Blood cholesterol norm under graviditet och vad ska man göra om indikatorn är förhöjd?

Innehållet

Blodlipider är en mycket viktig indikator som utvärderas hos gravida kvinnor. En av dessa kemikalier är kolesterol. Att ändra sin normala koncentration i blodet kan leda till utvecklingen av väldigt farliga patologier.

Vad är det

Läkare kallar kolesterol speciella lipidstrukturer. De är närvarande i varje persons blod, oavsett ålder. Normerna för denna indikator är olika. Normala värden av kolesterol i blodet beror på kön och ålder.

Under graviditeten förändras kvinnornas hormoner väsentligt. Denna funktion är associerad med framväxten av nya specifika hormoner efter uppfattningen av barnet. Det är dessa biologiskt aktiva substanser som leder till en förändring av förhållandet mellan lipider i blodet.

Ökad total blodkolesterol under graviditeten kan vara från 6,1 till 10,4 mmol / 1. Dessa siffror är något högre än i den allmänna befolkningen. Om under studien avslöjade läkaren tecken på hyperkolesterolemi, skickar han framtida mamma för ytterligare diagnostik. Hennes mål är att identifiera alla sjukdomar som kan orsaka utveckling av hyperglykemi hos en viss kvinna. Terapeuten är engagerad i sådan diagnostik.

Om det behövs kan han hänvisa framtida mamma till en urolog, kardiolog eller neurolog för att utesluta comorbiditeter.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Skäl för att höja

Kolesterol i blodet hos en gravid kvinna stiger till följd av olika orsakssamband. Grunden för överträdelserna är patologier i lipidmetabolism. Utvecklingen av sådana avvikelser kan leda till olika sjukdomar i inre organ.

Huvudskäl:

 • Framtida mammor har långvarig hyperglykemi eller till och med diabetes mellitus, har hög risk för utvecklingen av deras förhöjda nivåer av kolesterol i blodet (hyperkolesterolemi). Brottet av kolhydratmetabolism bidrar i de flesta fall också till patologier i fettbalansen. Ofta sker denna situation i sen graviditet.
 • hyperkolesterolemi kan vara en ärftlig patologi. I det här fallet finns liknande överträdelser i kvinnans nära släktingar. Om någon från en familjemedlem har lider av hjärtinfarkt eller stroke, är det här en viktig anledning att regelbundet övervaka din kolesterolnivå. Det är viktigt att notera att det är bättre att utföra sådan övervakning inte bara under graviditeten utan också i senare liv.
 • hypertonisk sjukdom eller svår hypertoni - det här är också patologier som bidrar till ökad kolesterolhalt i blodet. Ganska ofta förekommer en ökning av nivån hos ett givet ämne i andra och tredje trimestern av graviditeten. Ledsaget av denna patologi ständig ökning av blodtrycket, vars värden överstiger 140/90 mm Hg. Art.
 • Njur- och urinvägssjukdomar åtföljd av olika metaboliska störningar. En hälsosam njurvävnad är nödvändig för att filtrera alla ämnen som är fördelaktiga för kroppen och utsöndras onödigt. Sjukdomar som uppstår i njurarna eller urinledarna kan leda till ackumulering av toxiska metaboliska produkter, vilket i slutändan bidrar till utvecklingen av hyperkolesterolemi.
 • Om den förväntade mamman konsumerar för mycket djurmatrisken att hon får högt kolesterol ökar många gånger. För många år sedan fann forskare att människor som är vegetarianer har en låg nivå av detta ämne i blodet. Frekvent konsumtion av rött kött under graviditeten kan leda till långvarig hyperkolesterolemi.

När är analysen tilldelad?

Under hela den period som barnet bärs, kommer läkaren att rekommendera framtida mamma minst tre gånger för att klara en analys för att bestämma kolesterol i hennes blod. Detta laboratorietest används för att bestämma hur mycket lipidmetabolism förändras hos en gravid kvinna och om fostret har ett stort behov av lipider. Sådana studier utförs vid olika graviditetsstadier.

Om framtida mamma har några kardiovaskulära sjukdomar, kan hon behöva passera en biokemisk analys för att bestämma kolesterolhalten oftare. I medicinsk praxis finns det situationer när en kvinna besöker laboratoriet för leverans av ett sådant blodprov varje 1-1.5 månader.

Varje avvikelse från normen kräver obligatoriska oschemalagda besök till terapeuten, i vissa fall och en kardiolog.

Konsekvenser för mor och barn

Överdriven kolesterol i blodet är mycket farligt för både mor och hennes bebis. Hyperkolesterolemi leder till det faktum att fettavlagringar förekommer först på blodkärlens väggar och över tiden kolesterolplakor. De växer och blockerar lumen i artärerna. Denna situation bidrar till kränkningen av det fulla blodflödet, vilket kan leda till hypoxi hos vitala organ.

Om lumen i ett blodkärl är helt stängt kan en person ha hjärtattack eller stroke. Dessa patologier ogiltigförstår och försämrar kvaliteten på hans liv väsentligt. Minskat blodflöde i det allmänna systemet av blodkärl under graviditeten kan leda till att fostret inte kommer att utvecklas fullt ut. En sådan situation kan utlösa utvecklingen av vissa abnormiteter eller intrauterina utvecklingsbrister.

Hur man minskar?

Normalisera kolesterol genom att använda speciell mat, samt användningen av specialdroger. Det är viktigt att notera att läkare försöker begränsa framtida mamma från att ta mediciner under graviditeten så mycket som möjligt. Många av dessa medel kan påverka barnets intrauterin utveckling negativt.

Startbehandling för hyperkolesterolemi - utnämning av den framtida mamman till en särskild lipidsänkande diet. Dess effektivitet uppskattas som regel två månader efter användningsstart. För att göra detta föreskriver läkaren sin patient att upprepa ett blodprov för kolesterol.

Minskningen i denna indikator är ett tecken som indikerar en positiv trend. I det här fallet förblir den lipidsänkande kosten valet av terapi till slutet av graviditeten.

Med ineffekten av denna typ av behandling kan läkare ordinera lipidsänkande läkemedel. De bör konsumeras dagligen. Dosering och användningsfrekvens väljs individuellt.

Vanligtvis föreskrivs sådana läkemedel från andra hälften av graviditeten, när barnet har slutfört alla huvudorganogenesreaktioner. Läkemedel förskrivs endast med signifikant hyperglykemi, när kolesterolhalten överstiger normen med mer än två gånger.

För att aktivera kolhydrat och fettmetabolism bör den förväntade mamman röra sig tillräckligt. Stark fysisk ansträngning under graviditeten är helt utesluten.

Ett alternativ till att besöka gymmet kan regelbundet regelbundna promenader i frisk luft. Du bör gå i minst 45 minuter. Hastigheten i gången ska vara måttlig.

Delta i yogakurser eller speciella övningar i andningsövningar för gravida kvinnor - också ett bra alternativ till tung fysisk ansträngning.Det bör noteras att framtida mammor med okomplicerad graviditet borde delta i sådana klasser. Om en kvinna har tecken på cervikal insufficiens eller hotet om spontan missfall, är sådan utbildning kontraindicerad mot henne.

Lipidsänkande diet

Sådan terapeutisk näring spelar den viktigaste rollen vid behandling av hyperkolesterolemi. För att sänka kolesterolhalten i blodet rekommenderar läkare den förväntade mamman att begränsa ett antal produkter i sin dagliga meny. Så, diet:

 • Alla industriella godis och choklad är förbjudna.. Gingerbreads, kakor, bullar och andra "snacks" ska inte inkluderas i menyn på en kvinna som har hyperkolesterolemi.
 • Många kvinnor älskar chokladglaserad ost. Det är viktigt att notera att denna produkt är mycket oönskade för användning. Förutom högt innehåll av socker och animaliska fetter, som orsakar högt kolesterol i blodet, kan ostkroppar innehålla färgämnen och konserveringsmedel. Denna kombination kommer att orsaka stor skada på bukspottkörteln och leveren.
 • Frukt, torkade frukter, bär och nötter är lämpliga för framtida mamma som användbara sötsaker.. För att förbättra humöret kan du använda honung. Det bör noteras att kaloriinnehållet i torkad frukt är mycket hög, så att de inte får missbrukas. Varje dag borde en gravid kvinna äta 1-2 frukter.
 • Läkare rekommenderar starkt framtida mammor att äta mer frukt och grönsaker.. De innehåller mycket grov fiber, vilket effektivt bidrar till borttagandet av överskott av kolesterol från kroppen. Ät frukt och grönsaker bör fortfarande säsongen.

Frukt från utomlands kan orsaka matallergier och orsaka inflammation i magslemhinnan.

 • Förväntande mammor bör avsevärt begränsa sina dietprodukter av animaliskt ursprung.. Helt överge dem inte värt det. Vikten bör dock läggas på fetter på produkter av vegetabiliskt ursprung. Fyllning av en grönsakssallad eller spannmålssegment med olivolja eller annan olja är ett utmärkt tillägg av friska lipider till din dagliga kost.
 • Forskare har funnit att ta mat som innehåller fleromättade fettsyror, skyddar kroppen mot hyperkolesterolemi och många farliga sjukdomar i hjärt-kärlsystemet. Regelbunden konsumtion av sardiner, sill, makrill, öring, lax och andra feta marina fiskar hjälper förväntansfulla mödrar att effektivt hantera deras ökade kolesterol.

Dessa livsmedel innehåller mycket fettsyra som heter Omega-3. Det är nödvändigt inte bara för kvinnans kropp, men också för barnet som utvecklas i magen. Omega-3 behövs för att nervsystemet och kardiovaskulärsystemet ska fungera väl, liksom för effektivt arbete i immunsystemet.

 • Läkare rekommenderar alltid att rött kött konsumeras. I en sådan situation är det bättre att ge din preferens till kyckling och vilt. Dessa livsmedel innehåller mer vitt kött. Missa dem också borde inte vara. Två portioner per dag - den optimala dosen för att erhålla alla nödvändiga aminosyror.
 • För att förbättra de metaboliska processerna i kroppen, läkare rekommenderar framtida mammor att använda mer grönt, bräckligt te och olika växtbaserade infusioner. Starkt kaffe borde fortfarande uteslutas. Det är särskilt farligt att använda denna drink för gravida kvinnor med hjärtrytmstörningar och arytmi. Drycker och kompotter kokta från bär och torkade frukter är utmärkta som friska drycker.
 • Fraktionell näring är en nyckelfaktor för att bibehålla optimal kroppsvikt.. Kvinnor som lider av hyperkolesterolemi är ofta mottagliga för fetma. För att hålla tyngden under graviditeten inom det normala intervallet borde den förväntade mammen äta mat i måttliga portioner 4-5 gånger om dagen. Ät "för två" borde inte vara.

Så här reducerar du kolesterol, se nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa