Vad ska man göra med en kall, rinnande näsa eller hosta under graviditetens andra trimester?

Innehållet

Förkylning och virusinfektion uppfattas vanligtvis som det enklaste av alla möjliga onda. Men allt förändras när en kvinna blir sjuk då man väntar på ett barn.

En kyla under graviditeten kan väsentligt skada både mor och barn, och listan över medel som finns tillgängliga för behandling för framtida mamma är väsentligt begränsad. Behandling i början och sena perioder har sina egna egenskaper. Denna artikel kommer att diskutera graviditetens andra trimester.

Är det farligt?

Som sådan finns inte termen "kall" i medicin. Vanligtvis betyder ett sådant namn i folket ett brett spektrum av olika virussjukdomar - adenovirus, rhinovirusinfektioner, SARS, influensa etc. Totalt finns det cirka 300 olika andningsvirus som orsakar vanliga symptom - hosta, rinnande näsa, ont i halsen, feber, försämring, muskelvärk, fotofobi etc.

Virus är extremt farliga för fostret i de tidiga stadierna - under första trimesternnär organogenesprocesser uppträder. Ett virus som kommer in i moderns blodomlopp genom andningsorganen stör uppkomsten av babyens organ, kan orsaka intrauterin död i ett tidigt skede och kan orsaka flera fostrets missbildningar.

Under andra trimestern är barnet bättre skyddat.. Från och med vecka 13-14 börjar den unga placentan att fullt ut utföra sina funktioner. Det skyddar krummen på ett tillförlitligt sätt från många hot, matar det, fungerar som en naturlig stötdämpare. Alla inre organ slutförde bildningen vid slutet av första trimestern, och därför är missbildningar på grund av moderens virala sjukdom inte längre så troliga.

Du behöver veta att 2: a trimestern är tiden för systemgenesis. Det innebär att de tidigare bildade barnens organ börjar felsöka funktioner och interaktioner. Och den största risken för en virusinfektion ligger i den teoretiska möjligheten att störa funktionen hos fostrets normala organ.

I praktiken sker detta inte så ofta, men kvinnan måste vara medveten om sannolikheten. Eftersom processen med placentation fortsätter kan akuta respiratoriska virusinfektioner eller influensa leda till en kränkning av barns platsens struktur och funktioner.

I världen av virus och bakterier finns det fortfarande så mycket okänt och oförskämt att ingen kan säga med stor noggrannhet om andra trimesterns influensa kommer att vara säker. Det beror allt på sjukdoms svårighetsgrad, på kvinnornas immunitet och på graviditetens egenskaper.

Att hänvisa till de "kalla" symptomen är frivolöst ingen tid är omöjlig. Redan, eftersom en farligare sjukdom kan maskeras av ARVI - herpesinfektioner, toxoplasmos, mononukleos, etc.

Placentan skyddar i alla fall fostret från virus och andra patogener, men det kan också bli attackerat. Felaktig behandling under andra trimestern kan skada en gravid kvinna och fostret mer än själva infektionen.. Vissa läkemedel med orimlig användning av dem kan orsaka sent missfall eller för tidig födsel, och prognosen för överlevnad vid förlossning under andra trimestern är tyvärr inte så hög.

Vad man ska göra

Först och främst när symtom upptäcks (hosta, ont i halsen, feber, nässäppa, ökad nasal urladdning) en kvinna behöver ringas till en distriktsterapeuts hus. Det rekommenderas inte att gå till receptionen själv.. För den framtida mammans kropp, som knappast skyddas av ett försvagat immunförsvar, visas sängstöd och fullständig vila nu. Immunsystemet hos en gravid kvinna börjar undertryckas i början av svangerskapstiden - hormonprogesteron har en immunosuppressiv effekt. Vid andra trimestern reduceras det naturliga skyddet av moderns kropp avsevärt, hon kan inte effektivt motstå invasionen av virus eller bakterier som tidigare.

Därför är det nödvändigt att lämna alla affärer, skjuta upp allt för senare, ta en bekväm plats i sängen och vänta lugnt på doktorn. Undersökning är nödvändig - en erfaren läkare kommer snabbt bestämma om en virussjukdom eller en bakteriesjukdom, och detta är viktigt, eftersom de har olika behandlingar.

Före ankomsten av läkaren är det bättre att inte ta någon medicinering.

Virala sjukdomar är hemska för deras möjliga komplikationer. Därför, innan läkaren anländer, är det viktigt att skapa förutsättningar för att ett virus som kommer in i kvinnans kropp kommer att orsaka så liten skada som möjligt.

Rummet ska vara väl ventilerat, om det behövs, det ska ständigt luftas, våtrengöring och fuktande luften med alla tillgängliga medel inte kommer att störa - desto torrare luften, ju högre sannolikheten för torkning av andnings slimhinnor, och i det här fallet är komplikationer troligare och själva viruset kommer att kunna tränga in i en kvinnas blodomlopp tidigare.

Drick mycket rumstemperatur. - för varm vätska kan öka svullnaden i inflammerad struphuvud, om halsen är öm, förutom kalla och heta vätskor är mindre smältbara.

Om det finns en hög temperatur, vänd inte upp i en varm filt, i en tröja och ett par halsdukar. Det maximala du behöver klä av, håll dig i ljusa sommar pyjamas eller nattklänning, täcka med ett lakan, inte en varm filt och slita aldrig ullstrumpor. En kvinnas kropp borde avge värme effektivt, annars bör inte hypertermi undvikas, där det uteroplacenta blodflödet störs. .

Tillåtna droger

Kvinnor som förbereder sig på att bli mödrar ska lära sig en enkel sanning: det finns inga tillåtna farmaceutiska preparat under graviditeten. Det finns bara rättsmedel som kan ordineras när det finns behov av dem, när sjukdomen kan få mer negativa konsekvenser för moderen och fostret än medicinen i sig.

Efter att ha undersökt läkaren, när det blir klart vad exakt kvinnan handlar om, kommer rekommendationer om droger att ges. Utbudet av tillgängliga medel för mamma under andra trimestern är mycket större än i det första. Om bakteriella sjukdomar upptäcks, till exempel ont i halsen, bihåleinflammation, kommer läkaren att behöva förskriva antibiotika.. Deras användning under denna period kommer inte att vara lika skadlig som i den första tredjedelen av gestationsperioden.

Inte alla antibakteriella läkemedel är tillåtna för gravida kvinnor. - preferens ges till penicillingruppen, till exempel för sådana läkemedel som Amoxiclav, Augmentin. Läkaren kan också ordinera en cefalosporin antibiotikumgrupp - Cephalexin, Ceftriaxone.

Antibakteriella läkemedel av kinolongruppen, sulfonamider är kontraindicerade under graviditetens andra trimester. Ototoxiska läkemedel som kan orsaka hörselproblem hos moder och foster, Gentamicin och Neomycin, bör också undvikas.

Om en kvinna har en virussjukdom, är antibiotika kontraindicerade, eftersom de inte kan påverka virusen. Men antivirala läkemedel är oönskade. De flesta av dessa läkemedel har ingen beprövad effekt alls och är för det mesta homeopatiska. Därför är det omöjligt att ringa dem förbjudet, men det skulle inte vara helt rättvist att rekommendera dem. "Anaferon", "Orvirem", "Oscilloccinum"," Viburkol "," Viferon "- droger som inte skadar mamman och fostret, men effekten av dem kommer inte att göra.

Därför verkar behandlingstiden där läkemedel används för att lindra starka obehagliga symptom rimliga. För resten är kvinnans immunitet, trots att han synligt försvagats, lätt att klara infektionen i 5-6 dagar.

Symptomatiska lösningar innefattar främst:

  • antipyretika - alla på basis av paracetamol
  • från en förkylning - vegetabiliska, havsvatten, saltlösningar för tvättning av näsan;
  • torr hosta - mukolytisk "Mukaltin"," Doctor Mom "," Tussin "," Stodal ";
  • om du har ont i halsen – «Miramistin, Tantum Verde, Hexoral.

Det är förbjudet att använda antipyretiska under andra trimestern om temperaturen är under 38,0 grader.

En sådan temperatur behövs för effektivare arbete med immunitet, det är inte värt att sänka det. Använd inte "Aspirin" - det spädar ut blodet, vilket kan orsaka livmoderblödning, moderkärlens patologi, missfall eller för tidig födsel.

Vasoconstrictor-läkemedel ska inte användas för förkylning. Deras verkan är alltid systemisk, och de begränsar kärlen inte bara i näsan. Nazivins handling kan till exempel utsträckas till moderkärlens kärl, vilket innebär att barnet riskerar att få mindre näringsämnen och syre.

När en våt host inte behöver ta någonting, eftersom slemmen kommer ut, rensas bronkierna. De ovan angivna drogerna rekommenderas endast för en torr, oproduktiv hosta, där en kvinna inte kan hosta.

Förbjudna åtgärder

Förväntande mödrar, om de inte kunde räddas från sjukdomen, är det viktigt att veta vilka misstag de borde undvika under behandlingens gång.

  • Vrid inte dina fötter och lägg vitlök och senap i varma strumpor.. Konsekvenserna kan vara olika - från ökat blodflöde i underdelen av kroppen, inklusive bäckenorganen, till allergier.
  • Du kan inte besöka badet och försök att "förånga" sjukdomen från kroppen - detta bidrar till överhettning, hypertermi och utveckling av problem med uteroplacentalt blodflöde.
  • Träna inte med isvatten och vodka. - är fylld med spasmer av blodkärl.
  • Du kan inte gnugga en grävling fett, fet - Detta kommer att förhindra normal termoregulering.
  • Andas inte in vid hög temperatur.

Vad behöver du göra?

Under behandlingen ska en kvinna alltid skölja sin näsa flera gånger om dagen och gurgla med saltlösning som prepareras av sig själv eller köps på ett apotek - detta kommer att hjälpa till att ta bort partiklar av skadat ciliaterat epitel, viruspartiklar och förhindra även torkning av slemhinnor.

Lätta måltider ska förses med stora drycker.men utan mat, som smälts under en lång tid och kräver av kroppen viss energiförbrukning för matsmältning. Nu måste alla krafter i kroppen lämnas för återhämtning. Det är bättre att äta grönsaker och frukter, flingor, potatismos, mejeriprodukter, ångad mager fisk, kotletter.

Så fort temperaturen sjunker till 37,0 grader eller lite högre, är det nödvändigt att andas frisk luft - gå en promenad, även om det är vinter ute. Detta hjälper till att mätta blodet med syre och kommer även att främja snabbare återhämtning.

Det kan inte vara nödvändigt att behandla de så kallade katarralsjukdomarna under graviditeten, om en kvinna tar hand om vaccination i förväg - gravida kvinnor vaccineras mot influensa. Även om infektion uppstår, blir sjukdomen lättare, och sannolikheten för komplikationer kommer att bedömas som låg.

I nästa video väntar du på några tips om hur man undviker förkylning under graviditeten.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa