TSH-frekvenser under graviditeten under första trimestern

Innehållet

Att bedöma funktionen av sköldkörteln kan vara genom analys. Därför förskriver läkare framtida mammor för att ta flera biokemiska laboratorietester.

fysiologi

Det endokrina systemet hos en kvinna under graviditeten fungerar i ett förbättrat läge. De huvudsakliga hormonerna som utvärderas vid förlossningen är TSH och perifer hormonella substanser i sköldkörteln.

Balansen av dessa biologiskt aktiva komponenter i 1 trimester av graviditeten mycket viktigt. De är nödvändiga för optimal tillväxt och utveckling av barnet i mammornas mage.

Ökning eller minskning i TSH över normala värden är fylld med att en kvinna kommer att ha negativa symtom. Dessa kliniska tecken leder till en signifikant förändring i dess allmänna tillstånd.

Under hela graviditetsperioden ordinerar läkare flera gånger biokemiska tester. Detta är nödvändigt eftersom till det sista steget att bära en baby i en kvinnas blod, förändras koncentrationen av TSH signifikant.

Utvecklingen av detta tillstånd leder till en intensiv blodtillförsel till sköldkörteln, som härrör från en förändrad hormonbalans. Sådana förändringar bidrar till en liten ökning av det endokrina organet.

Det bör noteras att De förändringar som har inträffat hos de flesta kvinnor försvinner efter att ha fött. Men för vissa kvinnor är de kvar. I en sådan situation krävs ett obligatoriskt samråd med en läkare.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Normala värden

Under den initiala graviditetsperioden är det ingen signifikant förändring i sköldkörtelstimulerande hormon i framtida mammas blod. Förändringar i denna kliniska indikator kommer att inträffa mycket senare - vid slutet av andra trimestern att bära en bebis.

Läkare anser den normala blodkoncentrationen av detta hormon vara från 0,4 till 4 MME / ml. När analysen utförs i form av resultatet måste man ange referensvärden.

För att göra det lättare att få resultatet kan specialister använda speciella tabeller som anger gränserna för normen för dessa hormoner.

Om efter att laboratorietestet har genomförts, har indikatorerna ändrats, det är nödvändigt att ompröva det erhållna resultatet. För att göra detta kan läkaren rekommendera den framtida mamma att skicka analysen i ett annat laboratorium. Om efter det att siffrorna fortfarande ligger ovanför normen kommer framtida mamma att skickas till konsultation hos endokrinologen.

Hur är transkriptionen av resultaten?

Förhöjda blodnivåer av TSH bidrar till att koncentrationen av sköldkörtelhormoner minskas signifikant. Läkare kallar detta tillstånd hypotyreoidism.

Utvecklingen av detta tillstånd leder till en rad olika patologier. Hypothyroidism kan vara gestationell och passera helt efter graviditeten. I det här fallet kan det vara nödvändigt att noggrant övervaka kvinnan under de återstående graviditetsperioderna.

Om koncentrationen av sköldkörtelhormon i blodet är högre än normalt, men nivån av sköldkörtelhormoner kvarstår i referensvärdena krävs ingen behandling.I detta fall ser läkare bara på graviditeten och övervakar barnets intrauterin utveckling.

Minskar nivån av hormoner i blodet T3 och T4 under påverkan av höga nivåer av sköldkörtelstimulerande hormon bidrar till utseendet i framtiden mamma mycket negativa symtom. En sådan kvinna snubblar snabbt. Hon har ökat svullnad, vilket är mest uttalat på benen.

Stämningen hos en hypotyroidkvinna förändras väsentligt. Hon har en stark tearfulness, och depression kan uppstå. Sådana kvinnor försöker artificiellt begränsa alla sociala kontakter. Vissa framtida mammor som har dessa sjukdomar blir överkänsliga för psyko-emotionella effekter.

Många framtida momsformar bradykardi. Detta tillstånd kännetecknas av en minskning av hjärtfrekvensen inom en minut.

Det aktiva inflytandet av sköldkörtelhormoner på hjärt-kärlsystemet bidrar till det faktum att kvinnornas blodtryck minskar.

De hormoner som produceras av sköldkörteln leder också till förändringar i mag-tarmkanalen. Att minska koncentrationen av sköldkörtelstimulerande hormon kan leda till uthållig förstoppning. Vissa kvinnor har ömhet i buken och ökad gasbildning.

En minskning av TSH-nivån i blodet bidrar till en ökning av nivån sköldkörtelhormoner. Detta tillstånd är inte mindre farligt, särskilt under graviditeten. Läkare kallar denna patologi hypertyreoidism. Detta tillstånd kan inträffa under graviditetstiden.

Hypertyreoidism är en patologi som också kan döljas eller manifesteras ganska tydligt. Det beror på koncentrationen av sköldkörtelhormoner i blodet. Om, trots minskningen i TSH, de ännu inte är förhöjda, stör de skadliga symptomen inte den framtida mamman. Deras utseende är endast möjligt med en signifikant ökning av sköldkörtelhormoner.

Hög koncentration i blodet av dessa hormonella ämnen är också ganska farligt både för moderns kropp och för hennes bebis. Deras effekt på hjärt-kärlsystemet leder till att en gravid kvinna kan uppleva arytmi. Detta tillstånd kännetecknas av utseendet av oregelbunden hjärtrytm.

Klinisk hypertyreoidism manifesteras också av utvecklingen av många negativa symtom i nervsystemet. Ofta bidrar detta till att kvinnan uppträder stark tremor (tremor) i händerna. Om denna patologi manifesteras tillräckligt starkt, kan detta symtom signifikant minska livskvaliteten och ge uttalat obehag.

Framtida mammor som lider av hypertyreoidism, blir mer aggressiva. Många av dem utför ett stort antal fall samtidigt. Trots en sådan kraftig aktivitet känner sig framtida mamma inte trött. Humörsvängningar är ett annat karakteristiskt drag hos denna patologi.

Utseendet på eventuella avvikelser i analysen är huvudorsaken för att besöka endokrinologen. Specialisten kan rekommendera den förväntade mamman att klara de ytterligare prov som krävs för att fastställa den korrekta diagnosen.

Också, ganska ofta för detta ändamål, är den framtida mamma tilldelad att genomgå en ultraljudsundersökning.

Vad ska man göra för att rätta till överträdelserna?

Om nivån på TSH i blodet minskas betydligt, så kan endokrinologen i detta fall rekommendera den förväntade mamman att ta mediciner. De väljs individuellt.

Som regel försöker läkare, när det är möjligt, begränsa användningen av dessa läkemedel i tidig graviditet. För stora doser av dessa medel under de första veckorna av att bära en bebis kan bidra till bildandet av olika avvikelser i dess intrauterin utveckling.

Om framtida mammas sköldkörtelstimulerande hormon är förhöjt kan en tid krävas. kompensationsmedel. Sådana lösningar innefattar Eutirox och Thyroxin. De utses för att normalisera sköldkörtelhormoner. Mottagandet av sådana förberedelser är i regel långa.

Doseringar, användningsfrekvensen väljs individuellt av den behandlande läkaren. Om dessa läkemedel tilldelas framtida mamma, kommer hon att vara i dispensarregisteret med endokrinologen under hela graviditeten.

Hon kan också genomgå sådan observation efter leverans.

Om graviditet och TSH i detalj kommer att berätta för doktorn i nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa