Längden av livmoderhalsen under graviditeten och orsakerna till avvikelser

Innehållet

Under graviditeten genomgår kvinnokroppen många förändringar både på fysiologiska och morfologiska nivåer. Det reproduktiva systemets funktion vid denna tidpunkt är inriktat på ett mål - normalt födande. Därför kan varje överträdelse i processen med naturlig omvandling av olika delar av den sexiga apparaten hos den förväntade mamman vara ett hinder för den normala graviditeten.

Av stor betydelse under graviditeten är de anatomiska och fysiologiska egenskaperna hos livmoderhalsen. En särskild roll i denna period spelas av dess längd, form och funktionell aktivitet. Vad ska livmoderhalsen se ut under graviditeten? Vad säger avvikelserna i form och längd från de normer som antas inom obstetri, vilka patologier under graviditeten kan utvecklas i livmoderhalsen?

Vad är livmoderhalsen?

Den livmoderhalsiga kanalen är den del av livmoderhalsen som går ihop med slidan och livmodern. I klinisk obstetrik kallas detta hål också för halshålan eller livmoderhalsen. Under menstruation förekommer livmoderblödning på den. Enligt det kommer spermier in i livmoderhålan, på grund av vilken befruktning av den kvinnliga reproduktiva cellen sker.

Den cervicala kanalen på två sidor har två skur - internt och externt. De är hål med en diameter på 2-3 mm. Den externa svalget är tydligt synlig med en standardinspektion i speglarna: kvinnan som inte födde, den har formen av en punkt, och den som födde har en slits.

Storleken på struphuvudet är ca 33-34 mm (max 40 mm) hos kvinnor som inte har fött och 70-80 mm hos dem som redan har genomgått förlossning eller abort.

Hos kvinnor i "position" får nacken en något blåaktig nyans. I det vanliga tillståndet i livmoderhalsen rosa.

Efter befruktning börjar den så kallade slempluggen att bildas i livmoderhalsen, som under gestationsperioden kommer att utföra en barriärfunktion, vilket skyddar barnet från alla slags patogener som tränger in i framtida mödrets framtida könsorgan. Slemmen bildas av endocervixcellerna.

Mot början av generisk aktivitet försvinner slemplattan. Detta händer för varje enskild parturient kvinna på olika sätt: för någon några timmar innan han föds, för någon i en vecka.

Hur ska han vara normal?

Under normal graviditet är halsen i livmoderhalsen stängd och livmoderhalsen är stängd i en tät ring. På grund av denna position är fostret ordentligt fixerat i livmodern fram till leveransen.

Närmare barnfödsel börjar livmoderns struktur gradvis att förändras: det mjuknar, släpper ut och ser inte längre så spänd ut: så födelsekanalen "förbereder" för processen att utvisa fostret.

Vid denna tidpunkt börjar livmoderhinnan gradvis att öppnas. Normalt borde öppningen av livmoderhalscancer under den första fasen av arbetet vara ca 10 cm.

För denna storlek förstår obstetriker hur snabbt den omedelbara utvisningen av fostret kommer. Och när bredden på struphuvudet når 10 cm, är födelsekanalen helt förberedd för barnets obegränsade passage genom den.

Patologisk ökning

Under en ultraljudsundersökning av livmoderhalsen kan det konstateras att öppningen av svalget uppträder mycket tidigare än den planerade färdigställandet av graviditeten.Det händer ofta att en läkare får märka en sådan kränkning under en gynekologisk undersökning. Dessutom, i patienten, kan struphuvudet slits och "hoppa över" en eller två fingrar.

Öppen mun innebär att för tidigt arbete kan utvecklas när som helst. Ett sådant hotande symptom uppträder oftast under andra hälften av graviditeten.

Endokrina störningar kan framkalla för tidig cervikal dilatation. - Överdriven produktion av manliga könshormoner leder till livmoderhals obetydlig aktivitet. Också en liknande patologi kan observeras vid flera graviditeter, när det finns överdriven tryck från livmodern på livmoderhalsen.

En annan anledning till för tidig expansion av halsen - anomalier av livmoderns struktur eller dess trauma i historien.

Denna komplikation av graviditet kräver omedelbar medicinsk intervention, annars kan situationen resultera i spontan abort. En patient med en sådan patologi behöver akut inhalation.

Om hon får kvalificerad assistans i tid, kommer risken för en säker graviditet att förbli hög.

Norm av längden på livmoderhalsen under graviditeten, beroende på graviditetsalder per vecka, visas i följande tabell.

komplikationer

Den huvudsakliga uppgiften för livmoderhalscancer under graviditeten är dess bevarande och skydd av fostret från skadliga effekter. Om det finns några anatomiska defekter i livmoderhalsen eller dess funktionella störningar, är graviditeten i fara.

En av dessa patologier är livmoderhalsinsufficiens, där livmoderhalsen inte fullt ut kan klara sin funktion, så det tryck som utövas på fostret kan leda till spontan abort. I detta fall föreskriver obstetrikär-gynekologen de förväntade moderberedningarna för att stärka väggarna i livmoderhalsen.

Även med denna diagnos kan tillämpas installation på livmoderhalsbenen - en apparat som kan förhindra att halsväggen öppnas före den föreskrivna tiden. Denna metod för att bevara graviditeten är ganska effektiv och har ett stort antal fördelar jämfört med den kirurgiska suturen av livmoderhalsen, som tidigare användes allmänt för denna diagnos.

En annan vanlig patologi i livmoderhalsen som finns hos gravida kvinnor är halspolen. Denna tumör kan uppstå på grund av följande skäl:

 • hormonell obalans
 • försvagning av immunsystemet;
 • fetma;
 • diabetes mellitus;
 • störningar i sköldkörteln;
 • inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet;
 • livmoderhalsskador
 • ofullständig urladdning av placentapartiklar efter föregående födelse.

Symptomen i vilken polypen är blodig och kvinnan känner smärta i livmoderhalsområdet är ganska hotande och kan indikera utvecklingen av en onkologisk process.

Faren för en polyp i livmoderhalsen under gestationsperioden är att en inflammatorisk process kan utvecklas mot denna bakgrund. För att förhindra en sådan utveckling, Antimikrobiella medel kan ges till kvinnor.

Om resultaten av diagnostiska undersökningar bekräftar att tumören är godartad, kommer lämplig behandling att ges till en sådan patient efter leverans. Det händer att efter att ett barn är födt försvinner en polyp utan hjälp av läkare.

Ibland blir graviditet en slags "trigger" för tillväxten av en polyp i livmoderhalsen. Då pratar vi om den decidala polypen, som uppträder på grund av hormonella förändringar i en gravid kvinnas kropp. Den decidala polypen utgör inte ett hot mot den förväntade mamman och hennes bebis och kan själv försvinna efter att ha födt.

Om en polyp växer i storlek för snabbt blir det ett verkligt hot om spontan abort. I en sådan situation kommer sannolikt den behandlande läkaren att erbjuda patientens kirurgiska avlägsnande av neoplasmen. Efter operation ges gravida kvinnor specifika hormonbehandlingar, liksom antibiotikabehandling.

En annan frekvent patologi som kan komplicera graviditeten är endocervicit. Under denna term förstå inflammatorisk process, som är lokaliserad i slemhinnan i livmoderhalsen. Det kan ta en kronisk eller akut kurs.

Orsaken till utvecklingen av denna sjukdom är ackumuleringen av patogen mikroflora i det kvinnliga könsorganet. Orsaksmedlen för denna patologi blir ofta gonokocker, stafylokocker, Candida-svampar, E. coli, vissa virus.

Under normal graviditet är livmoderhalsen i god form och helt steril. emellertid Vid den minsta skadan på det kan patogena patogener komma in i såret och provocera en inflammatorisk process.

Om du inte börjar behandla detta tillstånd i tid, kan inflammationen spridas till närliggande vävnader och leda till allvarliga konsekvenser.

Hur kan jag få en livmoderhalsskada? Det finns flera ganska vanliga alternativ för sin mekaniska skada, som inkluderar:

 • diagnostisk curettage av håligheten och livmoderhalsen;
 • brott mot reglerna för antiseptika vid olika gynekologiska förfaranden;
 • Självintroduktion av intrauterin utrustning i livmodern;
 • inducerad abort;
 • överkänslighet hos cellerna i slemhinnan i livmoderhinnan till de aktiva komponenterna i orala preventivmedel.

Det händer att den inflammatoriska processen börjar utvecklas i slemhinnan i livmoderhalsen utan föregående skada på dess struktur. Exempelvis är stafylokocker eller klamydier mycket patogena och kan orsaka endokervitit.

Symtomen på endocervicit är ganska vägledande, därför är det lätt att diagnostisera denna sjukdom. I närvaro av denna patologi noterar en kvinna utseendet av rikligt vaginalt slemhinnor, i svåra fall med en blandning av pus.

Under urinering känner den förväntade mammen allvarlig klåda och "bakning". Ovanstående tecken kan vara förenade med en smärta hos ett dragande tecken lokaliserat i underlivet.

För att bekräfta diagnosen kommer specialisten att föreskriva följande laboratorietester: ett smärta från vagina, liksom ett smärta och bakvatten från livmoderhalsen. Resultaten av analyserna kommer att visa typen av patogen patogen och graden av utsträckning av den inflammatoriska processen.

Konsekvenserna av obehandlad endokervicit kan vara följande graviditetskomplikationer:

 • livmoderton
 • fosterhypoxi;
 • placenta degeneration;
 • början av arbetskraften före tid.

En behandlingsplan för en kvinna som lider av endokervitit upprättas beroende på graviditeten. Det finns emellertid en lista över metoder för komplex terapi, som oftast används för denna diagnos.

 • Förstöring av patogen mikroflora. Beroende på typ av patogen (bakterier, svampar, parasiter, etc.) väljes lämpliga läkemedel. Innan man fortsätter med omedelbar administrering av läkemedel, ska patienten testas för känslighet mot antibiotika. Ofta vid behandling av endokervitit användes en kombination av olika antimikrobiella medel.
 • Bestämning av ordning för införande av vissa läkemedel. För behandling av gynekologiska patologier används ofta droger för lokal exponering - såsom vaginala suppositorier och tabletter, bad, duschar etc. Läkaren måste förklara i detalj patientproceduren och metoden för att ta drogen.
 • Restaurering av hälsosam vaginal mikroflora.
 • Som ytterligare terapeutiska metoder kan appliceras fysioterapi.

Förebyggande av livmoderhalsskador

Livmoderhalsens tillstånd har ett stort inflytande på barnets intrauterinutveckling, därför bör eventuella avvikelser från den allmänt accepterade fysiologiska normen i detta organs funktion uppmärksamma en specialist som observerar graviditet.

För att minimera risken för möjliga komplikationer under graviditeten, En förväntad mamma bör vara extremt ansvarig i samband med medicinsk övervakning, som kan börja ske före den planerade uppfattningen.

För att undvika utveckling av gynekologiska patologier under graviditeten är det nödvändigt att anmäla sig så snart som möjligt till förlossningskliniken och genomgå regelbundet alla nödvändiga undersökningar.

  Tidig behandling av inflammatoriska sjukdomar i reproduktionssystemet, endokrina patologier, samt korrigering (inklusive kirurgiska) av strukturella anomalier hos könsorganen före starten av den planerade graviditeten kan förhindra utvecklingen av associerade komplikationer under svangerskapstiden när behandlingen kan vara svår. därför Innan du blir gravid, måste en kvinna som drömmer om att bli en mamma åtminstone en gång besöka gynekologen.

  På vikten av att undersöka livmoderhalsen under graviditeten, se följande video.

  Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
  Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

  graviditet

  utveckling

  hälsa