Symtom och behandling av symfysit under graviditeten

Innehållet

Inga gravida kvinnor är försäkrade mot symfysit. Detta smärtsamma och farliga tillstånd kan väsentligt komplicera de senaste månaderna med att bära en baby. I detta material kommer vi att berätta för dig hur du känner igen och hur du behandlar symfysit under graviditeten.

Vad är det

Både kvinnor och män är pubicbenen kopplade med en liten vertikal symfys. Denna anslutning ligger mitt i mitten, blåsan ligger bakom symfysen och de yttre genitala organen ligger nedanför. Normalt är denna anslutning ganska mobil, vilken är en fibro-broskig skiva med en slitsliknande vätskeskavitet inuti.

Bäckenbenen kan hållas fast på grund av ligament som växer in i skivan. Den starkaste av dem - toppen och botten. Anterior och posterior ligament något svagare. Den pubic artikulering (pubic symphysis) säkerställer bäckenbenens stabilitet.

Under graviditeten ökas belastningen på alla anatomiska komponenter i bäckenområdet tiofaldigt. Förändringar genomgår ledband, muskler, ben, inklusive "får" och symfys. Naturen har tänkats så att bäckens ben, som bildar den visuella ringen, måste hoppa över barnets huvud under födseln. För att möjliggöra detta mjukas symphysen och könsbenen blir mobila. Ibland under denna process inflammation uppträder, börjar bäckenbenen att sprida sig. Det är detta fenomen som fick namnsymfysit i medicin.

I varierande grad besöks nya, inte alltid trevliga förnimmelser i den pubiska benområdet av alla gravida kvinnor under senare perioder. Men inte varje framtida mamma diagnostiseras med symfysit.

En sjukdom diskuteras när benens divergens når vissa värden och åtföljs av inflammation.

orsaker till

Som redan nämnts är mjukning av pubesymfysen en naturlig process och nödvändig för det normala arbetets flöde. Expansionen av bäckenet är förberedelsen av kvinnokroppen för den kommande viktiga händelsen - en ny människas födelse. Huvudfrågan är varför för vissa kvinnor sker denna process utan egenheter, inom ramen för programmet som är inrättat av naturen, medan det för andra blir ett smärtsamt och farligt tillstånd.

De sanna orsakerna som leder till symfysit, vetenskap och medicin idag är inte kända för vissa. Men det finns flera versioner som fortfarande betraktas som troliga förutsättningar:

 1. För det första är det kalciumbrist. Hos gravida kvinnor, detta mineral huvudsakligen går till strukturen av barnets ben, många förväntansfulla mödrar, särskilt under andra hälften av graviditeten, upplever märkt kalciumbrist.
 2. Den andra sannolika orsaken är överdriven frisättning av relaxin. Detta hormon, som namnet antyder, är utformat för att mjukna benen, ligamenten i bäckenet före födseln. Det produceras av moderkakan, och även i vissa kvantiteter - den äldre mammans äggstockar. Om hormonet av flera orsaker produceras mer än nödvändigt, mjuknar lederna, ledbanden och brosken i högre grad, vilket i kombination med belastningen på bäckenet som orsakas av bärandet av ett redan stort barn ger en så obehaglig effekt.

Under första halvan av graviditeten är fostret litet, det utövar inte starkt tryck på bäckenbenen. Ju närmare födseln desto större är dess vikt. Ju närmare leveransdatumet desto starkare krumpet pressade mot huvudet till utgången av det lilla bäckenet, därför trycket på könssamlingen ökar.

Riskgrupp

Om sannolikheten för att utveckla symfysitkvinnor kan varna på förhand. Och allt eftersom de flesta avvikelserna i bäckenbenen med smärtsam inflammation uppträder hos vissa kategorier av gravida kvinnor.

Långa år av observation av framtida mammor fick läkare att få en uppfattning om riskgruppen. Den innehåller:

 • Kvinnor med sjukdomar i muskuloskeletala systemet. Dessa inkluderar både förvärvade sjukdomar och ärftliga patologier - medfödd bensvaghet, ökad benbräcklighet och kollagenbrist.
 • Kvinnor som föds mer än 2 gånger. Ju fler födelser i historien desto större är sannolikheten för symfysens instabilitet. Särskilt farliga är situationer där tiden mellan födseln är liten - högst tre år.
 • Kvinnor som har drabbats av bäckenskador. Eventuella frakturer, dislokationer, sprickor i bäckenregionen, om de inträffade tidigare, ökar risken att utveckla symfysit. Ofta är sådana skador iboende för damer som är professionellt engagerade i friidrott (kör).
 • Kvinnor som tidigare haft symtysit. Om en kvinna utvecklat en liknande patologi under föregående graviditet är sannolikheten för återfall nästan 100%.
 • Gravid, som leder en stillasittande livsstil. Om den förväntade mamman inte fysiskt stressar sig och försöker ligga ner eller sitta mer, undviker vandring, engagerar sig inte i gymnastik, då är symfysen i sena perioder mycket sannolikt.
 • Framtida mammor som har en stor eller jätte frukt. Ett stort barn betraktas, vars beräknade kroppsvikt vid födseln blir mer än 4 kg. Jätten heter babyen, som enligt preliminära beräkningar vid födseln väger mer än 5 kg.

Om en kvinna hamnar i riskgruppen betyder det inte att symphysen är bunden att börja. Du behöver en slump med riskfaktorer, till exempel bär ett stort foster mot en bakgrund av kalciumbrist eller en bäckeskade i det förflutna mot en ökad produktion av relaxin.

Symtom och tecken

Symfysen manifesteras av ganska karakteristiska förnimmelser, för att bestämma vilket arbete som inte utgör. Allt börjar med ett uttalat smärtssyndrom. Ju längre desto mer smärta. Kvinnor klagar på smärta i pubicområdet. Hon blir starkare på natten när kvinnan slappnar av och är lite tråkig under dagen. Med sjukdomsprocessens progression börjar syndromet fortsätta på dagtid.

Behandlingen av bekkenbenen leder till utseendet av smärta i ländrygg och sakrala områden. En kvinna kan klaga på utseendet på obehagliga smärtsamma känslor i höftledningarna. Vandring börjar bli svårt. Den väldigt "anka-liknande" gången uppträder, där kvinnan rullar klart från sida till sida när hon går, och hon känner också "klick" i bäckens leder under steget.

Att diagnostisera en symfys är möjlig genom att be en kvinna att sprida benen åt sidan. När förädlingsvärk ökar i skönhetsledet.

Det svåraste för en kvinna med en symfysit är att klättra på trappens fötter och böja sig framåt. Det finns praktiskt taget ingen möjlighet att lyfta upp raka ben från en bakre position. Alla försök att göra detta slut i förekomsten av allvarlig akut smärta och en känsla av begränsad rörelse. Smärta kan också uppstå under sex. Ibland har en kvinna problem med avföring - det gör ont för att göra ont, förstoppning uppstår. De flesta förväntade mödrar med symfysit kan bara gå ut ur sängen från en sidoposition i några steg, oberoende lyftning från ett horisontellt läge på baksidan blir omöjligt.

Vid början av inflammationsprocessen i pubicområdet kan ödem visualiseras. Ju mer försummade sjukdomen, desto större svullnad. Med benens divergens finns det en känsla av tyngd i underlivet. Många av hans framtida mödrar tar honom för hotet av för tidig födsel och söker läkarvård av samma skäl.

Svårighetsgraden blir mer uttalad efter en lång vistelse i upprätt läge. Om du ligger nere, minskar det temporärt något.

Oftast manifesterar de första symtys symptomen i perioden 28-36 veckor och senare. I vissa fall utvecklas symtomen som kännetecknar denna sjukdom tidigare än 28 veckor, men detta är extremt sällsynt. De första symptomen på symfysit kan också uppträda efter födseln, och då kommer problemet att vara associerat med skada på symfysens led under passagen genom barnets födelsekanal.

Mer än 70% av framtida mödrar kännetecknas av obehag i skönhetsområdet under de senaste 2-3 månaderna av graviditeten, förvirra inte dem med symfysit. Den sanna symfysit skiljer sig från fysiologiskt ljudande obehag genom det faktum att det finns ett begränsat rörelseområde, smärta blir outhärdligt.

Typer av sjukdom och former

Problem med bäckenets divergens kan vara associerad med graviditet och postpartumperiod. Det finns flera grader, som bestäms av storleksordningen av skillnaden:

 • Avvikelsen från 5 till 9 mm gör det möjligt att installera symfysit i första graden.
 • Avvikelsen från 10 till 19 mm är grunden för att etablera en andra graders symfysit.
 • En skillnad på 20 mm är den tredje graden av symfysit.

Fara och konsekvenser

Symphys för barnet är absolut inte farligt. I större utsträckning hotar det kvinnornas hälsa, för efter födseln kan hon fortsätta att vara handikappad. Om avvikelsen är mindre än 1 centimeter är prognoserna mest gynnsamma, med en sådan symfysit är det ens naturligt barnfödsel tillåtet. Symphysit 1 grad - det enklaste, och därför lätt att behandla.

En skillnad på mer än 1 centimeter, vilket motsvarar graderna 2 och 3, orsakar inte sådana rosa prognoser av läkare. Allt beror på hur snabbt detta avstånd ökar. Vanligtvis rekommenderas en kvinna kejsarsnitt.

En överdriven divergens av symfysen kan leda till ledbotten, och detta anses vara en svår patologi i muskuloskeletala systemet. En kvinna som har överlevt ett gap kan inte stå, höja benen, gå. Hon kan få handikapp.

En skillnad på mer än 5 centimeter anses vara den farligaste. I det här fallet kan skäggets kanter skada blåsan, urinröret, förutom skada på skarven. I höftledets område uppträder blödning. Senare leder det nästan alltid till utvecklingen av artrit.

Ett brott kan inträffa vid leverans, om bruskskivan är överdriven. Det är av den anledningen att naturlig förlossning med en skillnad på mer än en centimeter (11 mm, 12 mm osv.) Anses vara oönskad. Caesarean avsnitt undviker eventuellt brott av symfysen.

Sannolikheten för ruptur påverkas av födelsens natur. Med en våldsam och snabb leverans ökar sannolikheten. Naturligt barnfödsel hos en kvinna med symfysit som är gravid med tvillingar eller tripleter anses vara riskfaktorer för oönskade följder. En sådan anatomisk egenskap som ett smalt bäcken är också en faktor som framkallar hjärtsprickning.

Ofta förekommer klyftan gradvis under födseln, och du kan gissa att det hände 2-3 dagar efter att barnet är födt. Smärtan kommer att öka, och förmågan att röra sig försvinner. Mycket mindre ofta uppstår gapet plötsligt, då kvinnan som är i färd med att födseln kan höra det karakteristiska ljudet som följer med ligamentskador.

En kvinna efter en paus kan inte självständigt rulla över på hennes sida. Hon har tillgång till den enda hållningen där hon känner lite lättnad - den så kallade "Groda poserar".

Om blåsans skada uppstår blir urinflödet svårt, ödem och symtom på förgiftning uppträder.

diagnostik

Om en kvinna har karakteristiska symptom och klagomål, borde hon definitivt rådfråga en läkare.Om en symfysit misstänks är en undersökning planerad. Faktum är att storleken på skarvledets divergens inte alltid är direkt relaterad till intensiteten av smärta. Med en liten skillnad kan en kvinna uppleva ett ganska starkt smärtsyndrom, och med stor skillnad kan smärtan vara obetydlig. Det är därför som det är viktigt att ta reda på exakt vad avvikelsen är och i vilken grad av symfysiten motsvarar den.

För att göra detta hölls Ultrasonografi av symfysens gemensamma. Diagnos utförs av en extern sensor, så att du kan mäta avvikelsen och avgöra om den förväntade mamman har tecken på inflammation. Efter undersökningen är det möjligt att välja ytterligare taktik för graviditetshantering och välja det optimala och säkra för kvinnans hälsotillstånd.

Betydligt mer diagnostisk information kan ges genom metoder som radiografi och MR. Men för gravida kvinnor, av uppenbara skäl, är de inte förskrivna. Sådana diagnostiska metoder används ofta efter födseln, om symptomen av symfysit inte försvinner eller det finns misstankar om en ledbrott.

I diagnosprocessen hos gravida kvinnor Det är viktigt för doktorn att skilja symphysit från några andra patologier som liknar deras manifestationer. Smärta i skönhetsområdet kan orsakas av problem med sciatic nerven (ischialgia), smärta i ryggraden (lumbago), infektioner i genitourinary systemet, liksom tuberkulösa skador på benen.

behandling

Den vanliga okomplicerade symfysit behöver inte speciell medicinsk behandling. Den försvinner i sig själv flera månader efter att ha fött, men de kliniska symtomen på mjukning av symfysen fortsätter mindre än det första året efter barnets födelse. Men utan att misslyckas är det nödvändigt att behandla rubbningen av pubesymfysen, om den inträffade. Utan korrekt och snabb behandling kan en kvinna vara handikappad för livet. Gap behandlas uteslutande genom kirurgi och långvarig (i flera månader) fixering. Operationen syftar till att återskapa de drabbade ligamenten.

Vid symfysit under graviditeten riktar sig terapin primärt till att lindra smärtan och förhindra ledbandets bristning. I behandlingsregimen kan inkluderas analgetiska antiinflammatoriska läkemedel - antispasmodik, såsom «Nospanum"," Baralgin ","paracetamol». De får endast tas i doser som godkänts av en läkare och endast i fall där en kvinna måste hållas upprätt under lång tid. Okontrollerad och frekvent användning av smärtstillande medel kan orsaka narkotikamissbruk.

Icke-steroida antiinflammatoriska läkemedel i form av salvor rekommenderas ofta, till exempel indometacinsalva. Det används topiskt för att lindra smärta och svullnad i skönhetsområdet.

Oavsett graden av sjukdom föreskrivs en relativ vila för en gravid kvinna. Den pubic gemensamma bör inte vara tungt belastad. Med en mild grad av symfysit kan det rekommenderas att minska den vanliga belastningen, med 2 och 3 grader är ofta sängstöd föreskrivet. Förväntande mödrar med misstänkt symfysit eller bekräftad sjukdom rekommenderas inte att gå uppför trapporna upp och ner, långa sittande, stå i en position, långa promenader.

En kvinna rekommenderas att ta multivitaminer, komplex som är utformade speciellt för förväntade mammor med högt kalciuminnehåll eller kalciumtillskott förutom de vitaminer som hon tar. Obehöriga att börja använda kalcium i någon form - innebär att barnet äventyras, eftersom ett överflöd av detta mineral i den framtida moderens kropp kan skada barnet, särskilt under graviditetens tredje trimester. Kalcium rekommenderas inte alls före leverans i flera veckor.

Med en obetydlig grad av symfysit är det tillräckligt att lägga till dietmat med högt innehåll av mineralmjölk, stekost, kycklingägg, spenat, färska gröna, nötter.

Om det diagnostiseras med symfysit krävs mer noggrann viktkontroll. Överdriven viktökning ökar belastningen på den försvagade symfysen, risken för bristning ökar proportionellt. En kvinna rekommenderas en allmän kost för gravida kvinnor, rätt dricksplan och fasta dagar. Från 6-7 månader av graviditeten, en kvinna kan ha ett prenatalt bandage, hon kommer att stödja en växande mage och minska belastningen på hennes livmoder. Du kan köpa ett bandage på något apotek eller ortopedisk salong.

Efter födseln behöver du ett annat bandage, vars slitage är utformat för att minska avståndet mellan bäckens ben. Det kan också köpas på ortopedisk salong. I vissa fall rekommenderas en kvinna efter förlossningen att gå med en käpp eller kryckor.

Långt från sista platsen i avlägsnandet av smärtsamma och smärtsamma symptom på symfysit ges till den fysioterapeutiska effekten, till exempel magnetisk terapi. Men gynekologen och ortopedaren kommer endast att hänvisa till sådana förfaranden när den förväntade mamman inte hotar abort och andra kontraindikationer.

En kvinna med en avslöjad symfysit kan inte sova på en mycket hård yta. Under sömnen borde du definitivt lägga en liten kudde eller en rulle under dina fötter, och en liten filt eller filt som rullas upp med ett "strå" kommer att göra.

På samma sätt höja bäckenregionen - under skinkorna lägger du också en kudde.

En gravid kvinna förskrivs en uppsättning speciella gymnastiska övningar som är effektiva för symfysit. De minskar smärta:

 • Katt utgör. En kvinna på en plan yta tar en knä-armbågsställning. Sedan böjer hon ryggen och axlarna, räker ut dem och bågar. Samtidigt sänks hakan och bukmusklerna är lite spända. Denna övning måste upprepas 10 till 15 gånger.
 • Kegel gymnastik. Dessa övningar syftar till att träna musklerna i bäckenbotten. En kvinna bör ligga på ryggen och spänna bäckens muskler som det gör när man försöker hålla urinering. Håll spänningen i några sekunder, sedan slappna av musklerna. Övning sker mellan 15 och 20 gånger per gymnastik.
 • Ställ "bro". Ligger på ryggen borde en kvinna böja knäna, höja bäckenet och hålla den i den positionen i några sekunder och sedan falla ner försiktigt och försiktigt. Övningen upprepas 10-15 gånger per övning.

Sådan gymnastik bör endast göras med doktorns tillstånd och endast om klasserna inte orsakar ökad smärta.

Om smärtan blir starkare, bör du vägra att utföra dessa övningar, på grund av att du själv tvingas göra gymnastik under inga omständigheter.

förebyggande

Särskilda åtgärder för förebyggande av symtysit under graviditeten finns inte. Även de framtida mödrar som uppfyller alla recept på en läkare besöker sina barnmorskor regelbundet och skickar alla nödvändiga tester i en "intressant position", finns risken att utveckla en sjukdom. Att minska de sannolika riskerna kommer att hjälpa, märkligt nog, korrekt graviditetsplanering. Om en kvinna hade sjukdomar i muskuloskeletala systemet, bäckenskador, det finns problem med ämnesomsättningen bör planering av graviditet ges särskild uppmärksamhet.

Försum inte att besöka läkaren när du bär barnet. Det är först vid första anblicken i sådana besök är det ingen fördel - vägde, mättes magen och släpptes. Faktum är att vid varje mottagning kontrollerar läkaren vikten, mäter bäckens storlek, börjar symfysen inte flyga från professionellt öga.

Från de första veckorna av graviditeten bör en kvinna ta hand om att hennes näring var korrekt - med lågt kolhydratinnehåll, med tillräckligt med kalcium, magnesium och andra substanser och vitaminer som är nödvändiga för friska ben och leder. Du kan inte överdriva och "mata" barnet till stora och stora storlekar.

Du bör inte begränsa din fysiska aktivitet om problemen med könssamlingen ännu inte har manifesterats. En kvinna behöver göra en speciell gymnastik för framtida mammor, du kan träna yoga, simma, göra halvtimmars promenader i frisk luft. Måttlig träning hjälper till att hålla alla muskler och ligament, inklusive skönhet, i ett normalt tillstånd.

Om en kvinnas arbete är kopplat till ett långt sittande på ett ställe, måste du göra några uppvärmningar varje timme. Och här tunga laster bör överges, liksom att klättra uppför trapporna till fots, särskilt i andra och tredje trimestern av graviditeten.

Om symfysit skedde och läkaren rekommenderar en kejsarsnitt, bör du inte insistera på naturlig förlossning - risken för brott är för stor.

recensioner

Feedback på de överförda symfyserna av unga mammor lämnar ofta. De flesta beskriver deras tillstånd som förknippas med svår smärta, vilket förhindrade sömn, gå och klä sig. Det finns emellertid fall där kvinnan inte hade några klagomål fram till själva födelsen, och symfysen hade brutit under födseln.

Enligt recensioner ordinerar läkare oftast kalcium och indometacin i tabletter och salvor. Efter att ha blivit fött, gick de smärtsamma förnimmelserna hos majoriteten av mammor som lämnade sina kommentarer i ungefär 1-2 månader.

Recensioner av riktiga människor om symfys under graviditeten, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa