Vad är PAPP-A, varför bestäms det under graviditeten, och vad är orsakerna till avvikelser?

Innehållet

Identifiering av olika kromosomala patologier i de tidiga skeden av fertil fertilitet är en mycket viktig uppgift. Därför förskriver läkare framtida mammor en rad olika undersökningar och laboratorietester. En av dem är PAPP-A.

Vad är det

PAPP-A är en väldigt viktig laboratorieindikator som tilldelas förväntade mammor. Det ingår i den första prenatalskärmen. Detta spektrum av forskning är nödvändigt i ordning att identifiera olika genetiska patologier i de tidigaste stadierna av deras bildning.

Detta ämne förekommer i blodet av en gravid kvinna under graviditeten. Det är extremt specifikt. Enligt sin kemiska och naturliga struktur är det ett protein av blodplasma.

De första fyra bokstäverna i namnet på detta ämne förkortas. Engelska-talande specialister kallar det Graviditetsassocierat Plasma Protein-A. Översatt till ryska betyder detta graviditetsassocierade plasmaproteiner A.

Forskare tror att detta ämne förekommer i moderns blodomlopp när ett litet embryo "implanteras" (implanteras) in i livmoderns inre vägg. Detta leder till att delar av PAPP-A släpps ut i blodet.

Experter anser att definitionen av associerat protein och förhållandet hCG är viktiga indikatorer på olika patologiska tillstånd som uppträder under den tidiga tid då barnet utvecklas. Denna kliniska indikator är en mycket viktig undersökning för detektering av olika CDF hos fostret.

Kromosomala patologier är ganska farliga. Under lång tid kunde läkare inte detektera dem i rätt tid.

För närvarande är det möjligt att utesluta farliga kromosomala och gensjukdomar under barnets prenatala utveckling. För att göra detta leder experter och analyserar resultaten av olika studier och analyser.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Verkställighetsförfarande

För att bestämma PAPP-A måste du ta lite venöst blod. Att överlämna sådan biokemisk analys är bättre på morgonen, strikt på en tom mage.

Endast i vissa fall är ett antal undantag tillåtna när en gravid kvinna kommer till laboratoriet inte på en "tom" mage. Sådana avlidanden gäller som regel endast kvinnor som lider av diabetes, särskilt av den insulinberoende typen. I det här fallet behöver de äta frukost.

På tröskeln till ett besök i laboratoriet bör du begränsa konsumtionen av feta och stekta livsmedel. De kan leda till att analysresultatet är opålitligt. I det här fallet kan läkaren be om att återta analysen och föreskriva en alternativ studie. Middag på kvällen före provet ska vara lätt och lätt att smälta.

Innan biokemiska analyser lämnas in, särskilt de som genomfördes under den första screeningen, Läkare rekommenderar starkt förväntade mammor att begränsa all fysisk aktivitet.. Om en gravid kvinna närvarar en yogaklass för graviditet eller är engagerad i ett gym, bör sådana träningspassar vara begränsade 3-5 dagar före studien.

När bestäms det?

Detta laboratorietest utför i de flesta fall 12-13 veckor.I vissa situationer kan det hållas en vecka tidigare. Timing bestäms av läkaren som observerar den förväntade mamman i förlossningskliniken.

Förutom PAPP-A bestäms också andra laboratorieindikatorer. En av dem är hCG. Koncentrationen ökar med graviditeten. Under den första halvan av graviditeten är dess innehåll i blodet ganska högt. Endast vid förlossning börjar det gradvis minska.

Experter identifierar flera speciella grupper av kvinnor som definitivt bör genomföra screeningsstudier. Dessa inkluderar framtida mammor som blev gravida efter 35 år.

Kvinnor med relaterade fall av kromosomala och genetiska sjukdomar måste också donera blod för analys och genomgå ultraljud.

Undvik också att denna uppsättning studier passerar för kvinnor vars tidigare graviditeter upphörde med spontana missfall eller avbrott i de tidiga stadierna. Många experter rekommenderar också att screenas och förväntade mammor som har haft någon viral eller katarralsjukdom före 10-12 veckor av graviditeten.

Många framtida mammor tror felaktigt att endast en ultraljud under den första prenatal screeningen kommer att räcka för att identifiera någon patologi. Detta är inte alls fallet.

Under en ultraljudsundersökning vid en given gestationsålder utvärderas endast grundläggande indikatorer och fostrets storlek. Om studien utförs av en inte riktigt erfaren specialist kan värdena på de erhållna resultaten vara felaktiga. I detta fall hjälper biokemiska analyser, inklusive bestämning av hCG och PAPP-A, läkare att identifiera farliga patologier redan i ett tidigt skede när barn utvecklas.

Choriongonadotropin är ett mycket viktigt, men mycket nonspecifikt kriterium. En förändring i koncentrationen ovanför normen förekommer i en mängd olika tillstånd. Inte alla är patologier.

Vid flera graviditeter kommer koncentrationen av hCG i blodet att öka betydligt.

normer

Innan utvärderingen av analysresultaten analyseras, tar läkaren nödvändigtvis hänsyn till alla medföljande patologier av inre organ som en kvinna har. Det är också mycket viktigt att ta hänsyn till om den förväntade mamman tar några mediciner. Om PAPP-A är lägre eller högre än normen krävs det noggrann uppmärksamhet åt kvinnan att utesluta farliga patologier.

I deras dagliga övningar använder obstetrik-gynekologer ofta ett speciellt bord. Det innehåller värdena för ämnets norm.

Det är mycket enkelt och gör det ganska lätt att bestämma när PAPP-A höjs eller sänks. Normala värden för denna kliniska indikator presenteras nedan:

Termen prenatal utveckling av barnet

(i veckor)

Giltiga värden (IE / ml)

9-10

0,32-2,42

10-11

0,46-3,73

11-12

0,79-4,76

12-13

1,03-6,01

Orsaker till förändring

Avvikelser från normen bör alltid vara en orsak till en noggrann övervägning av risken för genetiska och kromosomala sjukdomar. Sådana kränkningar kan indikera en eventuell utveckling av Downs sjukdom.

En ökning av denna indikator i blodet kan också vara fallet om fostrets intrauterinutvecklingstid sattes felaktigt. Detta tillstånd kan vara i allvarlig njursjukdom hos moderna, följt av utveckling av njursvikt.

En sänkt PAPP-A-nivå vid graviditetens dekretperiod kan vara ett tecken på "frysning" (suspension) av graviditeten. Detta tillstånd är extremt ogynnsamt, eftersom det kan leda till spontan missfall.

Förändringar i koncentrationen av ämnet i blodet kan vara bevis på ganska farliga patologier. En av dem är Cornelia de Lange syndrom. Denna patologi kännetecknas av utvecklingen av en genmutation. Denna sjukdom uppenbarar sig en störning av den psykomotoriska aktiviteten hos ett barn.

Det är viktigt att notera att flera graviditeter är ett speciellt fall.I denna situation kan läkaren upptäcka båda spädbarnen i livmodern vid den 13: e veckan av graviditeten. I denna situation kan nivån av PAPP-A i blodet vara något annorlunda.

För att utskrift av testet ska vara korrekt rekommenderar läkare att donera blod för bestämning av detta ämne. med ett intervall på 3-4 dagar efter ultraljudet. I detta fall är det mycket lättare för läkare att bestämma den möjliga patologin. Recensioner av många kvinnor som redan har blivit mammor visar att de genomgick en ultraljudsskanning och passerade biokemiska tester på bara en vecka.

Det är viktigt att komma ihåg att genom enbart resultatet av analysen, kan det under inga omständigheter ske någon diagnos. Detta kommer att kräva genomförandet av ultraljud, liksom andra biokemiska laboratorietester.

I vissa fall krävs också utnämning av alternativa forskningsmetoder. De utses i fall då det är nödvändigt att eliminera risken för att ha en baby med kromosomala eller genetiska avvikelser.

Sådana studier kan vara både invasiva och icke-invasiva. De hjälper läkare att upprätta den korrekta diagnosen och förväntade mammor att inte oroa sig för den kommande födelsen av kromosomal patologi hos ett barn.

Non-invasivt prenatalt DNA-test

Metoder för prenatal diagnos, som för närvarande används, förbättras. Med hjälp av dem är det möjligt att identifiera olika svåra kromosomala och genetiska sjukdomar hos fostret vid det stadium av dess prenatala utveckling.

Många förväntade mammor är rädda för invasiva tester. Oro i detta fall är helt berättigad. Risken för eventuella komplikationer efter invasiva prenatala diagnostiska metoder är ganska hög.

En av de alternativa och mer överkomliga metoderna, som aktivt drivs av förväntade mammor för att eliminera misstanke om kromosomala sjukdomar, är det prenatala icke-invasiva DNA-testet. Tekniken är att läkare studerar fostrets genetiska material.

Genom att genomföra en sådan studie du kan utesluta förekomst av ett barn med många genetiska sjukdomar - som Downs sjukdom, Edwards syndrom, Patau, Turner och många andra.

Läkare som utför denna studie med hjälp av speciella enheter kan identifiera mikrodeletionsområden i barnets genetiska apparat. Dessa platser är genbrytningar som är karakteristiska för genetiska och kromosomala patologier.

Detta test kan visas för alla gravida kvinnor med misstänkt kromosomala sjukdomar hos barnet, oavsett deras ålder.

Många framtida mammor tror att detta test endast bör göras av "gammaldags". Det här är en stor missuppfattning. I vissa fall visas denna studie och kvinnor i åldern 20-25 år, och även under den första graviditeten.

Du kan klara detta test i flera medicinska centra som är engagerade i sådana studier. Termen för att erhålla resultaten "på händerna" är som regel från 12 dagar. Det är viktigt att notera att enligt amerikanska forskare är noggrannheten i denna analys 99,9%. Det är möjligt att genomföra en sådan studie från den 9: e veckan av graviditeten.

Fördelarna med detta test är många. Detta test är lätt att utföra. Det är inte invasivt. Det betyder att mammas mage, där barnet är, inte punkteras. För att genomföra en laboratoriestudie är det bara nödvändigt litet venöst blod. Medicinska centra som är engagerade i denna typ av forskning kan skicka resultaten till e-post. Mindre forskning är hög kostnad.

För information om vad PAPP-A är, samt avkodning av andra labindikatorer, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa