet och ouppmärksamhet.

En persons liv beror på resultaten och deras korrekta avkodning, och för gravida kvinnor lever två på en gång.

En blödningsstörning kan vara ett stort problem. Så, flytande blod (det här kallas dålig koagulabilitet, dess brist på insufficiens) kan orsaka placentaavlossning, förekomst av blödning under graviditet och förlossning. Det är farligt i postpartumperioden. Tjockt blod (vilket betyder en ökning av hemostas) kan leda till bildandet av blodproppar, vilket ofta orsakar fosterhypoxi.

Trombus är en av de vanligaste orsakerna till maternal mortalitet - döden uppstår i minuter med lungemboli. En blödningsstörning är också farlig för sannolikheten för för tidig födsel eller missfall.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vem är utsedd?

Som redan nämnts måste alla gravida kvinnor donera blod till koagulogram tre gånger under graviditeten. Det finns dock sådana kategorier av framtida mammor som måste ta denna analys mycket oftare. Dessa inkluderar kvinnor med följande komplikationer:

 • rhesuskonfliktgraviditet
 • kvinnans tendens till åderbråck;
 • olika leversjukdomar i framtida mamma;
 • sjukdomar i hjärt-kärlsystemet;
 • flera missfall i historien, vanligt missfall
 • placenta patologi
 • multipel graviditet (tvillingar, tripletter);
 • avslöjade överträdelser av blodkoagulationsfaktorer.

I alla dessa fall utförs koagulogrammet enligt det grundläggande schemat. Det finns också en utökad analys - ett utvecklat hemostasiogram som utförs på speciella indikationer för kvinnor som lider av högt blodtryck, gestos med ödem i både första och tredje trimestern.

En gravid kvinna kommer att ordineras en avancerad analys även om hon bär dubbla eller tripletter, och har också en förutsättning för blod och kärlsjukdomar.

Hur tar man en analys?

Att förbereda ett koagulogram är att följa en diet. För ett par dagar är det oönskade att äta kryddig och salt, liksom feta livsmedel. 10-12 timmar före bloddonation rekommenderas det inte att äta alls, det är endast tillåtet att dricka rent, icke kolsyrat vatten. En dag före analysen bör man undvika kaffe, starkt te, fruktdrycker, kompott och eventuella kolsyrade drycker. Du borde inte dricka för mycket vätska, från dessa indikatorer kan sänkas.

För att förbereda sig för studien bör du skydda dig mot stress och emotionella utbrott. Det har länge visat sig att nervfaktorn har en signifikant inverkan på resultaten av koagulogrammet.

Blod tas från en ven på morgonen. Analysperioden är ca 1 dag. Beroende på arbetsbelastningen på laboratoriet är den maximala analystiden 2 dagar.

transkriptet

Som ett resultat av analysen, flera stora nyckelindikatorer som påverkar koagulationsfaktorer hos gravida kvinnor.

 • APTT. Denna förkortning kallas kortast aktiverad partiell tromboplastintid - den tid som krävs för bildandet av en blodpropp. För kvinnor som förväntar sig ett barn, är APTTV alltid något minskat jämfört med icke-gravida kvinnor och män. Om APTT ökas i förhållande till normen, indikerar detta att blodet koagulerar långsamt och det finns risk för blödning. Om APTT reduceras i förhållande till normen talar de om "tjockt" blod och därtill hörande sannolikhet för blodproppar.
 • Fibrinogen. Det är ett protein som produceras av levern. Det är nödvändigt för bildandet av en blodpropp, eftersom det vid exponering för vissa enzymer skapar de mycket fibrinfilament med vilka den skadade platsen skärpas. Utan fibrinogen skulle blodproppar vara omöjliga. Hos alla gravida kvinnor, med ökad graviditet, observeras en fysiologisk ökning av fibrinogenkoncentrationen. Så den gravida kvinnans kropp förbereder sig för den kommande födelsen.
 • TV. Bakom denna förkortning ligger den tid som behövs för koagulation, trombintid. Hos gravida kvinnor, till och med helt friska, kan tiden för trombbildning bildas, särskilt under den första halvan av graviditeten. Denna indikator bryts ofta i förhållande till normen hos kvinnor som lider av leversjukdomar.
 • VA. Denna indikator står för lupus antikoagulant. Detta hänvisar till en indikator som utvärderar bildningen av antikroppar. Normen är den fullständiga frånvaron av lupus antikoagulant i den framtida moderens blod. Om VA fortfarande är närvarande kan det indikera närvaron av en autoimmun sjukdom, preeklampsi och trombos.
 • CT. Detta är trombocytantalet. Det är dessa blodplattor-celler som tar den mest aktiva och aktiva delen i blodproppsprocessen. Högt blodplätttal anger alltid en koagulationsstörning, liksom en minskning av koncentrationen av dessa celler i blodet.
 • D-dimer. Det är ett proteinämne som bildas som ett resultat av upplösning av blodproppar och rengöring av kärlet - fibrinolys.Med mängden restämne är det möjligt att bedöma hur balanserad den andra delen av hemostas är - upplösning och eliminering av blodproppar. Hos alla gravida kvinnor är D-dimer något förhöjd, men en signifikant ökning av koncentrationen i den förväntande moderns blod är ett mycket störande fenomen som är karakteristiskt för diabetes, preeklampsi och njursjukdom.
 • Protrombin. Detta plasmaprotein, som direkt påverkar blodproppsprocessen. Definitionen av protrombin anses vara den viktigaste indikatorn för koagulogram. Under graviditetens sista trimester kan koncentrationen av protrombin minska något.
 • SFMC. Detta avser lösliga fibrin-monomera komplex, intermediära produkter av sönderdelning av en koagel som ett resultat av dess upplösning (fibrinolys). Vid ökning av en indikatormottagbarhet för trombos, har nyligen inträffat skador i samband med blodförlust misstänkt. FEMC ökar också med preeklampsi, preeklampsi och njursvikt.
 • AT-3. Detta är ett annat protein, antitrombin-3. Dess uppgift är att göra koagulationsprocessen långsammare, för att inte tillåta snabb koagulation. Det fungerar som regulator. Som med de flesta andra indikatorer uppskattas att AT-3-nivåer överskrids eller minskas i förhållande till normen. Ökningen indikerar risken för trombos, och minskningen indikerar att den förväntade mamman har för "tunt" blod.
Antitrombin-3

Coagulogram normer under graviditeten i tabellen av trimester:

Söker indikator

Första trimesternorm

Second Trimester Norm

Norm i tredje trimestern

fibrinogen

2-4 g / 1

3-5 g / l

3-6 g / 1

APTT

17-20 sek

17-20 sek

17-20 sek

Trombintid (TV)

18-25 sekunder

18-25 sekunder

18-25 sekunder

VA (lupuskoagulant)

Detekterades inte

Detekterades inte

Detekterades inte

trombocyter

120 - 415Х10 miljarder / l

120 - 415Х10 miljarder / l

120 - 415Х10 miljarder / l

D-dimer

Upp till 750 ng / ml

Upp till 1000 ng / ml

Upp till 1500 ng / ml

Antitrombin -3

70-74% – 115-116%

70-74% – 115-116%

70-74% – 115-116%

protrombin

78-142%

78-142%

78-142%

Orsaker till avvikelser

Om koagulogrammet gav otillfredsställande resultat har kvinnan ökad eller låg förmåga att koagulera, det här är inte en orsak till panik, utan bara grunden för en mer detaljerad undersökning. Om i en av trimesterna, enligt analysresultaten, det finns signifikanta avvikelser, kan läkaren föreslå utvecklingen av diabetes mellitus hos den förväntade mamman, förekomsten av preeklampsi i den sena perioden eller allvarlig toxicos i tidig tid, såväl som patologi hos njurarna och leveren. Det är vid identifieringen av dessa orsaker att ytterligare undersökning kommer att riktas.

En av de viktigaste indikatorerna, förutom APTT, är bestämningen av lupus antikoagulant. Om det detekteras, undersöker läkaren versionen av den autoimmuna sjukdomen hos den förväntade mamman. VA i blodet framträder i reumatoid artrit, vid störningar i cerebral cirkulation på grund av ischemisk stroke, på grund av systemisk lupus erythematosus.

Under graviditeten kan utseendet av lupus antikoagulant tala om sådana problem som placental abruption, placenta infarkt, fosterdöd av barnet, liksom bildandet av blodproppar.

Ökningen av febrinogen i blodet kan tala om sjukdomar i njurarna, hjärtat, förekomsten av maligna tumörer och inflammatoriska processer av olika ursprung. Reduktion av fibrinogen indikerar ofta förekomst av DIC, leverkänslor. Antitrombin-3 ökar också i inflammatoriska sjukdomar i njurarna, leveren och i framtiden moderns brist i vitamin K. Antitrombin reduceras på grund av DIC, hjärt-kärlsjukdom och trombos.

Avvikelser i koagulogrammet kan också orsakas av brott mot reglerna för testning. Om en kvinna inte har varnat för laboratorietekniker att hon tar mediciner, särskilt koagulerande eller antikoagulerande läkemedel, om hon ger blod till full mage eller med en stark begränsning av sig själv i vätskan före analysen, kommer avvikelser i hennes hemostasiogram bara att förklaras med detta.

För att eliminera fel rekommenderas analysen efter att ha mottagit otillfredsställande resultat att upprepa.

I varje fall är det nödvändigt att bedöma förhållandet mellan alla indikatorer för koagulogrammet för att tilldela en enskild lista över analyser till kvinnan. Ofta ges en gravid kvinna ett hänvisning till ett biokemiskt blodprov för att bestämma sockerhalten, och hon bör också ge henne urin för att avgöra om allt är i ordning med njurarna.

Ibland krävs det en extra ultraljud av njurarna och urinblåsan, för att få samråd från en kardiolog, allmänläkare och hematolog, och först efter denna behandling kan ordineras.

Vad är farliga avvikelser?

Trots det faktum att behandling inte alltid kräver allvarlig medicinering, och ibland är det tillräckligt för att följa rätt adekvat dricksprogram, speciella rekommendationer för näring och livsstil, underskatta inte blödningsstörningarna, särskilt under graviditeten. Avslag på behandling och undersökning, framtida mammas ovilliga att vara medveten om detta problem, oförmåga att kontakta en läkare - kan leda till ganska farliga och även dödliga konsekvenser.

De farligaste av dem är förekomsten av DIC (syndrom av intravaskulär sönderdelning av koagulering). När hyperkoagulerbar i en kvinnas kropp bildas många små blodproppar som kan täppa till blodkärlen. Sådana blodproppar bidrar till störningen av blodtillförseln mellan moderen och hennes barn, barnet börjar få signifikant mindre näringsämnen och syre, och hypoxi kan utvecklas - syrehushållning.

Under hypokoagulering lever inte blodproppar långt och snabbt sönderfaller, en kvinna har sämre blodkoagulering och även små sår och repor kan leda till stor blödning. Det är särskilt farligt i födelseprocessen, vid tidpunkten för placentans födelse, när blödningen är mest intensiv. Under koagulering klumpar inte blod alls.. Prognosen för denna patologi är minst gynnsam - i de flesta fall är det inte möjligt att rädda barnet, eftersom det finns mycket livmoderblödning och fostret dör.

Att minska riskerna med att bära ett barn Det är önskvärt att göra ett koagulogram för en kvinna vid graviditetens planeringsstadium. Detta kommer att hjälpa i tid att identifiera möjliga patologier att en kvinna som drömmer om moderskap inte ens inser att man genomgår behandling och blir gravid med mer gynnsamma prognoser för att bära och föda en hälsosam baby. Ge heller inte upp koagulering under graviditeten.

Det faktum att en kvinna aldrig drabbades av lever och njursjukdomar klagade inte över hennes hjärta, det betyder inte alls att allt är bra med hennes blodproppsfaktorer.

Se följande video för vikten av denna analys.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa