Vad hotar den korta livmoderhalsen under graviditeten och vad ska man göra?

Innehållet

De kvinnliga könsorganens tillstånd under graviditeten förändras. Om framtida mamma har en läkare som upptäckte en förkortning av livmoderhalsen, kan graviditeten vara komplicerad. Denna artikel kommer att berätta framtida mammor mer om denna vanliga patologi.

Vad är det

Det främsta reproduktionsorganet som barnet utvecklar är livmodern. Den ligger i underlivet. Under graviditeten varierar livmoderns storlek väsentligt. Detta är nödvändigt för att säkerställa att barnet under födseln fritt passerade genom födelsekanalen.

En egen ingång till livmoderhålan är nacken. Olika kvinnor har olika storlekar. Den genomsnittliga längden på denna kropp är som regel 3,5 cm. För de flesta kvinnor är storleken 3 till 5 cm.

Att ändra längden på livmoderhalsen är en mycket viktig klinisk indikator. Läkare säger att denna kropp kan förkortas till 2 cm eller mindre. Det är denna patologi som kallas förkortning.

Livmoderhalsen under barnets bär ändras avsevärt. Under denna period ökar livmodern och sedan blodkroppen i blodet i kvinnokroppen signifikant. Denna process bidrar till den starka tillväxten av det cervicala epitelet. En sådan situation i sin utveckling leder till att livmoderhalsens längd minskas betydligt.

Spridningen av epitelceller uppträder under graviditeten under påverkan av olika specifika hormoner. Östrogener bidrar för mycket hypertrofi av livmoderns muskelskikt, vilket leder till en förändring i tonen och tillståndet i livmoderhalsen och livmoderhalsen.

En sådan situation hos många kvinnor kan till och med leda till utvecklingen av många patologier som kan leda till behovet av kirurgisk gynekologisk behandling.

Orsaker till förkortning

Den smala och korta livmoderhalsen är ofta en medfödd patologi. Även detta patologiska tillstånd i framtida mamma kan uppstå som ett resultat av exponering för olika traumatiska åtgärder. Livmoderhalsen är förkortad efter abort, liksom andra kirurgiska ingrepp.

Ärftlighet är en viktig funktion som kan bidra till utvecklingen av en sådan kränkning. I detta fall förekommer liknande förändringar hos moderen, mormor eller syster till en gravid kvinna.

I en sådan situation uppvisar de ganska ofta liknande sjukdomar, som uppenbarades under barnets bärande. Ofta utvecklas biverkningar vid 25-30 veckor av graviditeten.

Att förkorta livmoderhalsen kan leda till betydande fysisk ansträngning. Det är av den anledningen att läkare förbjuder den förväntade mamman att delta i aktiv sport eller tungt belastar hennes kropp. Som en optimal fysisk aktivitet är regelbundna promenader i frisk luft lämpliga.

En annan möjlig orsak till detta tillstånd är effekterna av olika infektionssjukdomar. Graviditet är en period i en kvinnas liv, åtföljd av en minskning av immunitet. Detta villkor och bidrar till det faktum att några patogena mikrober kan lätt komma på livmoderhalsen och orsaka inflammation där.

För att minska sannolikheten för utvecklingen av detta tillstånd före graviditet, ska en kvinna regelbundet besöka sin läkare.

Utseendet på livmoderhalsen hos olika ärr kan också bidra till förkortningen av detta organ. Dessa formationer förekommer efter några kirurgiska ingrepp på livmoderhalsen, som utförs av obstetrikare och gynekologer.

Patologier som leder till behandling av detta organ med hjälp av laser eller alternativa metoder kan också bidra till bildandet av olika ärr på detta organ.

Om framtida mamma bär en stor bebis eller tvilling ökar risken för förkortning också betydligt. I det här fallet negativa symptom utvecklas över tid.

Denna situation beror på att barnet, som utvecklas i livmodern, har ett starkt tryck på livmoderhalsen. Krama detta organ leder till det faktum att det förkortar betydligt och blir smalare.

Patologiska patologiska förhållanden kan också leda till utvecklingen av denna patologi. En av dessa patologiska förhållanden är dess presentation. Den stora storleken på moderkakan, som sätter press på livmoderhalsen, får det att pressa, vilket bidrar till utvecklingen av förkortning av organet.

Experter identifierar flera av de farligaste perioderna under barnets bär. Detta inkluderar tiden från 20 till 30 veckor av graviditeten. Den farligaste perioden för utvecklingen av detta tillstånd är den 16: e veckan.

Med tvillingar
Placenta previa

symptom

Under hela graviditeten bör en kvinna noggrant övervaka sitt hälsotillstånd. Biverkliga symptom kan förekomma när som helst.

Om den framtida mamman har en känsla av försämring av hennes hälsotillstånd, är det bättre för henne att vända sig till sin obstetrikare-gynekolog utan uppsägning.

Sällan uppträder negativa symtom hos kvinnor. 21: e veckan av graviditeten. Denna period med att leva ett barn är mycket viktigt. Vid den här tiden börjar en kvinna vanligtvis känna hennes bebis aktiva rörelser.

Många mammas vittnesbörd visar att de känner "pushar" eller "sparkar" i magen. Detta tillstånd orsakar dem många positiva känslor och starkt inspirerar.

Om en gravid kvinna mot bakgrund av sådana symptom börjar märka att hon har någon ömhet i underlivet eller det är blodig urladdning från slidan, då borde hon kontakta din läkare nödvändigtvis och snabbt.

31-32 veckor av graviditeten är en annan farlig graviditetstid, när en kvinna kan försämras. De mest uppmärksamma på dig själv vid denna tidpunkt bör följas av förväntade mammor som bär tvillingar eller tripletter.

Kvinnor som lider av polyhydramnios har också hög risk för utvecklingen av denna patologi. För att förhindra att de skadliga symptomen utvecklas under denna period, rekommenderar läkare den förväntade mamman mer vila och begränsa fysisk ansträngning.

Varje psyko-emotionell stress är också utesluten. Korrekt och rationellt läge på dagen är en mycket viktig uppgift.

Fara för framtida mor och foster

Förkortningen av livmoderhalsen kan leda till ett betydande hot mot arbetets gång. Detta tillstånd hotar utvecklingen av livmoderhalsinsufficiens. Denna patologi kan leda till för tidigt arbete.

Stark fysisk ansträngning i detta fall kan bidra till försämringen av moderns och hennes barns allmänna tillstånd. Utan medicinsk intervention i en sådan situation räcker inte.

Om slimhinnorna i detta organ börjar mjukna starkt på bakgrund av förkortning expanderar halsens lumen. Detta bidrar till Risken för infektion hos barnet ökar många gånger. Denna situation bidrar också till penetrering av patogena mikrober i livmoderhålan och in i livmoderhalsen.

För kort livmoder, enligt statistiken, leder till en ökning av prematur arbetskraft.Läkare säger att kvinnor som lider av denna patologi kan kräva akut leverans vid 34-37 veckor av graviditeten.

Den smala och korta livmodern, särskilt i miniatyrkvinnor, bidrar till att under födseln kan de ha olika skador och tårar. I det här fallet kan det krävas sömnad. Ett sådant tillstånd kräver en längre rehabilitering och kan väsentligt förvärra de första veckorna av livet efter det efterlängtade arbetet.

Risken för att utveckla en sådan patologi är signifikant ökad hos kvinnor som bär för stor en baby eller flera barn samtidigt.

Livmoderhåriga tårar

Oftast leder en kort livmoderhals till utvecklingen av dess hypertoner. Denna patologi ökar också risken för för tidigt arbete. Detta tillstånd uppenbaras av smärta i buken, blödning från slidan, yrsel och svår utmattning. För att identifiera denna patologi kan endast obstetrikare-gynekolog under den förlängda gynekologiska undersökningen.

Om hypertonen på bakgrunden av den korta livmoderhalsen detekteras redan i sen graviditet, då I en farlig situation kan även sjukhusvård behövas. I det här fallet kommer den förväntade mamman att behandlas intensivt på ett sjukhus. "Behållas" i denna situation kommer också att erbjudas kvinnor med flera graviditeter.

Vad ska man göra?

Det är viktigt att notera att om en kvinna har en kort livmoderhals före graviditeten, ska hon regelbundet besöka sin gynekolog. Detta är nödvändigt för att övervaka statusen för denna kropp. Ofta leder förkortning av livmodern till utvecklingen av många farliga patologier.

I de flesta fall bestäms dock detta patologiska tillstånd endast under graviditeten. Identifierar sin gynekolog under undersökningen av den framtida mamman på stolen. Om överträdelser upptäcks ska läkaren hänvisa kvinnan för ytterligare transvaginal ultraljudsundersökning.

Överensstämmelse med dagens läge

Läkare rekommenderar framtida mammor att strikt övervaka vad de gör under dagen. Den dagliga rutinen är mycket viktig. För att normalisera livmoderns ton bör du definitivt få tillräckligt med sömn. Sömn på samma gång borde vara minst 8-9 timmar om dagen.

För att säkerställa att livmoderhalsen inte minskar ytterligare, förväntad mamma ska övervaka sina överdrivna känslor. Stark ångest eller spänning över bagage leder till störning av den nervösa aktiviteten och spastisk minskning av släta muskler. Ett sådant tillstånd kan bara förbättra förkortningen av livmoderhalsen.

Optimal fysisk ansträngning hjälper framtida mamma att behålla tonen i könsorganens kvinnliga muskler. För sin normalisering, medan du övar yoga för gravida eller regelbundet går i frisk luft. För att förhindra försämringen av denna patologi förbjuder läkare framtida mamma att lyfta vikter.

Normalisering av övervikt är ett mycket viktigt villkor för att upprätthålla hälsan för de kvinnliga könsorganen. Under graviditeten blir den förväntade mammen redan viktigare. Detta beror på det växande barnet i magen, liksom hela massan av alla placenta membran. För mycket vikt kan leda till kompression av de reproduktiva organen, vilket också provar förkortning av livmoderhalsen.

I vissa fall kan läkare rekommendera att kvinnor som lider av denna patologiska slitage speciell bandage. Det hjälper till att fixa vissa delar av ryggraden, och minskar också sannolikheten för för tidig födsel.

Det rekommenderas att bära sådana bandage, som regel 4,5-5 månader före leverans. Förlossningsgynekologen efter klinisk undersökning skriver ut dessa ortopediska medel.

Förkortning av livmoderhalsen är inte en kontraindikation för samlag.Endast i vissa akuta patologier kan läkare rekommendera kvinnor att begränsa sexuell aktivitet. Som regel ges sådana rekommendationer till förväntade mammor i sista skeden av graviditeten.

Gynekologisk behandling

Om en kvinna utvecklar cervikal insufficiens mot bakgrund av en kort livmoderhals, behöver hon särskilda behandlingsmetoder. I det här fallet lägger läkare vanligtvis stygn som fixar livmoderhallen. De kommer att tas bort redan strax före födseln.

Några av metoderna är kirurgiska och utförs under driftsförhållanden. I regel krävs en obligatorisk intervention hos anestesiologen.

Cervical cerclage - Detta är ett invasivt förfarande som genomförs för att korrigera störningar som uppstått på livmoderhalsen. I detta fall läggs tillfälliga sömmar på livmoderhalsen. De är nödvändiga för att den ska vara "stängd" tills födelsen i sig. Vanligtvis används stygnen i denna situation till 26-27 veckors svangerskap, eftersom denna åtgärd kommer att vara ineffektiv i framtiden.

En annan metod för behandling av livmoderhalsinufficiens orsakad av för kort livmoderhals, är pålägg av obstetrisk pessary. Denna speciella anordning sätts in i livmoderhalsen och fixerar sitt svalg från insidan. Den obstetriska pessaren är installerad av en obstetrikare-gynekolog.

Detta förfarande är därför invasivt kräver obligatorisk utbildning. Det är bättre att det endast utfördes av en erfaren och kvalificerad läkare. Efter att ha installerat obstetrisk pessary, begränsar läkare fysisk ansträngning och rekommenderar förväntad mammor att vila mer.

Drogterapi

I vissa situationer kan läkare rekommendera en hormonell behandling till den förväntade mamman. Detta är möjligt i fall där en kvinnas patologiska förändringar inträffade mot bakgrund av de existerande dishormonala störningarna. I denna situation ordinerar läkare rättsmedel som kompenserar för bristen på specifika kvinnliga hormoner.

"Utrozhestan" - Detta är ett av de läkemedel som föreskrivs för korrigering av överträdelser. Gynekologer kan ordinera detta läkemedel vid olika graviditetsperioder. Under en period på upp till 12 veckor bidrar mottagningen av Utrozhestan till fostrets fästning i livmoderväggen, liksom början av dess intrauterin utveckling.

Med detta läkemedel minskar också risken för missfall avsevärt. Vid sena veckor av graviditeten ökar ökningen av progesteronblod något. Ett sådant fysiologiskt svar är nödvändigt för utvisning av fostret från livmodern. I det här fallet kan "Utrozhestan" leda till försämring under graviditetens slutstadium.

Detta läkemedel kan administreras i form av kapslar eller olika ljus. I de flesta fall tas det tre gånger om dagen. Doserna väljs individuellt, med hänsyn tagen till patientens vikt, förekomst av samtidiga sjukdomar, samt graviditetens art.

Förväntande mammor bör komma ihåg det Alla hormonella läkemedel ska ordineras av en läkare. Oberoende användning av sådana medel kan leda till utveckling av ganska farliga tillstånd för fostret och sin egen hälsa.

Kort livmoderhals är inte kontraindikation för graviditetsplanering. Med en sådan fysiologisk egenskap kan en kvinna bli en mamma ännu mer än en gång. För normal graviditet krävs endast tidsbegränsad övervakning av barnets tillstånd medan det är i magsmagen.

Det är bättre att bestämma förkortningen av livmoderhalsen innan man tänker på en bebis. Det enda undantaget är om denna patologi uppstod hos en gravid kvinna direkt under graviditeten. Tidig diagnos av detta tillstånd minskar den signifikanta risken att utveckla olika sjukdomar hos både den gravida kvinnan och hennes bebis.

Längden av livmoderhalsen under graviditeten bör beskrivas av gynekologen Lyudmila Shupenyuk i nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa