Hur och när ska man donera blod för hCG?

Innehållet

En av de viktiga studier som genomförts under graviditeten är bestämningen av hormonhalten. En av dessa laboratorietester är ett blodprov för hCG.

Vad är det

Under graviditeten i honkroppen bildas en hel del nya hormoner, som han inte kände till före denna period. Ett av dessa biologiskt aktiva substanser är choriongonadotropin. Dess förkortade namn är HCG. Normalt är den närvarande i en hälsosam kropp, men är praktiskt taget inte definierad. Mängden av denna biologiskt aktiva substans ökar väsentligt efter abort, under graviditet eller med utveckling av vissa maligna neoplasmer.

Ett positivt hCG-test för en kvinna som tvivlar på om hon är gravid kan eliminera hennes tvivel. Ökningen i nivån av detta hormon ökar gradvis. emellertid redan i de tidiga stadierna av fosterutveckling blir denna indikator förhöjd.

Forskare har funnit att hormonet hCG kan vara i olika versioner. De kallas alfa- och beta-fraktioner. Strukturen av dessa föreningar är olika. Betafraktionen har en mer uttalad hormonell effekt. Hennes värden under graviditeten ökar också.

HCG i kroppen hos en gravid kvinna har en hel del funktioner. Han hjälper till att nivåera hormonerna och är involverad i att öka testosteronnivåerna om det finns en pojke i framtiden mammans mage. Även denna biologiskt aktiva substans är nödvändig vid framställning av immunsystemet hos en gravid kvinna för att bära en bebis.

Ökningen av hCG i en framtida mammas blod leder till det faktum att inga antikroppar bildas i kroppen, vilket kan leda till fosteravstötning

Med utvecklingen av graviditeten HCG bidrar också till den korrekta bildningen av placentan. Detta är en specialutbildning som endast förekommer i kvinnokroppen under graviditeten. Genom moderkakan passerar många blodkärl, vilket ger oavbruten blodtillförsel till fostrets vitala organ.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur går analysen?

Korrekt förberedelse för en sådan laboratoriestudie spelar en mycket viktig roll för att uppnå tillförlitliga resultat. En gravid kvinna får alla nödvändiga rekommendationer om hur man förbereder sig väl för detta laboratorietest, även under ett besök hos gynekologen.

Det är nödvändigt att överlämna analysen på en tom mage. I detta fall kommer hormonvärdena i blodet att vara mer exakta. Det finns innan analysen senast för sista gången på kvällen, 8 timmar före den. Middag i detta fall görs bäst så enkelt som möjligt. Alla feta och stekta livsmedel på tröskeln till studien bör uteslutas.

Reglerna för provning i varje laboratorium kan vara olika. Det finns emellertid vissa specifika allmänna regler för att utföra denna studie. Om en kvinna eller en flicka tvivlar på att hon är gravid, borde hon fortfarande inte omedelbart springa till laboratoriet för att donera blod till detta hormon.

Under de allra första dagarna efter uppfattningen är blodnivån kritiskt låg för en eventuell graviditetsbestämning.

Vanligtvis rekommenderar läkare att komma till laboratoriet för att bestämma hormonet. 4-6 dagar efter menstruation. Det finns några kliniska situationer där det fortfarande är omöjligt att bestämma graviditeten vid denna tidpunkt. Om menstruationsfördröjningen har överskridit en vecka, krävs i detta fall ett kontrolltest. Det kan upprepas 7 dagar efter den första dagen av den förväntade dagen då menstruationen startade.

För forskning används venöst blod. Om en gravid kvinna tar medicin, måste hon varna sin gynekolog om det. Vissa droger kan ha en indirekt effekt på blodkoncentrationen av en given substans. Speciellt biverkningar kan ha olika hormoner, såväl som immunosuppressiva medel.

Läkarna rekommenderar att donera blod för forskning 14-20 dagar efter ägglossningen. Vid denna tidpunkt har indikatorerna för hCG under graviditeten redan ökat betydligt. Du kan dricka vatten innan du genomför den här studien. Om efter analysen tvivelaktiga resultat erhölls, bör testet kontrolleras igen. Det är bättre att i detta fall genomföra en studie i ett annat laboratorium för att få ett mer pålitligt resultat.

Det bör noteras att det är möjligt att bestämma innehållet av detta hormon hemma. För detta ändamål används olika testremsor, som kan köpas på något apotek eller till och med i en vanlig snabbköp. En sådan analys är endast indikativ och indikerar inte en 100% graviditet. För att fastställa diagnosen krävs obligatorisk bestämning av hormonet i venöst blod.

I vilka fall utförs?

Bestämningen av hCG utförs inte bara för att upprätta graviditet i honkroppen. Denna studie är också mycket informativ för att identifiera låg vätska, multipel graviditet och andra tillstånd.

Vanligtvis för screening av olika patologier, analysen för bestämning av detta hormon utförs vid 8-12, och sedan vid 16-20 veckor av graviditeten. Dessa studier är tilldelade individuellt, med hänsyn till den kliniska situationen och fostrets hälsa och den gravida kvinnan.

Ökningen av hCG i kroppen hos en kvinna som inte är gravid är alltid en manifestation av en viss patologi. Ett sådant patologiskt tillstånd kan förekomma även hos män med testikelcancer. Vissa könsorgan kan också uppstå med en ökning av nivån av humant choriongonadotropin i blodet.

För att fastställa den korrekta diagnosen krävs i detta fall obligatorisk identifiering av specifika tumörmarkörer. Genomförande av en dator eller magnetisk resonansbildning kommer att bidra till att fastställa den primära lokaliseringen av den växande tumören.

Efter abort har kvinnan en ganska hög koncentration av detta hormon. Det börjar att minska bara efter några dagar. I det här fallet är det nödvändigt obligatorisk kontroll över dynamiken att sänka hCG. Detta bör ske under veckan efter abort.

En långvarig hög nivå av detta hormon i blodet kan indikera att små rester av äggstocken förblir i livmodern. I detta fall krävs en akut gynekologisk operation för att ta bort dem.

Acceptans av anabola droger leder också till en ökning av koncentrationen av humant choriongonadotropin hos både kvinnor och män. Forskare har länge noterat att långsiktig användning av anabola steroider kan leda till utveckling av könsorganens kroniska sjukdomar, såväl som infertilitet. I detta fall observeras en ökad nivå av hCG i blodet under en ganska lång tidsperiod.

Dynamik av hormonnivåer under graviditeten

Vanligtvis under de första veckorna och månader fertilitetsprestanda för detta hormon i blodet ökade något, och sedan gradvis minskat. Denna hormonbalans är mycket viktig för normal graviditet. Vid födseln reduceras blodets nivå av detta hormon kraftigt. I vissa situationer utnämner gynekologer att övervaka och donera blod för att bestämma nivån på detta hormon för framtida mamma med en frekvens på 2-3 veckor.

Toppet av en ökning av nivån av detta hormon registreras vanligen av 9-10 veckor av graviditeten. Dess värden under denna period når från 20 900 till 291 000 IE / ml. Det bör noteras att värdena i varje laboratorium kan vara olika. I detta fall måste analysen ange referensvärden som avgränsar normen från patologi.

Dynamiken i förändringar i koncentrationen av detta hormon hos en gravid kvinna är vanligtvis ganska väldefinierad. Den gradvisa ökningen av blod inträffar tills arbetet börjar. Om det av en eller annan anledning inte händer, så indikerar detta ganska ofta förekomsten av en specifik patologi för utveckling av foster. För förlossning kan värdet av detta hormon i blodet minskas till 2000-3000 mU / ml.

Vid multipla graviditeter kan värdena av hCG i blodet öka betydligt. Ju mer embryon i livmodern desto större är koncentrationen i detta hormons blod. Även en signifikant ökning av choriongonadotropin uppträder under toxicos.

Om en sådan situation har identifierats, kommer gynekologen som observerar den gravida kvinnan att föreslå att hon ligger för bevarande vid kliniken.

En för låg nivå av detta hormon i blodet kan också bli ett ganska ogynnsamt symptom. Vanligtvis sker denna situation med risk för missfall. Särskilt ogynnsamt är dynamiken att sänka hCG vid ganska sena graviditetsstadier. Låg nivå av detta hormon i första trimestern svaghet kan indikera frånvaro av fosterutveckling.

Tolkningen av analysresultaten görs individuellt. Om studien genomfördes hos en kvinna som inte är gravid eller hos en man, visar en ökning av blodet i detta hormon med mer än 50% en mycket sannolik närvaro i kroppen av någon typ av neoplasma eller till och med en malign tumör. Om det finns flera tecken, som försenad menstruation och förhöjda nivåer av hCG, kan vi redan utgå från graviditetens närvaro.

Överskott i blodet av denna indikator med 20% av normen är inte grundläggande för att etablera diagnosen. I det här fallet är det nödvändigt obligatorisk verifiering av resultaten. Samtidigt jämförs liknande indikatorer när studien utfördes strikt på en tom mage.

Nuförtiden utförs kompletterande förfaranden i allt större utsträckning för att hjälpa par som har problem med att begå och bära barn för att bli lyckliga föräldrar. Dessa procedurer innefattar IVF. Analys av hCG i detta fall bör utföras 12-14 dagar efter att embryot har införts i livmoderhålan.

I vissa fall kan analysen bestämmas och falsk-negativa resultat. De uppträder vanligen om embryot har några prenatala abnormiteter i de tidiga stadierna.

I sådana situationer måste framtida mamma tilldelas ett antal andra biokemiska studier, såväl som en ultraljudsskanning.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa