Screening av andra trimestern: datum och indikatorer

Innehållet

Det är helt enkelt omöjligt att bestämma hur ett foster växer och utvecklas utan en serie studier. En mycket viktig medicinsk metod för en sådan diagnos är screening för graviditetens 2: a trimester.

Beräkna graviditetens varaktighet
Ange den första dagen i den sista menstruationsperioden.

Vad är det

Läkare ringer genom att granska ett stort antal undersökningar, vilket är nödvändigt för att upptäcka olika utvecklingsavvikelser hos fostret, samt att bestämma hur väl det utvecklas i livmodern. Graviditet är en unik period i varje kvinnas liv. Vid denna tidpunkt förändras hormonell bakgrund avsevärt. Detta leder till att basala hormonnivåer förändras. Även i blodet kan det förekomma specifika biokemiska markörer som indikerar den möjliga utvecklingen av genetiska och kromosomala patologier.

I varje av fertilitetsperioderna manifesterar patologi sig på olika sätt. De kan bara bestämmas genom metoden för laboratoriediagnostik och ultraljud. Utnämnde sådana studier obstetrikare-gynekolog. Framtidens mamma lär sig om vilken screening som är, vanligtvis vid de allra första besöken på kvinnokliniken. Screening under graviditet är ett rekommenderat förfarande. Inte alla kvinnor bestämmer sig för hans passering.

Sällan är det bara framtida mammor som har några associerade sjukdomar i interna organ som genomgår prenatal screening.

Introduktionen av prenatal screening i vårt land uppstod relativt nyligen. Utvecklingen av sådana rekommendationer av läkare ledde en skrämmande demografisk situation. Läkarna noterar att införandet av prenatal screening har minskat maternal mortaliteten betydligt. Tack vare detta diagnostiska komplex började läkare identifiera farliga genetiska anomalier i de tidiga stadierna av deras bildning.

Andra trimestern är den period då embryot har flyttat till nästa steg i utvecklingen. Vid den här tiden bestämmer framtida barnläkare redan hur fostret är. Barnet fortsätter att genomgå differentiering av alla vitala system i kroppen. Denna tid är inte mindre viktig än graviditetens första trimester. full andra screening innehåller en uppsättning generella kliniska och biokemiska analyser, hormonella studier och kompletteras även med den obligatoriska ultraljuden. I vissa fall kan läkare utöka listan över nödvändiga test något.

Ofta händer detta i en situation där några avvikelser hittades hos den förväntade mamman under undersökningen av graviditetens första trimester.

Många mammor tror att screening kan förhindra bildandet av medfödda genetiska sjukdomar hos sina barn. Omedelbart är det värt att notera att det tyvärr inte är det. För att förhindra att kromosomala abnormiteter uppträder hos barnet kan vara i beredningsskedet för graviditet.

Om uppfattningen redan har inträffat kan inte bildandet av en specifik genetisk sjukdom påverkas. Det är emellertid möjligt att ganska ofta identifiera vissa patologier med hjälp av screening.Sådana farliga sjukdomar som Downs syndrom, Edwards syndrom, Patau syndrom och många andra sjukdomar kan identifieras med hjälp av ett visst diagnostikkomplex, som utförs under graviditetens andra trimester. Screening tillåter dig också att identifiera olika missbildningar och anomalier av strukturen hos rörformiga ben.

Oftast visar dessa test också medfödda metaboliska sjukdomar. Sådana farliga patologier innefattar galaktosemi, fenylketonuri, cystisk fibros och många andra.

datum

Läkare har etablerat flera bestämda graviditetsperioder, där screening är mest rationell. I var och en av trimestern för att bära en bebis finns det ett sådant diagnostiskt komplex. Tidsfrister bestäms för alla kvinnor. Det finns också vissa kliniska situationer där de kan flyttas något.

I det här fallet bestäms de specifika datumen för screening av obstetrician-gynekologen som observerar patienten.

I de flesta situationer utförs ett komplex av studier vid 16-20 veckor av graviditeten. Som ett undantag kan screening utföras efter 21 veckor. Vanligtvis sker denna situation när en gravid kvinna har några neoplasmer i äggstockarna. Med dessa patologier förändras hormonellt signifikant. För mer exakta biokemiska analysresultat, fördröjs screeningen med 1-2 veckor.

Många mommies tror att ultraljud måste göras samma dag som att gå till laboratoriet. Att göra detta är inte nödvändigt.

Även några veckor kan gå mellan blodprov och ultraljudsundersökning, den här situationen är ganska normal.

Vem ska screenas?

Obstetricians och gynekologer rekommenderar att passera ett sådant komplex till alla kvinnor som bär barn, men det finns vissa grupper som helt enkelt behöver screenas. Kvinnor som har indikationer för att genomföra en studie borde inte sakna komplexet av prenatal diagnos. Detta kan leda till att läkare helt enkelt inte får reda på i tid om förekomsten av farliga patologiska tillstånd i framtida mamma och hennes bebis. Läkare särskiljer flera förordnade kategorier av kvinnor som behöver screenas.

Dessa grupper inkluderar följande:

 • Framtida mammor som har tänkt en bebis efter 35 år;
 • Gravida kvinnor med medfödda missbildningar eller en förvärrad familjehistoria av genetiska eller kromosomala sjukdomar;
 • Framtida mammor som har avvikelser från normen i test eller ultraljud under första graviditetsundersökningen;
 • Gravida kvinnor som lider av svåra sjukdomar i de inre organen;
 • Förväntande mödrar som har en belastad period av 1 trimester av graviditet med frekventa hot om spontan missfall
 • Gravida kvinnor som tvingas ta immunsuppressiva eller hormonella droger av medicinska skäl, medan de bär en baby.

Om framtida mamma under den första screeningen eller senare på en ultraljudsskanning identifierar läkare farliga patologier för fosterutveckling, skickas hon i detta fall för ytterligare diagnostik till perinatalcentret. Där utför mer erfarna läkare en ultraljudsundersökning av expertnivån.

I vissa situationer screenas gravida kvinnor med vissa medicinska tillstånd endast i sådana perinatala centra.

utbildning

För att få tillförlitliga och korrekta resultat är framtida mamma väldigt viktigt att förbereda sig ordentligt. Några dagar före leverans av biokemiska analyser borde hon definitivt följa en lipidsänkande diet. Det innebär en begränsning i den dagliga kosten av alla feta och stekta livsmedel. Snabbmat, rökt kött och syltade rätter är också helt uteslutna. Middag på kvällen för studien måste vara lätt. Det är optimalt om det består av en proteinrätt, kompletterad med en sidovägg av någon spannmål.Grönsaker och frukter före ultraljud bör begränsas, de kan leda till ökad gasbildning och närvaron av gas i magen tillåter inte ultraljudsläkaren att undersöka fostret och alla membran.

Också 2-3 dagar före ultraljudsundersökningen är baljväxter och alla typer av kål nödvändigtvis uteslutna. Att dricka kvass eller kolsyrade drycker ökar också väsentligt gasgenerering. Det är bättre att på tröskeln till den planerade testningen och ultraljudet var all mat så lätt som möjligt, men näringsrik.

Det är mycket viktigt för en gravid kvinna att äta tillräckligt med protein även innan laboratorietester utförs.

Felaktiga resultat kan bero på fysisk ansträngning. Läkare har länge märkt att en enkel klättring uppför trappan kan utlösa en förändring i biokemiska parametrar. I ordning så att laboratorieresultaten är korrekta bör den förväntade mammen begränsa alla fysiska aktiviteter. Rengöring av en lägenhet eller ett besök yoga för gravida kvinnor i det här fallet är det bättre att skjuta upp flera dagar efter screeningen.

Biokemiska tester bör vidtas nödvändigtvis på en tom mage. Vissa experter tillåter framtida mammor att dricka lite vatten innan de undersöker. Frukost innan du går till laboratoriet borde inte vara.

Att provas på morgonen. Undersökningar som genomförs på kvällen ger mindre sanna resultat.

För närvarande rekommenderar läkare att framtida mammor bör begränsa alla mycket allergifria produkter innan de genomgår biokemiska test. Detta beror på det faktum att varje dag finns en ökande mängd vetenskaplig forskning, vilket tyder på att sådan mat kan påverka uppnå pålitliga resultat.

I en vecka före testning för screening för 2: a trimestern är det bättre att utesluta all citrusfrukter, skaldjur, choklad och honung från din meny.

Teststandarder

Biokemisk screening för 2: a trimestern har ett mycket viktigt diagnostiskt värde. Resultaten av de erhållna blodproverna är inte alls någon diagnos, de hjälper bara läkare att orientera sig om möjliga patologier av graviditet och fetala abnormiteter vid detta stadium av dess intrauterin utveckling. HCG är en viktig laboratoriemarkör som låter dig identifiera vissa "dolda" patologiska tillstånd. Dess dynamik under graviditeten varierar. Under de första veckorna av fostrets utveckling är koncentrationen av detta hormon i blodet maximalt. Då börjar det med tiden minska.

Före födseln minskar koncentrationen av hCG i blodet snabbt.

Vid den 16: e veckan av graviditeten uppnår normalblod för hCG 4,7-50 ng / ml. Vid vecka 20 stiger detta värde redan över 5,3 ng / ml. Oftast förekommer en ökning av hCG vid flera graviditeter. Ett signifikant överskott av denna indikator kan indikera en eventuell utveckling av Downs sjukdom eller Edwards syndrom.

Alphafetoprotein är ett annat specifikt graviditetshormon som används för att bedöma den intrauterina utvecklingen av en framtida baby. Det bildas av mag-tarmkanalen och fostrets lever. Vid slutet av 10-11 veckor börjar det flöda genom det allmänna uteroplacentala blodflödessystemet och in i moderorganismen. Normala värden för denna indikator under graviditeten 16-19 veckor är 15-95 enheter / ml.

Fri estradiol är den tredje indikatorn som visar hur bra en viss graviditet går. I större utsträckning återspeglar den placentans funktionella förmåga. Den normala graviditeten åtföljs av en gradvis ökning av hormonet i den förväntade moderens blod. Vid vecka 16 är värdena för detta hormon 1,17-5,5 ng / ml.

För att bedöma risken för olika kromosomala abnormiteter, föreskriver läkare i allt högre grad icke-invasiv hemofilus till förväntade mammor. Det låter dig identifiera fetalt DNA och bedöma närvaron av genetiska sjukdomar.Betydande nackdelar med denna studie är möjligheten att genomföra den endast i de största ryska städerna och den höga kostnaden.

Sådana studier är endast föreskrivna under strikta genetiska medicinska indikationer.

Tolkning av ultraljudsresultat

Graviditetens andra trimester är den tid då det redan är möjligt att bestämma inte bara konturerna av fostrets kropp, men också utvärdera arbetet i sina inre organ. För detta har läkare utvecklat ett antal speciella indikatorer. De hjälper läkare att göra en mer omfattande bedömning. Förväntande mödrar bör komma ihåg att slutandet av en ultraljud inte är en diagnos. Det beskriver bara alla de visuella förändringar som specialisten såg under denna studie.

Fetometri är en av metoderna för ultraljudsdiagnos, med hjälp av vilken läkaren bestämmer storleken på fostrets huvudsakliga anatomiska element. Under studien tar läkaren mätningar av huvudet, axlarna, benen i framtida barnet. Också nödvändigtvis bestämd och hans presentation. Det är dock värt att notera att barn ofta börjar flytta aktivt under graviditetens tredje trimester. Detta bidrar till att previa kan förändras.

För att bedöma den normala utvecklingen av barnets skelett använder läkare följande indikatorer:

 • Biparietal fostrets huvudstorlek. Vid vecka 16 är det 26-37 mm, och vid vecka 20 ändras det till 39-56 mm.
 • Frontal-nuchal storlek. Vid vecka 16 är dess värden 32-49 mm, vid vecka 20 ändras de till 53-75 mm.
 • Femur Längd. Vid den 16: e graviditetsveckan är indikatorvärdena 13-23 mm Vid vecka 20 ökar de till 23-38 mm.
 • Bröstets diameter. Vid den 16: e graviditetsveckan är indexets normala värden 11-21 mm. Vid vecka 20 ökar de till 21-34 mm.
 • Humerus längd. Vid den 16: e veckan av graviditeten är de normala värdena på indexet 13-23 mm. Vid vecka 20 ökar de till 24-36 mm.
 • Bröstomkrets. Vid den 16: e graviditetsveckan är indexets normala värden 112-136 mm. Vid vecka 20 ökar de till 154-186 mm.
 • Mageomkrets. Vid den 16: e graviditetsveckan är indexets normala värden 88-116 mm. Vid vecka 20 ökar de till 124-164 mm.

Nästa steg i bedömningen av fostrets utveckling är att bestämma anatomin hos sina inre organ. För att göra detta bestämmer specialisten gränserna och parametrarna i lever, mage, tarmar, hjärta, gallblåsa. Vid denna tid av fostrets utveckling är det redan möjligt att utvärdera sitt hjärtslag. Denna indikator är också ganska viktig för bedömningen av intrauterin utveckling.

Det är mycket viktigt att utvärdera parametrarna i fosterhinnan på 2 ultraljudsscreening. Den normala storleken av cerebellum vid vecka 16 är 12-15 mm. Vid slutet av 20: e veckan är det redan 18-22 mm. Också under studien utvärderar en ultraljudspersonal storleken på laterala ventriklar och cisterner. Värdena för dessa indikatorer vid detta utvecklingsstadium av barnet är 10-11 mm.

Fostermembran är mycket viktiga anatomiska strukturer. De skyddar fostret från olika yttre faktorer. I andra trimestern bestämmer indexet för fostervätska, även denna indikator kallas fostervätskindexet. Det hjälper läkare att bedöma om en gravid kvinna har låga vätskenivåer.

Normalt, under den 16: e veckan av graviditeten, bör fostervätskans index vara 73-201 mm.

Mer detaljerat om vad andra trimesterns screening omfattar kan du ta reda på genom att titta på följande video.

Ta reda på vad som händer med mamma och baby varje vecka av graviditeten.
Information som tillhandahålls för referensändamål. Självmedicinera inte. Vid de första symptomen av sjukdomen, kontakta en läkare.

graviditet

utveckling

hälsa