Vad ska man göra vid svullnad vid 37 veckors graviditet?

Innehållet

Många gravida kvinnor i den 37: e veckan av graviditeten uppvisar olika ödem. Detta ogynnsamma symptom ger framtida obehag till den förväntade mamman.

Hur manifesterar sig det?

Ödem hos en kvinna under graviditetens tredje trimester förekommer ganska ofta. Svårighetsgraden av negativa symtom kan variera från mild till mycket svår.

Ödem kan förekomma på olika delar av kroppen. Många förväntade mammor noterar att i fingrarna i tredje trimestern börjar svullna. Detta symptom är märkbart, som regel när du bär en ring. Att ta bort det från fingret kan åtföljas av betydande svårigheter.

Fingrar svullna oftare hos kvinnor som lider av njursjukdomar eller urinvägar. Under tredje trimestern lägger livmodern mycket press på dessa organ. Detta bidrar till en viss kränkning av urinflödet och dess stagnation. I slutändan ackumuleras vätska i kroppen och leder till ödem.

Även svullnad kan förekomma i ansiktet. I regel uppträder ödem under de nedre ögonlocken. Samtidigt ändras ansikans konturer också - det blir mer rund, dess konfiguration ändras. Edemor under ögonen verkar oftast på morgonen. På kvällen minskar de.

Svullnad i benen är ett annat vanligt alternativ. I detta fall stiger de från fötterna till låren. Mest av svullnaden är koncentrerad i benen.

Identifiera svullnad framtida mamma kan och självständigt. För att göra detta bör hon försiktigt trycka på huden på svullnadssidan. Om hålet förblir i stället för tryck under en tid, indikerar detta förekomsten av ödem.

Ett annat karakteristiskt tecken på svullnad kan vara för mycket viktökning. Övervakning av denna indikator utförs nödvändigtvis till alla förväntade mammor. I varje graviditetsperiod är graden av viktökning olika. Denna enkla metod för forskning gör att du exakt kan bestämma förekomsten av ödem i den kvinnliga kroppen, även hemma.

Hur hanterar du detta tillstånd?

Med utseende av ödem borde den förväntade mamman samråda med sin läkare. I vissa fall bidrar vissa sjukdomar i graviditeten till deras utveckling. Att skilja normen från patologin kan bara den närvarande läkaren som observerar en kvinna och känner till egenskaperna i samband med en viss graviditet.

När ödem uppstår är det mycket viktigt att bestämma orsaken som bidrog till deras utseende. Så, uppkomsten av en stark svullnad bidrar till användningen av för salt mat. Brott mot dricksregimen är också en vanlig orsak.

För att bedöma vattenbalansen rekommenderar läkaren definitivt den förväntade mamman att övervaka hur mycket hon dricker vätskor och utsöndrar urin. Resultaten av detta medan en gravid kvinna måste skriva i en anteckningsbok och anteckningsbok. Om den förväntade mamman dricker mycket mer flytande än hennes urin utsöndras, ökar risken för ödem flera gånger.

I vissa fall är utvecklingen av ödem åtföljd av andra kliniska symptom. Så, framtida mamma kan ha protein i urinen. I detta fall ska läkaren nödvändigtvis bedöma graden av funktionsstörningar som har inträffat. Minskningen av protein i kvinnokroppen under graviditetens tredje trimester kan bero på farliga patologier.

Behandlingsmetoder

Du kan bli av med ödem genom en speciell diet och korrigering av dagregimen. Men i vissa fall är dessa åtgärder inte tillräckligt. I detta fall föreskriver läkare läkemedel som minskar vätskenivån i kroppen.

Det är viktigt att komma ihåg att sådana läkemedel endast föreskrivs av en specialist och deras okontrollerade intag kan vara mycket farliga och orsaka elektrolytstörningar. Val av dosering, behandlingsschema och varaktighet av läkemedelsanvändning utförs individuellt.

När ödem uppträder på den framtida moderens kropp, är det nödvändigt att minska konsumtionen av salt mat. Det är bättre att laga mat utan att lägga bordssalt. Saltfat bör redan finnas på plattan. Kvinnor som lider av högt blodtryck i ansiktet av ödem bör inte konsumera mer än 5 gram natriumklorid per dag. Från chips, kakor, konserverade och syltade produkter bör de överges.

För att normalisera vattenbalansen i kroppen borde den förväntade mammen dricka minst en liter vätska per dag. Det bör noteras att i vissa fall kan volymen av vatten vara lägre. Vanligtvis ges sådana rekommendationer till kvinnor som lider av allvarlig kronisk njursjukdom eller har hjärt-kärlsjukdom.

Vissa örter har en utmärkt diuretikum (diuretikum) effekt. Så under graviditeten kan utnämnas cowberry löv. De kan bryggas i form av te. Förvänta dig att dricka denna drink till förväntade mödrar 2-3 gånger om dagen. Det är möjligt att minska manifestationen av puffiness med hjälp av fruktdrycker. De kan göras från tranbär eller lingonberries. Vid beredning av bärfruktdrycker ska de inte vara alltför sötade.

Många mödrar som har ödem, börjar starkt skydda sig från olika fysiska övningar. Detta är inte helt sant. Korrekt fysisk aktivitet måste nödvändigtvis vara närvarande. Regelbundna promenader i friska luftar kommer att ha en positiv effekt på hela kvinnokroppen och kommer också att bidra till att minska ödem.

Om framtida mammas ödem förekommer övervägande på fötterna, kommer morgonövning att hjälpa henne. För att göra det bättre på morgonen, omedelbart efter att ha vaknat, utan att gå ur sängen. Förhöjning av benen kommer att bidra till att normalisera det venösa utflödet och minska uppenbarelser av ödem. Gör sådana övningar bättre varje morgon.

Förväntande mödrar som lider av ödem, är det väldigt viktigt att välja rätt skor. Heel skor är bäst kvar för perioden efter barnets födelse. Skor ska vara bekväma och inte klämma foten. Att bära stövlar får inte orsaka svullnad på skenorna. Felaktigt valda skor bidrar till brott mot venös utflöde på benen, vilket leder till utseende av ödem.

Om vad du ska göra med svullnad i den 37: e gravidveckan, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa