Vad ska man göra om ESR ökar under graviditeten?

Innehållet

Förändringar i blodprov hos gravida kvinnor är extremt viktiga. De kan inte ignoreras. Ett tillstånd där en ESR ökar kan vara extremt farlig under graviditeten.

Om indikatorn

När barnet bär barnet ger den framtida mamma många olika blodprov. En indikator som inkluderar dessa laboratorietester är erytrocyt sedimenteringshastighet eller ESR. Många mumier är intresserade av vad detta laboratoriekriterium betyder.

För första gången började forskare prata om vikten av att studera denna indikator redan i början av 20-talet. 1926 uppträdde den första metoden, vilket möjliggjorde bestämning av sedimentationshastigheten för röda blodkroppar. Navnet på dess forskare bestämde sig för att lämna i samband med namnet på den forskare som föreslog denna metod. Därefter bestäms detta kliniska kriterium av Westergren.

Röda blodkroppar i kroppen är mycket viktiga. Med deras hjälp bärs alla organiska ämnen och syre genom kroppen. De är extremt viktiga för kroppens liv och utveckling.

Under barnets bär ökar behovet av dem många gånger. Ju äldre en baby blir desto mer behöver den näringsämnen och syre för tillväxt och full intrauterin utveckling.

Erytrocytsedimenteringshastigheten är ett laboratoriekriterium. Blod används för att bestämma det. Under en viss tid utvärderar laboratorietekniker denna indikator. Resultaten mäts i mm / timme. Detta godkänns av internationella medicinska bestämmelser och bestäms i nästan alla länder.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Skäl för att höja

Läkare identifierar många orsakssamband som leder till en hög ESR. Oftast leder olika virus- och bakterieinfektioner till en situation där ESR är förhöjd. Även banala förkylningar kan orsaka en ökning av erytrocytsedimenteringshastigheten.

När någon infektion i blodet ökar antalet leukocyter, ändras indikatorerna i leukocytformeln samtidigt. En sådan omfattande bedömning av de resulterande överträdelserna tillåter läkare att bestämma svårighetsgraden av de resulterande överträdelserna.

Intressant men också Efter återhämtning kan ESR-indikatorerna vara något förhöjda. Det kan ta flera veckor att normalisera denna indikator. Under denna tid återställs arbetet med röda blodkroppar, blodproppen förbättras.

Många anemiska förhållanden åtföljs av en ökning av ESR. Den vanligaste anemin hos gravida kvinnor är järnbrist. Ju mer uttalat nedsatt effekt och minskat hemoglobin, desto högre nivå av ESR i blodet. För att normalisera dessa indikatorer krävs utnämning av järnhaltiga droger. För att ESR ska återgå till normalt är det nödvändigt att använda dem under en ganska lång tidsperiod.

Kroniska sjukdomar i övre andningsorganen, enligt statistik, är också en ganska vanlig orsak som leder till en ökning av erytrocytsedimenteringshastigheten. Otit, bihåleinflammation eller inflammation i paranasala bihålor kan orsaka att ESR förblir förhöjd under en längre tid. I det här fallet är det nödvändigt Obligatoriskt samråd med en otolaryngolog och urval av nödvändig behandlingstaktik.

otit
Inflammation i paranasala bihålorna
antritis

Läkare säger att även vanliga karies kan leda till ökad ESR. Obehandlade tänder blir en källa till olika infektioner. Ofta händer det att karies hos gravida börjar börja utvecklas. Detta beror till stor del på en obalans i kalciumbalansen under graviditeten. För att minska sannolikheten för karies bör den förväntade mammen äta en tillräcklig mängd produkter som innehåller kalcium.

Patologier av hemostas, åtföljd av blödningsstörningar, är också orsaken till en ökning av blodets ESR. Sådana sjukdomar innefattar olika typer av tromboflebit, åderbråck i nedre extremiteterna och lymfsjukdomar. I detta fall blir ökningen i ESR persistent och signifikant.

För att normalisera de resulterande störningarna krävs obligatorisk medicinsk korrigering och behandling av den underliggande sjukdomen.

normer

Under graviditeten ökar värdena för denna indikator gradvis. Detta beror till stor del på förändringar i hemostasitetshastigheten. Redan vid graviditetens andra trimester blir blodet av den förväntade mamma tjockare. Detta resulterar i en ökning av koncentrationen av fibrinogen i blodet. Vid den tredje trimestern är koncentrationen av detta ämne i blodet maximalt. Det är vid denna tidpunkt och ESR-indikatorerna är de högsta.

I varje födelsetid skiljer sig normerna för denna indikator. Läkare använder ett speciellt bord. Den innehåller alla normala värden för denna indikator för olika graviditetsperioder. Ett sådant bord anges nedan:

Gestationsperiod

ESR-värde (i mm / timme)

I 1 trimester

11-21

2 trimester

22-30

I 3 trimester

Upp till 50

När du använder denna tabell är det mycket viktigt att komma ihåg om graviditeten. Således är en ökning i ESR upp till 40-45 mm / timme ett extremt ogynnsamt tecken under de första veckorna av att bära en bebis. I tredje trimestern är denna situation den absoluta normen.

En ökning av koncentrationen av blodfibrinogen bidrar till att ESR-nivån stiger till 23-33 mm / timme. I detta fall krävs ingen medicinsk korrigering. Om under graviditetens andra trimester är ESR 42 mm / timme eller mer, kräver detta en redan obligatorisk behandling till terapeuten.

Hur är diagnosen?

Erytrocytsedimenteringshastigheten bestäms för närvarande under ett generellt blodprov. Detta är mycket bekvämt. Den framtida mamman behöver inte upprepade gånger sticka ett finger eller ta blod i venet.

Läkarna rekommenderar att man bestämmer denna indikator minst tre gånger under hela fertilitetsperioden. Dessa tester ges vanligtvis vid 12, 21 och 30 veckor av graviditeten.

Du kan ta detta laboratorietest både på en vanlig klinik och i ett privat medicinskt laboratorium. Kom till studien måste vara på tom mage. Innan du tar provet kan du dricka lite vatten om du är törstig. Särskild träning krävs inte.

Tekniken innebär blodprovtagning på flera sätt. Under ganska lång tid utfördes denna analys endast genom kapillärmetoden. För detta punkteras ett finger med hjälp av ett speciellt medicinskt instrument. Det bör noteras att enligt statistiken är denna metod sämre tolererad, eftersom den är mer smärtsam och traumatisk.

För närvarande, i nästan alla medicinska institutioner, tas blod av venös tillgång. För detta används i regel speciella vakuumrör. Genom användningen har metoden blivit mycket vanlig. Det tolereras lättare och orsakar mycket mindre obehag.

Efter blodinsamling placeras den i ett speciellt rör. För att påbörja processen med sedimentering av röda blodkroppar, lägger den till en särskild kemisk substans - antikoagulant. Det är med hans hjälp att erytrocyter inte håller sig ihop, men börjar lösa sig.

Studien utförs inom en timme. Under denna tid delas blodet i två olika densitetsfraktioner - plasma och formade element. Efter den tid som tilldelats för forskning, mäter tekniker tjockleken på varje lager. Han registrerar även resultatet av erytrocytsedimenteringshastigheten. Denna indikator mäts i speciella enheter - mm / timme.

Medicinsk taktik

Eventuella avvikelser från normala värden för ESR vid förlossning bör vara en viktig orsak till att gå till läkaren. Framtidens mamma, som har sådana brott, borde genast kontakta terapeuten. Denna specialist kommer att göra en klinisk undersökning och kommer att rekommendera att hon genomgår ytterligare diagnostik som är nödvändig för att fastställa orsaken till sådana förändringar.

Kvinnor vars läkare har upptäckt ESR-förändringar var noga med att rekommendera att noggrant övervaka dagens regim. Gravida kvinnor kan inte oroa sig och vara nervös. Stress leder till förändringar i kroppen och förvärrar många kroniska sjukdomar. Varje psyko-emotionell påverkan bör uteslutas eller helt enkelt inte svara på dem.

Förbättra välbefinnandet hjälper till att slutföra sömn. Förväntad mamma ska sova minst åtta timmar om dagen. Om hon är väldigt trött under dagen och känner behovet av att sova, borde hon definitivt vila. Särskilt noggrant är det nödvändigt att övervaka dagens regim för mödrar som bär tvillingar eller tripletter.

God näring med obligatorisk användning av en tillräcklig mängd protein är en integrerad del av några medicinska rekommendationer. För att få alla nödvändiga aminosyror i kvinnokroppen borde den förväntade mammen äta olika proteinkällor. För fet mat bör fortfarande uteslutas.

Drinkregimen spelar en viktig roll vid normalisering av olika blodparametrar. Den mest optimala drycken som bör konsumeras i tillräckliga kvantiteter är vanligt vatten

Drick mindre än en halv liter per dag är omöjligt. Undantaget är kvinnor som lider av olika sjukdomar i njurarna och urinvägarna samt har hjärtsvikt. I detta fall diskuteras drickregimen nödvändigtvis med din läkare.

Produkter som innehåller protein

Om olika infektioner har blivit orsaken till ökad ESR, är örtte och infusioner lämpliga som friska drycker. Du kan göra dem från kamomill, lingonberry leaf, lime blossom och andra medicinska växter. Det är viktigt att komma ihåg att sådana örter kan orsaka en allergisk reaktion. Innan de används ska framtida mamma alltid rådgöra med sin läkare.

Om orsaken till den resulterande ökningen i ESR blev tänder som drabbats av karies, ska du omedelbart kontakta din tandläkare. Du borde inte vara rädd för att besöka läkaren. För närvarande använder läkare som arbetar med gravida kvinnor speciella metoder för tandbehandling, som är smärtfria och inte orsakar skada på barnet.

Välj en läkare som har tillräcklig klinisk erfarenhet av att arbeta med förväntade mödrar. Innan du väljer en läkare, var noga med att läsa de riktiga recensionerna av kvinnor som redan har genomgått sådan behandling.

Ofta orsaken till ökad ESR är förvärringar av olika kroniska sjukdomar i interna organ. För korrigering av överträdelser i detta fall krävs obligatorisk terapi av dessa patologier.

För detta ändamål kommer läkaren att rekommendera den framtida mamman ett stort antal terapi, inklusive användningen av olika droger. Så snart sjukdomsförstärkningen kommer att "avlägsnas", normaliseras ESR gradvis.

Det är viktigt för framtida mödrar att komma ihåg att donera blod för att bestämma denna indikator är mycket viktigt. Med hjälp av en sådan enkel och rutinmässig metod kan du bestämma närvaron av någon patologi i kvinnokroppen.

Snabba insatser av specialister hjälper till att hantera sjukdomen och förbättrar den framtida mödrarnas välbefinnande avsevärt. Normala värden för ESR är nödvändiga för barnets fulla tillväxt och utveckling.

Därefter rekommenderar vi att vi tittar på den inledande videon, där Elena Malysheva talar om en ökad indikator på ESR i blodet under graviditeten.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa