Test för glukostolerans under graviditeten

Innehållet

Graviditet är ett speciellt villkor för kvinnokroppen. Den förändrade hormonella bakgrunden bidrar till fluktuationen av nivån av glukos (socker) i blodet även i ganska hälsosamma framtida mammor. Denna artikel hjälper kvinnor att förstå vad ett glukostoleransprov är och vad det är för.

Vad är det

För den normala funktionen av en gravid kvinnas kropp och hennes ofödda barn är mycket viktigt en konstant nivå av blodsocker. Detta ämne är inblandat i alla metaboliska processer. Arbetet med muskelceller och hjärnan beror direkt på sockerhalten i blodet.

Graviditet är den tid då en mängd hormoner "raser" i kvinnokroppen. Det här är en helt unik period, eftersom ett stort antal helt nya hormonella ämnen förekommer i det perifera blodet. Detta tillstånd kan leda till att det endokrina systemet börjar fungera i ett "specialläge". Det bidrar till en signifikant förändring av nivån på vissa hormoner och biologiskt aktiva substanser. Denna situation gäller även blodsocker.

Höga nivåer av socker i perifert blod är farliga för fostret. Om det finns tecken på hyperglykemi (förhöjd glukos) i den framtida moderns blod kan detta leda till utveckling av diabetes eller andra endokrinologiska patologier hos henne och hennes barn.

Glukostoleransprovet (GTT) är en unik studie som gör att du kan etablera exakta nivåer av glukos i perifert blod ha en framtida mamma Han är ordinerad till alla gravida kvinnor med vissa medicinska indikationer för att fastställa de första tecknen på graviditetsdiabetes. Denna patologi uppträder för första gången endast under graviditeten och är associerad med nedsatt hormonnivå.

Genomförandet av ett glukostoleransprov under graviditeten gör det möjligt att identifiera även de "dolda" tecknen på en ökning av blodglukos som är tillgänglig för den förväntade mamman.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

När krävs analys?

Glukostoleransprovet ska utföras på alla gravida kvinnor. Endokrinologer och obstetrikare och gynekologer från olika länder säger att förekomsten av graviditetsdiabetes ökar stadigt varje år. Detta förklarar vikten av ett sådant test i framtida mammor.

Det bör noteras att det är ganska enkelt att genomföra. Glukostolerans testet är mycket överkomligt och kräver inga komplexa enheter för sitt beteende.

Läkare särskiljer dessutom flera kliniska situationer när en sådan studie är extremt nödvändig.

Kontraindikationer för

Det glukostoleranta testet, liksom alla andra laboratorietest, har inte bara indikationer på dess beteende, men också vissa begränsningar. Många mammor är rädda för denna studie och försöker vägra att skicka den. Läkare blir inte trötta för att förklara för dem att du inte borde vara rädd för detta laboratorietest. Han kommer inte att skada någon av framtida mamma eller hennes bebis. Ill med diabetes efter glukos tolerans testet kan inte vara.

Det finns flera kliniska situationer där denna studie inte utförs. I detta fall ökar risken för eventuella biverkningar betydligt. Många av dessa kliniska situationer är tillfälliga. I detta fall kan testet skjutas upp något.

Undersök inte med:

  • akut förlopp av infektionssjukdomar. Allvarlig inflammation i kroppen - en signifikant kontraindikation för att utföra denna metod. I det här fallet är det möjligt att genomföra glukostoleransprovet efter att mamma återhämtar sig från en virus- eller bakterieinfektion;
  • gestationsålder vid 32 veckor. Den sista trimestern av att bära en bebis är inte den bästa tiden att genomföra ett sådant test. Risken för falska positiva effekter under denna period är extremt hög. I detta fall utförs screeningen av diabetes mellitus och olika störningar av glukosmetabolism hos moderen och hennes bebis efter leveransen;
  • förvärring av kronisk eller akut pankreatit. Detta patologiska tillstånd åtföljs av svåra funktionella störningar som uppstår på grund av inflammation i bukspottkörteln. Under den akuta perioden av denna sjukdom i blodet ökar inte bara antalet biologiskt aktiva enzymer, men innehållet av glukos och insulin förändras signifikant. Det skulle vara bättre att utföra ett glukostoleransprov efter att ha dämpat en sådan attack.
  • vissa sjukdomar i det endokrina systemet. Allvarlig Cushings sjukdom, kliniskt aktiv hypertyreoidism, akromegali - är medicinska kontraindikationer för studien;
  • långvarig tvingad användning av vissa droger. Att ta glukokortikosteroider och östrogener kan leda till falska positiva resultat. Detta kan snedvrida korrekt tolkning av analysen.

För närvarande säljs ganska många olika enheter i ett apotek nära huset, glukometrar. De avslöjar nivån av socker i kapillärblod. En sådan anordning är nödvändig för varje familj. Han kommer också behövas i fall där någon från nära släktingar har diabetes.

Recensioner av några mammor på internet tyder på att de försökte göra ett glukostoleransprov på egen hand. Det bör inte ske omedelbart av många anledningar! En sådan hemstudie kommer att vara felaktig och kommer inte att ge ett tillförlitligt resultat efter innehav. Det är också värt att notera att det i vissa fall är extremt farligt att hålla det hemma. Utför glukostoleransprov behövs endast i en medicinsk institution under överinseende av specialister.

Ett okontrollerat beteende av ett sådant test kan till och med leda till att det är nödvändigt att snabbt ringa till akutmedicinska laget. Vissa mammor gör ett betydande misstag, att de kan ersätta införandet av glukos för att äta choklad eller en vanlig måltid. Det här är en stor missuppfattning. I detta fall är det nästan omöjligt för att uppnå de nödvändiga exakta resultaten.

teknik

Att genomföra denna laboratoriestudie kan vara på olika sätt. Standardmetoden är ett muntligt test med 75 g glukos. Under studien borde en gravid kvinna vara i en medicinsk institution för 2-2,5 timmar. Detta ger en känsla av tekniken i denna studie.

Sällan är en gravid kvinna ombedd att sitta i korridoren, om undersökningen utförs i en vanlig poliklinik. Frekventa kliniker erbjuder besökare bekvämare förhållanden. Under analysen kan framtida mamma förvänta sig i ett speciellt rum. För en mer bekväm tidsfördriv finns vanligen en TV där. Det är bättre att skicka tiden mellan att ta blod för analys, alltjämt genom att läsa en bok.

Glukostolerans testet genomförs i flera steg.Första gången blod tas från en ven på morgonen. För att göra detta måste den förväntade mamman ständigt komma till kliniken på en tom mage. Det är strängt förbjudet att äta omedelbart innan studien utförs.

Läkare ställer in det önskade tidsintervallet, för hur många timmar du inte kan äta mat innan analysen. Det är som regel det från 8 till 14 timmar. Det här är den nödvändiga tiden när du kan få ett tillförlitligt resultat i framtiden. Längre fasta är inte nödvändig, eftersom detta tillstånd kan leda till en uttalad minskning av glukos i perifert blod.

Huvudprovet är att en gravid kvinna kommer att erbjudas att dricka ett glas glukos. Det smakar sött, väldigt trevligt. För närvarande finns det olika glukosmetaboliter som kan användas för att utföra detta test. Ett sådant botemedel är monohydrat. Om glukosmetaboliter administreras oralt, injiceras dosen i detta fall signifikant.

När en gravid kvinna drack ett glas glukos tas blod för att bestämma glukos från hennes 4 gånger, var 30: e minut. För att utvärdera resultatet används alla erhållna värden i framtiden. I vissa fall är det möjligt att bedriva forskning på ett annat sätt.

Samtidigt tas venöst blod för analys omedelbart och 2 timmar efter det första intaget. Det är viktigt att notera att i det här fallet kan falska positiva resultat visas.

I vissa laboratorier läggs lite citronsaft till för att förbättra smaken av en sådan diagnostisk söt lösning. Detta påverkar inte resultatet, men kan väsentligt minska illamående under denna studie. Vissa mammor kommer till denna klinik, ta en citronskiva. Citronsyra är särskilt bra för förväntade mammor som har svår gestos eller en emetisk reflex.

För närvarande analyseras inte kapillärblod från fingret. Ett mer tillförlitligt resultat bidrar till att få venöst blod. Det visar en mer exakt koncentration av glukos i kroppen. I kapillärblod förekommer blandning med lymf vilket resulterar i ett något opålitligt resultat.

Blodprovtagning från en ven är nu mycket säker. Många framtida mammor lider av denna forskning ganska lugnt. Blodprovtagning från en ven bär dem som regel mycket lättare än frekventa fingerpunkta. Tunna nålar, som används för att utföra denna analys, ger ingen smärta.

För studien användes speciella vakuumrör. De tillåter dig att snabbt ta en hel del venös blod för analys. Denna funktion beror på skillnaden i tryck mellan rörets inre och yttre miljö.

Säkerheten vid blodprovtagning med dylika vakuumsprutor är ganska stor, eftersom endast engångsinstrument används.

Inuti rören, där blod är ritat, finns det speciella kemikalier som förhindrar blodoxidation. Dessa verktyg hjälper också till att behålla en viss glukoskoncentration under en tid. Deras användning gör att du kan få ett ganska pålitligt resultat. I vissa situationer är det möjligt att genomföra samtidig bestämning av graden av glykerat hemoglobin.

För att få resultatet, placeras ett provrör med venöst blod i en speciell apparat - analysator. Moderna instrument som används för detta test är nu helt automatiska. De låter dig få inte bara noggranna men mycket pålitliga resultat. I vissa fall är emellertid tekniska fel fortfarande möjliga. Vanligtvis händer detta oftare vid överträdelse av blodprovtagningstekniken av laboratorie tekniker.

utbildning

Innan du utför denna laboratorieanalys kommer alla framtida mammor att få rekommendationer. Överensstämmelse med dem är nödvändigt för att få ett mer tillförlitligt resultat. Man bör komma ihåg att om de erhållna indikatorerna för glukostolerantprovet visar sig vara opålitliga, kommer läkaren att ordinera en andra studie.

För att undvika detta är det nödvändigt att noggrant genomföra den nödvändiga beredningen innan testet genomförs.

En mängd olika faktorer kan påverka exakta resultat. Användningen av även en liten mängd alkoholhaltiga drycker kan orsaka en snedvridning av resultatet. För att få noggrannare värden före studien ska du också utesluta användningen av alkoholhaltiga tinkturer. Om en gravid kvinna missbrukar cigaretter, bör det observeras att rökning på tröskeln till och omedelbart innan ett sådant diagnostiskt förfarande utförs är strängt förbjudet.

Akuta infektionssjukdomar eller förvärringar av kroniska sjukdomar i inre organ, följt av feber, leder till att resultaten av studien är signifikant snedvridna. 2-3 dagar innan laboratorietestet utförs, är det nödvändigt att utesluta fysisk ansträngning. Även den banala rengöringen av en lägenhet kan leda till att resultaten kan bli betydligt snedvridna.

Om undersökningen utförs under den heta säsongen kan resultatet av ett sådant test förvrängas. Dehydrering av kroppen provar ofta en snedvridning av resultaten.

För att undvika detta, före det glukostoleranta testet, bör framtida mamma följa det vanliga fysiologiska dricksregimen.

Allvarlig psykomotionell stress några dagar före laboratorietestning kan leda till förvrängda resultat. I detta fall kan både falskt positiva och falskt negativa resultat erhållas. Läkarna rekommenderar en gravid kvinna att utföra detta test. Var inte nervös och försök att vara så lugn som möjligt.

Analyshastighet

Det förhöjda glukostoleratestet (PGTT) kan förekomma i olika kliniska situationer. Om vid tidpunkten för studien detekterades ihållande ökning av glukosnivån, bör testet dessutom kontrolleras ytterligare. Först då kan läkare diagnostisera graviditetsdiabetes. Donera blod för forskning bör också vara flera gånger, vilket krävs enligt metoden för att utföra detta test.

Gestationsdiabetes - Det här är en extremt ogynnsam sjukdom med en progressiv ökning av negativa symtom. Falsk överdiagnos i detta fall kan leda till att en gravid kvinna föreskriver droger som leder till biverkningar. Endast endokrinologen fastställer diagnosen graviditetsdiabetes. För att göra detta kan han skicka den framtida mam till laboratoriet för leverans och andra extra laboratorietester.

Normalt bör fasta blodglukosvärden vara mindre än 5,1 mmol / l. Efter 60 minuter bör sockernivån inte överstiga 10 mmol / l. 2 timmar efter studien, överskrider inte blodets värden i en frisk gravid kvinna 8,5 mmol / l.

Avkodningsresultat

Läkare identifierar flera kriterier som indikerar förekomsten av tecken på graviditetsdiabetes i den förväntade mammans kropp. I detta fall är fastande glukos i området från 5,1 till 6,9 mmol / l. Redan i 55-60 minuter stiger dess värden över 10 mmol / l. Efter några timmar når indikatorerna för socker i perifert blod värden från 8,5 till 11 mmol / l.

Det finns också kliniska situationer där formuleringen av graviditetsdiabetes är något lättare. I detta fall bör den fastande glukosenivån vara mer än 7 mmol / l. Efter att ha konsumerat sockerlösningen överskrider blodsockernivån 11 mmol / l.Läkare kan betrakta detta tillstånd som en livlig manifestation av diabetes.

Om ökningen av glukostoleransprovet inträffade endast under graviditeten, kallas detta patologiska tillstånd svangerskapssjuka. Det är viktigt att notera det Identifierade abnormiteter kan återgå till normal efter födseln. Ett sådant övergående tillstånd bör vara ett skäl för mammor att regelbundet övervaka blodsockret regelbundet under hela livet.

För att bekräfta diagnosen krävs obligatorisk bestämning av glycerat hemoglobin. Denna indikator visar dynamiken i blodglukosen under flera månader. För närvarande använder experter i många länder denna indikator för att verifiera de etablerade diagnoserna av diabetes. Normalt bör läsningen av glykerade hemoglobin inte överstiga 6,5%.

Sådana kombinerade tester utförs nödvändigtvis till alla förväntade mammor som har stor risk för diabetesutveckling. Under hela graviditeten kan dessa studier utföras flera gånger. Detta möjliggör mer exakta resultat. Efter leverans bestäms även glykerade hemoglobinnivåer och perifert blodglukos utvärderas.

Om indikatorerna normaliseras är diagnosen diabetes mellitus utesluten.

Om mamma är i hög risk för eventuellt utseende av hyperglykemi, bör studien med sockerbelastning utföras vid 24-28 veckors graviditet. En studie på dessa datum är den bästa screeningen för diabetes. I sen graviditet är det mycket svårare och farligare för fostret att upptäcka avvikelser.

Om testet vid framtida mamma visar ett signifikant överskott över normala indikatorer, kommer hon definitivt att tilldelas en särskild terapeutisk mat. Det begränsar det dagliga intaget av "snabba" kolhydrater avsevärt. Att äta bullar, godis och choklad till en gravid kvinna i detta fall är strängt förbjudet.

Ett alternativ till sådana farliga kolhydrater kan vara ganska friska frukter. Det bör dock komma ihåg att de innehåller en ganska stor mängd fruktos - naturligt socker. Förtära att de ska doseras.

Söta kolsyrade drycker, liksom förpackade juice från den framtida mammans dagliga ration, som har tecken på graviditetsdiabetes, är helt uteslutna. De bästa dryckerna i detta fall kommer att vara vanligt vatten, såväl som osötade kompott och fruktdrycker, kokta hemma från frukter eller bär.

Hela ytterligare graviditeten hos den framtida mamman, som har tecken på graviditetsdiabetes, sker under obligatorisk kontroll av endokrinologen. För att identifiera sjukdomsdynamiken hos en gravid kvinna tas blod flera gånger för att bestämma sin sockerhalt.

Förskrivningen av glukosreducerande läkemedel i detta fall, som regel, utförs inte. Sådana droger ordineras vanligtvis för svår och dåligt kontrollerad kurs av ett givet patologiskt tillstånd.

Åh, hur man gör glukostoleransprovet under graviditeten, se nästa video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa