Varför gör amniocentes under graviditeten och vad visar den?

Innehållet

Undersökningar som syftar till att identifiera olika patologier i fostret utförs vid mycket olika perioder av att bära en bebis. En av dem är amniocentes.

Vad är det

Denna studie framträdde nyligen i medicinsk praxis. Under många århundraden har läkare inte haft möjlighet att identifiera olika patologier av fostrets intrauterin utveckling i de tidigaste stadierna av sin utveckling. Moderna tekniker tillåter läkare att göra det ganska framgångsrikt och effektivt.

Läkare kallar amniocentes en invasiv teknik. Hon är i punktering av det amniota membranet. Detta görs av ett speciellt medicinskt instrument, som preliminärt utsätts för allvarlig behandling och är steril.

Under undersökningen En liten mängd amniotvätska uppsamlas. Studien av detta biomaterial utförs i laboratoriet. Även under detta förfarande kan läkare införa droger i amniotisk urinblåsa.

Du kan bedriva forskning med olika metoder. Därför kan läkare använda en speciell punkteringsadapter eller använda tekniken "Gratis händer".

Båda dessa metoder gör att du kan identifiera kromosomal patologi hos spädbarn ganska effektivt.

När hålls det?

Läkare säger att det är möjligt att genomföra denna procedur under de mest olika graviditetsperioderna. Optimalt, om en sådan studie utförs vid 17-20 veckors intrauterin utveckling av fostret.

Om undersökningen utförs under graviditetens första trimester kallas det tidigt. Läkare gör sen amniocentes efter den femtonde veckan av intrauterin utveckling av barnet.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

vittnesbörd

Huvudsyftet med detta förfarande är diagnostiskt. Amniocentes visar redan i de tidiga stadierna av intrauterin utveckling av en bebis som han har olika genetiska patologier. En sådan intestinal diagnos är indicerad för alla gravida kvinnor med familjehistoria eller predisponerade riskfaktorer.

Om, efter att ha genomgått genetisk screening, framtidens mamma avslöjade möjliga tecken på förekomsten av kromosomala sjukdomar, rekommenderar läkare också att hon genomgår amniocentes. Denna studie kan också tilldelas. genetisk läkare efter samråd. Om en kvinna visade sig i laboratorietesterna under undersökningen och ett ultraljuds tecken på närvaron av genetiska abnormiteter hos fostret så var amniocentesen visad för henne mycket.

Denna procedur kan också utföras i närvaro av modern och hennes baby Rh-konflikt. I denna kliniska situation ökar risken för bildandet av olika patologier markant. Med hjälp av studien av fostervätska identifieras dessa sjukdomar lätt. En sådan studie är vanligtvis föreskriven. med en komplicerad graviditetsperiod.

Under 2: a och 3: e trimestern kan läkare tillgripa utnämningen av denna procedur för att fastställa svårighetsgraden av funktionsnedsättning hos fostrets vitala organ.

Med hjälp av amniocentes kan man få information om lungens mognad och närvaron av ytaktivt ämne i dem, bedöma svårighetsgraden av hemolytisk sjukdom eller diagnostisera olika infektionssjukdomar.

Amniocentes kan också inte bara vara en diagnostisk, men också en medicinsk procedur. Det är i detta fall tilldelat kvinnor med tecken på polyhydramnios. Under proceduren kan läkaren med ett specialverktyg avlägsna överskott av fostervätska. Med en korrekt utförd metod för denna manipulation risken för oönskade konsekvenser för fostret är praktiskt taget frånvarande.

Vissa kvinnor i andra hälften av graviditeten utvecklar patologier som kan kräva införande av droger i amniotblåsan. Läkare kallar denna teknik intraamnial. Denna procedur utförs endast av erfarna proffs med ganska lång klinisk erfarenhet.

Fetokirurgi är en av de nyaste metoderna för fosterbehandling. I detta fall kan läkare som fortfarande är intrauterinutvecklade eliminera vissa patologier och grova missbildningar. Omedelbart är det värt att notera att denna metod är ganska ny och förbättras för närvarande.

Preliminär förberedelse

Före studien måste den förväntade mamman passera flera laboratorietester. De är nödvändiga för att läkare ska kunna identifiera eventuella kontraindikationer för denna undersökning. Sådana tester inkluderar en allmän analys av blod och urin samt en biokemisk studie (om det anges).

Dessutom gör gynekologen vanligtvis ett vaginalt smet för detektering av olika infektioner i den. Förstöring av infektionssjukdomar kan vara en relativ kontraindikation för amniocentes.

Innan denna diagnostiska procedur utförs ordinerar doktorn vanligtvis den förväntade mamman att genomgå en ultraljud. Det är nödvändigt att fastställa patologier, samt att bedöma fostrets tillstånd före förfarandet. Vissa specialister utför inte en preliminär ultraljudsundersökning, men utför den redan före den omedelbara amniocentesen.

För att inte prova blödning under denna procedur rekommenderar läkare kvinnor Använd inte antiplatelet och antikoagulantia under veckan före undersökningen.

Dessa läkemedel bidrar till blodförtunning, vilket kan leda till svår blödning under eller efter en diagnostisk undersökning.

I det fallet, om studien utförs efter 21 veckors graviditet, kommer läkaren att rekommendera den förväntade mamman att komma till studien med fylld blåsan. Om diagnosproceduren utförs vid ett tidigare datum är det inte nödvändigt.

Innan denna invasiva undersökning utförs, måste läkaren varna den förväntade mamman om alla slags komplikationer och konsekvenser av detta test. Efter en sådan konversation med läkaren signerar hon frivilligt informerat samtycke. Detta medicinska dokument måste fästas på ett medicinskt kort.

Hur är det gjort?

Tekniken för denna procedur är ganska komplicerad. För att hålla en speciell ultraljudsutrustning används. Med hjälp av sensorn finner läkaren det bästa stället för provtagning av fostervätska. Den bästa lokaliseringen är en plats som inte är i kontakt med navelbandet.

Att införa ett medicinskt instrument kommer att vara transplacental sätt. För att göra detta försöker läkare att bestämma det tunnaste området där placentans tjocklek är minimal. Under proceduren används speciella punkteringsnålar. I processen att genomföra forskning, övervakar läkaren nödvändigtvis prestationerna av sina handlingar. Han ser resultatet på en speciell skärm - bildskärmen.

För förfarandet, som regel, ingen ytterligare anestesi krävs. I vissa fall kan läkaren använda lokalbedövning för att minska smärtskomponenten. För att göra detta använd en 0,5% lösning av novokain. Innan nålen sätts in i magen, behandlar läkaren nödvändigtvis den framtida mammans mage med en desinfektionslösning för alkohol. Sådan desinfektion kommer att minska risken för infektion.

När nålen är på plats som krävs för punkteringen, lägger läkaren en spruta och tar den nödvändiga mängden fostervätska. Vanligen hälls den första 0,6 ml av det erhållna biomaterialet. Enligt läkare är det inte lämpligt för studien.

I den första volymen av fostervätska kan innehålla många moderceller. De kan leda till att resultaten av studien blir opålitliga. För laboratoriediagnostik 18-20 ml fostervätska krävs.

Efter hela proceduren dras nålen ut. Punkteringsstället behandlas med speciella desinfektionslösningar.

Efter hela proceduren utvärderar läkaren nödvändigtvis fostrets tillstånd. För detta räknar han med sin hjärtslag. Om denna undersökning utförs under den sista graviditetsperioden, kommer läkarna att övervaka barnets tillstånd under en tid. I vissa fall kan efterföljande antimikrobiell profylax anges för vissa medicinska tillstånd.

Under några dagar efter proceduren kan kvinnan känna en känsla av smärta i underlivet. För att minska smärtsymptomet, föreskriver läkare smärtstillande medel och symptomatiska läkemedel i denna situation. Sällan försvinner smärtan på egen hand, utan användning av något läkemedel.

På den första dagen efter amniocentes rekommenderar gynekologer mer i sängen. Övning är utesluten. Det är nödvändigt att äta lätt mat som lätt kan förvärvas och orsakar inte gasbildning.

Om efter ett par dagar minskar intensiteten i smärtsyndromet i buken, och en kvinna har en spotting från könsorganet eller kroppstemperaturen stiger, då ska hon omedelbart kontakta en läkare. Det är möjligt att hon hade komplikationer efter studien.

Vad kan man diagnostisera?

Denna studie låter identifiera ärftliga och genetiska sjukdomar hos fostret. Denna undersökning är planerad för alla förväntade mödrar som har en bördad familjehistoria att utveckla sådana patologier.

Med hjälp av cytogenetisk och molekylär analys av amniocyter kan prenatal diagnostik av många medfödda sjukdomar i den genetiska apparaten genomföras effektivt.

Med hjälp av chorionvirusbiopsi är det möjligt att få mer exakta forskningsresultat vid detektering av vissa kromosomala patologier. Det är ganska noggrant och extremt invasivt.

Vilka är resultaten av studien?

Experter noterar att noggrannheten i undersökningen är 98,5-99%. Mer exakta resultat registreras om undersökningsmetoden inte var försämrad.

Att bedriva forskning, Det resulterande biomaterialet ympas på näringsmedia. Det hjälper den aktiva tillväxten av fruktceller. Efter denna cytogenetiska undersökning utförs.

Dåliga forskningsresultat kan registreras med ventrikulomegali i fostret.

Normal i det genetiska materialet det måste finnas 23 par kromosomer. Med dåliga resultat kan denna mängd variera. Det här är hur många genetiska fel som uppstår. En förändring av antalet kromosomer förekommer i Downs sjukdom, såväl som i Patau och Edwards syndromer.

Också ett dåligt resultat av en amniocentes. kan indikera närvaron av ett barn med allvarliga missbildningar av hans intrauterin utveckling - Anencefali eller ryggradsbråck.Efter studien kan experter eliminera sådana farliga förhållanden som cystisk fibros och sicklecellanemi. Båda dessa patologier är extremt farliga för fostrets framtida liv och kan leda till bildandet av olika anomalier i utvecklingen av inre organ.

Laboratorieanalys av fostervätska gör att du kan bestämma närvaron i farorna i olika farliga patologier, såsom herpes och rubellainfektioner. Dessa sjukdomar kan leda till bildandet av olika medfödda utvecklingsavvikelser hos fostret.

I vissa fall kan resultaten av undersökningen avgöra närvaron av olika ärftliga sjukdomar i samband med kön X- och Y-kromosomer hos en bebis som utvecklar sig i moders mage. Ett exempel på en sådan sjukdom är hemofili. Denna sjukdom manifesteras hos pojkar och försämrar deras livskvalitet väsentligt.

När resultaten av biokemiska studier av fostervätska är klara, är det möjligt att identifiera graden av mognad hos fostrets lungor. För att göra detta utvärderar experter två indikatorer - lecitin och sphingomyelin. För att göra en prognos används deras förhållande.

Om det erhållna värdet är inom 2/1, indikerar detta hela barnets lungvävnad. Förskjutning av indikatorn från 1,5 till 1,9 / 1 är ett möjligt tecken på att utveckla nödsyndrom.

Om detta kriterium är 1,5 / 1 är det i regel en följd av nödsyndrom.

Konsekvenser och komplikationer

Alla injektionsförfaranden är ganska farliga. Risken för biverkningar efter sådana manipuleringar existerar. Läkare identifierar flera kliniska situationer som kan utvecklas efter komplicerad amniocentes. Dessa inkluderar:

  • otydlig urladdning av fostervätska;
  • fördelningen av fostervätska (speciellt den första dagen efter proceduren);
  • avlägsnande av membranerna;
  • ingripa i fostervätskan av olika patogena mikrober och infektionens utveckling;
  • traumatisk skada på blodkärlen som matar fostret
  • uterinartärskada med utveckling av massiv blödning
  • alloimmun cytopeni hos en utvecklande baby i livmodern.

Kontraindikationer för

Amniocentes kan endast utföras under strikta medicinska indikationer. Eventuella ingrepp i fosterhinnans integritet kan leda till ganska sorgliga konsekvenser för både den framtida mamman och hennes bebis.

För detta förfarande utmärker läkare ett antal kontraindikationer. Således kan amniocentes inte utföras under den akuta perioden av en smittsam sjukdom. Hög kroppstemperatur och katarralsymptom är en relativ kontraindikation för studien.

När framtida mamma återhämtar sig från en virus- eller bakterieinfektion, kan denna studie fortfarande utföras. Innan du håller den, borde en gravid kvinna var noga med att besöka terapeuten, så han gav henne en slutsats om möjligheten av proceduren efter en infektion.

Förekomsten av en stor myomnod eller annan neoplasma i den framtida mamman i livmodern är också en kontraindikation för denna studie. Risken för skador på sådana strukturer är mycket hög. I detta fall utförs vanligtvis inte amniocentes. Ett alternativ till forskning i en sådan situation är laboratorietester och analyser, som gör det möjligt att identifiera olika tecken på genetiska och kromosomala patologier.

En hög risk för spontan abort eller missfall är också en kontraindikation för denna undersökning under graviditeten. Om en kvinna, av någon anledning, redan har börjat avlägsna placentan, då är denna procedur också omöjlig. I detta fall ökar risken för fosterdöd flera gånger.

Se mer om amniocentes i nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa