Vad ska man göra med en kall, rinnande näsa eller hosta under graviditetens första trimester?

Innehållet

Första trimestern av graviditeten Det är ingen slump att det anses vara det farligaste. Under de första 10 veckorna läggs barnets organ och system aktivt och upp till 13 veckor utför den unga placentan inte fullt ut sina barriärfunktioner. Krummen är därför mycket sårbar.

Eventuella negativa faktorer kan leda till hans död, till bildandet av allvarliga missbildningar. Med graviditetens början minskar kvinnans immunitet, och hon blir själv mer mottaglig för virussjukdomar, förkylningen. Inte bara virus som har gått in i moderns blodomlopp kan skada barnet under första trimestern, men också felaktig behandling av ARVI, influensa och andra sjukdomar.

Vad kan inte göras?

Om detta hände och den gravida kvinnan fortfarande är sjuk är det viktigt att först och främst veta vad man ska göra absolut inte.

Och det finns många förbud:

 • Det är förbjudet att sveda fötter i varmt vatten - ett blodflöde till nedre extremiteterna och organen i det lilla bäckenet kan orsaka missfall
 • förbjudet att gnida på fettfett, svamp - svårigheten med termoregulering kan leda till vaskulära störningar;
 • kan inte tolerera högt temperaturen - Det är skadligt för det uteroplacentala blodflödet och syreförsörjningen till fostret.
 • Du kan inte ta några droger utan kunskap från läkaren.

Vi behöver fördjupa mer på läkemedel, eftersom det är hos dem som vi är vana vid att behandla en rinnande näsa, hosta, virusinfektioner.

Nästan alla antibakteriella läkemedel är kontraindicerade hos kvinnor under första trimestern.. Vid influensa och ARVI rekommenderas inte antibiotika alls eftersom deras effekt på virus inte är tillämplig, de är bara aktiva mot bakterier. Om en kvinna lider av en bakteriell rinit eller hon har ont i halsen, vars orsakssamband oftast orsakas av bakterier, Den korrekta antibakteriella behandlingen ska ordineras av en läkare.

Beslutet till denna specialist är inte lätt: du måste väga alla risker som kan leda till infektion och eventuella risker vid användningen av antibiotika. Om infektionen är farligare, är det enligt moderens och fostrets intresse fortfarande antibiotikabehandling som föreskrivs.

Antibiotika ökar sannolikheten för fostermutationer, läkemedel av kinolongruppen, liksom ototoxisk gentamicin och neomycin, är särskilt farliga. Användningen av sulfonamidläkemedel är inte välkommen. Om det finns ett akut behov av antibiotika enligt doktorns uppfattning kan läkemedel av penicillinkoncernen eller makrolidgruppen förskrivas.

Aspirinbaserade antipyretiska läkemedel kan inte användas i första trimesterkvinnan., vilket tiner blod, och inte heller rekommenderas vasokonstrictor näsdroppar med förkylning.

Antivirala läkemedel kan rekommenderas, men endast om de är homeopatiska ("Anaferon", "Oscilloccinum"Och t. D.). Att acceptera dem eller inte, det är upp till kvinnan själv. Det finns ingen skada från homeopatiska piller, liksom speciella fördelar - kliniskt sett har effekten av homeopatiska läkemedel inte identifierats.

De flesta antivirala läkemedel har ingen effekt på virus, det är bara en liten en grupp anti-influensaläkemedel som har effekt på vanliga influensastammar, men de injiceras på sjukhuset. Sådana medel under första trimestern är strängt förbjudna..

Det hände så att myten om behovet av att ta en chockdos av vitamin C för förkylning eller ARVI är levande och väl. Kliniska studier har inte avslöjat effekten av detta vitamin på virus, men det har visat sig enorm skada som kan orsaka ett överskott av detta. vitamin i den första trimestern gravid: hypervitaminosis C är en provokatör av missad abort och missfall under den tidiga perioden.

Det är inte nödvändigt för en kvinna att luta sig på att ta multivitaminer under sjukdomen. I första trimestern kan överskott av vitamin A (kan orsaka flera fetma missbildningar), vitamin E (i stora doser orsaka onormal utveckling av fostrets skelett och organ), vitamin K (kan leda till hjärtfel, blodkärl, onormal utveckling av centrala nervsystemet). Vitaminberedningar är bra under andra trimestern när behovet av näringsämnen i moder och foster ökar betydligt.

Upp till 13 veckors graviditet, inklusive, rekommenderas vitaminer strikt enligt individuella indikationer.

Hur man behandlas?

Från allt ovan kan man få intrycket att en kvinna inte kan behandlas med något alls vid sjukdom under första trimestern. Det är det inte. Det är möjligt och nödvändigt att behandla det, men det ska ske på rätt och adekvat sätt.

Om du har ont i halsen, en host har uppstått, temperaturen har stigit, skakningar och huvudvärk, muskelsmärta, ljuskänslighet, så är det första som en gravid kvinna ska göra är ring terapeuten hemma. I inget fall behöver du inte gå till kliniken i receptionen. Specialisten kommer att bedöma tillståndet och ta reda på vilken typ av sjukdom som har hänt och vem ska skylla på det - ett virus eller en bakterie. Gå sedan vidare till rätt behandling.

regim

Det rekommenderas att behandla förkylningar och akuta respiratoriska virusinfektioner under första trimestern med sängstöd - inga resor till jobbet eller skolan, inga aktiva hushållsarbeten och fysisk ansträngning. I vila blir återhämtningen snabbare och sannolikheten för komplikationer blir lägre.

Det bör förstås att en virusinfektion vanligtvis går bort inom 3-5 dagar med eller utan behandling. Vid gravida kvinnor kan sjukdomen fördröjas upp till 7 dagar, eftersom framtida mammas immunitet minskas märkbart och det tar längre tid att ge ett adekvat immunsvar mot patogenen.

Det rum där den sjuka är belägen bör ofta ventileras (när som helst på året), det borde inte finnas några värmare som torkar luften. Endast inandning av fuktad luft kan påskynda återhämtningen och minska sannolikheten för luftvägskomplikationer - bronkit, lunginflammation, eftersom andningsorganens slemhinnor inte torkar ut.

För att luftfuktas är det viktigt att låta hushållen få våtrengöring i rummet, så att man kan slå på luftfuktare, om en sådan användbar enhet i familjen är tillgänglig. Om det inte är tillgängligt, Det är möjligt att hänga våta handdukar över värmeelementen, som vid torkning kommer att förånga fukt i luften. När de torkar, måste de fuktas igen med vatten.

Gravida kvinnor med förkylning eller virussjukdom under första trimestern är det viktigt att dricka mycket - dricka mycket rumstemperatur kommer att hjälpa till att bli av med toxiner snabbare, återställ vattenbalansen vid förhöjda temperaturer. Du bör inte dricka svart te, som innehåller koffein - ett annat ämne som är förbjudet under första trimestern.

Det är bättre att dricka grönt te, hemlagad juice från färska bär, kompote av torkad frukt med minimal socker. Avvisa heta drycker - med många inflammatoriska processer i struphuvudet, kommer hett dricksförhöjning bara att förvärra puffiness.

Sköljningar, inandningar

Sådana metoder är inte förbjudna, men de måste samordnas med läkaren, som kan föreskriva vissa medel att lägga till inhalatorn. Kokt potatis - en bra mormors metod, men Det är bättre att använda inhalatorn. Om det inte finns någon inflammation i halsen och nasofarynxet kan hettandsångor inandas, detta kommer att bli en ytterligare fuktning av andningsorganens slimhinnor.Om det inte finns någon allergi mot eteriska oljor, kan du lägga till en droppe eucalyptusolja till inhalatorn.

Försök att andas över en het potatis eller ett bassäng med kokande vatten kan sluta mycket dåligt: ​​brännskador i andningsorganens, ögonens slemhinnor.

Om du har ont i halsen kan du gurgla med en svag läsklösning, furatsilinösning. I näsan kan du begrava den vanligaste saltlösningen, framställd av kokt vatten och salt (undvik att tillsätta iodiserat salt).

Inandning utförs inte vid hög temperatur, med bakteriell rinit och ont i halsen, orsakad av bakterier.

Vid hosta

De flesta expektorativa läkemedel för gravida kvinnor är kontraindicerade. Om framtida mamma inte har någon individuell intolerans mot honung och biodling, kan hon drick mjölk med honung, lägg till en sked full av honung till varmt te - Det hjälper till att klara av hosta. Men vi måste komma ihåg att honung är bland produkterna med ökad allergenicitet, och därför kan för mycket av denna produkt leda till bildandet av en allergisk reaktion hos fostret, och denna allergi kommer att manifesteras efter födseln.

Om det är omöjligt eller ovilligt att använda honung för behandling Du kan dricka ett avkok av rosen höfter, ett avkok av viburnum bär.

Med förkylning

Rhinit hos kvinnor i "positionen" är inte alltid associerad med sjukdomen. Svullnad i näsan hos näsan kan orsakas av hormonets graviditet - progesteron. Och om det inte finns några andra symtom förutom en förkylning, så är det inte nödvändigt att behandla sådan rinit alls - den kommer att passera gradvis. Vanligtvis kommer lättnad till slutet av graviditetens första trimester.

Om det fullständiga komplexet av symtom som är associerat med sjukdomen är "knuten" till förkylningen, är det möjligt att förutom saltlösning skölja näsan, begrava aloejuice, utspätt med vatten i ett 50/50 förhållande.

I värme

En kvinna rekommenderas att noggrant övervaka temperaturnivån under sjukdomen. Om termometern stiger över 38,5 grader, bör man ta paracetamolbaserade antipyretika (aspirin, som vi kommer ihåg är förbjudet!). Kläder på en kvinna borde vara minst, lägg inte i en varm filt - vid höga temperaturer är snabb avgivning av värme viktigt.

Trots de äldre släktingarna och vissa "experter" från Internet, bör du inte använda is och alkoholavtorkning. Detta kan orsaka en spasm i blodkärlen.

Näring under sjukdom

Gravid mat ska vara lätt och lätt för matsmältningssystemet. Om kroppen nu lägger för mycket energi på att smälta nötköttbiff, kan återhämtningen sakta ner.

Ät lätt mat som snabbt absorberas, som spannmål, mejeriprodukter, färska frukter och grönsaker. Med ont i halsen är det bättre att äta gröt och potatismos, så att hårdmat inte skadar struphuvudet. Försök att inte överta och inte svälta.

Tillåtna läkemedel

Det är användbart att upprepa att användningen av något läkemedel under den första tredjedelen av barnets tid måste överenskommas med läkaren.

100% godkända droger i första trimestern existerar inte i naturen. Det finns medel som kan rekommenderas om det behövs, men igen, om det finns en anledning, och endast av en läkare.

Hosta kan ordineras:

 • «Mukaltin» - 3-4 tabletter upp till tre gånger om dagen;
 • "Stodal" - upp till 4-5 gånger om dagen, 5-10 ml (homeopatisk medicin).

För smärta i halsen hos en gravid kvinna kan ordinera:

 • "Kameton";
 • "Ingalipt";
 • "Geksoral".

Från förkylning används endast droger, som är saltlösningar och växtbaserade produkter utan en vasokonstrictor effekt:

 • "Akvamaris";
 • "Pinosol."

Från temperaturen kan en kvinna tillämpa paracetamolbaserade produkter:

 • "Paracetamol";
 • "Panadol".

Du bör inte dricka söta siraper med antipyretisk effekt eller använda pulver som är utspädda i vatten, de har socker och färgämnen.Det är bättre att ta en vanlig paracetamol tablett eller använda formen av rektala suppositorier.

Hur man undviker sjukdomen?

Med tanke på att immunitet för en kvinna från de första dagarna efter implantation undertryckas av verkan av progesteron är det viktigt att veta hur man skyddar dig och skyddar dig mot sjukdomar.

 • Prova hårt håll dig borta från trånga platser, särskilt om gården - den kalla årstiden, och rummet är stängd. Det är under sådana förhållanden att virusinfektioner sprider sig snabbast.
 • Innan du reser med kollektivtrafik, besöker du ett konsult eller klinik, butik eller apotek Smörj näsborrarna med "Oxolinsalva".
 • Prova hårt gå mer i frisk luft.
 • Ät bra, försumma inte kött, fisk, mejeriprodukter - vegetabiliskt protein kan inte fullt ut stödja kvinnornas immunitet under en så viktig period för henne.
 • Få ett influensavillstånd - Det renade vaccinet administreras till gravida kvinnor. Vaccination kan inte ge hundra procent garanti för att det inte blir någon sjukdom, men det garanterar att influensan kommer att flyta mer försiktigt och smittfritt, och sannolikheten för farliga komplikationer minskar.

Om sjukdomen fortfarande började, behandla korrekt och var noga med att vidta åtgärder för att förhindra återinfektion. Du är osannolikt att bli smittad med samma virus, eftersom efter återställning bildas en tillfällig immunitet, men andningsvirus som kan vara farliga, finns det mer än trehundra, och du är inte skyddad från någon annan patogen.

På särdrag vid behandling av SARS i tidig graviditet lär man sig i nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa