17-OH progesteron under graviditeten och dess planering, normer och orsaker till avvikelser

Innehållet

Balanserna hos de kvinnliga könsorganen är mycket viktiga både vid beredningen av barnets uppfattning och redan under graviditeten. Ett av de viktiga hormonella ämnena är 17-OH progesteron. Denna artikel hjälper kvinnor att förstå varför en bedömning av denna kliniska indikator utförs, och vilka orsaker är avvikelserna.

Om hormon

Denna hormonella substans i sin kemiska struktur refererar till steroider. Det är ett mellansteg i metabolismen av olika progesteronmetaboliter. Detta ämne uppträder vid omvandlingen av hydroxypregnenolon och progesteron.

I kvinnokroppen finns det flera interna strukturer som är ansvariga för utseendet av detta hormon i blodet. En av dem är adrenal cortex. Detta organ är inblandat i bildandet av många steroidhormoner, inklusive 17-OH-progesteron. Detta ämne bildas med den retikala zonens deltagande tillsammans med andra biologiskt viktiga androgena komponenter.

Under graviditeten framträder ett annat organ som kan syntetisera (bilda) detta ämne. Det är placentan. Genom henne får utvecklingsbarnet alla nödvändiga näringskomponenterna för sin tillväxt och utveckling.

Placentan producerar dessa hormoner i den mängd som behövs för barnets tillväxt och utveckling. Det bör noteras att detta leder till en gradvis ökning av blodkoncentrationen av 17-OH-progesteron under graviditeten.

Bara några veckor före födseln börjar hans prestanda minska. Denna fysiologiska reaktion hos honkroppen är en specifik förberedelse för barnets kommande födelse.

Det kortaste organet som påverkar utseendet på detta hormon i blodet är corpus luteum. Hans arbete bestäms till stor del av faserna i kvinnans menstruationscykel.

Corpus luteum fungerar aktivt efter ägglossning och före menstruationens början. I framtiden är det en förändring i menstruationscykeln, vilket leder till en förändring i koncentrationen av kvinnliga hormoners blod.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Varför utvärderas det?

En signifikant avvikelse från koncentrationen i blodet av 17-OH från normala värden kräver obligatorisk behandling till läkaren. I en sådan situation är det nödvändigt att identifiera orsaken som ledde till utvecklingen av denna överträdelse.

För att göra detta kommer läkaren att utse den förväntade mamman för att klara ytterligare tester och genomgå instrumentstudier. Deras lista beror på kvinnans initiala tillstånd, liksom den möjliga orsaken som ledde till utvecklingen av dessa störningar.

Denna progesteronmetabolit har en signifikant effekt på kvinnokroppen. Det är viktigt att skilja uppstående kränkningar vid tidpunkten för utseendet. I icke-gravida kvinnor kan en orsak orsaka en förändring i blodkoncentrationen av 17-OH progesteron, medan det hos gravida kvinnor kan vara helt annorlunda. Men i själva verket, och i ett annat fall, är det omöjligt att göra utan att konsultera en läkare.

På graviditetsstadiet måste läkare ta hänsyn till exakt i vilken period kvinnan hade dessa överträdelser. Således kan en signifikant minskning av nivån av detta hormon i den förväntade moderens blod i den första hälften av barnets prenatala utveckling även leda till att placera av placentan.Risken för embryodöd i denna situation är också ganska hög.

I vilka fall krävs test?

Definitionen av 17-OH-progesteron i blodet är inte alla kvinnor. Det finns vissa medicinska indikationer för att utföra en sådan studie. Behovet av utnämning av detta test bestäms av den behandlande läkaren under klinisk undersökning och anamnese.

Ofta bestäms nivån av detta hormon i blodet hos kvinnor som lider av infertilitet. Om patienten har några sekundära tecken på hormonella störningar, är denna studie obligatorisk för henne. En av dessa kliniska tecken kan vara utseendet av överdriven hårväxt på kroppen av en manlig typ.

Läkaren föreskriver en analys för att bestämma nivån av 17-OH progesteron även för kvinnor med några sjukdomar i binjurarna. Endokrinologer är engagerade i behandling och diagnos av sådana patologier. Övervakning av koncentrationen av 17-OH-progesteron i blodet är också nödvändigt vid redan föreskriven behandling med glukokortikosteroidläkemedel. I en sådan situation bestäms kontrollen av effektiviteten hos den föreskrivna behandlingen.

Hormonal störning åtföljd frånvaro eller försenad menstruation, är en av indikationerna för analys för att bestämma nivån av detta hormon i blodet. Utnämnd en sådan studie av en gynekolog. För att bestämma patologin kan det också krävas definition av andra kvinnliga hormoner.

Alla neoplasmer och äggstockscystor är en annan klinisk indikation för att genomföra en analys för att bestämma nivån av detta hormon i blodet. I detta fall kommer en obligatorisk transvaginal ultraljudsökning också att krävas för att fastställa rätt diagnos.

Normal prestanda

Kvinnliga hormoner är aldrig permanenta. Fluktuationer i hormonhalten uppträder i kroppen nästan varje sekund. Undergår en förändring och nivån av 17-OH progesteron. Forskare har funnit att en förändring i koncentrationen kan vara inom en dag.

Koncentrationen av detta hormon påverkas inte bara av kön, men även efter ålder. Menstruationscykeln har också en stark inverkan på blodets nivå. Efter ägglossning, liksom hos gravida kvinnor, är detta hormons prestanda betydligt högre.

Den här indikatorns hastighet beror på en kvinnas livstid. Under den andra perioden av menstruationscykeln är koncentrationen i blodet av detta hormon 0,3-3 ng.

Normala grader under graviditeten beror på perioden:

  • I 1 trimester är hastigheten för detta hormon i blodet 1,3-3 ng.
  • Vid andra nivån stiger till 2-5 ng.
  • I trimester 3 är normala värden för detta hormon i blodet 5-8,4 ng.

Överlämna analysen ska finnas på tom mage. Innan du går till labbet kan en kvinna dricka lite vatten. För studien kommer att kräva venöst blod. På kvällen på resan till laboratoriet bör man inte äta för fet och stekt mat. Detta kan leda till mindre pålitliga biokemiska testresultat.

Varför inträffar överträdelser?

Binyrebarkens arbete - huvudorganet som ansvarar för produktionen av många steroidhormoner, är i stor utsträckning beroende av yttre påverkan. Forskare har funnit att även allvarlig stress, en bestående känsla av fara, bestående ångest och också mycket uttalad rädsla kan leda till förändringar i koncentrationen av olika steroider.

Nivån av dessa hormoner i blodet är signifikant högre hos personer som är aktivt och professionellt inblandade i sport.

Om en kvinna ständigt och dagligen upplever allvarlig stress, kan det också påverka det faktum att nivån av 17-OH progesteron i hennes blod kommer att förhöjas.

Deltagande i konfliktsituationer kan också bidra till ökningen av detta hormons blod. Kort tid, men mycket intensiv psykotraumatisk faktor har en stark effekt på binjurskortet.Detta bidrar till det faktum att nivån på många steroidhormoner ökar.

En signifikant ökning av koncentrationen av 17-OH i blodet kan orsaka utseende av olika negativa kliniska manifestationer. En av dessa störningar är en bestående minskning av immuniteten.

I detta fall ökar mottagligheten för olika infektioner signifikant. Kvinnor som har katarrala och andningssjukdomar flera gånger under året bör alltid rådgöra med sin läkare om behovet av att kontrollera deras nivå av kvinnliga könshormoner i deras blod.

En minskning av minne och uppmärksamhet är ett annat karakteristiskt symptom som kan utvecklas i ett givet patologiskt tillstånd. Dessa manifestationer uppstår på grund av de negativa effekterna av höga halter av detta hormon på specifika delar av hjärnan.

Forskare har funnit det en hög nivå av 17-OH-progesteron kan även leda till en förändring av smakpreferenser. Att öka koncentrationen av detta hormon i blodet leder till en störning av receptorer som finns i munhålan. Detta symptom kan uppenbaras av en kvinnas tendens till frekvent konsumtion av alltför kryddiga, kryddiga eller sura livsmedel.

En minskning av koncentrationen av detta hormon i blodet kan orsakas av olika orsakssamband. En av dem är olika hjärtrytmstörningar.

Hos kvinnor som lider av svåra arytmier är en minskning av blodet i detta hormon möjligt. Utvecklingen av denna situation orsakas av uttalade sjukdomar i det systemiska blodflödet som utvecklas i denna patologi.

Andra sjukdomar i hjärt-kärlsystemet kan bidra till en minskning av detta hormon i blodet. Således kan en bestående ökning av blodtrycket under en lång tidsperiod också orsaka viss minskning av halterna av 17-OH-progesteron i blodet.

I nästa video talar obstetrikern-gynekologen om progesterons roll vid utvecklingen av graviditet hos en kvinna.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa