Vilka är normerna för blodprov under graviditeten och vad är orsakerna till avvikelser?

Innehållet

Blod är en mycket informativ miljö som kan berätta mycket för experter om vad som händer i människokroppen. Därför är det inte förvånande att kvinnor under en ansvarsfull och viktig graviditet ofta ges olika instruktioner för blodprov. Vilka studier utförs av förväntade mammor, vilka är normerna för indikatorer för grundforskning och vilka orsaker till avvikelser från dessa normer kommer vi att berätta i detta material.

Vilka blodprov ger en gravid kvinna?

Studier av blodets sammansättning är olika. Vissa tas från en ven, andra kräver kapillärt blod från ett finger. Studier utförs av olika laboratoriemetoder, och sökfältet är olika i varje enskilt fall.

En fullständig blodräkning kan till exempel berätta om sin kvantitativa sammansättning, och biokemisk analys speglar kärnan i de processer som förekommer i kroppen. Det är därför det är omöjligt att samla blod i ett rör för att omedelbart genomföra flera test, även om vissa test av laboratorieassistenter under blodprovtagning fortfarande lyckas kombinera till exempel HIV och RW. Låt oss titta på de viktigaste typerna av analys mer detaljerat.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Klinisk (allmän)

Första gången en sådan undersökning kommer att erbjudas omedelbart så snart den förväntade mamman kommer att bli ombedd att anmäla sig till samrådet. Då kommer hon att passera det flera gånger i andra trimestern, vid 30 veckor vid ansökan om mammaledighet, samt i sista graviditeten och vid inträde till barnsjukhuset.

Denna metod hjälper till att beräkna antalet huvudkomponenter i blodmassan - blodkroppar, som är röda blodkroppar, blodplättar, leukocyter. Dessutom bestämmer tekniker ESR - erytrocytsedimenteringshastigheten och en viktig indikator på hälsohemoglobinnivå.

Denna analys kan du identifiera anemi, liksom inflammatoriska processer och allergiska reaktioner. Blodet för studien tas både från fingret och från venen, vilket gör det möjligt att förskriva en diagnos samtidigt som några andra tester - ingen ytterligare blodprovtagning krävs.

Förutom den grundläggande kompositionen av blodet, basofiler, eosinofiler, neutrofiler, lymfocyter, monocyter, myelocyter och andra parametrar bestäms i provet.

biokemisk

Denna metod för laboratoriediagnostik, i motsats till den föregående, syftar till att bestämma organiska och kemiska föreningar som kan vara karakteristiska för en eller annan reaktion i kroppen. Han ger en ganska noggrann uppfattning om hur morgondagens inre organ och system fungerar, om det finns metabola eller andra problem. Belastningen på alla de förväntande moderens organ under barnets barndom ökar betydligt, och övervakning av deras tillstånd är mycket viktigt både för läkaren och för kvinnan själv.

En detaljerad analys som undersöker flera dussintals olika indikatorer gör det möjligt att identifiera överträdelser i tid och ge en kvinna en snabb och kompetent sjukvård.

Biokemisk analys låter dig ställa in blodsockret och kolesterolet, olika proteiner, enzymer, metaboliska produkter. Vissa koncentrationer av dem karakteriserar väl tillståndet för enskilda organ och system och hela organismen.

Under lång tid kunde läkare inte mäta de normer som är specifika för gravida kvinnor, eftersom kvinnans kropp fungerar annorlunda i barnets förväntningar, andra processer äger rum i det, vilket innebär att de allmänna normerna för blodbiokemi inte kan betraktas som en åtgärd. Men nu är medelvärdena härledda, och Analysens noggrannhet är ganska hög om den är korrekt förberedd för analysen.

hormon

Studien gör det möjligt att bestämma förhållandet och antalet ämnen som utför en viktig funktion - de ansvarar för embryonets normala utveckling, och sedan fostret, för bevarande och tillväxt.

Hormonala tester är inte nödvändiga De tilldelas förväntade mammor efter behov. Dessutom finns det ingen enda studie på alla hormoner, läkaren kan bara ge riktning till dem vars koncentration orsakar frågor till honom.

Blod tas från en ven, vilket är fallet med biokemisk analys.

Hormoner åtföljer alla steg i bärandet av ett barn och en förändring i deras nivå kan vara skadlig för effekten - barnet kommer sluta utvecklas, missfall kommer att inträffa och sannolikheten för medfödda missbildningar kommer att öka. Processen för förlossning och amning är också en inflytande som påverkar hormoner, liksom det framtida moderns stämning och välbefinnande.

Damer i "intressant läge" kan ordineras test för bestämning av estriol och östradiol, testosteron och prolactin, sköldkörtelhormoner, liksom många andra hormoner som påverkar graviditeten.

De mest populära bland gravida kvinnor i de tidiga stadierna är blodprov för innehållet av hCG och progesteron. Det är dessa hormoner "som svar" för bevarande av barnet och dess normala utveckling.

Screening forskning

En särskild plats i listan över blodprov ges till två screeningsundersökningar, som hålls under första och andra trimestern:

 • Under första trimestern tas blod från en ven från vecka 11 till vecka 14, det biokemiska materialet tas samma dag med ultraljudsdisposition eftersom endast i komplexet kan resultaten tolkas och risken för att en viss kvinna föds en bebis med Downs syndrom kan beräknas , Turner och Edwards sjukdomar, brutna abnormaliteter i hjärnan, ryggrad och andra hemska diagnoser.

Under denna undersökning bestäms nivån av hCG-hormonet (humant korioniskt gonadotropt humant hormon), liksom ett speciellt protein, som endast ingår i blodplasman under graviditeten - PAPP-A, bestäms.

 • Under andra trimestern föreskrivs screening för 16-19 veckor, kan ultraljud ske senare - upp till 21 veckor inklusive. Testet, som kommer att utföras i laboratoriet, kallas trefaldigt, eftersom tre indikatorer kommer att utvärderas redan - alfa-fetoprotein (AFP), hCG (ett hormon som vi redan känner till) och nivån av fri estriol.

Uppgiften med dessa metoder är att hjälpa till att identifiera de möjliga riskerna med att barn föder barn med obotliga brutala och dödliga patologier, genetiska abnormiteter.

Blod för infektion, för HIV-status, för syfilis (RW)

Dessa analyser anses vara obligatoriska. HIV och syfilis en kvinna borde donera venöst blod tre gånger:

 • vid leverans till kontot (vanligtvis från 6 till 10 veckor);
 • innan man gör mammaledighet efter 30 veckor
 • under sjukhusvård på matsjukhuset.

På TORCH-infektioner tas prov för forskning en gång per graviditet, vanligtvis vid registrering eller lite senare.

Antalet blodprover för syfilis och HIV-infektion fastställs inte av en slump. Detta beror på det faktum att inkubation av sjukdomar är mycket lång, det första resultatet kan vara negativt, men följande resultat är positivt.Det är därför En gång var tredje månad kontrolleras uppgifterna.

TORCH - infektioner är en komplex immunologisk studie av blod för detektering av antikroppar mot så farliga för gravida sjukdomar som toxoplasmos, rubella, cytomegalovirus och herpes.

I blodet är det möjligt att upptäcka antikroppar mot dem, om en kvinna tidigare har varit sjuk med dessa sjukdomar, liksom en speciell typ av antikroppar, om hon lider av någon infektion för tillfället.

Ett annat obligatoriskt test är blod för hepatit C och B. Faktum är att de kan smittas inte bara sexuellt, men också varje dag, och ofta är symtomen milda och liknar förkylningen. Därför finns det ingen garanti för att en kvinna inte lider av en av hepatit, tills lämplig laboratorieundersökning har gjorts.

Hepatitblod doneras två gånger - vid registreringen av dispensarregistreringen och i slutet av graviditeten vid utgången till dekretet. Ibland görs analysen och tredje gången - redan i förälderhuset.

Bestämning av blodkoagulering

Denna analys har ett mer komplext men mer rymligt namn - koagulogram. Det är gjort tre gånger för hela siktet att bära en baby, om det inte finns några skäl för ytterligare undersökning. Uppgiften är att bestämma blodets förmåga att koagulera snabbt för att förhindra massiv blödning under förlossningen. Speciella laboratorietekniker låter dig ställa in koagulationstid - APTT, liksom mängden fibrinogen, blodplättar och protrombin, lupus-antikoaguleringsmedel.

Koaguleringen och blodförtunning är lika farliga under graviditeten och under förlossningen, och därför anses koagulogram vara ett mycket viktigt diagnostiskt steg.

Beskrivning och normer

Många normer av indikatorer under graviditeten skiljer sig från de för icke-gravida kvinnor, män och barn. Det är därför blodprovet, oavsett dess syfte och typ, ska utvärderas enligt särskilda tabeller och standarder som uteslutande beräknas för gravida kvinnor.

Ett blodprov - ett bord av normer under graviditeten

Priser och avvikelser:

Definierad i studieindikatorn

Normalt värde i 1 trimester

Normalt värde i 2 trimestern

Normalt värde i 3 trimester

Röda blodkroppar

3,5x10 ^ 12-5,6x10 ^ 12 enheter

3,5x10 ^ 12-5,6x10 ^ 12 enheter

3,5x10 ^ 12-5,6x10 ^ 12 enheter

hemoglobin

112-160 g / liter

108-144 g / liter

100-140 g / liter

hematokrit

31-49%

31-49%

31-49%

Färgindex

0,85-1,1 u

0,85-1,1 u

0,85-1,1 u

retikulocyter

0,2-1,5%

0,2-1,5%

0,2-1,5%

trombocyter

140x10 ^ 9 - 400x10 ^ 9 enheter / liter

140x10 ^ 9 - 400x10 ^ 9 enheter / liter

140x10 ^ 9 - 400x10 ^ 9 enheter / liter

Vita blodkroppar

4x10 ^ 9 - 9x10 ^ 9 enheter / liter

Inte högre än 11x10 ^ 9 u / liter

Inte högre än 15x10 ^ 9 u / liter

Bandneutrofiler

1-6%

1-6%

1-6%

Segmenterade neutrofiler

40-78%

40-78%

40-78%

myelocyter

0-3%

0-3%

0-3%

lymfocyter

18-44%

18-44%

18-44%

monocyter

1-11%

1-11%

1-11%

eosinofiler

0-5%

0-5%

0-5%

ESR

Upp till 60% (45 mm per timme)

Upp till 60% (45 mm per timme)

Upp till 60% (45 mm per timme)

Biokemiskt blodprov - en tabell över normala indikatorer för gravida kvinnor

Priser och avvikelser:

Definierbar indikator

Normalvärde för första trimestern

Normalvärde för andra trimestern

Normalt värde för tredje trimestern

Totalt protein

63-83 g / 1

63-83 g / 1

63-83 g / 1

albumin

32-50 g / 1

28-55,7 g / 1

25,6-66,0 g / 1

karbamid

2,5-7,1 mmol / liter

2,5-7,1 mmol / liter

2,5-6,2 mmol / liter

Kolesterol (kolesterol)

6,16-13,7 mmol / liter

6,16-13,7 mmol / liter

6,16-13,7 mmol / liter

globulin

28-112 g / 1

28-112 g / 1

28-112 g / 1

Socker (glukos)

3,5 - 5,83 mmol / liter

3,5 - 5,83 mmol / liter

3,5 - 5,83 mmol / liter

kreatinin

32-70 | imol / liter

32-50 μmol / liter

32-47 | imol / liter

diastas

25-125 u / l

25-125 u / l

25-125 u / l

ALT

Högst 32 U / L

Högst 31 U / L

Högst 31 U / L

AST

Högst 31 U / L

Inte mer än 30 u / l

Inte mer än 30 u / l

GGT

Inte mer än 36 u / ml

Inte mer än 36 u / ml

Inte mer än 36 u / ml

Totalt bilirubin

3,4 -21,6 μmol / liter

3,4 -21,6 μmol / liter

3,4 -21,6 μmol / liter

Direkt bilirubin

Högst 7,9 μmol / liter

Högst 7,9 μmol / liter

Högst 7,9 μmol / liter

Indirekt bilirubin

3,4-13,7 μmol / liter

3,4-13,7 μmol / liter

3,4-13,7 μmol / liter

Alkaliskt fosfatas

40-150 u

40-190 u

40-240 u

järn

8,93-30,4 pmol / liter

8,93-30,4 pmol / liter

7,2-25,9 mikron / liter

natrium

135-155 mmol / liter

135-145 mmol / liter

135-155 mmol / liter

klor

98-107 mmol / liter

98-107 mmol / liter

98-107 mmol / liter

kalium

3,4-5,3 mmol / liter

3,4-5,5 mmol / liter

3,4-5,3 mmol / liter

fosfor

1,0-1,57 mmol / liter

1,0-1,40 mmol / liter

0,87-1,47 mmol / liter

magnesium

0,85-2 mmol / liter

0,85-1,7 mmol / liter

0,85-1,4 mmol / liter

Första trimester Screening - dubbel test

Priser och avvikelser:

Choriongonadotropin hCG

Protein PAPP-A

0,5-2,0 MoM

0,5-2,0 MoM

Andra trimester Screening - Triple Test (vecka 16-19)

Priser och avvikelser:

hCG

AFP

Fri estriol

10 000-58 000 mU / ml eller 0,5-2,0 MoM

15-95 u / ml eller 0,5-2,0 MoM

15-16 veckor - 5,4-21 nmol / 1;

17-18 veckor - 6,6-25 nmol / 1;

19-20 veckor - 7,5-28 nmol / l.

koagulation

Priser och avvikelser:

Definierad i studieindikatorn

Normalt värde för gravida kvinnor

APTT

17-20 sekunder

Prothrombin nivå

80-140%

Trombocytantal

131 x 10 ^ 9 - 402 x 10 ^ 9 enheter / liter

fibrinogen

Högst 6,4 g / l

Trombintid

9,5 - 18 sekunder

Antitrombin -3

70-120%

Lupus antikoagulant

Detekterades inte

Orsaker till avvikelser från normen

Att det finns avvikelser indikerar inte alltid en sjukdom eller ett hot:

 1. Du bör alltid "göra rabatt" på laboratoriefel och felaktig analys.
 2. Om en kvinna kommer i full mage, har tidigare ätit något söt och fet, om hon befinner sig i allvarlig stress, är sjuk, tar lite medicin, allt detta måste uppmärksammas av doktorn. Analysen, om tiden tillåter, kommer att skjutas upp för andra perioder när omständigheterna är mer gynnsamma.
 3. För de enskilda avvikelser som uppstod i analysen en gång och inte sågs längre kommer ingen att lägga diagnoser.

En avvikelse från befintliga standarder är bara grunden för en mer grundlig och noggrann ytterligare diagnostisk studie. Men det är vanligtvis svårt att vänta på mer solida och rimliga slutsatser för gravida kvinnor. Jag vill så snart som möjligt veta vad orsakerna till vissa avvikelser kan vara. Låt oss titta på de mest uppenbara.

Avvikelser i klinisk analys

Resultaten av den kliniska analysen, som också kallas generell, är de mest instabila i alla studier. De kan förändras dagligen om du gör en ny studie varje dag:

 • Den mest informativa indikatorn är hemoglobin. Han pratar om hur mycket framtida mammas blodkroppar är mättade med syre. Glöm inte att barnet tar emot det med blod och i livmodern. En liten minskning av hemoglobin anses inte som en patologi. Emellertid visar signifikanta lags i denna indikator anemi och behovet av behandling.
 • ESR alla gravida kvinnor ökade något. Det finns inget fruktansvärt i det här - det är helt enkelt "kostnaderna" för den framtida moderns spicy position. En minskning av ESR kan emellertid indikera utveckling av problem med blodcirkulationen och blodkärlen.

Endast erfarna läkare kan korrekt avkoda leukocytformeln och förstå hur man hjälper den förväntade mamman och hennes barn.

 • trombocyter i otillräckliga kvantiteter kan vara en följd av infektionssjukdom, virusinfektion, samt undernäring och undernäring. I början av graviditeten kan en kvinna åtföljas av en stark toxicos, som kan öka antalet blodplättar och orsaka blodproppar. Och flytande blod (om dessa celler inte räcker till) och tjockt farligt för gravida. Bruten hemostas hotar att leda till svår blödning under födseln och för tjockt blod tillåter inte barnet att få maximal mängd näringsämnen och syre från moderns blod.
 • Ökat innehåll röda blodkroppar som ofta finns i blodet av gravida kvinnor som röker, är överviktiga, befinner sig i en situation där de utsätts för allvarlig stress under lång tid. Den reducerade nivån på röda blodkroppar blir med anemi, blödning.
 • Ökad mängd retikulocyter Indirekt indikerar sannolikheten för att utveckla anemi. Om inga åtgärder vidtas kommer dessa celler att börja förstöra hemoglobin, minska antalet röda blodkroppar och anemi blir oundviklig. Låg retikulocytnivåer kan indikera njur- och blodproblem.
 • Om blodet är förhöjt vita blodkropparDetta kan vara tecken på en virus- eller bakterieinfektion, en inflammatorisk process, inklusive purulent. Leukocytos - En ökning av leukocyterna är en farlig graviditetssjukdom som kräver snabb medicinsk vård.

Avvikelser i biokemi

Resultaten av den biokemiska analysen är ganska svåra för den filistiska förståelsen, men vissa indikatorer hörs även hos människor långt ifrån medicin:

 • Till exempel blodprotein eller urea. Minskad karbamid kan bara indirekt indikera en framtida mammas leverproblem. Ökat innehåll av detta ämne är ett mycket mer alarmerande tecken. Han kan tala om allvarliga problem med njurarna - från dysfunktion av eliminering till allvarligt njursvikt. Denna indikator måste övervägas tillsammans med kreatinin, eftersom njurproblem kännetecknas av samma ökning av dessa två ämnen.
 • Förhöjt bilirubin föreslår att nedbrytningen av hemoglobin fortskrider för snabbt. Detta blir möjligt med leversjukdomar, liksom infektiös hepatit B och C, med syfilis och andra farliga infektioner. Nivån av detta ämne stiger hos kvinnor som tagit droger länge. Ett hopp i bilirubin kan observeras efter förgiftning och förgiftning. Ofta har en kvinna med hög bilirubin en icteric effekt - ögonsklera, huden kan bli gulpigmenterad.
 • Minskat protein - ferritin - ska få dig att tänka på varför en kvinna har förutsättningar för anemi. Villkoret korrigeras ganska enkelt med järnberedningar och speciell behandling.
 • Ökad ALT-enzymnivå kan indikera leversjukdom, och AST-enzymet kan berätta mycket om hjärtets tillstånd och hela hjärt-kärlsystemet. Dess överskott över normala värden indikerar ofta hjärtpatologier.

Inom ramen för samma analys bestäms normerna för järn i blodet, liksom kalcium-, magnesium-, kalium-, fosfor- och andra mineraler som är användbara och nödvändiga för liv och hälsa.

Avvikelse i screeningstudier

Uppmärksamhet hos framtida mödrar fokuseras exakt på screeningsanalyser för kromosomala patologier. Samtidigt glömmer kvinnor helt att de inte gör diagnoser med hjälp av screening. En sådan diagnos är bara beräknar individuella risker.

Hög risk för Downs syndrom 1: 90 - för många är det en dålig analys. Men om du funderar på det, är sannolikheten att ha ett barn med Downs syndrom i denna kvinna bara 1 av 90, och det här är inte en mening alls, eftersom 89 barn som kan födas hos kvinnor med liknande biokemiska screeningshastigheter kommer att vara helt friska.

Spänningen av mammor kan dock förstås, eftersom varje kvinna vill föda en stark och hälsosam bebis. Samtidigt kokar allvarliga lustar kring screeningsresultatet på mummies forum. Och många frågor uppstår på grund av ett missförstånd av själva kärnan i prenatal screening undersökning. Och det ligger i det faktum att Det är inte möjligt att separat utvärdera laboratoriedata för blodprov

Endast i samband med resultaten av ultraljudsskanning kan något antas. Bara att anta, och inte hävda med förtroende. När detekteras larmmarkörer vid en ultraljudsökning, kommer särskild uppmärksamhet att ägnas åt blodprov, eftersom det kommer att kunna slutföra diagnosen.

Under första trimestern kan de numeriska värdena för hCG och PAPP-A, när de passerar dubbelprovet, vara mycket olika. Det beror på det laboratorium där studien genomfördes. Därför är det vanligt att korrelera data från olika medicinska institutioner i MoM.

Ökat plasmaprotein PAPP-A kan indirekt indikera:

 • Ett fel vid beräkningen av graviditetens varaktighet
 • brist på placenta, hotet om spontan abort;
 • överdriven spridning av placentan
 • twinning eller trippel graviditet.

Att sänka PAPP-A har andra förutsättningar:

 • ökade risker för kromosomala abnormiteter
 • icke-utvecklande graviditet
 • toxikos.

Ökad hCG kan indikera:

 • kromosomala abnormiteter;
 • fel vid beräkning av graviditetens varaktighet
 • dubbel eller trippel graviditet
 • diabetes eller mammas senaste infektionssjukdom
 • Närvaron av tumörer i en kvinna.

Att sänka HCG är särdrag för:

 • Edwards syndrom;
 • försenad fosterutveckling;
 • ektopisk eller outvecklad graviditet
 • hotat missfall.

Ökande AFP över normen talar ibland om:

 • totala svåra defekter av fosterutveckling, där barnet i huvudsak inte är livskraftigt utanför moderns kropp;
 • ektopisk graviditet eller död hos barnet
 • felaktig funktion hos moderkakan, dysfunktion
 • utveckla och få momentum Rh-konflikt mellan en kvinna och hennes bebis
 • cancer i moderorganismen
 • Förekomsten av gravid viral hepatit.

AFP kan sänkas på grund av:

 • hög risk för nedsatt syndrom hos ett barn;
 • diabetes i mamma
 • intrauterin död hos barnet.

Nivån av fri estriol i trippeltestet kan överskattas på grund av:

 • graviditet två eller tre barn samtidigt
 • stort eller jättefoster (i det första fallet förväntas födelsevikten vara över 4 kilo, i andra - mer än 5 kilo);
 • njursvikt i framtida mamma
 • leversjukdom.

Den underskattade nivån av detta hormon beror på:

 • hotet om spontan abort;
 • hög risk för nedsatt syndrom hos ett barn;
 • intrauterin infektion;
 • brutna avvikelser i fostrets hjärnstruktur upp till fullständig frånvaro av hjärnan;
 • brist på funktion av placenta
 • tar antibiotika och vissa hormonella droger.

Om du får en besviken prognos ska du inte överge ytterligare diagnostiska åtgärder, som med högre noggrannhet gör det möjligt att fastställa den sanna orsaken till förändringen i den biokemiska blodformeln.

De hemska diagnoserna bekräftas inte så ofta som de intryckbara framtida mammorna tror. Screening är ett slags "återförsäkring".

slutsats

Försök att tolka resultaten av blodprov på egen hand kan ge en nervös uppdelning även en kvinna med starka nerver. Att hitta avvikelser och förklara dem med möjliga patologier, och då lidande om detta är inte den bästa lösningen.

Endast en erfaren doktor kan se inte bara avvikelser från normerna, men också förhållandet mellan olika forskningsindikatorerTill exempel för att identifiera järnbristanemi vid hemoglobinnivå, järnhalt, ferritinprotein och en minskning av antalet röda blodkroppar i ett komplex. Det är med detta tillvägagångssätt att alla andra värden som beräknas av laboratorietekniker beaktas.

Anför därför avkodningen av din analys till läkaren. Om han hittar varningsskyltar, kommer han definitivt att informera patienten.

För mer information om vilken typ av blodprov behöver du gå gravid, se nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa