Hur man behandlar hemorrojder under graviditeten i 3: e trimestern?

Innehållet

Obehaglig och smärtsam sjukdom - hemorrojder - en frekvent "gäst" i slutet av graviditeten. Även om en kvinna aldrig har haft något liknande det, är det i tredje trimestern att ögonblicket kan komma när symtomen på sjukdomen manifesteras för första gången, eftersom livmodern som har nått en stor storlek pressar på den sämre vena cavaen och stör blodtillförseln, inklusive i hemorrhoida ådror.

Hur man kan lindra de obehagliga symptomen och bota hemorrojder under de senaste veckorna med att bära en bebis, kommer vi att berätta i den här artikeln.

Allmänna behandlingsprinciper

Hemorrojder, både externa och interna, är svåra och besvärliga att behandla under graviditeten. Inte alla mediciner kan tas, förutom det effektivaste sättet att hantera denna sjukdom är kirurgi - för kvinnor i "läget" är inte lämpligt.

Operativt under denna period löses endast mycket komplexa fall av sjukdomen, där de venösa noderna faller utanför anusringen, det finns en ganska stark anal blödning och noderna ställs inte in manuellt.

Sådana hemorrojder hos gravida kvinnor är ganska sällsynta. Därför är det i de flesta fall inget behov av operation. Behandlingen av hemorrojder i tredje trimestern tas omfattande och kombinerar olika metoder - från att ta mediciner (systemisk och lokal åtgärd) för att korrigera framtida mammas livsstil.

De börjar alltid med korrigering, och om sjukdomen inte försummas och kronisk, kan den också vara begränsad till den.

Oavsett graden och arten av sjukdomen, behandling hemorrojder i tredje trimestern Det anses vara en uppgift enklare än behandlingen av en liknande sjukdom i tidigare perioder.

Valet av läkemedel vid denna tidpunkt är inte lika begränsat som under perioden med aktiv tillväxt och utveckling av smulorna, läggandet av sina inre organ. Doktorerna litar dock inte på droger, utan på förändringar i livsstilen hos en gravid kvinna, som borde ha en positiv effekt på blodcirkulationen i hemorrhoida ådror.

mat

Detta är grunden för behandling av hemorrojder under graviditeten. När de första symtomen på sjukdomen (smärta, brännande och klåda i anusen) uppträder bör kvinnan definitivt ompröva sin dagliga diet, näring bör balanseras och så att kvinnan inte har förutsättningar för förstoppning.

För att göra detta delas hela den dagliga menyn för 5-6 mottagningar, den förväntade mamman bör matas fraktionalt och i små portioner, för att undvika övermålning. Mat som förticker avföringen bör undvikas.

Det är viktigt att en kvinna inte tillåter inte bara förstoppning, men också överdriven mjukning av avföring, eftersom diarré kommer att orsaka mycket obehagliga känslor, kommer inflammatorisk process i ändtarmen och i anusen bara att öka.

Om hemorrojder har uppstått, bör du helt och hållet överge stekt mat, röka produkter, salt och för söt. Också förbjudna är alla kryddiga rätter, kryddor och kryddor. Maximalt bör begränsas till livsmedel med högt innehåll av animaliskt protein - höstost, gräddfil, smör kött och fisk måste äta, men i mycket små mängder, bara för att möta behoven hos den växande barnen i sådana ämnen. Mängden proteinmat bidrar till brott mot intestinal motilitet och problem med avföring.

Livsmedel som kan orsaka bildning av tarmgaser - baljväxter, jästkakor, choklad och druvor - bör undvikas. Drick inte kolsyrade drycker.

Råa grönsaker och frukter kommer att gynna framtida mamma, eftersom fibern i dem snabbt och försiktigt bidrar till att eliminera förstoppning, gör avföring av avföring genom tarmarna lättare. Användbar kommer att vara gröt-mos (med undantag för ris och manna), betor och rätter från det, pommes frites.

Det är viktigt att hålla sig till en sådan diet inte bara under en förvärring av hemorrojder, men också vid andra tillfällen, även om det verkar som om sjukdomen helt har receded - hemorrojder tenderar att återvända.

Toalett och hygien

En viktig del av behandlingen av en känslig sjukdom bör vara det rätta sättet att hygien och toalettbesök. Tyvärr lärdes ingen av oss i barndomen att gå i stort behov korrekt. Om hemorrojder uppträder är det dags att lära sig hur man gör det.

Tömma tarmarna bör på en gång. Avföring bör inte vara längre än fem minuter. Att sitta på toaletten med en bok eller telefon i händerna i en halvtimme eller längre är en säker väg till utseendet och förvärringen av befintliga hemorrojder.

När en gravid kvinna sitter på toaletten länge, är hennes blodtillförsel till hemorrhoida vener störda och sjukdoms manifestationer kan öka.

Att gå på toaletten är korrekt att tömma tarmarna, så långt som peristaltis tillåter, och sedan lämna toaletten och återvända till det endast när det är en tydlig uppmaning att få en tarmrörelse.

Under förvärring av hemorrojder bör inte toalettpapper användas. Mekanisk friktion ökar endast svullnad och inflammation i anusen. Det är bäst att tvätta efter varje tarmrörelse.

Enemor är inte förbjudna för gravida kvinnor, men de bör göras. med stor omsorg och endast vid behov. För att förhindra förekomst av dysbios med konstant utlakning av välgören flora från tarmarna, när det ofta görs av enemas, är det bättre att använda inte den vanliga "päron" eller Esmarchs rån, men mikroclyster som säljs på apotek.

Vid användning av aktuella läkemedel är det viktigt att följa alla hygienregler - tvätta efter varje tarmrörelse, tvätta händerna noggrant innan du applicerar salva eller rektal stötpiller till en öm punkt, övervaka rengöringen av kepsar och applikatorer om ett läkemedel används i form av en gel eller salva.

Läkemedelsbehandling

Trots det stora urvalet av olika läkemedel för hemorrojder, bör valet av ett visst läkemedel i 3: e trimestern av graviditet närma sig med stor försiktighet. Läkaren måste göra detta, självbeteckning och självmedicinering i väntan på ett barn är olämpliga i princip.

När hemorrojder 1-2 grader är tillräckligt med droger lokal åtgärd. De finns i form av salvor och ljus. Ibland visar sig ljus att vara ineffektiva eller bara en liten lättnad, trots att kvinnan följer alla rekommendationer och äter ordentligt. Om hemorrojder inte bota inom 1-2 veckor med lokala medel eller om sjukdomen har mer uttalade symtom kan systemiska medel också ordineras - i kapslar och tabletter.

Lokala läkemedel för det mesta har sårläkning och antiinflammatoriska effekter, bidrar till att förbättra blodtillförseln i inflammationsområdet och minska ödem.

Systemiska droger verkar på hela organismen och ger upphov till förbättrad blodcirkulation och förhindrar blodproppar.

Tillåtet i tredje trimestern av droger för systemiska hemorrojder - bord:

Drognamn

Släpp formulär

Hur man tar

"Detraleks"

tabletter

Med exacerbation av 6 tabletter per dag,

sedan 4 tabletter (2 st 2 gånger om dagen).

"Aescusan"

Droppar och piller

2-3 tabletter 2-3 gånger om dagen. Droppar under graviditeten är förbjudna.

"Troxerutin"

kapslar

Tre gånger om dagen, 1 kapsel efter måltider.

"Ginkor forte"

kapslar

Två gånger om dagen, 1-2 kapslar.

«Duphalac»

sirap

För behandling av förstoppning med hemorrojder 30 mg 1 gång per dag. För förebyggande av förstoppning - 15 mg 1 gång per dag.

Aktuella preparat godkända i tredje trimesterbordet:

Drognamn

Släpp formulär

Hur man ansöker

Relief Advance

Ljus, salva

Efter varje tarmrörelse externt och rektalt, inte mer än 4 gånger om dagen

"Natalsid"

Rektala suppositorier

På morgonen och på kvällen efter avföring 1 ljus

"Alginatol"

Rektala suppositorier

Efter varje tarmrörelse ett ljus inte mer än 3-4 ljus per dag

"Ultraproct"

Ljus och salva

I det akuta skedet efter varje tarmrörelse, efter lindring av smärtssyndromet - 2 gånger om dagen, ett ljus.

"Gepatrombin"

Salva och ljus

För alla former - 2 gånger om dagen.

"Anuzol Neo"

Ljus och salva

Upp till 7 gånger om dagen - vid sänggåendet och på morgonen, samt efter varje tarmförflyttning 1 ljus eller 1 dos salva.

Folkmekanismer

Valet av recept för alternativ medicin bör behandlas med samma försiktighet som valet av läkemedel. Örter kan skada både den framtida mamman och hennes bebis. Därför är lejonens andel av medel som rekommenderas för hemorrojder vid 7-8 månader gravid "Experter" på många Internetresurser är inte lämpliga för behandling av framtida mammor.

Under senare perioder kan du använda självgjorda ljus, skurna från råpotatis. Väl hjälper till att bli av med hemorrojdernas manifestationer redan före födseln (vid 38-39, 40 veckor) havtornsolja, som kan fuktas med tamponger för efterföljande introduktion till anus.

Gravida kvinnor innan man använder folkläkemedel för att behandla en delikat sjukdom borde definitivt rådgöra med din läkare, annars kan konsekvenserna vara hemska.

Gymnastik och fysisk aktivitet

Det här är en del av den komplexa behandlingen, som också är av stor betydelse. En kvinna bör kontrollera sin rörelseaktivitet. Du kan inte klättra och gå upp skarpt, lyft inte vikterna. Men lugnt lugnt promenader i frisk luft kommer bara att gynna.

En kvinna kan inte stå upprätt länge, och du ska inte ligga ständigt, även om många förväntade mammor efter 36-37 veckors graviditet tror att det är säkrare och bättre att spendera vilotiden före födseln. Det är det inte.

Självklart borde en kvinna behandla sig så försiktigt som möjligt, lägga sig ner och lägga sig nedåt, men man bör inte glömma att det är önskvärt att hålla benen ovanför kroppen, lägga en kudde eller en rulle under dem. Detta är inte bara förebyggandet av åderbråck i senare skeden, utan även behandling och förebyggande av hemorrojder.

Övningar som syftar till att normalisera blodcirkulationen i de nedre åren och förhindra förstoppning, det är bäst att samordna med läkaren eller en specialist i fysioterapi på kliniken på bosättningsorten. Vanligtvis används övningar, som inkluderar att lyfta benen från ett benäget läge och stå på alla fyra, eftersom de tillåter bäcken och anala sphincter muskler att stärka.

Gymnastik är kontraindicerad hos kvinnor som har ökad ton i livmodermusklerna, som har problem med ryggraden eller riskerar för tidig födsel.

Har stor popularitet kegel övningskomplex. De är enkla och kräver inte mycket ansträngning. En sådan gymnastik är dock kontraindicerad hos kvinnor i vilka hemorrojder fortsätter med förlust av noder och blödning från ändtarmen. Även gymnastik bör undvikas under en förvärring av hemorrojder. Många gravida kvinnor väljer att behandla och förhindra yoga.

En detaljerad uppsättning övningar för hemorrojder, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa