Vad ska man göra när temperaturen hos gravida kvinnor under första trimestern?

Innehållet

Temperaturökning i första trimestern av graviditeten Den framtida mamman kan inte låta bli att bli skrämmad, eftersom den första tredjedelen av barnets term anses vara den farligaste, även kritiska för barnet. Under denna period bildas barnets organ och system och eventuella negativa faktorer från utsidan och utsidan kan störa dessa subtila processer.

Innan vi pratar om en kvinnas handlingar när feber upptäcks är det viktigt att förstå vad som orsakas av det.

Varför stiger temperaturen?

De processer som äger rum i den kvinnliga kroppen efter det att befruktningen har ägt rum är mångfacetterad och komplex. Och om för en frisk vuxen en temperatur anses vara normal inom 36,2-36,9 grader, För en helt frisk gravid kvinna kan temperaturalternativet vara högre än 37,0 grader. Detta gäller särskilt under de inledande perioderna.

Under första trimestern fyller hormonprogesteronet alla processer, det är dess höga koncentrationer som mjuknar livmoderns muskler och förhindrar uppkomsten av en annan menstruation. Och det är just progesteron som kan orsaka under de första veckorna av svangerskapstiden ingen förstod, helt oförklarliga höjningar i kroppstemperaturen.

Fysiologisk temperaturökning sker alltid inom subfebrila värden - från 37,0 till 37,8 grader. Denna temperatur stiger vanligtvis på eftermiddagen, vissa - bara på kvällarna. Det finns inga andra smärtsamma symptom. En kvinna kan uppleva en liten chill eller känsla att hon "kastar" från värme till kyla och vice versa, när hennes temperatur stiger till detta märke, och hennes kinder och öron kan brinna. På morgonen finns det vanligtvis ingen spår av ökad kvällstemperatur - kvinnan känner sig helt frisk.

Med en sådan temperatur behöver du inte rådgöra med en läkare, det finns heller inget behov av behandling.

Termometern slutar stiga över 37,0 grader efter att den gravida kvinnans kropp helt anpassar sig till den nya hormonella bakgrunden, vanligtvis sker det under de första 6-8 veckorna, en mindre episodisk temperaturökning fortsätter till slutet av första trimestern - upp till 12-13 veckor av graviditeten.

På detta är de naturliga och ofarliga orsakerna till förhöjd temperatur utmattad, och mindre rosiga situationer börjar. Progesteron undertrycker kvinnlig immunitet, det är nödvändigt för att säkerställa bevarandet av graviditeten, eftersom aggressiva immunceller kan förstöra embryot och därmed definierar 50% av det främmande genetiska materialet (fostergener). Med en minskning av immunitet blir en kvinna mer sårbar inför virus, bakterier, svampar. Därför är utseendet på hög temperatur i första trimestern ofta associerad med infektionssjukdomar.

Ett kännetecken för denna temperatur kommer att vara dess värden - med influensan ökar termometern över 39,0 grader, med ARVI - över 38,0 grader.

Andra symtom på sjukdomen kommer definitivt att finnas:

  • hosta;
  • ont i halsen;
  • ökat flöde av nässmus, trängsel;
  • huvudvärk och muskelsmärta
  • ljuskänslighet;
  • känsla av tryck på ögonbollarna.

Med hög temperatur, smittsamma sjukdomar som är farliga för en gravid kvinna och speciellt för en baby: mässling, kycklingpox, rubella.

Om hög feber kombineras med kräkningar och tarmdysfunktion kan en tarminfektion misstänks.

Brott mot urinering, smärta, frekventa besök på toaletten för "litet behov", färgförändring och genomskinlighet av urin på grund av hög temperatur kan vara tecken på normal eller gestationell pyelonefrit. I sällsynta fall följer en ökning av temperaturen (till subfebrila värden) allergiska reaktioner.

Under alla omständigheter, med undantag för den fysiologiska vågliknande temperaturhöjningen på grund av progesteron, ska en kvinna konsultera en läkare. Det är bäst att ringa en specialist hemma, för att ingen ännu har åsidosatt möjligheten till smittsam infektion. Läkaren som ska bjudas in i hemmet bör vara en allmänläkare. Det är orimligt att ta itu med denna fråga med gynekologen som leder till graviditeten. Varje sjukvårdspersonal har sin egen kompetens, och det skulle vara bättre om det var den terapeut som undersökte dig.

Är det farligt?

Hypertermi i graviditetens första trimester är mycket farlig. Det kan försämra blodcirkulationen mellan mamman och embryot, orsaka allvarliga störningar i arbetet med korionen eller den unga placentan, som kommer att ersätta den vid slutet av första trimestern. Men den största faran ligger inte bara i temperaturen, utan också av orsaken som orsakade sin uppkomst.

Under perioden av organogenes, som inträffar under de första tre månaderna, kan effekten av virus på barnens organism leda till katastrofala konsekvenser.. Barnet är fortfarande dåligt skyddat av en ung placenta eller är inte alls skyddad, och därför kommer alla virus som tränger in i moderns systemcirkulation att gå till embryot.

Virala effekter är inbäddade i människokroppens cell. Cellen börjar fungera inte enligt det program som anges i det, men för virusets behov, och då dör helt enkelt. Om detta händer med cellerna i embryot, som dess inre organ och vävnader nu läggs på, kan detta leda till de mest varierande utvecklingsfel, ibland oförenliga med liv och ytterligare intrauterin utveckling. Inte mindre farligt för formande foster och bakterier med svampar.

Med en långvarig hög temperatur börjar proteinsyntesprocesserna att brytas, vilket påverkar processerna för placentation negativt - bildandet av "barnplatsen" fortsätter med kränkningar, vilket också kan leda antingen till fostrets död eller till att placentan inte kan uppfylla alla behoven hos barnets kropp i skydd, näring, syreförsörjning, som är fylld med hypoxi, missfall, utvecklingsfördröjning, för tidig födsel.

Det är omöjligt att uppskatta effekterna av temperatur i förväg. Mycket beror på graviditetens exakta varaktighet.. Så om sjukdomen hände till en kvinna vid 3-5 veckors graviditet, kan barnets hjärta lida, nervsystemet kan det finnas defekter när man lägger gonaderna. Infektiösa attacker och hypertermi efter 7 veckor ökar sannolikheten för mental retardation och CNS-defekter, eftersom det vid denna tidpunkt finns en differentiering av fostrets hjärnområden.

Konsekvensen av långvarig hög feber är viral eller svår bakteriell systemisk skada kan vara mikrocefali (minskning av fosterhjärnvolymen), muskelhypotoni, defekter i ansiktsstrukturer, nedsatt utveckling av lemmar från fingerfusion (syndakti) tills de är helt frånvarande.

Det är väldigt viktigt att förstå att ett virus är ett virus.. Råttapatogenen är väldigt aggressiv, tränger snabbt in i blodomloppet och rensar orubbligt barnet, medan de flesta ARVI-patogener (andningsinfektioner, vanligen kallad förkylning) inte har sådan aggressiv verkan. Det är därför som läkare rekommenderar att man efter ett tidigt datum skjuter upp rubella eller toxoplasmos, rekommenderar läkare abort, och efter ARVI är sådana rekommendationer vanligtvis inte uttryckta.

Hur man minskar?

Det är viktigt att förstå det Temperaturen hos gravida kvinnor till 38,0 grader behöver inte minskas alls. Hon - en skyddande mekanism som aktiverar den framtida moderens kropp för att snabbt kunna hantera patogenen. men om kroppstemperaturen är över detta värde bör du rådgöra med en läkare. Behandling kommer att ordineras beroende på symptom som sjukdom är feber.

Aspirin är kontraindicerat för att minska graviditetens temperatur.. Det är tillåtet att endast använda droger med paracetamol. Du bör inte välja form av lösliga pulver och sirap med en uttalad fruktig arom - de har många färgämnen och konserveringsmedel.

Mer fördelar kommer från de vanligaste pillerna "Paracetamol".

En gravid kvinna ska ringa en ambulans om temperaturen överstiger 39,0 grader och inte kan utsättas för läkemedelsexponering.

Oavsett vad behandlingen av en viss sjukdom kommer att bli, kommer följande användbara tips att hjälpa en kvinna med en temperatur:

  • i händelse av värme bör man inte sätta sig i varma kläder, tvärtom bör man tyga klädernas uniform så mycket som möjligt, täcka med ett ljusblad;
  • en kvinna visas riklig varm dryck och sängstöd;
  • rummet måste vara väl ventilerat, luften i det måste vara tillräckligt fuktigt;
  • inandning, gnidning med alkohol, kallt vatten och badgerfett rekommenderas inte vid temperaturen, du bör inte bära ullstrumpor och fötter också.

Från folkrättsmedel för att minska temperaturen värt att notera effekten av grönt te med currants. Men gräset är bättre att inte brygga, eftersom många mycket användbara medicinska växter har en avbrytande effekt.

Vad ska man göra när temperaturen under första trimestern, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa