Varför bestämma ESR under graviditeten och vad är dess norm?

Innehållet

Blodet tester som framtida mamma ska ge upp ofta är mycket viktigt. De låter läkare kontrollera både kvinnans och hennes barns tillstånd. En av de viktiga indikatorerna, som bestäms under graviditeten, är ESR.

Om ESR

Under barnets bär i kvinnokroppen förändras många biologiska reaktioner. Detta beror till stor del på överflöd av olika hormoner som endast produceras under graviditeten. De har en stark effekt på blodet, vilket leder till en förändring i prestanda.

Röda blodkroppar eller röda blodkroppar är viktiga. De är nödvändiga för överföring av olika organiska ämnen och syre till alla celler i kroppen. Under fertilitetsperioden ökar behovet av sådana ämnen avsevärt. Detta bestämmer vikten av att bestämma ESR.

Erytrocytsedimenteringshastigheten eller ESR är en mycket viktig klinisk indikator. Hans förändring är i regel en markör för läkare att en kvinna har några kränkningar.

För att identifiera denna indikator, laboratorietekniker lägger till ett speciellt antikoagulant mot blodserumet. Detta är nödvändigt så att de röda blodkropparna inte håller sig ihop. Också under den här kemiska verkan börjar de röda blodkropparna gradvis att bosätta sig.

Under denna process bestäms sedimenteringshastigheten. För att bedöma indikatorn har forskare identifierat en viss tidsperiod. Som ett resultat av analysen tas värdet som erhållits inom en timme ut. Detta kriterium är internationellt och används i olika länder i världen. Detta gör det möjligt för läkare från olika stater att förstå varandra.

Erytrocytsedimenteringshastigheten i blod bestäms. Det är omöjligt att bestämma denna indikator i urin eller andra biologiska vätskor.

För bestämning av erytrocytsedimenteringshastigheten används en speciell teknik. En praktisk version av dess ansökan erbjöds till världens medicinska samhälle av två forskare 1926 respektive 1935.

Metoden för att bestämma denna indikator används för närvarande. på Westergren. Det är ganska enkelt och bekvämt, vilket gör att det kan användas i medicinsk praktik nästan överallt.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Varför är det bestämt hos gravida kvinnor?

Betydelsen av denna analys hos gravida kvinnor kan inte överbelastas. Med hjälp av detta enkla och rutinlaboratorietest kan du bestämma närvaron av någon patologi hos både mamman och barnet.

ESR är en karakteristisk markör som visar svårighetsgraden av funktionsnedsättning. Ju mer han är förhöjd, desto farligare är någon patologi för den kvinnliga kroppen.

Med tanke på vikten av detta laboratorietest rekommenderar läkarna att förväntade mammor ska donera blod för bestämning av ESR under graviditeten minst tre gånger. Sådana studier utförs vanligtvis vid 12, 21 och 30 veckors graviditet hos barn.

Om det behövs kan de utses oftare. Detta bestäms av den behandlande läkaren, som övervakar graviditeten i en viss patient.

normer

Läkare tror att den kliniska indikatorn gradvis förändras efter veckornas graviditet, efter att barnet befruktats hos en gravid kvinna. Det händer emellertid ganska långsamt.

Normala värden för denna indikator är något annorlunda hos gravida och icke-gravida kvinnor.

Så före graviditeten bör ESR-hastigheten vara mindre än 15 mm / timme.

I framtiden kommer värdena för denna indikator att variera något. För att göra det lättare, använder läkare ett specialbord där de normala värdena för denna indikator har angivits. Den presenteras nedan:

Gestationsperiod

ESR-värde (i mm / timme)

I 1 trimester

11-21

2 trimester

22-30

I 3 trimester

Upp till 50

Med hjälp av denna tablett är det ganska lätt att avgöra om några överträdelser är närvarande i framtida mammas kropp. Om i graviditetens första trimester når ESR 45 mm och högre. Hg. Denna situation är som regel redan patologisk. I tredje trimestern är det en variant av normen.

Redan under andra graviditetsperioden börjar ESR-indikatorerna öka. Detta beror till stor del på den förändrade koncentrationen av fibrinogen i honkroppen. Detta ämne börjar öka, vilket bidrar till ökad ESR.

Maximal koncentration av fibrinogen hos förväntade mammor registreras i slutet av tredje trimestern av graviditeten. Sådana förändringar återspeglas i blodkoagulering. Ofta ändras dessa siffror tillsammans. Typiskt är sådana förändringar väl identifierade genom olika laboratorietester.

Det är viktigt att notera att ovanstående siffror är genomsnittliga. Vissa kvinnor har en ESR före graviditet. I vissa fall är detta en individuell funktion.

I en sådan situation är det mycket viktigt att visa din läkare resultatet av tidigare test. Detta hjälper läkaren att inte göra ett misstag och göra den rätta diagnosen.

Hur gör analysen?

Bestämningen av ESR under graviditeten är ett rutinmässigt och rutinmässigt förfarande. Du kan ta denna analys vid vilken som helst förlossningsklinik. För detta kommer läkaren att ge den framtida mamman en speciell medicinsk form - hänvisning. Med detta dokument borde hon besöka kliniken.

Överlämna analysen ska finnas på tom mage. Proceduren för blodprovtagning är inte annorlunda än när man utför ett allmänt blodprov. För enkelhetens skull bestämde läkare för många år sedan att ESR skulle inkluderas i resultaten av denna studie.

Blodprovtagning kan göras på två sätt:

  1. Den första är en punktering av ett finger med en speciell enhet. I detta fall tar laboratorieassistenten kapillärblod för forskning.
  2. Den andra metoden är intravenös punktering. I detta fall skickas venöst blod för undersökning. För närvarande är fördelen huvudsakligen på andra sätt. Han är mindre traumatisk och tolereras bättre av framtida mammor.

Att passera en sådan analys kan vara i ett privat laboratorium. För denna riktning från läkaren är det inte nödvändigt. Kvinnan i detta fall hanterar analysen självständigt. Termen för att erhålla resultaten är några timmar.

Vid det vanliga kvinnliga samrådet kan han vara något längre. Det beror på laddningslaboratoriet. I detta fall är tidsfristen för att erhålla resultatet i regel 1-3 dagar.

Testförfarandet är extremt enkelt. För att göra detta placerar laboratoriet rätt mängd blod i ett speciellt rör. En antikoagulant är också infunderad där. Denna komposition är åldrad i en timme. Under denna tidsperiod lagras blod i två komponenter: formade element och dess flytande del (plasma).

Därefter utvärderar laboratorie tekniker tjockleken hos skiktet bildat av formade element och registrerar också den resulterande indikatorn för erytrocytsedimenteringshastigheten.

För närvarande Alla studier är automatiska. För detta ändamål används speciella laboratorieanalysatorer. Sådana anordningar analyserar helt autonomt, den "mänskliga faktorn" är nästan helt utesluten.

Hur dekrypteras det och vilka orsaker är avvikelser?

Ökat värde

En mängd kausalfaktorer kan leda till en ökning av erytrocytsedimenteringshastigheten. Ofta krävs ytterligare diagnostik för att fastställa orsaken till sådana sjukdomar i honkroppen. Detta görs av en terapeut som observerar en gravid kvinna. Om det behövs kan läkaren hänvisa framtida mamma till samråd med de "smala" specialisterna.

Anemi är en av anledningarna som kan leda till en ökning av denna indikator. För bildandet av nya röda blodkroppar krävs ganska många näringsämnen. Detta medför att blodets grundläggande egenskaper förändras. Konsekvensen av sådana förändringar är accelerationen av ESR.

Minskningen av hondiet av protein och alla nödvändiga aminosyror leder också till utvecklingen av dessa avvikelser. Vanligtvis finns sådana förändringar hos kvinnor som är på en vegetarisk kost under graviditeten. Bristen på proteinintag bidrar till förändringar i blodet, vilket uppenbaras av en ökning av ESR.

Förstöring av olika sjukdomar är också en vanlig orsak till ökad erytrocytsänkningshastighet. Den mest banala situationen är en virusinfektion eller till och med en förkylning. Den sjuka organismen svarar med en ökning av ESR. Många bakterieinfektioner leder också till liknande störningar. För att ESR ska normaliseras tar det mycket tid.

Systemiska reumatologiska eller onkologiska patologier kan orsaka en ökning av den framtida mammans erytrocytsänkningsgrad. I det här fallet stiger denna indikator som regel väsentligt och förblir stabilt över en lång tidsperiod.

Ganska vanlig patologi som leder till ökad ESR hos förväntade mammor är de vanliga kariesna. Obehandlade tänder i tid är en konstant källa till olika typer av infektioner. Korrigering av överträdelser i detta fall kräver ett obligatoriskt besök hos tandläkaren.

Kronisk patologi i övre luftvägarna kan också leda till accelererad ESR.

Sjukdomar i samband med nedsatt blodkoagulering orsakar ofta accelererad ESR. Åderbråck, tromboflebit och jämn hemorrojder orsakar ofta en ökning av erytrocytsedimenteringshastigheten. Det är möjligt att avslöja dessa patologier med hjälp av en klinisk undersökning, samt att använda olika tester för hemostas.

Det är viktigt att notera det hög ESR kan vara ett extremt farligt tecken för fostret. En ökning av denna indikator över normala värden är en indikation på mer avancerad diagnostik. Det farligaste detta tillståndet i de sena veckorna av graviditeten. I detta fall krävs en obligatorisk medicinsk korrigering av de resulterande överträdelserna.

Lågt värde

Mycket mindre, men ESR kan minskas. Mycket sällan är detta en fysiologisk individuell egenskap hos organismen. Ofta utvecklas denna situation som en manifestation av olika patologier av inre organ.

En ganska farlig sjukdom kan leda till en minskning av erytrocytsedimenteringshastigheten - erythremia. Det åtföljs av störningar i funktionen av röda blodkroppar.

Ju mer uttalad denna patologi, desto mer låg ESR i den förväntade mamman.

Hypoglobulinemi är ett annat patologiskt tillstånd som leder till utveckling av liknande sjukdomar. I detta fall minskar nivået av globuliner signifikant i perifert blod. I en sådan situation minskar den framtida mamman inte bara ESR märkbart, men försvagar även immunsystemet.

Sjukdomar i muskelsystemet kan också leda till en fortsatt minskning av erytrocytsedimenteringshastigheten i honkroppen. En av dessa patologier är myodystrophy. Denna sjukdom åtföljs av svår svaghet i många muskelgrupper.Utan behandling utvecklas utveckling av negativa symtom snabbt.

Sicklecellanemi är en patologi som åtföljs av ihållande förändringar i röda blodkropps struktur och funktion. Vid vissa stadier av utvecklingen av denna sjukdom finns en signifikant minskning av ESR.

Utan behandling är prognosen för denna patologi ogynnsam.

För mer information om varför ESR bestäms under graviditeten och vad är dess norm, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa