Vad ska man göra med låga blodplättsnivåer under graviditeten?

Innehållet

Antalet blodplättar i blodet hos den förväntade mamman är av stor betydelse för graviditet och förlossning. Dessa blodkroppar är inblandade i blodkoagulering, förhindrar stor blodförlust och hjälper också sår att läka snabbare. Ett otillräckligt antal sådana blodplättar kan vara farligt för mamman och barnet. I det här materialet kommer vi att berätta vad du ska göra om blodprovet visade låga blodplättar.

Hur bestäms nivån

För att fastställa nivån på blodplättar i blodet tillåts en allmän analys, som inte kräver en kvinna att absolut inte föregås. Ett allmänt blodprov görs flera gånger under barnets benämning. Läkare har förmåga att spåra förändringar i blodets sammansättning i dynamiken.

För kvinnor som inte är gravida och för män 180-360 * 10 ^ 9 celler per liter blodplättar anses vara normala. Medan du bär en baby är normerna något annorlunda. Antalet blodplättar i en gravid kvinna minskar jämfört med icke-gravida vuxna, och detta är en rimlig förklaring.

Vid mitten av graviditeten ökar blodmängden i den förväntande moderens kropp, i samband med detta minskar koncentrationen av enskilda celler, i synnerhet blodplättar.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Normal för en kvinna som bär en bebis anses vara antalet blodplättar från 140 till 340 tusen / μl med aggregering från 40 till 60%. Antalet blodplattor minskar i blodet gradvis, det lägsta värdet faller på tredje trimestern. Men naturen bestämdes klokt - med en minskning av antalet celler som är involverade i koagulering ökade den sin förmåga att aggregera. Detta är ett slags förberedelse för en viktig händelse - förlossning, eftersom de alltid åtföljs av blödning i en grad eller annan.

Norm blodplättar i gravida kvinnor - ett bord med medelvärden:

Dräktstider

Blodplättkoncentration (minsta nivå)

1 sikt

170-340 tusen / pl

2 term

160-330 tusen / mcl

3 sikt

140-320 tusen / pl

Reduktionen av trombocyter över normalen kallas trombocytopeni. Det är alltid associerat antingen med otillräcklig produktion av blodplättar eller med minskad förmåga att aggregera och delta i de viktigaste biokemiska processerna som förekommer i kroppen.

Skäl till nedgången

Anledningarna till att antalet blodplättar i blodet minskar är olika. För att läkaren ska förstå vad som exakt ledde till en sådan klinisk bild, kommer ytterligare forskning att behövas. För denna kvinna är ordinerad bloddonation för biokemi, liksom för infektioner, inklusive hepatit och HIV-status.

För att förstå om allt är i ordning med funktionen av dessa blodplattor, kommer en komplex analys av blodkoagulation att förskrivas, vilket inte bara visar blodplättantalet, men deras kvalitet bestämmer blodkoagulationshastigheten, visar om det finns tillräckligt med enzymer och proteiner som är inblandade i faktorerna koagulering.

Följande sjukdomar och tillstånd leder oftast till trombocytopeni:

  • Allergy. Med något otillräckligt svar från kroppen till allergenet förändras blodets sammansättning. Antalet blodplättar kan minskas.
  • Autoimmuna processer.Ofta ligger orsaken till att en kvinnas kropp producerar speciella antikroppar som förstör blodplättar. En nedgång i det här fallet är oundvikligt.
  • Brist på näring och brist på vitaminer. En obalanserad, dålig eller ohälsosam diet påverkar blodets sammansättning, medan kvantitativa formler kan variera avsevärt i en eller annan riktning. Oftast observeras minskad blodplätt under graviditeten med brist på vitamin B 12 och folsyra.
  • HIV-infektion. I ett tillstånd av immunbrist reduceras antalet blodplättar kraftigt. Även om det första HIV-testet var negativt (och det är gjort för alla gravida kvinnor vid registrering) finns det ingen garanti för att det andra testet också kommer att vara negativt. Inkubationstiden för sjukdomen är lång, och infektionen kan ha inträffat efter registrering.
Brist på vitaminer
allergi
HIV-infektion
  • Sköldkörtelproblem. Om denna körtel ger en otillräcklig eller överdriven mängd hormoner påverkar detta också blodets sammansättning.
  • Blodproblem Vissa sjukdomar, såsom leukemi, åtföljs av en signifikant minskning av antalet blodplättar. En kvinna behöver ett samråd från en hematolog och en ytterligare undersökning för att denna anledning ska bekräftas eller motbevisas.
  • Oncology. Nyligen har antalet gravida kvinnor, i vilka maligna tumörer detekteras för första gången i samband med bärandet av ett barn, ökat. I någon onkologisk process sjunker blodplättantalet. Nedgången är mer uttalad och observeras snabbt i maligna processer som påverkar benmärgen.
Blodsjukdomar
onkologi
  • Förstöring av kroniska sjukdomar och akuta sjukdomar. Infektionssjukdomar, liksom de existerande patologierna i de inre organen under födseln är oönskade också för att de påverkar sammansättningen av moderns blod, vilket leder till trombocytopeni, anisocytos (tillväxt) av blodplättar.
  • Läkemedel. Acceptans av vissa droger, såsom antihistaminer, antibiotika, smärtstillande medel kan orsaka en minskning av koncentrationen i blodet hos den förväntade blodplättmönstern.

symptom

Minskningen i blodplättar gör blodet mer "flytande". Trombocytopeni hänvisas på detta sätt hos folket. Detta tillstånd har karakteristiska symptom och tecken som är svåra att ignorera. Så, en kvinna med brist på blodplättar, verkar helt spontant blåmärken på kroppen. För att göra detta är det absolut inte nödvändigt att använda våld, ibland är det lätt att ha en stor och djup blåmärken på det på några timmar om det är en lätt beröring på den framtida mamman.

En blödningsstörning uppenbaras inte bara spontana hematomer, men också svårigheter i skador och brännskador.

Även ett grundt sår kan blöda under lång tid, det kan vara svårt att stoppa blodet.

trombocytopeni

En kvinna vars blodplättar har "fallit" karakteriseras blödande tandkött. Detta är särskilt märkbart under borstning. Förväntande mödrar kan ofta ha näsblod.

Ofta manifesteras trombocytopeni under graviditeten av utseendet sukrovichny rosa urladdning från könsorganen. Slemhinnorna, inklusive skeden, utsätts för hormonprogesteron och andra graviditetshormoner, de blir mer spröda. Minskade blodplättar och blödningsstörningar gör membranen ännu mer sårbara.

fara

Vanligtvis uppfattas inte ens en markant brist på blodplättar av en kvinna som en allvarlig sjukdom som kräver omedelbar medicinsk behandling. Hennes tillstånd är i allmänhet inte ett problem.och detta är den största risken för trombocytopeni. En intetanende framtida mor kan utveckla allvarlig inre blödning när som helst, några sår och skador är dödliga för henne på grund av sannolikheten för att förlora för mycket blod.

De farligaste är födseln. Blodförlust hos dem är oundviklig, den största mängden av det går förlorad vid placentans födelse.

I en kvinna med normal koagulabilitet tränger ytan av livmodern, från vilken den "barnsliga platsen" avgår, trombas ganska snabbt. Om blodplattorna inte räcker, hotar det med massiv blödning, vilket kommer att vara mycket svårt att hantera även för en brigad av läkare som är redo för allting.

Medan barnet bär ett barn, orsakar den "flytande" moderens blod inte barnet några speciella problem. Det stör inte dess utveckling, stör inte den normala tillväxten och blodcirkulationen i moder-placenta-fetus systemet. emellertid även en liten avlägsnande av moderkakan kan leda till barnets död och utgör en fara för hans moders liv. Dessutom har en kvinna med trombocytopeni risk för farliga blödningar - i lungorna, i hjärnan, med alla negativa konsekvenser som härrör från detta till döden.

behandling

Det första du ska göra när du upptäcker låga blodplättar är att samråda med din läkare och genomgå ytterligare undersökningar. Taktik och behandlingsregim beror på den verkliga orsaken till fenomenet. Traditionellt används trombocytopeni prednisolonDetta steroidhormon har dock många biverkningar, och under graviditeten är behandlingen markant annorlunda än standardterapi.

Om prichn, för vilken blodplättar reducerades, ligger i en infektionssjukdom, bör den behandlas. Om vi ​​pratar om SARS eller influensaviruset, blir blodets sammansättning normaliserad efter att kvinnan äntligen återhämtar sig, utan någon behandling alls.

Behandlingen kommer inte att behövas även om antalet blodplattor har minskat på grund av de mediciner som den förväntade mamman har tagit. Det räcker bara att sluta ta dessa mediciner, och blodet kommer tillbaka till det normala.

Om tillståndet av trombocytbrist är associerat med störningar i sköldkörteln, njurar, hänvisas kvinnan till samråd med en nefrolog eller endokrinolog. Tillsammans med gynekologen måste dessa specialister planera ett behandlingsschema för den största sjukdomen.

Speciella läkemedel som har förmåga att öka blodkoagulationen är sällan föreskrivna, eftersom de inte är avsedda i princip för användning under graviditeten. Om reduktionen av blodplättar är kritisk, är kvinnan på sjukhus och koagulanter injiceras på sjukhuset under överinseende av en läkare. Detta är särskilt sant när det bara finns några dagar kvar före leveransen.

Och hemma och på sjukhuset kvinnor rekommenderas att ta vitaminkomplex. Hon borde också vara mer uppmärksam på hennes kost. Produkter som ökar blodpropp är bananer, äpplen, kyckling och vaktelägg, kött och fisk, färska gröna.

Med en liten brist på blodplättar är förändring av näringsreglerna mer än tillräckligt för att korrigera blodets sammansättning.

Den svåraste behandlingen att vara kvinnor med autoimmun trombocytopeni. De är ordinerad hormonella droger (glukokortikosteroider) i en sjukhusinställning. I vissa fall, om gravidkvinnans tillstånd hotar, kan blodtransfusioner av givare utföras. Detta hjälper åtminstone tillfälligt till att öka antalet blodplättar och öka kroppens försvar.

Vid hormonbehandling börjar de oftast med Dexamethason, som gradvis flyttar från terapeutiska till profylaktiska doser, tills blodplättantalet återgår till normala eller närmar sig den nuvarande normen.

Om hormonbehandling inte kan öka antalet blodplattor, föreskrivs humana immunoglobulininjektioner. Framtida mamma väntar på flera injektioner för graviditet, i varje kurs - endast 1 skott.

I de mest allvarliga fallen, när rätt näring och hormoner är maktfria, kan en kvinna genomgå en laparoskopisk mjältoperation av hälsoskäl, eftersom det är i detta organ som de flesta av blodplättorna dör.Punkteringen är liten, splenektomi själv utförs under generell anestesi.

Doseringen av läkemedel för drogsova beräknas av en erfaren anestesiolog. Prognosen för en sådan operation under graviditeten är positiv.

Så här ökar du blodplättar hemma, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa