Hur länge visar ett blodprov för hCG graviditet?

Innehållet

Ibland har en kvinna ett brådskande behov av att ta reda på om hon är gravid så snart som möjligt. Några rusar till närmaste apotek för att köpa testremsor i hopp om att se resultatet på dem även innan nästa menstruationsfördröjning inträffar, men det finns ett mer exakt och informativt sätt att ta reda på om det är graviditet så tidigt som möjligt - att donera blod till hCG.

Vad är det

HCG eller hCG är ett hormon som börjar producera i kroppen av celler av en embryologisk struktur som korionen. Detta händer efter det att det befruktade ägget är implanterat.

De första 6-8 dagarna efter befruktningen rör sig in i livmoderhålan genom röret, och idag produceras mänskligt koriongonadotropin (detta är ämnets fullständiga namn).

Så snart ägget implanteras börjar chorionvävnader producera doser av HCG. Hormonet är nödvändigt så att alla förutsättningar för utveckling av ett fäst embryo skapas i kvinnokroppen. Hormonet undertrycker de processer som är normala för att ändra faserna i menstruationscykeln, eftersom det inte finns något behov av dem under de kommande nio månaderna. Dessutom, under påverkan av detta proteinhormon, börjar corpus luteum producera enorma mängder progesteron, androgener och östrogen. Dessa ämnen bidrar till att bevara och överföra graviditeten framgångsrikt.. Chorioniskt gonadotrop hormon orsakar förändringar i binjurens funktion, vilket leder till det nödvändiga i detta fall fysiologisk immunosuppression.

Om en kvinnas immunitet inte är förtryckt, kan han avvisa embryot, vilket är 50% främmande för den genetiska uppsättningen. Det är hCG som ger en viss minskning av immunsvar som syftar till att bevara barnet. Senare, när placentan bildas, bidrar detta hormon till dess utveckling, förbättrar placentans vaskulära permeabilitet. Hos kvinnor utanför graviditet och män kan ett sådant hormon dyka upp i blodet under vissa tumörprocesser i kroppen, och dessa neoplasmer är sannolikt skadliga.

På funktionerna hos en gravid kvinnlig kropp för att producera detta hormon, som också kallas "graviditetshormon", förresten, är graviditetstestremsor, så älskade av kvinnor och tjejer, baserade, som kan köpas på apotek och i vilken butik som helst. Det är riktigt att förstå att testet är utformat för att bestämma hormon i urinen, och i det förefaller det i den erforderliga mängden mycket senare än i blodet. Därför kan ett blodprov ge ett tillförlitligt resultat tidigare än ett graviditetstest på apoteket.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Varför behöver vi en sådan analys?

Förutom tillfredsställelsen av enkel kvinnlig nyfikenhet - finns det en graviditet eller inte, hCG-nivået kan berätta mycket. Ett blodprov för hormonkoncentrationen ordineras till ta reda på om graviditeten är flera (Varje embryo producerar en viss mängd hormonalt "ackompanjemang", och nivån på ämnet i framtida mammas blod beror på antalet embryon. Blod för hCG ges under prenatala screeningsperioder - vid 11-13 veckor och vid 16-19 veckors svangerskap för att ta reda på hur stor ett barn har risk att födas med allvarliga brutala kromosomala missbildningar.)

En sådan analys skickas till en kvinna med misstänkt missad abort, försenad fostrets utveckling och en ektopisk graviditet, eftersom koncentrationen av ämnet i blodet kan indikera både barnets progressiva utveckling och dess död. Analysen anses obligatorisk för kvinnor som genomgått abort (både medicinsk och normal). Den snabbt minskande nivån av denna hormon-gonadotrop kommer att kunna informera den behandlande läkaren om hur framgångsrikt curettage har varit. Alla icke-gravida kvinnor och män med misstänkta maligna tumörer, särskilt testikulära tumörer i det starkare könet, donerar blod för HCG.

När kan jag ta det?

Nivån av humant choriongonadotropin i kroppen hos en kvinna som snart blir en moder fördubblar varannan dag. Om vi ​​anser att ungefär en vecka måste framtida barn komma till fastighetsplatsen.

De första laboratoriedata på ökningen av hCG i blodet kan erhållas ungefär 10 dagar efter befruktning.

Detta är 4-5 dagar tidigare än apotekstesterna kan visa den andra randiga. Känsligheten hos sådana test på hormonet är 2 gånger lägre och koncentrationen av hormonet i urinen ökar dubbelt så långsamt som i blodet. Om vi ​​grundar sig på det faktum att hCG-halten i en icke-gravid kvinna inte överstiger 5 mU / ml är det tydligt att hormonnivån på den andra dagen efter implantation (9-10 dagar efter befruktning) ökar till 10 mU / ml och efter 2 dagar - upp till 20 mU / ml. Vid den 14: e dagen efter uppfattningen kommer nivån att vara ca 40-60 mU / ml. I urinen av humant koriongonadotropin upptäcks cirka 30 mU / ml, vilket överstiger känslighetsgränsen för apotekstestremsan (15-20 mU / ml beroende på tillverkaren) och en kvinna kommer att kunna se två remsor.

Test kan dock ge felaktiga resultat, kan vara defekt eller utförs med fel. Med ett blodprov är allt mycket mer exakt.

Det bestämmer inte bara om en fullbordad graviditet, men indikerar också perioden, välbefinnandet för embryotillväxten, samt möjligheten att utveckla inte en baby, men flera på en gång.

Det är omöjligt att bestämma en graviditet med ett allmänt blodprov. En biokemisk undersökning av kvinnans venösa blod krävs. Och du ska ta det inte tidigare än 10-12 dagar efter ägglossningen. Möjligheten till sen implantering bör också beaktas när det befruktade ägget faller ner i livmoderhålan och är fast det inte 7-8 dagar efter befruktningen, men endast 10 dagar senare. Då kommer blodprovet att visa graviditet endast 14 dagar efter ägglossningen.

Teoretisk och praktisk förmåga att ta reda på om befruktningen ägde rum redan före menstruationstiden, är endast med hjälp av laboratoriediagnostik av blod för hCG-innehållet i den.

Hur går det?

Tillförlitligheten av analysens resultat kan påverkas av mycket förkylningar och infektionssjukdomar som en kvinna har, särskilt hennes diet, allvarlig stress. Därför, före uppgivande Det rekommenderas att förbereda dig för tidig diagnos.. Du måste se till att det inte finns någon feber, tecken på viral eller andra sjukdomar.

Om en kvinna vill bestämma graviditeten före menstruationstiden, bör hon överväga möjligheten av upprepad bloddonation, eftersom dynamiska resultat blir viktiga. Mellan primär och återgivande är det lämpligt att ta en paus på 2 dagar.

En dag innan man besöker laboratoriet bör en kvinna avstå från feta och stekta livsmedel, ett överflöd av kryddor och godis så att mat inte påverkar blodets sammansättning.

Den sista måltiden är önskvärt att utföra senast 6-8 timmar före analysen. Kommer till en sjukhus bör vara i tom mage på morgonen.

Om en kvinna har tagit hormonella läkemedel under de senaste 2 veckorna, ska detta rapporteras innan testet utförs.

Resultatet kan förväntas om några timmar eller några dagar - det beror på arbetets takt och arbetsbelastningen i laboratoriet. Om en kvinna vänder sig till en privat klinik och gör en analys mot en avgift, finns det all chans att få resultatet redan den kvällen eller till och med tidigare.

Hur förstår du resultatet?

Ingen av laboratorie teknikerna kommer att förklara för kvinnan vad siffrorna betyder som en följd av hennes analys, eftersom läkaren bör göra detta. Det är dock inte alltid så att en kvinna är registrerad hos gynekologen samma dag, och jag vill förstå vad blodproven visade just nu. Det är svårt att få enhetliga normer för hCG-koncentrationsvärden, eftersom varje laboratorium har sina egna siffror. Det finns emellertid vissa ungefärliga standarder som inte bara kan tala om graviditet, men också möjlig varaktighet.

0-5 IE / ml

Ingen graviditet

25-156 honung / ml

Tidig graviditet (högst 1-2 veckor från uppfattningen)

101 - 4870 mU / ml

Graviditet är (2-3 veckor från uppfattningen)

1110 - 31500 mU / ml

Graviditet är (3-4 veckor från uppfattningen)

2560 - 82300 mU / ml

Graviditet är (4-5 veckor från uppfattningen)

Eftersom kroppens hormonella stöd är dubbelt i flera graviditeter, kommer resultaten av hCG under graviditet med tvillingar eller tripletar att överstiga de ovannämnda värdena (i proportion till antalet barn).

Du bör inte göra en analys, om det är nödvändigt, i ett annat laboratorium, eftersom jämförelsen mellan två olika analyser inte är tillåten. Det är nödvändigt att upprepa undersökningen i samma laboratorium som första gången.

Möjliga fel

Noggrannheten i denna analys är hög, varför undersökningsmetoden har hittat en så stor tillämpning inom medicin, speciellt inom gynekologi och obstetrik. Ingen är emellertid immun mot misstag, så du bör överväga de sannolika felaktiga resultaten.

Falskt positivt resultat - HCG är, och det finns ingen graviditet

Förhöjda nivåer av gonadotropin kan detekteras hos kvinnor som har tagit hormonella droger, har behandlats för infertilitet. Det kan också vara förhöjda nivåer av hormon under tumörprocesser i kroppen. Om resultatet är tveksamt är det lämpligt att återta blod efter 4-6 dagar. Om nivån på hormonet inte ökar eller växer upp ganska lätt, det finns ingen graviditet, du borde leta efter den verkliga orsaken till förändringen i hormonnivåerna.

Ofta kan en kvinna få ett negativt resultat hemma med hjälp av en testremsa, men HCG i blodet kommer att vara högt, vilket tyder på att det finns graviditet, det är helt enkelt så länge att hormonet inte upptäcks i urinen.

Falskt negativt resultat - ingen hCG, men det finns en graviditet

Ett negativt resultat från laboratoriet kan få en gravid kvinna. Detta blir möjligt om det var för tidigt att undersökas - implantationen har ännu inte skett, hormonet produceras inte. För tidigt - konceptet är ganska specifikt - upp till 10-12 dagar efter ägglossningen, och helst upp till 14 dagar efter det, finns det inget att göra i laboratoriet. Negativ eller något positiv kan vara resultatet, där nivån av hCG är signifikant lägre än den nivå som borde vara vid denna tidpunkt. I detta fall kan läkare misstänka en ektopisk graviditet, icke-utvecklande graviditet. En noggrann undersökning av blodet över dynamiken (varannan dag) krävs, och lite senare behövs en ultraljudsdisposition för att fastställa platsen för infästning av äggstocken och dess livskraft.

Vanliga frågor

Ämnet av humant choriongonadotropin ges många sidor av kvinnors forum på Internet. Kanske inte något annat hormon i människokroppen orsakar en så livlig intresse.Här är de korta svaren på de vanligaste frågorna från flickor och kvinnor om HCG.

Hur länge visar HCG?

Numeriska värden är, som redan nämnts, olika i varje laboratorium, och korrespondens tabellerna är också olika. Det bör emellertid förstås att alla tabeller utan undantag är baserade på överensstämmelse med embryonperioden och inte obstetrisk. Obstetrisk mäts från den första dagen av den sista menstruationen. Foster - från dagen för befruktningen. Om ett blodprov för innehållet av choriongonadotropin visade att en kvinna har 2-3 veckors graviditet betyder det att hon genom obstetriska normer har 4-5 veckor och från en dag med fördröjning från flera dagar till en vecka har gått.

HCG ökade

Om tidigt sett visar hCG ett signifikant överskott av normerna för graviditetsperioden, är det troligt att kvinnan tänkte tvillingar. Dessutom är förhöjda hormonnivåer karakteristiska för kvinnor med diabetes.

HCG sänktes

Om en kvinna har all anledning att tro att hon vet det exakta datumet för uppfattningen och hCG-nivån i den första analysen indikerar att den faktiska embryonperioden är mindre så kan vi prata om ektopisk bindning av äggstocken, hotet om missfall på ett tidigt datum.

Negativ hCG efter positiv

Det första blodprovet för graviditet kunde visa positiva resultat, men efter en vecka var resultaten negativa. Tyvärr händer detta ganska ofta. Befruktning ägde rum, implantationen ägde rum i livmoderhålan, men av några inre skäl slutade det befruktade ägget att utvecklas och nivån av motsvarande korjonhormon sjönk.

Om kvinnan inte skulle donera blod för laboratoriediagnostik alls skulle det se ut som menstruation, som kom med en stark fördröjning (några veckor), som passerade lite mer smärtsamt än vanligt, med blodproppar. Många kvinnor i sådana situationer inser inte ens att de hade en graviditet.

Behövs denna analys?

Det obligatoriska blodprovet för hCG för alla gravida kvinnor är bara två gånger under hela födelsetiden - under första och andra screeningen sker de 11-13 veckor och sedan 16-19 veckor. Vid andra tillfällen är ett blodprov för koncentrationen av choriongonadotropin inte obligatorisk. Det finns kategorier av kvinnor som rekommenderas att ta denna analys över tiden.

Dessa inkluderar de som blir gravida med IVF (in vitro fertilisering), kvinnor som tidigare har frusit graviditeter och missfall i tidigaste termerna, gravid med tvillingar eller tripletter.

Om du väljer hur man självständigt diagnostiserar tidig graviditet i förklinisk ordning, är valet kvar för kvinnan. Apotekstester ger ofta opålitliga resultat, och de börjar till och med "stripa" efter en fördröjning. Men de är billiga och tillgängliga när som helst.

För att klara ett blodprov behöver du hitta en klinik, boka tid, förbereda och donera blod. Allt detta, givetvis, betalt. Kostnaden för analys i genomsnitt i Ryssland varierar från 550 till 700 rubel, men noggrannheten i studien är högre, och det finns en möjlighet att lära sig om den "intressanta situationen" före menstruationstiden.

Hur växer ett hormon i blodet efter befruktning?

Kvinnor som mycket väntar på graviditet, är hela andra halvan av deras månadscykel redan rutinmässigt uppmätt i DPO - dagarna efter ägglossningen. De mäter basaltemperaturen, rita grafer, nästan en dag efter den påstådda uppfattningen att de börjar köpa apotekstest, och försöker undersöka åtminstone några tecken på den andra remsan på en helt negativ remsa.

För att inte vara nervös, att inte kippa dina nära och inte eskalera situationen bör du veta att hCG öka till ca 4mU / ml endast på dag 7 efter ägglossning. Detta värde kan inte fånga testremsorna, och laboratorieanalys under denna period ger ett entydigt negativt resultat. Vid 9 DPO (dag efter ägglossning) stiger nivån av gonadotropin till 11 mU / ml.Detta räcker inte heller för en omfattande diagnos av hemtest, men redan 2 gånger "icke-gravid" i blodet.

Vid 11 DPO, är hormonkoncentrationen genomsnittlig från 28 till 45 mU / ml, vilket redan är bestämt i laboratoriet utan problem. Vid den första dagen av fördröjning (14 DPO) ligger hormonet i en ganska hög koncentration (105-170 mU / ml), och denna nivå kan lätt detekteras genom testremsor i urinen och laboratorieprovreagenser i blodet.

Ska jag göra ett blodprov efter ägglossningstimulering?

Om läkemedlet med samma namn ("Chorionic gonadotropin") används för att stimulera follikelns rupt, då efter injektion och samlag bör du inte rusa till kliniken för att donera blod. Kroppen hos en kvinna behöver omkring 10 dagar för att bli av med det "prickade" hormonet, annars ges ett falskt positivt resultat av analysen - ett hormon kommer att detekteras i blodet, men det får inte vara graviditet.

Du kan lära dig mer om analysen av hCG från följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa