Måttlig grund graviditet

Innehållet

Fostervätska behövs för att säkerställa normal fosterutveckling. För framtida barn är det en bekväm fysiologisk miljö, en extra källa till näring och syre, samt en skyddande barriär som skyddar honom från många yttre hot. Dessutom spelar en viktig roll amniotisk vätska i födelseprocessen, vilket tvingar öppningen av livmoderhalsen, eftersom det kan ha en mekanisk effekt på den.

därför relativ brist på vatten kan leda till olika brott mot fostrets utveckling och störa den normala graviditeten. Vad är farligt lågvatten? Vilka är de olika graderna av detta tillstånd, och vilken terapeutisk metod är mest effektiv i denna situation?

Vad är "måttlig shallowness"

Indikatorer för den normala volymen av fostervätska varierar beroende på den specifika graviditetsåldern. Under de första 8 veckorna är det ca 5 ml. Vidare börjar mängden vätska öka, och vid slutet av graviditeten når dess totala volym i genomsnitt 1-1,5 liter. Omedelbart före födelsen av vatten blir mindre (deras volym är ca 600-700 ml).

Sammansättningen av fostervätskan (från ordet "amnion" - fostretsack) innefattar aminosyror, vitaminer, hormoner, spårämnen, vissa typer av salter, enzymer etc.

Fostervätska bildas genom funktionen av epitelskiktet av cellerna i amnions vattenhölje. De uppdateras ständigt. I de extrema skeden av graviditeten händer detta minst var tredje var tredje timme.

Fostret har i genomsnitt förmåga att svalna 4 ml fostervätska per dag, och produkterna av dess vitala aktivitet kommer in i moderns excretionssystemet genom fosterens porer. När en okritisk "skift" från de normala indikatorerna på volymen av fostervätska (närmare normen i den nedre gränsen) diagnostiseras måttliga oligohydramnios till en gravid kvinna.

skäl

Det händer att detta tillstånd är registrerat redan i början av graviditeten. En liknande diagnos görs på grundval av beräkningen av lågvattenindexet. I detta fall behöver kvinnan ständig medicinsk övervakning och användningen av vissa läkemedelsbehandlingar.

Skälen till bildandet av en sådan överträdelse kan vara:

 • persistent hypertoni (ökat blodtryck);
 • närvaron i en gravid kvinnas kropp av någon inflammatorisk process av infektiös natur
 • placenta insufficiens
 • hypoxi (syre "svält") hos fostret;
Fosterhypoxi
Persistent hypertoni
 • Metabola sjukdomar hos en gravid kvinna
 • Förekomsten av eventuella abnormiteter i fostret (underutveckling av excretionssystemet leder till en kraftig minskning av primär urinproduktionens nivå, vilket leder till en minskning av volymen av fostervätska).
 • långvarig graviditet - moderkakan är mottaglig för omvänt utveckling, därför är det inte längre möjligt att tillhandahålla fostret med alla nödvändiga ämnen, inklusive att producera en tillräcklig mängd amniotiska vatten;
 • multipel graviditet - det kan finnas en överträdelse av distributionsprocessen av plasentalt blod, vilket också kan leda till vattenbrist.
 • brott mot sekretion i epitelceller i amnionens vattenhölje.

Lågvattentyper

Enligt flödet varar två typer av lågvatten ut: akut och kronisk.

Kronisk undernäring har flera utvecklingsnivåer. Detta tillstånd kräver långvarig behandling. Om kvalificerad assistans inte tillhandahålls i tid kommer sjukdomen att förvärras, vilket kommer att leda till allvarliga följder både för den förväntade mamman och för barnet.

Kronisk fosterviktbrist kan uppstå om en gravid kvinna lider av en systemisk sjukdom, såsom diabetes.

För att minimera alla möjliga risker och tillämpa lämplig terapi i tid, om det är brist på vatten måste en kvinna registrera sig i antikliniken så snart som möjligt och genomgå regelbundet alla nödvändiga undersökningar.

Den vanligaste orsaken till akut undernäring är en smittsam sjukdom. Denna form av patologi leder färre negativa konsekvenser för barnets hälsa och behöver inte särskild behandling, eftersom situationen vanligtvis stabiliseras med framgångsrik eliminering av den sjukdom som orsakade den.

Dessutom klassificeras brist på vatten i enlighet med vattenskalcellens funktionella aktivitet. Enligt denna princip särskilja primära och sekundära former. Primär undernäring kännetecknas av frånvaron av funktionsstörningar i fostermembranen. Vid sekundärvattenbrist skador på amnionens struktur, vilket leder till att vatten strömmar ut.

symtomatologi

Ofta har den kliniska bilden av måttligt grundvatten inga uttalade manifestationer (därför kan detta tillstånd i vissa fall betraktas som gränser med normen). Men några av de tecken som är karakteristiska för detta tillstånd bör en gravid kvinna uppmärksamma om de uppstår. Bland dessa symtom är:

 • lägre buksmärtor;
 • smärtsamma tremor
 • svaga och sällsynta tremor;
 • livmoderns storlek motsvarar inte graviditetens längd (detekteras av en obstetriksk-gynekolog).

Om några av dessa symtom uppträder, även om de verkar obetydliga, ska du omedelbart rapportera dem till din läkare så att han kan utse en serie undersökningar med hjälp av vilka det blir möjligt att upptäcka brist på vatten.

Eventuella komplikationer

En otillräcklig mängd fostervätska kan vara drivkraften för utvecklingen av ett antal komplikationer, bland vilka är:

 • Brott mot blodflödet i navelsträngen. På grund av detta får inte barnet tillräckligt med syre och mat. Hållbar hypoxi kan utlösa utvecklingen av oåterkalleliga störningar i ett barn och även leda till hans död.
 • "Felfunktion" av cirkulationen av fostervätska Ett sådant tillstånd kan leda till infektionens inflytande, och ökar sannolikheten för traumatisk leverans avsevärt.
 • Platt amnion Denna komplikation kan framkalla en försvagning av arbetet i den första fasen av arbetskraften.
 • Placental avbrott. Små fragment av moderkakan lider i livmodern, vilket ökar risken för blödning.
 • Fostrets underutveckling. Om barnet i regel med prenatal utveckling inte fick den nödvändiga mängd näringsämnen och spårämnen regelbundet, kommer hans födelsevikt att vara mindre än normalt.

Diagnostiska metoder

De viktigaste metoderna för instrumentell diagnostik som en läkare använder för att bestämma volymen av fostervätska är ultraljud och Doppler-sonografi. Med hjälp kan du bedöma navelströmsflödet, hur långt barnet ligger bakom under utveckling, såväl som tillståndet för de framtida mammans och fostrets fartyg.

Utöver studien av den funktionella förmågan hos barnets kardiovaskulära system, kan en kardiotokografi utnämnas av obstetrikär-gynekologen. När etablerad måttlig brist i tredje trimestern Denna studie utförs vid 30, 32, 34 och 36 veckor av graviditeten.

Vid registrering måste en kvinna undersökas för förekomst av sexuellt överförbara infektioner.

terapi

Korrigering av detta tillstånd bör utföras i flera riktningar:

 • administrering av läkemedel som normaliserar metaboliska processer i placentan
 • läkemedelsbehandling av den underliggande sjukdomen.

Om en gravid kvinna lider av någon sjukdom som är förknippad med metaboliska störningar eller är överviktig, är det troligtvis att en specialist som observerar graviditet rekommenderar att man följer en speciell diet.

Måttligt lågt vatten vanligtvis behöver inte konstant observation på ett sjukhus, det är möjligt att normalisera det framtida tillståndet på poliklinisk basis.

Förutom läkemedelsbehandling, med måttligt lågt vatten måste den förväntade mammen följa vissa begränsningar vad gäller hennes fysiska aktivitet. Hon bör också se till att hennes dagliga diet innehåller mat som är rik på vitaminer och mikrodelar.

På många sätt är den avgörande rollen vid utarbetandet av en behandlingsplan graviditeten. Denna patologi kräver den mest noggranna kontrollen under 2: a trimestern. Om oligohydramnios diagnostiseras vid vecka 37, kan detta vara en indikation på kejsarsnitt.

förebyggande

För närvarande har inga effektiva metoder utvecklats för att förhindra risken för utveckling av lågt vatten. Men det finns ett antal rekommendationer, vars exakta genomförande kommer att hjälpa en gravid kvinna att minska risken för denna patologi.

Spelar en viktig roll diet av den framtida mamman. Den måste vara rik på alla element (vitaminer, proteiner, spårämnen och andra värdefulla ämnen) som är nödvändiga för fostrets normala utveckling och säkerställer en gravid kvinnas tillfredsställande tillstånd.

För framtida mor och hennes barns hälsa är det mycket användbart att observera balanserat läge för fysiologiska belastningar och vila. Arbetet ska vara måttligt, eftersom överdriven överarbete kan ha en skadlig effekt på kvinnans och hennes barns hälsa.

Man bör emellertid inte gå till ytterligheter och förlora ens minimal belastning alls, eftersom det kan leda till en snabb viktökning, vilket kan komplicera graviditeten.

En av de viktigaste faktorerna som bestämmer graviditetens art och framgången med leveransen är emotionell bakgrund av en kvinna. Närvaron av stress och regelbunden mental överbelastning ökar risken för att utveckla eventuella komplikationer, inklusive lågt vatten. En gravid kvinna måste genomgå alla undersökningar som läkaren föreskriver i tid.

Det är nödvändigt att endast använda tillsatser eller mediciner med godkännande av en specialist och inte förlita sig på inkompetenta recensioner.

Dessa rekommendationer hjälper till att minska risken för inte bara lågvatten, men också andra graviditetspatologier.

slutsats

Måttlig undernäring bildas mot bakgrund av vissa patologier av barns fostrets utveckling eller sjukdomar hos en gravid kvinna. Dess utmärkande särdrag är frånvaron av uttalad symtomatologi. vid snabb behandling Denna avvikelse utgör inte ett stort hot mot den normala utvecklingen av fostret och den förväntas moderns hälsa. Det är viktigt att ha en period där moderat lågt vatten diagnostiserades, eftersom en sådan överträdelse kan få konsekvenser för olika graviditetsperioder.

Därefter rekommenderar vi att du tittar på en video där gynekologen talar om vad som saknar vatten och om denna diagnos är hemsk.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa