Vad händer om D-dimer är förhöjd under graviditeten?

Innehållet

Det faktum att det finns en sådan analys som D-dimer, hittar många kvinnor bara under graviditeten. Födelsetiden är en mycket viktig period för hela kroppen, belastningen växer på de inre organen, på alla system, inklusive blodcirkulationen. Det är att diagnostisera blodkvaliteten och förskriva denna analys. Varför D-dimer är upphöjd, och vad man ska göra i det här fallet kommer vi att berätta i vår artikel.

Vad är det

D-dimer (d-dimer) är ett fragment av fibrinprotein. När kroppen har behov av blodproppsbildning (sår, kirurgi, förlossning, etc.) börjar fibrinprotein parat med enzymtrombinet att skapa en skyddande mekanism som förhindrar överblödning, stor blodförlust. Således bildas blodproppar, vilka "förseglar" skadorna på fartygen.

Så snart faran har gått måste kroppen vara naturlig genom att bli av med blodproppar, så att de inte täpper upp kärlen, och det fibrinfilamentösa antikoagulationssystemet, som börjar processen med fibrinolys, tar över koagulationsprocessen. Trombusen absorberas, kärlen blir rena och friska, men efter trombos kollaps återstår en del av proteinet. Detta är D-dimeren, en typ av markör för normal aktivering av hemokoagulationssystemet.

Mängden av detta ämne uppskattas i analysen av blodkoagulering. För gravida kvinnor är en sådan undersökning ordinerad flera gånger under perioden då barnet bärs. Om framtida mammas blod är för tjockt, är det fyllt med tromboembolism och andra allvarliga vaskulära konsekvenser, om det tvärtom är flytande, då ligger risken för risk för inre blödning, kritisk blodförlust under arbetet.

Regelvärden

Det finns ingen fast, stel ram för densiteten av detta ämne i blodet. Det anses vara normalt om människans värde inte överstiger 500 ng / ml hos människor. Det lägre tröskelvärdet är inte inställt, det vill säga det är uppfattat som 0 eller 0,5 ng / ml. Men hos alla gravida kvinnor är D-dimer något förhöjd och det ökar vanligtvis med hur länge barnet är födt.

I första trimestern ökar den med 1,5 gånger, i den andra - i två, i den tredje - tre gånger jämfört med den baslinjenivå som kvinnan hade före graviditeten. Att veta detta är att läkares rekommendationer om att bli testad inte bara under graviditeten utan även i planeringsstadiet blir mer begripliga.

Tabell över acceptabla värden hos gravida kvinnor

Obstetrisk term

Tätheten av D-dimer, μg / ml

4-13 veckor

0.0 – 0.55

13 -21 veckor

0.20 – 1.40

21-29 vecka

0.30 – 1.70

29-35 vecka

0.30 – 3.00

35-41 vecka

0.40 – 3.10

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Tillåten nivå efter IVF

Obstetrisk term

Värdet av D-dimer, ng / ml

4-13 veckor

Högst 280

3-21 veckor

Högst 700

21-29 vecka

Högst 850

29-35 vecka

Högst 1000

35-40 vecka

Högst 1550

Olika laboratorier och sjukhus kan använda olika måttenheter - mikrogram, icke-gram, μg FEU / ml (mikrogram fibrinogenekvivalenta enheter per milliliter). Det är uppenbart att siffrorna också kommer att vara olika. För att undvika förvirring är det värt att kontrollera med läkaren, i vilken mätningar denna hemostasmarkör beräknas och vilka normer som gäller för ett visst laboratorium.

Skäl för att höja

fysiologisk

Den ökade proteindannelsen av D-dimer i blodet hos en gravid kvinna förklaras lätt av naturliga, fysiologiska processer. För födsel börjar den framtida moderens kropp att förbereda så snart graviditeten har kommit. Födseln är en traumatisk process i samband med blodförlust. Enligt vissa rapporter förlorar en kvinna under halvfödsel från en halv liter blod.

Det farligaste ögonblicket är moderkroppens födelse, dess urladdning från livmoderns vägg orsakar blödning. Om kroppen inte är redo för det, om blodplättarna är för låga, så snabbt "stäng" blodets blodväg med blodproppar inte fungerar, och kvinnan kommer att förlora mycket blod, vilket kan vara dödligt för henne.

För att förhindra att detta händer börjar kroppen "förtjocka" blodet, minska blodproppstiden. I laboratorietester reflekteras denna process som en ökning av mängden D-dimer, en ökning av blodplättkoncentrationen, en minskning av tiden som krävs för bildandet av en blodpropp.

Fysiologisk "förtjockning" av blodet bör inte orsaka allvarliga bekymmer. Behandling i detta fall är inte nödvändig. Det faktum att uppblåsta priser inte är ett tecken på sjukdomen, säger kvinnans allmänna tillstånd, resultatet av andra test.

Om en gravid kvinna inte har synliga störningar, klagomål att känna sig illamående, smärta i extremiteterna, svullnad och droppar i blodtryck, cyanos i huden, kräkningar och illamående, anses inte en förhöjd nivå av D-dimer farlig och patologisk.

patologisk

Om densitetsnivån för D-dimer i blodet ökar signifikant var det ett skarpt hoppa uppåt, om nivån är för hög under en given period (till exempel i de tidiga stadierna), så kommer ingen att utsätta diagnosen utifrån denna grund. En kvinna kommer endast att tilldelas ytterligare undersökningar och samråd, vilket bör bidra till att hitta den verkliga orsaken till variansen i analyserna.

Oftast betydande överskrider de tillåtna värdena observeras i sjukdomar som tromboembolism, DIC syndrom. Vid tromboembolism avlägsnas en befintlig trombos och klättrar kärlet, vilket gör det svårt för blodet att cirkulera normalt. Konsekvenserna kan vara väldigt ledsna: om ett vitalt kärl blockeras, till exempel lungartären, inträffar döden inom några minuter.

DIC-syndrom - disseminerat intravaskulärt koagulationssyndrom. När det stör uppkomsten av blodproppar och små kärl i stora mängder kan vara igensatta. Skadorna är stora, tillståndet förvärras dramatiskt, huden blir blek, cyanos, kräkningar, smärta i båren och bukhålan observeras. Blod detekteras i urinen.

Djup trombos (djup venetrombos), förutom en ökad nivå av D-dimer, åtföljs av svår smärta i benen, speciellt vid långvarig stående, liksom en förändring av hudfärgen vid ont i sår, svullnad och blodtrycksdroppar.

Ibland visar en ökning av denna markör inte bara problem med kardiovaskulärsystemet. Ett måttligt överskott av densiteten hos D-dimer kan leda till ett falskt positivt resultat. Detta händer när:

  • leversjukdomar i framtida mamma;
  • med starka inflammatoriska processer;
  • överdriven mobilisering av koagulationssystemet efter operation, skador;
  • med cancer och andra tumörer.

Under 2: a och 3: e trimestern kan en signifikant ökning av denna markör i blodet vara ett tecken på placentaavbrott, ett tecken på att bära två eller tre foster, samt ett symptom på allvarlig toxicos eller diabetes mellitus (även i dess första steg).

Förbättring efter IVF

Efter IVF är ökade D-dimervärden ett välkänt fenomen. Man tror att på detta sätt reagerar kroppen på yttre störningar. Nivåmarkörer försöker mäta två gånger - före omplantning och efter embryoöverföring på femte dagen.

Förhöjt proteinfragment kan bero på själva implantationsprocessen, eftersom det befruktade ägget är inbäddat i livmoderns vägg och bryter mot dess integritet. Hormonnivån kan också ha en effekt på nivån av D-dimer. Eventuella ultraljudsprotokoll åtföljs av starkt hormonellt stöd med progesteron och östradiol.

Gravida kvinnor som bestämmer sig för att bli mödrar genom IVF, efter embryonplantering, övervakar blodproppsparametrar flera gånger, kommer denna analys att göras 2 eller 3 gånger för 1 trimester och sedan samma mängd under andra och tredje trimestern.

behandling

Innan läkaren föreskriver behandling, om doktorn ser behovet av det, skickas kvinnan till ett samråd med en kardiolog, en nefrolog och en terapeut. En detaljerad analys görs på alla indikatorer på blodkoagulation - koagulogram. Vid behov rekommenderas en kvinna att konsultera en hematolog. Då bestäms frågan om närvaron av en specifik patologi, och man söker efter vägar för att hjälpa den gravida kvinnan.

För att normalisera blodkoagulering förskriva speciella läkemedel - antikoagulantia. Oftast är det "Nadroparinkalcium" ("Fraxiparin") och "Reopoliglyukin". "Nadroparin kalcium" i form av skott i magen, i navelringen. Du bör inte vara rädd för proceduren, för injektioner använder smala och små nålar, som också kallas insulin. Den förväntade mamman kommer inte att känna stark smärta under injektionen. Efter injektionen kan det finnas en liten brännande och stickande känsla på injektionsstället.

"Reopoliglyukin" administreras som en del av droppare i ett daghem eller på ett sjukhus. Läkemedlet hjälper processen att resorbera blodproppar, rensar blodkärlen, återställer normal blodcirkulation i dem. Behandlingsförloppet bidrar vanligtvis till att sänka nivån av D-dimer till normala värden för graviditetsåldern.

För att minska nivån på denna indikator rekommenderas en kvinna att byta livsstil. "Tjockt" blod är en indikation på riklig dricksregim, om en kvinna konsumerar mer rent dricksvatten blir blodet mer flytande. Nyttiga promenader i friska luften, vilket minimerar salta livsmedel, vilket kommer att bidra till att vatten hålls kvar i vävnaderna och bildandet av ödem.

Vanligtvis ges kvinnor till B-vitaminer och K-vitamin. Om en överträdelse upptäcks tidigt tas särskild uppmärksamhet åt folsyra, vars brist kan också vara en av anledningarna till ökningen av D-dimerblod.

Kvinna strängt kontraindicerat outhärdlig fysisk ansträngning, brist på sömn, känslomässig nöd och stress. Måttlig fysisk aktivitet är välkommen - motion och promenader kommer att gynna som ett bra sätt att förebygga trombos.

Var inte rädd om en obstetrikare-gynekolog rådgör besöka genetik. Vanligtvis kan gravida kvinnor vars nära släktingar har problem med blodkärl, om de har fått diagnosen stroke eller hjärtattacker, höra sådana råd. Samråd med en sådan specialist behövs för att noggrant beräkna sannolikheten för en ärftlig patologi hos en kvinna och hennes barn, så att läkare kan välja rätt taktik för att hantera graviditet och leverans.

Om vad som är farligt D-dimer under graviditeten, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa