Vad ska urea i blodet under graviditeten vara normalt? Orsaker till avvikelser

Innehållet

Graviditet är en tid då alla fysiologiska processer i kvinnokroppen går annorlunda. Detta resulterar i en modifierad hormonell bakgrund som uppstår vid förlossningen. Urea är en viktig klinisk indikator som också förändras under olika graviditetsperioder.

Vad är det

Proteinmetabolism är en av de viktigaste i kroppen. Dess aktivitet ökar signifikant under fostrets utveckling av barnet. Den slutliga processen med proteinmetabolism åtföljs av bildandet av karbamider (urea) i blodet.

Dessa ämnen är ganska farligt för kroppen. Deras överdrivna ackumulering kan orsaka mycket farliga patologier för både den framtida mamman och hennes bebis. Enligt deras kemiska struktur kan dessa ämnen hänföras till ammoniakprodukter.

Vidare utsöndras de genom njurarna och urinvägarna. Således utsöndras 90% av urean från kroppen. Återstående urea avlägsnas genom huden. Sådan borttagning av nedbrytningsprodukter av proteinmetabolism är mycket viktigt. Det bidrar till att rengöra kroppen av giftiga ämnen.

På grund av olika patologier kan koncentrationen av urea i blodet variera. Avvikelser kan vara antingen uppåt eller nedåt. Utvecklingen av dessa tillstånd i kroppen leder till en mängd orsakssamband.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Normala värden

För att bestämma koncentrationen av urea i blodet utförs biokemisk analys. För att göra detta, ta en liten mängd venös blod.

Denna forskning utförs på den vanliga kvinnokliniken, men även i ett privat laboratorium. Dechifiera de erhållna resultaten måste terapeuten. Om det behövs kan läkaren hänvisa patienten till ytterligare studier.

Under olika perioder av graviditet varierar koncentrationen av urea:

  • Under de allra första veckorna från befruktningstiden och fram till slutet av graviditetens första hälft är denna siffra 2,5-7,1 mmol / l.
  • Under graviditetens tredje trimester förändras koncentrationen till 2,5-6,3 mmol / l.

Låga urea och kreatininvärden

Urea i blodet kan sänkas under graviditeten på grund av olika patologier hos de förväntande moderens inre organ. Levern är ett organ som är aktivt involverat i proteinmetabolism.

Sjukdomar som kan utlösa en låg nivå av karbamid i blodet inkluderar: cirros, hepatit, tumörer och tumörer, liksom överdriven användning av vissa läkemedel.

Dessa förhållanden minskar avsevärt bildandet av slutprodukter av proteinmetabolism, vilket uppenbaras av en minskning av karbamid i blodet.

Hypofysens patologi, tillsammans med utvecklingen av akromegali, kan också bidra till utvecklingen av detta tillstånd. I detta fall leder överdriven frisättning av somatotrop hormon till en minskning av blodkarbamid. Denna biologiskt aktiva substans syntetiseras i den främre halvan av hypofysen. Tyvärr är det möjligt att endast utföra terapi av denna patologi med hjälp av kirurgisk behandling.

Kostvanor blir också en vanlig orsak som leder till en minskning av karbamidhalten i blodet.Om den förväntade mamman konsumerar lite proteinmat kan detta leda till utvecklingen av denna patologi i henne. En patologisk minskning av koncentrationen av karbamid i blodet uppträder hos kvinnor öva mat i vegetarisk stil.

Urea kan också minskas hos kvinnor som använder olämpliga dieter eller fastande. I detta fall är proteinmetaboliken också signifikant försämrad. Innan du gör rekommendationer bör en specialist vara uppmärksam på kosten hos en kvinna.

Njursjukdom, åtföljd av olika funktionsstörningar, kan utlösa en minskning av ureablood. Ett sådant patologiskt tillstånd är nefrotiskt syndrom. I detta fall påvisas även andra relaterade förändringar i blodet - hypoalbuminemi, hypoproteinemi och hyperlipidemi.

Sjukdomar som åtföljs av ökad frisättning av antidiuretiskt hormon (ADH), ökar den totala volymen cirkulerande vätska. Detta tillstånd framkallar en minskning av koncentrationen av urea i blodet.

Graviditet är ett fysiologiskt tillstånd där blodkarbamid kan minska. Urinsystemets aktiva arbete bidrar också till utvecklingen av detta tillstånd. Urea är avsevärt reducerat, som regel, under graviditetens tredje trimester.

För att skilja normen från patologin är det nödvändigt att observera graviditeten. För detta bör en kvinna som förbereder sig på att bli en moder genomgå biokemiska tester för att bestämma denna indikator regelbundet.

Tarmpatologi, åtföljd av ett brott mot absorptionen, kan också leda till utvecklingen av detta tillstånd. Läkare kallar denna patologiska malabsorptionen. Kronisk enterit eller irritabel tarm syndrom leder ofta till utvecklingen av detta tillstånd.

Kronisk pankreatit, följd av förändringar i bukspottkörteln, orsakar en signifikant kränkning av proteinmetabolism. I vissa fall kan utvecklingen av detta tillstånd också leda till och tumörbildning av detta organ.

De toxiska effekterna av olika ämnen leder också till en signifikant minskning av karbamid i blodet. Fosfor eller arsenförgiftning kan orsaka ett tillstånd att utvecklas.

En signifikant minskning av ureahalten i blodet kan också detekteras efter dialys. Denna procedur är tilldelad kvinnor med allvarliga patologier hos njurarna eller andra organ, åtföljd av svårt njurinsufficiens.

Ökat blodkarbamid

Att öka denna indikator kan leda till en mängd olika sjukdomar i inre organ. Många av dem är extremt farliga. Oftast leder olika sjukdomar i njurarna och urinvägarna samt leversjukdomar till utvecklingen av detta tillstånd.

När det upptäcks en ökning av urea i blodet, säger läkare om förekomst av uremiskt syndrom. Utvecklingen av detta tillstånd kan leda olika orsaker. I denna situation krävs ytterligare diagnostik, som kommer att inriktas på att fastställa orsaken till denna patologi.

Uppsamlingen av ett överskott av karbamider kan leda till utvecklingen av en kvinna med många symtom. En gravid kvinna börjar tröttna fort, hon har svår illamående och hennes aptit är störd. Ofta klagar framtida mödrar om utseendet av ökad gasbildning i magen och utvecklingen av smärta i höger sida.

Vissa cancerformer och leukemier kan leda till att urinhalten i blodet ökar betydligt. Detta tillstånd kan också utvecklas efter svåra brännskador eller giftig förgiftning.

Olika blödningar kan också bidra till ökningen av urea i blodet. En minskning av volymen av cirkulerande blod leder till detta tillstånd, vilket orsakar en ökning av karbamid i blodet.Effekterna av olika skador och skador på inre organ leder också till en ökning av blodkarbamid.

Tarmobstruktion är en annan patologi som kan leda till utvecklingen av detta tillstånd.. Det är extremt farligt, eftersom det kräver brådskande kirurgisk behandling.

Under graviditeten är livshotet bra för både kvinnor och hennes bebis. Utan behandling är prognosen för utvecklingen av denna patologi extremt ogynnsam.

Om varför urea i blodet kan ökas, och vad som kan vara orsakerna till detta tillstånd, se nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa