Varför kan bäckenben skadas under graviditeten?

Innehållet

Ofta klagar kommande mammor till läkare om smärta i deras bäckenben. Denna manifestation hos många kvinnor är ganska tung. Denna artikel kommer att hjälpa dig att förstå i vilka situationer och varför bäcken benar ont under graviditeten.

Orsaker till smärta

Ömhet i bäckenregionen är ett ganska vanligt symptom. Det förekommer även hos de kvinnor som, före graviditeten, inte hade några problem med lederna.

En sådan manifestation kan vara ganska fysiologisk. Det är särskilt uttalat i miniatyrkvinnor med smala bäckenben. Ett sådant symptom i detta fall bekymrar framtida mamma under hela graviditeten. Att bära en bebis är en speciell livstid för varje kvinna. Vid den här tiden börjar kvinnokroppen att förändra sitt arbete väsentligt.

Förändringar i många processer på grund av de förändrade hormonerna.

Under graviditeten börjar kvinnor utsöndra specifika hormoner som har en biologiskt aktiv effekt på alla system av inre organ.

Bäckenområdet är den mest utsatta delen av kvinnokroppen. Det är i denna zon som barnet kommer att utvecklas. Interna kvinnliga könsorgan från naturen är anpassade för födelse och bärande barn. Graviditeten är dock inte alltid frisk och fysiologisk.

Livmodern är ordentligt fast i bäckenet. Detta är nödvändigt i ordning så att processen med att bära barnet var smärtfritt. Men i många kvinnor avslöjar läkare olika patologier av ligamenten i detta viktiga reproduktionsorgan.

Livmodern som växer i storlek ökar flera gånger som barnet bärs. Sådana förändringar och leda till att trycket på skelettets muskuloskeletala system ökar signifikant. Detta tillstånd bidrar till utvecklingen av den framtida mamma av olika patologier i leder, ledband och muskler i denna anatomiska region.

Förändringar i lederna från början av graviditeten leder till att gången hos en gravid kvinna varierar. Ländryggen börjar sakta tillbaka lite. Den ökande belastningen på höftled leder till att kvinnan syns "anka" gång. Ju större frukt, desto mer uttalad är den här funktionen.

Ett av huvudelementen i bäckenet är den sacroiliaca leden. Det är hans förmåga att expandera något under påverkan av hormoner och leder till en framgångsrik process för utvisning av fostret under födseln.

Om framtida mamma har några patologier på detta område, blir det ganska svårt för barnet att födas utan läkarnas hjälp. I detta fall utförs i regel en kejsarsnitt.

I de tidiga stadierna

I vissa kvinnor förekommer bäcken ömhet under de första veckorna av graviditeten. Om framtida mamma bär tvillingar eller tripletter, kommer allvaret av detta symptom att bli något större. Även denna manifestation är mycket mer uttalad i en kvinna som "bär" i magen en ganska stor bebis.

För många förväntade mödrar gör bäcken bara ont när man går. I detta fall lider den ligamentapparaten mest. Stark fysisk ansträngning kan också utlösa detta negativa symtom.

Felaktigt utbildad utbildning bidrar bara till att smärtan i bäckenregionen ökar.

I många kvinnor uppstår smärta i bäckenregionen efter att ha lyftt vikter. En stark hosta som uppstår i en mängd olika patologier kan också leda till smärta i detta område.

Ofta förekommande negativa symtom i de tidiga stadierna av graviditeten drabbar i stor utsträckning den förväntade mamman. Med tiden börjar hon anpassa sig till dem, och närmare födseln, de är mycket mindre uttalade.

På sena villkor

Under graviditetens andra trimester upplever framtida mammor ofta svår smärta i svansbenet. En bebis som växer i moderns livmoder leder till det faktum att detta ben i en kvinna börjar röra sig kraftigt bakåt.

Om före den kommande mamman, före graviditetens början, hade några sprickor eller skador på denna del av ryggraden, så kommer smärtsyndromet i detta fall att bli mycket större.

Sällan säger kvinnor att toppen av sådan smärta är vid 38-39 veckor av graviditeten. Detta kan förklaras av den ganska stora storleken på fostret och förberedelsen av den kvinnliga kroppen för förlossning.

De sista fågelkotorarna i ländryggen kan också få den förväntade mamman att känna smärta i bäckenregionen. Detta bidrar till en egenskap av innervation av denna anatomiska zon.

Vanligtvis börjar smärta i detta område manifestera sig hos förväntande mödrar vid 30-32 veckor av graviditeten, när barnet redan är ganska stort. Om en kvinna är gravid med tvillingar, så kommer detta symptom att ses i henne mycket tidigare.

Inte bara patologier i muskuloskeletala systemet kan leda till utveckling av smärta i bäckenområdet. Även sjukdomar i reproduktionsorganen kan orsaka smärta i bäckenregionen.

Vidhäftningar i bäckenet kan också orsaka ömhet. Olika patologier av de kvinnliga könsorganen, som behandlades med gynekologiska kirurgiska metoder, leder till utvecklingen av detta tillstånd. Operationer som utförs på bäckenorganen ökar vävnadens utseende i bäckenet avsevärt.

Endast en läkare kan upptäcka ett sådant tillstånd. Kirurgisk behandling krävs för att eliminera små bäckenhäftningar. Valet av taktik i detta fall utförs av en obstetrikare-gynekolog, som observerar framtida mamma.

Ofta utförs behandlingen av vidhäftningar i bäcken efter födseln.

symptom

Varaktigheten av smärt syndrom varierar. I de flesta fall varar det inte mer än några timmar. I vissa kvinnor är smärtsyndromet "skjutande igenom" och det går över 20-30 minuter. En kvinna kan klaga på att dra smärta. I det här fallet kan smärtan sprida sig till ljumsområdet eller till benen. Vid förändring av kroppens position ökar detta symptom bara.

Växande bebis bidrar till att den ökande livmoderns storlek har en stark effekt på de inre könsorganen, som ligger i bäckenet. Detta framgår vanligtvis av ökad urinering eller ihållande förstoppning. Dessa symtom är vanligast i graviditetens sena stadier.

Förändringen i höftledets vinklar är särskilt uttalad genom att kvinnan börjar gå rakt och räta ryggen. Detta är tydligt synligt för födseln.

Det är viktigt att notera att den förväntade mamman väljer rätt hållning, vilket inte ger någon smärta till kvinnan, instinktivt. I de senare skeden av graviditeten blir det svårare för en kvinna att gå upp eller sitta ner. Att vända sig till sidan eller böja ner kan också bidra till utseendet av smärta i bäckenregionen.

Vad man ska göra

För att minska smärta i ändkropparna i ländryggen, bör en kvinna sitta eller ligga bara på hårda ytor. För mjuka madrasser eller långa sammankomster i din favoritstol kan det leda till ökad smärta.

Ofta händer det att naturliga förlossningar i närvaro av patologier i muskuloskeletala systemet är förbjudna av läkare. Olika patologier av hip-ligamenten och inflammatoriska sjukdomar i muskelsystemet kan få en kvinna att genomgå en kejsarsnitt.

Många förväntade mammor är rädda för kirurgisk obstetrik. Du bör inte vara rädd för kejsarsnitt, särskilt i närvaro av olika patologier i muskuloskeletala systemet. I det här fallet kommer läkare att göra ett snitt som underlättar barnets födelse i ljuset.

Om en kvinna har tecken på symfysit, kommer läkare att rekommendera en kejsarsnitt. Naturlig förlossning i detta fall kan bidra till och med rivna ledband. I en sådan situation kommer läkare att sätta stygn. Efter att ha fött, kan en kvinna tillbringa ca 6 månader i strikt sängstöd. Denna tid är nödvändig för läkning och återställande av bäckens ligament.

För att identifiera detta patologiska tillstånd måste läkare bestämma graden av divergens av symfysen. Om detta kliniska tecken inte överstiger 2 cm, bör du inte oroa dig. I en sådan situation tillåter läkare som regel regelbunden att födda sig själv, utan en kejsarsnitt.

Under naturlig förlossning börjar barnet att aktivt flytta sig över moderns könsorgan. Detta leder till ytterligare divergens av bäckenbenen. Denna process utvecklas gradvis, som barnet rör sig längs könsorganet. Detta fysiologiska svar beror på naturen i ordning så att kvinnan och hennes barn inte kommer att skada sig under födseln.

För att minska risken för smärta i bäckenregionen rekommenderar läkare förväntad mammor för att minska intensiteten i fysisk ansträngning. Att lyfta vikter och klättra några trappor för gravida kvinnor som har smärta i bäckenregionen bör inte vara.

Många kvinnor hjälper till att minska smärta med hjälp av en speciell rulle. Denna kudde kan placeras under benen eller under knäna. Läkare kallar också denna position som "groda" utgör.

Ogynnsamma symptom förekommer ganska ofta hos kvinnor vars ryggmuskler inte är väl uttryckta. Stärka musklerna genom att använda en speciell uppsättning övningar. För att stärka ryggen och bäckens muskler passar yogaövningar för gravida kvinnor också.

Ett mycket ogynnsamt tecken är att kvinnan förblir sår i bäckenregionen efter barnets födelse. I det här fallet Obligatoriskt samråd med läkare krävs. I en sådan situation kan en röntgen av bäckenbenen vara nödvändig.

I svåra diagnostiska fall rekommenderar läkare en CT-skanning eller MR. Dessa mycket noggranna diagnostiska metoder fastställer olika patologier i de tidigaste stadierna av deras bildning. Rheumatologen behandlar problemen i lederna. Om det behövs kan denna specialist hänvisa till en kvinna för ytterligare diagnostik.

Det är viktigt att komma ihåg det långvarig användning av smärtstillande medel kan vara mycket farlig.

Sådana medel kan leda till utveckling av inflammation i magsväggarna, och bidra även till utseende av erosiva processer i mag-tarmkanalen.

Ta smärtstillande medel endast bör rekommenderas av en läkare. Om en kvinna självständigt tar sådana medel dagligen och flera gånger om dagen, är detta redan en viktig anledning att gå till en läkare.

Om, under graviditet eller efter födseln, en kvinna har diagnostiserats med någon patologi i muskuloskeletala systemet kan läkare ordinera henne. hondroprotektory. Dessa medel är nödvändiga för att minska smärta i bäckenregionen, liksom för att förhindra ytterligare destruktion av brosk och ligament.

Om varför höftled gör ont i graviditeten, se nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa