Vad ska vara livmoderhalsen under tidig graviditet?

Innehållet

Barnets hälsosamma prenatala utveckling är omöjlig om den förväntade mamman har någon patologi hos de kvinnliga könsorganen. Under graviditeten utvärderar läkarna regelbundet livmoderhalsens tillstånd. Det är särskilt viktigt att utföra sådan diagnostik så tidigt som möjligt att bära en baby.

fysiologi

Livmoderhalsen är en slags ingång i livmodern. Detta organ är en fortsättning av livmoderhalsen. Normal cervikal dimensioner är mycket viktiga. Avvikelser från normen kan leda till att en kvinna och hennes bebis kommer att ha olika patologier.

Placeringen av livmodern och livmoderhalsen är bestämd under en förlängd bäckenprov, som hålls framtida mor i stolen.

Storleken på livmoderhalsen hos de flesta friska kvinnor är från 3 till 4,5 cm. En förändring av denna indikator är ett mycket viktigt kliniskt tecken på utvecklingen av många patologier.

Ostabil hormonell bakgrund bidrar till det faktum att livmoderhalsens storlek kan variera. Detta framgår särskilt tydligt av graviditetens andra hälft.

Om, när en kvinna bär en baby, bestämmer läkare en förkortning av livmoderhalsens storlek, detta är en manifestation av den patologi som kräver korrigering.

Skick före ägglossning

Livmoderhalsen är intilliggande i sin nedre del till slidan. I icke-gravida kvinnor är denna zon fast. Redan under de första veckorna av graviditeten det blir lös och mjuknar. Positionen av livmoderns vaginala del före menstruationen kan variera något. Detta tillstånd upptäcks vanligtvis av en gynekolog under en gynekologisk undersökning.

I olika perioder av en kvinnas menstruationscykel är livmoderhalsen annorlunda. Under perioden före ägglossningen är hårdheten maximal. Den livmoderhalsiga kanalen samtidigt som den är smalare som möjligt. Detta tillstånd är fysiologiskt.

Allvarlig förträngning av livmoderhalsen är nödvändig vid detta skede av kvinnocykeln för att förhindra uppfattningen.

I ägglossningen

Under denna period av kvinnocykeln ändras livmoderhalsens tillstånd. Det blir mer lös och mjukare. Om gynekologen genomför en studie under en sådan period kommer han också att upptäcka nedläggningen av livmoderns inre os. Läkare kallar detta tillstånd symptom eller tecken på eleven.

Livmoderhalsen stiger också något under denna period. Om reproduktionsorganets placering inte är fysiologisk, kan en sådan situation leda till att kvinnan har negativa symtom. Vanligtvis i detta fall finns det en dragande ömhet, och vit urladdning från könsorganet börjar dyka upp.

Under denna period av kvinnocykeln förbättras utsöndringen av livmoderhalsslema. Det är nödvändigt att framgångsrikt bli gravid. Det är tack vare denna hemlighet att spermier kan penetrera livmodern och ägget.

Om sammanslagningen av en mans och en kvinnas sexceller inte hänt, börjar nästa steg i menstruationscykeln.

Efter ägglossning

Under denna period av kvinnocykeln ändras livmoderhalsens position. Denna kropp börjar skifta ner. Under en gynekologisk undersökning bestämmer doktorn att livmoderhalsen blir torr och något tjock att röra vid. Diametern i livmoderhalsen är obetydlig.

Denna period präglas av att livmoderhalsen är inte redo för sperminträngning. Bidrar till utseendet på sådana förändringar som förändrar hormoner.Kvinnliga könshormoner verkar på epitelceller, vilket leder till utvecklingen av deras specifika förändringar.

I de tidiga stadierna av graviditeten

Under gynekologisk undersökning bedömer doktorn flera kliniska indikatorer. Det bestämmer platsen, tonen, färgen, formen och densiteten i livmoderhalsen.

Under de första veckorna av graviditeten förändras färgen på slimhinnorna i detta organ. Denna zon ändrar sin färg från blekrosa till rödbrun. Cervixens densitet till menstruationsfördröjningen är också annorlunda. Alla kliniska indikatorer förändras med utvecklingen av graviditeten.

I den gynekologiska undersökningen avslöjar läkare som redan under de första dagarna av graviditeten överflöd av blodkärl. Förändringar i denna period och livmoderns ton.

Om det är för uttalat, är denna situation redan en manifestation av patologin - hypertonus. I detta fall krävs mer noggrann övervakning av den förväntade mamman under hela graviditeten.

Typiska förändringar i livmoderhalsen börjar att inträffa under den första halvan av graviditeten. Även i de tidigaste perioderna sedan uppfattningen förändringar i kroppstätheten. Livmoderhalsen blir mjukare.

Lumen i denna kropp förändras också. Först är livmoderhalsen en årgång. När graviditeten utvecklas minskar cervixkanalens diameter gradvis.

Detta fysiologiska svar är nödvändigt så att kvinnan inte har för tidig födsel.

Placeringen av livmodern i bäckenet är ett mycket viktigt kliniskt tecken. Det kan lutas för långt framåt eller flyttas till sidan. I detta fall kan graviditeten vara patologisk. I en sådan situation behöver en kvinna noggrannare övervakning under hela tiden då hon bär barnet.

Under de första veckorna av graviditeten ser slemhinnans slemhinna ut smidigt. Detta beror på den stora mängden livmoderhalsslem som producerar epitelceller i livmoderhalscancer. Denna biologiska hemlighet är nödvändig för att skydda bäckenorganen och utvecklingsbarnet från infektion.

Vid graviditetens passage blir livmoderhalsens slemhinnor fräcka. Typiskt utvecklas denna situation till graviditetens tredje trimester. Om livmoderhalsen blir för mjuk eller lös kan det till och med vara nödvändigt att sjukhusföra den förväntade mamman till sjukhuset.

Många kvinnor försöker palpera livmoderhalsen på egen hand. Omedelbart är det värt att notera det gör det inte. Identifiera tecken på graviditet med denna metod ensam är omöjligt. I detta fall är endast risken för sekundär infektion hög.

Om en kvinna har en menstruationsfördröjning efter oskyddad samlag, ska hon omedelbart kontakta en gynekolog för råd.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Hur man bestämmer livmoderhalsen i de tidiga stadierna?

Att identifiera patologier i livmoderhalsen är inte alltid nödvändigt för att genomföra en gynekologisk undersökning. Vanligtvis utför doktorn bara sådana studier enligt indikationer. Ofta använder läkare transvaginal ultraljud för att övervaka utvecklingsstörningar.

Om en kvinna har lång livmoderhals och ingen förkortning är det inte nödvändigt med gynekologiska undersökningar. Det bör noteras att Utseendet av cervicala abnormiteter förekommer i de mycket tidiga stadierna av graviditeten.

Det är inte en slump att flera kliniska undersökningar genomförs under graviditeten. Fram till 20 veckor måste livmoderhalsen vara densamma som tidigare under de första dagarna efter barnets uppfattning. Betydande förändringar i denna kropp observeras inte. Detta beror på en gradvis förändring av hormonnivåerna.

I det här fallet förbli båda halscermixen helt stängda. Dimensionerna av denna kropp i detta fall sträcker sig från 4 till 4,5 cm.Om en kvinna har denna figur sjunker till 2 cm, då i det här fallet säger läkare om förkortning.

Normalt bör livmoderns längd ligga inom det normala området. Först efter 20 veckor börjar en liten fysiologisk förkortning av detta organ inträffa. Detta tillstånd utvecklas nästan till den 28: e veckan av graviditeten.

Vidare fortsätter cervixens storlek att minska. Denna situation är nödvändig för naturlig förlossning.

Hur manifesteras patologier?

Läkare särskiljer flera riskgrupper där kvinnor med vissa patologier faller. För att bedöma denna risk är historien mycket viktig. Om en kvinna före den tidigare uppfattningen om barnet hade abort, särskilt komplicerade, måste man noggrant övervaka graviditeten.

Användningen av obstetriska tångar och andra hjälpmedicinska instrument under en tidigare graviditet kan orsaka livmoderhalsen att skadas.

Hormonal obalans bidrar bara till progesteronnivåerna minskas signifikant hos kvinnor. I denna situation föreskriver läkare som regel speciella hormonella preparat för gravida kvinnor.

Framtida mammor som bär tvillingar eller tripletter har också högre risk att utveckla olika sjukdomar i livmoderhalsen. Sådana patologiska tillstånd manifesteras i flera graviditeter redan under de tidigaste perioderna.

Låg placenta previa leder ofta till utvecklingen av olika sjukdomar i livmoderhalsen. Typiskt är denna patologi bildad vid slutet av graviditetens första trimester.

Bristen på fullständig medicinsk övervakning av utvecklingen av detta tillstånd kan bidra till utvecklingen av extremt farliga patologier för både den förväntade mamman och hennes bebis.

Kvinnor vars läkare har identifierat cervikal erosion före eller i tidig graviditet har ökad risk för utveckling av olika patologier. I detta fall är noggrann övervakning och urval av taktik för övervakning av den förväntade mamman nödvändig.

Om, vid slutet av första kvartalet av kvinnan, läkarna misstänkte cervikal insufficiens, hänvisas hon till ytterligare undersökning. För att göra detta utförde hon en ultraljud. I vissa fall kan detta leda till att läkaren hänvisar till en kvinna. för sjukhusvistelse på sjukhuset.

Misstänkt livmoderhalsinufficiens kan redan finnas i de mycket tidiga stadierna av graviditeten. I detta fall öppnar livmoderhalsen för tidigt. Vanligtvis avslöjas det signifikant av 8-12 veckor av graviditeten. En sådan patologi är fylld med möjligheten till ett spontant missfall.

Cervikal insufficiens kan också leda till infektion hos fostret och inre kvinnliga könsorgan. Om denna patologi manifesterar sig i de tidiga stadierna av graviditeten ordineras det vanligtvis hormonbehandling. Användningen av mer invasiva procedurer utförs lite senare.

Om det patologiska tillståndet uttrycks signifikant, kan suturering krävas. Ett sådant förfarande utförs på ett sjukhus. Stygnen i detta fall läggs på livmoderhalsen. De tas bort redan närmare födseln.

Det är viktigt att notera att cervikal insufficiens inte en absolut kontraindikation för naturlig förlossning. Om stygnen appliceras i tid, och behandlingstaktiken väljs korrekt, kan kvinnan självständigt födda barnet utan att använda en kejsarsnitt.

Även sjukdomar i livmoderhalsen som uppstått i början av graviditeten och detekteras i rätt tid kan kontrolleras och effektivt förhindras.

Om normerna för längden av livmoderhalsen under graviditeten, se följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa