Orsaker och effekter av högt blodsocker under graviditeten

Innehållet

Villkor där en hög glukosnivå registreras under graviditeten är ganska vanliga. I vissa fall förekommer de i en framtida mamma för första gången i sina liv under barnets bär.

Denna situation kräver det obligatoriska ingripandet av läkare.

Skäl för att höja

En mängd kausalfaktorer kan leda till en ökning av glukos i den kvinnliga kroppen under graviditeten. Ofta händer det att de agerar samtidigt och förstärker varandra. Läkare kallar en bestående ökning av blodglukos hyperglykemi.

Enligt statistiken 5% av gravida kvinnor utvecklar graviditetsdiabetes mellitus under graviditeten. Denna patologi åtföljs av konstant förhöjda blodsockernivåer. Denna sjukdom kan vara farlig för både mamma och hennes bebis.

Under en lång tid försökte forskare fastställa varför det var under graviditeten att risken för att utveckla diabetes mellitus ökade signifikant. Huvudskälet var förknippat med en förändrad hormonell bakgrund.

Progesteronmetaboliter, liksom andra graviditetshormoner, har en uttalad effekt på metaboliska processer, inklusive glukosmetabolism i kroppen.

Förändringen i koncentrationen av vissa hormoner i en gravid kvinnas blod leder till att hon har fenomenet insulinresistens. Detta tillstånd bidrar till en ökning av blodglukosnivåerna.

Socker med denna patologi ökar nästan ständigt. Graden av svårighetsgrad beror till stor del på hur mycket hormonerna förändras och huruvida kvinnan har några samtidiga sjukdomar i de inre organen.

Det händer ofta det nivån av blodsocker i framtiden mamma börjar stiga under andra hälften av graviditeten. Denna funktion är i stor utsträckning relaterad till njurarnas förändrade arbete. Den växande livmodern sätter press på dessa urinorgan, vilket leder till att trängsel uppstår i dem.

Minskning av glukosutsöndring genom njurarna bidrar till ackumulering i blodet, vilket också ökar manifestationerna av hyperglykemi. I detta fall bestäms också en ökad koncentration av socker i urinen när den lämnas in för provning till laboratoriet.

Glukos uppträder när plasmakoncentrationen är över 9 mmol / l. Denna situation är extremt ogynnsam och kräver akut medicinsk korrigering.

Bukspottkörtelcancer är en annan vanlig orsak som leder till utvecklingen av graviditetsdiabetes.

Sådana sjukdomar uppstår som regel före graviditetens början.

Kronisk pankreatit, som uppträder med frekventa exacerbationer, kan bidra till utvecklingen av uthållig hyperglykemi under bärandet av en bebis. Utan receptbehandling i detta fall räcker inte.

Forskare har funnit det ärftlighet spelar en stor roll i utvecklingen av uthållig hyperglykemi. Hos kvinnor med familjehistoria av diabetes ökar risken att utveckla ett gestationsalternativ med 50%.

Alla framtida mammor med riskfaktorer måste nödvändigtvis observeras av en terapeut. Kvinnor som lider av diabetes eller frekventa episoder av hyperglykemi, finns på apoteket vid endokrinologen, inklusive under graviditeten.

Många samtidiga sjukdomar i inre organ kan också orsaka utveckling av resistent mamma i framtida mamma. Vanligtvis leder detta till persistenta patologier i levern, gallblåsan, metaboliska störningar i det endokrina systemet, kronisk njursjukdom. Skador på orgorna i mag-tarmkanalen eller tidigare utförda operationer kan också bidra till en ökning av blodglukos.

Forskare har funnit att långvarig förlängd stress har en negativ inverkan på det endokrina systemet. Detta uppenbaras av en bestående ökning av blodsockret.

Många gravida kvinnor noterar att hyperglykemi hos dem först uppträdde efter någon typ av svår stress i livet. Under graviditeten är även lågintensiva effekter tillräckliga för att öka blodsockret.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

symptom

Komplexet av olika kliniska tecken som uppträder hos en gravid kvinna med tecken på högt blodsockernivå är ganska stort. Det innehåller många olika symptom som kan ge en framtida mamma betydande obehag och ändra hennes vanliga beteende.

Kvinnor med förhöjda blodsockernivåer känner:

  • Växande och konstant törst. Detta symptom verkar mycket ljusare om blodsockret överskrider normala värden med mer än 30%. Det leder till att den förväntade mamman börjar dricka mycket mer vatten och olika drycker. Kvinnor som har en stark tendens att utveckla ödem kan klaga på uppkomsten av svullnad i benen och ansiktet.
  • Frekvent urinering. Ökad törst leder till frekvent uppmaning att urinera. Mängden urinutmatning ökar betydligt.

Den blir blek och mindre ljus i färg.

  • Torrhet och klåda i huden. Höga sockernivåer bidrar till irritation av nervändarna, vilket uppenbaras av sådana symtom. Intensiteten av deras manifestation beror till stor del på nivån av socker i blodet.
  • Mycket torr mun. Detta symptom provocerar också utvecklingen av törst. En kvinna känner torr mun nästan hela tiden hela dagen. Även efter att ha tagit vatten börjar slemhinnorna torka om några minuter.
  • Ökad aptit. Överträdelse av kolhydratmetabolism leder till det faktum att glukos inte helt kan komma in i de inre organen. Förlängd svält av celler och manifesterade en stark känsla av "outhärdlig" hunger.
  • Stor svaghet och ständig sömnighet. Under hela dagen, även om morgonen efter att ha vaknat, vill framtida mamma sova. Ofta medföljer detta symptom en känsla av stor trötthet. Vissa kvinnor kan uppleva huvudvärk och svår yrsel.

Inverkan på barnet

Förhöjt blodsocker påverkar fostret negativt. Uttryckta metaboliska störningar leder till att barnet börjar uppleva en verklig brist på näringsämnen som är nödvändiga för sin aktiva och fulla utveckling. Hjärnan och hjärtat av barnet är mest känsliga för minskningen av glukoskoncentrationen i blodet.

Hyperglykemi kan vara farligt i utvecklingen av för tidigt arbete. Vanligtvis uppstår denna situation hos kvinnor som har en patologisk graviditet och många associerade sjukdomar i inre organ.

Bristen på näringsämnen i de tidiga stadierna av graviditeten hotar utvecklingen av flera abnormiteter och defekter i fostrets utveckling. Detta tillstånd är särskilt ogynnsamt under graviditetens första trimester när alla vitala organ och system läggs. Med den mest ogynnsamma prognosen för denna patologins gång är även en spontan abort eller missfall möjlig.

diagnostik

För att identifiera "stumma" hyperglykemi rekommenderar läkare att man tar en analys för att bestämma glukosnivån flera gånger under hela graviditeten. Så den förväntade mamman är önskvärt att besöka laboratoriet från 9-12 veckor av graviditeten och närmare födseln. Detta är ett nödvändigt minimum som måste uppfyllas.

Ett blodprov för socker strikt på en tom mage. Detta bör ske på morgonen.

Innan studien borde inte äta 8-9 timmar.

Om en kvinna redan har en etablerad tidig diabetes mellitus, är ett sådant långt intervall "utan mat" inte nödvändigt. För detta är bara 3-4 timmar tillräckligt. Lång sult kan leda till ett mycket farligt tillstånd - hypoglykemi.

Innan du går igenom analysen kan du bara dricka lite vanligt kokt vatten. Ät inte söta kolsyrade drycker eller sötat te. På morgonen före analysen bör alla sockerinnehållande komponenter strikt uteslutas.

En glad och bra humör är en obligatorisk komponent med vilken den framtida mamma ska komma till kliniken. För att göra detta borde hon definitivt sova på tröskeln till studien. Nervös och oroa sig för testet är inte värt det, eftersom detta kan påverka resultatet av analysen.

Innan du tar denna studie, om möjligt, bör eliminera stark fysisk ansträngning. De kan leda till ett opålitligt, något underskattat resultat. En dag innan du går till laboratoriet är det bättre att undanta att städa lägenheten eller jogga längs trappan.

Läkare tror att normala blodsockernivån är 3,3-5,5 mmol / l. I detta fall görs en begränsning att dessa värden är tillräckliga för kapillärblod. Hon tas under fingrets punktering.

I venöst blod är dessa värden något annorlunda. De är 4,0-6,1 mmol / l. För närvarande görs allt fler studier av venöst blod. De är mer praktiska och inte mindre informativa. De flesta privata medicinska laboratorier föredrar att använda bara denna metod för forskning.

Om blodsockernivån av någon anledning förändras och avviker från normala värden, föreskriver läkarna ett antal speciella extra laboratorietester. De är nödvändiga för att noggrant kunna diagnostisera, liksom att utesluta eller bekräfta förekomst av diabetes.

Sådana studier innefattar glukostoleransprov och bestämning av glykerat hemoglobin.

För information om hur du klarar av glukos-tarantintestet, se följande video.

Hur man minskar?

Det finns flera sätt att sänka blodsockernivån.

Den första av dem är hushållning av en speciell hypokalhydratdiet. Det eliminerar många livsmedel som utlöser hyperglykemi. Följ denna diet bör under graviditeten om framtida mamma diagnostiserades med graviditetsdiabetes. Kvinnor som riskerar att utveckla denna patologi bör också använda denna terapeutiska mat.

Enligt många mummies uppfattning hjälpte en sådan hypokalhydratdiet inte bara dem att klara av höga nivåer av socker utan användning av läkemedel, men bidrog också till att bibehålla en normal vikt. Efter barnens födelse noterade de att de inte hade någon signifikant viktökning.

För att normalisera blodsockernivån är alla söta sodavatten, industriellt tillverkade sötsaker och choklad uteslutna, och frukterna är väsentligt begränsade. Syra frukterna sparas i menyn. Dessa frukter inkluderar gröna äpplen och citrusfrukter. Bananer och druvor bör fortfarande uteslutas.

Tonvikten i framtida mammas diet som lider av hyperglykemi bör göra på protein och spannmålsmedel. Rädsla croup ska inte vara. De är rika på "långsamma" kolhydrater som inte leder till hopp i blodsockernivåer. Det är bättre att komplettera sådan mat med färska eller stuvade grönsaker, samlade efter säsongen.

Med ineffektiviteten av dietterapi och den växande nivån på socker tillgriper läkare användningen av droger som reducerar hyperglykemi. Vid förskrivning av dessa läkemedel utvärderas risken för deras potentiella påverkan på fostret.

Urvalet av läkemedelsbehandling utförs av en endokrinolog. Det är denna specialist som bestämmer multiplicitets-, doserings- och behandlingsregimen.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa